Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Panasonic TX-P50ST60

Svanesång för plasma

Efter många år med suverän bildkvalitet är allt snart över för Panasonics plasmaskärmar. Men budgetmodellen P50ST60 är fortfarande ett väldigt bra köp!

Av / 2014-01-19 - 05:00
Panasonic TX-P50ST60
Audun Hage

Panasonics plasmaskärmar har alltid varit ett solklart alternativ för filmälskare som uppskattar optimal bildkvalitet. Men nu är de snart ett avslutat kapitel: Panasonic meddelade i november förra året att de ska fasa ut tekniken för gott. När du läser detta ska produktionen enligt planerna ha upphört. Men försäljningen pågår så länge lagret räcker, så det finns fortfarande en möjlighet att skaffa sig en plasma-TV på ”lagerrensning” …

TX-P50ST60 som vi testar här finns även i 55 och 65 tum, och är Panasonics billigaste plasmaserie som är utrustad med 3D – förmodligen den serie som ger mest för pengarna. Utseendet är lite mer ”massivt” än LED-rivalerna och skärmen väger dessutom ett par kilo extra. Den förhållandevis tjocka ramen runt skärmen gör att P50ST60 har en något mer dominerande framtoning än exempelvis Sonys supersmala 50-tummare.

Användning och finesser
Panasonics menysystem är uppbyggt runt huvudmenyn Home Screen. Den möter du varje gång du sätter på TV:n och har länkar till olika kategorier som TV, videoinspelningar och appar. Du kan välja själv vilka länkar du vill ha på startskärmen. Viera Smart-portalen erbjuder många appar men det är Netflix och YouTube som är mest intressanta till vardags. Där finns också Facebook och en egen webbläsare, men de arbetar lite för långsamt för att vara en reell konkurrent till en laptop eller surfplatta. Då är det bättre att använda surfplattan även som fjärrkontroll.

Bildkvalitet
Rent traditionellt har plasmaskärmar alltid haft sina styrkor och svagheter. Eftersom plasmapanelen kan tända och släcka varje pixel individuellt kan den ha en mycket bra kontrast och svärta jämfört med LCD-tekniken. TX-P50ST60 har inte lika bländande ljusstyrka som testets LED-skärmar, men levererar ändå tillräckligt med ljus även för fullt upplysta rum.

När vi dämpar belysningen och sätter på film är Panasonic-skärmen definitivt i sitt esse. Ingen av LED-skärmarna, inte ens Sony W685, kan mäta sig med den fenomenala svärtan. Mörka scener är verkligen becksvarta, samtidigt som detaljer och gråtoner i mörka områden kommer fram bättre. Sådana egenskaper är svåra att matcha för vanliga LED-skärmar, man måste gå upp till dyra bakbelysnings-LED- och OLED-skärmar för att överträffa dem.

TX-P50ST60 har dessutom en nyanserad och naturlig färgåtergivning, fast här är inte skillnaden mot LCD-skärmarna lika stor. LCD-konkurrenten från Sony lyckas nämligen leverera färger som kommer väldigt nära vad Panasonic-plasman åstadkommer. Men när det gäller film i dämpad belysning är det ingen tvekan om att Panasonic är bäst.

Ljudkvalitet
Ljudet från TX-P50ST60 är tyvärr ganska så tamt. Det finns ingen riktig sprutt i de inbyggda högtalarna som låter tämligen tunt och instängt. Här får man helt klart använda sig av en separat anläggning eller ljudlimpa om man vill göra den fina bilden rättvisa.

Slutsats
Panasonic TX-P50ST60 har en mycket god bildkvalitet till ett förnuftigt pris. Om underhållningen mestedels utgörs av film och TV-serier är detta en TV som fortfarande är lätt att rekommendera. Den här modellen (plus andra Panasonic-plasmaskärmar) blir förmodligen svår att få tag i framöver, så det gäller att slå till innan det är för sent!

Ljud & Bild tycker

TX-P50ST60 har en bildkvalitet av mycket hög klass. Särskilt kontrasten och svärtan är imponerande och gör att TV:n fungerar suveränt till film och TV-serier i mörka miljöer. En av de allra bästa TV-apparaterna i sin prisklass och ett solklart exempel på plasmateknikens fördelar. För de här pengarna är det svårt att hitta några brister, men ljusstyrkan är inte lika bra som i LED-skärmarna så man måste ha ett par förhållningsregler i ljusa omgivningar.

