Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: LG 50LA660V

Smart och läcker

LG 50LA660V är en bra allround-TV med fina smartfinesser och bra fjärrkontroll.

Av / 2014-01-19 - 05:00
LG 50LA660V
Audun Hage

LG 50LA660V delar tekniska specifikationer med LA667V som vi har testat tidigare i 47-tumsversion, men här handlar det alltså om en 50-tummare i svart kostym. 50LA660V har samma vridbara stativ, som gör att man kan dölja kablarna genom att dra dem runt på baksidan. I likhet med Sony har LG satt en väldigt smal kant runt bildpanelen, som gör detta till en ganska så diskret TV för att vara en 50-tummare.

Användning och finesser
När det gäller skötsel har LG en extra fördel mot sina konkurrenter: fjärrkontrollen är väldigt enkel att använda. Den har bara att fåtal knappar men däremot en rörelsesensor som låter dig styra en pil i menysystemet. Den förenklar skötseln många snäpp, inte minst när man ska klicka sig runt i de olika smarttjänsternas menyer.

LG ligger långt framme även på app-fronten. Netflix, Viaplay, Facebook finns på plats. Nyligen kom det också en uppdatering med Spotify-musikspelare. De smarta tjänsterna fungerar helt sömlöst och nätverksanslutningen går snabbt och smärtfritt.

Bildkvalitet
I ett normalt upplyst vardagsrum visar sig 50LA660V vara en utmärkt TV. Kontrasten är mycket hög vilket gör att alla sorters bildmaterial framträder klart och tydligt. Bildinställningarna är dessutom fina, med naturliga färger. Till skillnad från många av de andra tillverkarna har LG lyckats få till ett standard-bildläge utan alltför överdrivna kulörer och kontraster. Brusreduceringen är inte heller överdriven, vilket innebär att bilden är oerhört skarp och detaljerad. TV:n har även en välfungerande rörelsekompensation (även kallad interpolering) som ser till att sportprogram blir mjuka och sömlösa och inte ”ryckiga”.

Däremot är vi lite besvikna på prestanda i mörka omgivningar. I Cinema-läget är färgåtergivningen visserligen mycket bra, men någon utpräglad bioskärm är 50LA660V ändå inte: sida vid sida har LG-skärmen helt klart en gråare svärta än Sony och Toshiba, och därför får inte mörka filmscener riktigt den djupkänsla vi vill ha. Inte ens efter att ha fintrimmat bildinställningarna i proffsmenyn (ISF Night) lyckades vi få någon riktigt bra svärta. Den här TV:n ser definitivt bäst ut i dagsljus!

Ljudkvalitet
Ljudet är inte dumt alls i LG-skärmen. Jämfört med det något anemiska ljudet från Sony finns det väsentligt bättre fyllighet och klarhet i LG 50LA660V. Det gör att dialogen framträder bättre, samtidigt som det blir bättre separation mellan dialog, musik och ljudeffekter. Actionfilmer som ”Inception” blir riktigt levande att lyssna och titta på, även om vi naturligtvis rekommenderar en ljudlimpa om du vill spela högt.

Slutsats
LG 50LA660V ger mycket bild för pengarna, i kombination med en välutrustad smart-del och oerhört behändig skötsel. Bildkvaliteten är stark och klar och har utmärkt kontrast, även om LG-skärmen definitivt trivs bäst i dagsljus. I mörka rum präglas den av för lite grått där det egentligen ska vara svart, så den når inte upp till testets bästa som renodlad film-TV. Däremot är detta en fin allroundare för sport och underhållningsprogram, som dessutom har en godkänd ljudkvalitet.

Ljud & Bild tycker

Bra kontrast och ljusstyrka gör detta till en utmärkt TV för ljusa rum, och skärmen har mjuka rörelser även med krävande sport och underhållning. Plus i kanten för många smarta finesser och marknadens kanske bästa fjärrkontroll. Svärtan är inte helt i topp, jämfört med testets bästa blir LG-skärmen märkbart gråare vilket resulterar i lite livlösare återgivning av film.

Också i detta test:

Sju 50-tums TV-apparater

Samsung UE50F5505

Inte riktigt hela vägen

Samsung budgetmodell har gott om smarta finesser men bildkvaliteten är inte riktigt i topp.

