TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

LG 50LA660V

Smart och läcker

LG 50LA660V är en bra allround-TV med fina smartfinesser och bra fjärrkontroll.

forfatter
Publicerad 2014-01-19 - 05:00
L&B tycker
Bra kontrast och ljusstyrka gör detta till en utmärkt TV för ljusa rum, och skärmen har mjuka rörelser även med krävande sport och underhållning. Plus i kanten för många smarta finesser och marknadens kanske bästa fjärrkontroll.
Svärtan är inte helt i topp, jämfört med testets bästa blir LG-skärmen märkbart gråare vilket resulterar i lite livlösare återgivning av film.
Specifikationer
 • 50-tums 3D-LED-LCD, 1920 x 1080
 • DVB-C/DVB-T2
 • 3 HDMI, 2 USB
 • Wifi och Smart TV
 • Cinema 3D
 • Pris: 9 000 kr

LG 50LA660V delar tekniska specifikationer med LA667V som vi har testat tidigare i 47-tumsversion, men här handlar det alltså om en 50-tummare i svart kostym. 50LA660V har samma vridbara stativ, som gör att man kan dölja kablarna genom att dra dem runt på baksidan. I likhet med Sony har LG satt en väldigt smal kant runt bildpanelen, som gör detta till en ganska så diskret TV för att vara en 50-tummare.

Användning och finesser
När det gäller skötsel har LG en extra fördel mot sina konkurrenter: fjärrkontrollen är väldigt enkel att använda. Den har bara att fåtal knappar men däremot en rörelsesensor som låter dig styra en pil i menysystemet. Den förenklar skötseln många snäpp, inte minst när man ska klicka sig runt i de olika smarttjänsternas menyer.

LG ligger långt framme även på app-fronten. Netflix, Viaplay, Facebook finns på plats. Nyligen kom det också en uppdatering med Spotify-musikspelare. De smarta tjänsterna fungerar helt sömlöst och nätverksanslutningen går snabbt och smärtfritt.

Bildkvalitet
I ett normalt upplyst vardagsrum visar sig 50LA660V vara en utmärkt TV. Kontrasten är mycket hög vilket gör att alla sorters bildmaterial framträder klart och tydligt. Bildinställningarna är dessutom fina, med naturliga färger. Till skillnad från många av de andra tillverkarna har LG lyckats få till ett standard-bildläge utan alltför överdrivna kulörer och kontraster. Brusreduceringen är inte heller överdriven, vilket innebär att bilden är oerhört skarp och detaljerad. TV:n har även en välfungerande rörelsekompensation (även kallad interpolering) som ser till att sportprogram blir mjuka och sömlösa och inte ”ryckiga”.

Däremot är vi lite besvikna på prestanda i mörka omgivningar. I Cinema-läget är färgåtergivningen visserligen mycket bra, men någon utpräglad bioskärm är 50LA660V ändå inte: sida vid sida har LG-skärmen helt klart en gråare svärta än Sony och Toshiba, och därför får inte mörka filmscener riktigt den djupkänsla vi vill ha. Inte ens efter att ha fintrimmat bildinställningarna i proffsmenyn (ISF Night) lyckades vi få någon riktigt bra svärta. Den här TV:n ser definitivt bäst ut i dagsljus!

Ljudkvalitet
Ljudet är inte dumt alls i LG-skärmen. Jämfört med det något anemiska ljudet från Sony finns det väsentligt bättre fyllighet och klarhet i LG 50LA660V. Det gör att dialogen framträder bättre, samtidigt som det blir bättre separation mellan dialog, musik och ljudeffekter. Actionfilmer som ”Inception” blir riktigt levande att lyssna och titta på, även om vi naturligtvis rekommenderar en ljudlimpa om du vill spela högt.

Slutsats
LG 50LA660V ger mycket bild för pengarna, i kombination med en välutrustad smart-del och oerhört behändig skötsel. Bildkvaliteten är stark och klar och har utmärkt kontrast, även om LG-skärmen definitivt trivs bäst i dagsljus. I mörka rum präglas den av för lite grått där det egentligen ska vara svart, så den når inte upp till testets bästa som renodlad film-TV. Däremot är detta en fin allroundare för sport och underhållningsprogram, som dessutom har en godkänd ljudkvalitet.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Också i detta test:

Samsung UE50F5505

Inte riktigt hela vägen

Samsung budgetmodell har gott om smarta finesser men bildkvaliteten är inte riktigt i topp.