Också i detta test:

Sju 50-tums TV-apparater

Samsung UE50F5505

Inte riktigt hela vägen

Samsung budgetmodell har gott om smarta finesser men bildkvaliteten är inte riktigt i topp.

UE50F5505 har snygg design, suverän användarvänlighet och praktiska smart-tjänster som Netflix och HBO. Bilden är ljusstark och passar fint för TV-tittning i upplysta rum.
Svärtan är inte den bästa vi har sett i prisklassen och bildinställningarna ger bara ett halvdant intryck med ojämn färgbalans. Mycket går att rätta till i menyerna men det är flera konkurrenter som har en bättre bild direkt ur kartongen.
Läs hela testet

Philips 50PFL4208

Billig men inte så bra

Philips har alltid kämpat om att ligga i täten bland TV-tillverkarna och den senaste tiden har de lanserat många utmärkta modeller. Dessvärre hamnar 50PFL4208 lite på sniskan och kan inte riktigt mäta sig med testets bästa.

50PFL4208 är en billig storskärm som trots priset är fullproppad med smartfunktioner och appar. En enkel och användarvänlig TV som går snabbt att bli familjär med.
Bildkvaliteten lever inte riktigt upp till våra förväntningar, dels är den en smula grov och oskarp och dels gör avsaknaden av rörelsekompensation att bilden får en aning ojämna rörelser.
Läs hela testet

Sony KDL-50W685

Minimalistisk bildkonstnär

Sonys nya budget-TV imponerar: bakom den slanka inpackningen döljer sig en bildkvalitet av mycket hög klass!

Imponerande bildkvalitet med väldigt bra kontrast, svärta och färger gör att KDL-50W685 kan tillfredsställa kräsna film- och spelentusiaster. Bra fabriksinställningar gör att den här TV:n fungerar utmärkt direkt ur kartongen. En mycket bra och prisvärd TV.
Ljudet är dessvärre lika tunt som TV:n, så man får räkna med att lägga ett par extra kronor på en separat ljudanläggning.
Läs hela testet

LG 50LA660V

Smart och läcker

LG 50LA660V är en bra allround-TV med fina smartfinesser och bra fjärrkontroll.

Bra kontrast och ljusstyrka gör detta till en utmärkt TV för ljusa rum, och skärmen har mjuka rörelser även med krävande sport och underhållning. Plus i kanten för många smarta finesser och marknadens kanske bästa fjärrkontroll.
Svärtan är inte helt i topp, jämfört med testets bästa blir LG-skärmen märkbart gråare vilket resulterar i lite livlösare återgivning av film.
Läs hela testet

Panasonic TX-L50ET60

Fina färger

Tack vare fina färger och läcker design är TX-L50ET60 ett bra alternativ till Panasonics plasmamodeller.

Panasonic TX-L50ET60 är en mycket välgjord LED-TV med utmärkt bildkvalitet, bra användning och de viktigaste smartfinesserna på plats. I synnerhet färgåtergivningen imponerar, med precisa och naturtrogna toner.
Panasonics plasma-TV har en klassledande svärta men den här LED-modellen är bara medelmåttig. Det betyder att den inte är helt optimal för TV-tittning i ”biomörker”.
Läs hela testet

Toshiba 50L7363

Ulv i fårakläder

Inpackningen är inte så ”flashig” men den här Toshiba-skärmen har en imponerande prisvärd bildkvalitet.

Toshiba 50L7363 har ett anonymt utseende men det glömmer man så fort man ser den fina bildkvaliteten. Kontrast och svärta är utmärkt, skärpan god och rörelserna mjuka. Strålande bild för pengarna.
Utseendet är som sagt inte det pråligaste och man får tåla ett aning tristare menysystem med förhållandevis få smarta finesser. Ljudet är tamt, men det är inte Toshiba ensamma om i den här prisklassen.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

UEFA Euro 2024 – De bästa TV-apparaterna till fotbolls-EM

Färgsprakande underhållning

Är detta Samsungs bästa TV hittills?

Vilken OLED-TV är bäst 2024?

Din egen IMAX-bio

Stort test av billiga 55-tummare

Duell: Lågpris på OLED-TV

Hisense ULED: En OLED-killer?

Läcker och balanserad bild

Suverän spel-TV

Bästa TV-apparaterna för små budgetar

Vi testar TCL:s största och billigaste TV

Rulla till toppen