UE50F5505 har snygg design, suverän användarvänlighet och praktiska smart-tjänster som Netflix och HBO. Bilden är ljusstark och passar fint för TV-tittning i upplysta rum.
Svärtan är inte den bästa vi har sett i prisklassen och bildinställningarna ger bara ett halvdant intryck med ojämn färgbalans. Mycket går att rätta till i menyerna men det är flera konkurrenter som har en bättre bild direkt ur kartongen.
Läs hela testet

Philips 50PFL4208

Billig men inte så bra

Philips har alltid kämpat om att ligga i täten bland TV-tillverkarna och den senaste tiden har de lanserat många utmärkta modeller. Dessvärre hamnar 50PFL4208 lite på sniskan och kan inte riktigt mäta sig med testets bästa.

50PFL4208 är en billig storskärm som trots priset är fullproppad med smartfunktioner och appar. En enkel och användarvänlig TV som går snabbt att bli familjär med.
Bildkvaliteten lever inte riktigt upp till våra förväntningar, dels är den en smula grov och oskarp och dels gör avsaknaden av rörelsekompensation att bilden får en aning ojämna rörelser.
Läs hela testet

Sony KDL-50W685

Minimalistisk bildkonstnär

Sonys nya budget-TV imponerar: bakom den slanka inpackningen döljer sig en bildkvalitet av mycket hög klass!

Imponerande bildkvalitet med väldigt bra kontrast, svärta och färger gör att KDL-50W685 kan tillfredsställa kräsna film- och spelentusiaster. Bra fabriksinställningar gör att den här TV:n fungerar utmärkt direkt ur kartongen. En mycket bra och prisvärd TV.
Ljudet är dessvärre lika tunt som TV:n, så man får räkna med att lägga ett par extra kronor på en separat ljudanläggning.
Läs hela testet

Panasonic TX-P50ST60

Svanesång för plasma

Efter många år med suverän bildkvalitet är allt snart över för Panasonics plasmaskärmar. Men budgetmodellen P50ST60 är fortfarande ett väldigt bra köp!

TX-P50ST60 har en bildkvalitet av mycket hög klass. Särskilt kontrasten och svärtan är imponerande och gör att TV:n fungerar suveränt till film och TV-serier i mörka miljöer. En av de allra bästa TV-apparaterna i sin prisklass och ett solklart exempel på plasmateknikens fördelar.
För de här pengarna är det svårt att hitta några brister, men ljusstyrkan är inte lika bra som i LED-skärmarna så man måste ha ett par förhållningsregler i ljusa omgivningar.
Läs hela testet

Panasonic TX-L50ET60

Fina färger

Tack vare fina färger och läcker design är TX-L50ET60 ett bra alternativ till Panasonics plasmamodeller.

Panasonic TX-L50ET60 är en mycket välgjord LED-TV med utmärkt bildkvalitet, bra användning och de viktigaste smartfinesserna på plats. I synnerhet färgåtergivningen imponerar, med precisa och naturtrogna toner.
Panasonics plasma-TV har en klassledande svärta men den här LED-modellen är bara medelmåttig. Det betyder att den inte är helt optimal för TV-tittning i ”biomörker”.
Läs hela testet

Toshiba 50L7363

Ulv i fårakläder

Inpackningen är inte så ”flashig” men den här Toshiba-skärmen har en imponerande prisvärd bildkvalitet.

Toshiba 50L7363 har ett anonymt utseende men det glömmer man så fort man ser den fina bildkvaliteten. Kontrast och svärta är utmärkt, skärpan god och rörelserna mjuka. Strålande bild för pengarna.
Utseendet är som sagt inte det pråligaste och man får tåla ett aning tristare menysystem med förhållandevis få smarta finesser. Ljudet är tamt, men det är inte Toshiba ensamma om i den här prisklassen.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

UEFA Euro 2024 – De bästa TV-apparaterna till fotbolls-EM

Färgsprakande underhållning

Är detta Samsungs bästa TV hittills?

Vilken OLED-TV är bäst 2024?

Din egen IMAX-bio

Stort test av billiga 55-tummare

Duell: Lågpris på OLED-TV

Hisense ULED: En OLED-killer?

Läcker och balanserad bild

Suverän spel-TV

Bästa TV-apparaterna för små budgetar

Vi testar TCL:s största och billigaste TV

Rulla till toppen