UE50F5505 har snygg design, suverän användarvänlighet och praktiska smart-tjänster som Netflix och HBO. Bilden är ljusstark och passar fint för TV-tittning i upplysta rum.
Svärtan är inte den bästa vi har sett i prisklassen och bildinställningarna ger bara ett halvdant intryck med ojämn färgbalans. Mycket går att rätta till i menyerna men det är flera konkurrenter som har en bättre bild direkt ur kartongen.

Philips 50PFL4208

Billig men inte så bra

Philips har alltid kämpat om att ligga i täten bland TV-tillverkarna och den senaste tiden har de lanserat många utmärkta modeller. Dessvärre hamnar 50PFL4208 lite på sniskan och kan inte riktigt mäta sig med testets bästa.

50PFL4208 är en billig storskärm som trots priset är fullproppad med smartfunktioner och appar. En enkel och användarvänlig TV som går snabbt att bli familjär med.
Bildkvaliteten lever inte riktigt upp till våra förväntningar, dels är den en smula grov och oskarp och dels gör avsaknaden av rörelsekompensation att bilden får en aning ojämna rörelser.

Sony KDL-50W685

Minimalistisk bildkonstnär

Sonys nya budget-TV imponerar: bakom den slanka inpackningen döljer sig en bildkvalitet av mycket hög klass!

Imponerande bildkvalitet med väldigt bra kontrast, svärta och färger gör att KDL-50W685 kan tillfredsställa kräsna film- och spelentusiaster. Bra fabriksinställningar gör att den här TV:n fungerar utmärkt direkt ur kartongen. En mycket bra och prisvärd TV.
Ljudet är dessvärre lika tunt som TV:n, så man får räkna med att lägga ett par extra kronor på en separat ljudanläggning.

Panasonic TX-P50ST60

Svanesång för plasma

Efter många år med suverän bildkvalitet är allt snart över för Panasonics plasmaskärmar. Men budgetmodellen P50ST60 är fortfarande ett väldigt bra köp!

TX-P50ST60 har en bildkvalitet av mycket hög klass. Särskilt kontrasten och svärtan är imponerande och gör att TV:n fungerar suveränt till film och TV-serier i mörka miljöer. En av de allra bästa TV-apparaterna i sin prisklass och ett solklart exempel på plasmateknikens fördelar.
För de här pengarna är det svårt att hitta några brister, men ljusstyrkan är inte lika bra som i LED-skärmarna så man måste ha ett par förhållningsregler i ljusa omgivningar.

Panasonic TX-L50ET60

Fina färger

Tack vare fina färger och läcker design är TX-L50ET60 ett bra alternativ till Panasonics plasmamodeller.

Panasonic TX-L50ET60 är en mycket välgjord LED-TV med utmärkt bildkvalitet, bra användning och de viktigaste smartfinesserna på plats. I synnerhet färgåtergivningen imponerar, med precisa och naturtrogna toner.
Panasonics plasma-TV har en klassledande svärta men den här LED-modellen är bara medelmåttig. Det betyder att den inte är helt optimal för TV-tittning i ”biomörker”.

Toshiba 50L7363

Ulv i fårakläder

Inpackningen är inte så ”flashig” men den här Toshiba-skärmen har en imponerande prisvärd bildkvalitet.

Toshiba 50L7363 har ett anonymt utseende men det glömmer man så fort man ser den fina bildkvaliteten. Kontrast och svärta är utmärkt, skärpan god och rörelserna mjuka. Strålande bild för pengarna.
Utseendet är som sagt inte det pråligaste och man får tåla ett aning tristare menysystem med förhållandevis få smarta finesser. Ljudet är tamt, men det är inte Toshiba ensamma om i den här prisklassen.
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Skulpturen är en lyx-TV Om du har en strikt estetisk smak - och en galen summa pengar för att förverkliga den - kan C Seed N1 ge dig en "osynlig" 165-tums TV i vardagsrummet.
Stranger Things får rumsligt ljud Den fjärde säsongen av Stranger Things kommer strax att låta ännu bättre.
Vi testar den nya 2022-versionen av The Frame Årets version av Samsung The Frame ser ännu mer ut som en tavla tack vare en mattare skärmyta. Och så kan den ställas på högkant!
Nya QLED-TV-apparater från... Sharp?! Sharp är tillbaka i Norden och presenterar en ny Android TV-serie med QLED-teknik och inbyggt ljud från Harman Kardon!
TCL lanserar 98-tummare till rekordpris Drömmer du om en riktig biograf hemma? TCL slår ett slag för de riktigt stora TV-skärmarna med 98C735.
LG avslöjar ny design-TV En potentiell utmanare till Samsung The Frame?
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend