TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Panasonic TX-P50ST60

Svanesång för plasma

Efter många år med suverän bildkvalitet är allt snart över för Panasonics plasmaskärmar. Men budgetmodellen P50ST60 är fortfarande ett väldigt bra köp!

forfatter
Publicerad 2014-01-19 - 05:00
L&B tycker
TX-P50ST60 har en bildkvalitet av mycket hög klass. Särskilt kontrasten och svärtan är imponerande och gör att TV:n fungerar suveränt till film och TV-serier i mörka miljöer. En av de allra bästa TV-apparaterna i sin prisklass och ett solklart exempel på plasmateknikens fördelar.
För de här pengarna är det svårt att hitta några brister, men ljusstyrkan är inte lika bra som i LED-skärmarna så man måste ha ett par förhållningsregler i ljusa omgivningar.
Specifikationer
  • 50-tums 3D-plasma, 1920 x 1080
  • DVB-C/DVB-T2
  • 3 HDMI, 2 USB
  • Wifi och Smart TV
  • Aktiv 3D (1 par glasögon ingår)
  • 2500 Hz Focused Field Drive
  • Pris: 9 000 kr

 

Panasonics plasmaskärmar har alltid varit ett solklart alternativ för filmälskare som uppskattar optimal bildkvalitet. Men nu är de snart ett avslutat kapitel: Panasonic meddelade i november förra året att de ska fasa ut tekniken för gott. När du läser detta ska produktionen enligt planerna ha upphört. Men försäljningen pågår så länge lagret räcker, så det finns fortfarande en möjlighet att skaffa sig en plasma-TV på ”lagerrensning” …

TX-P50ST60 som vi testar här finns även i 55 och 65 tum, och är Panasonics billigaste plasmaserie som är utrustad med 3D – förmodligen den serie som ger mest för pengarna. Utseendet är lite mer ”massivt” än LED-rivalerna och skärmen väger dessutom ett par kilo extra. Den förhållandevis tjocka ramen runt skärmen gör att P50ST60 har en något mer dominerande framtoning än exempelvis Sonys supersmala 50-tummare.

Användning och finesser
Panasonics menysystem är uppbyggt runt huvudmenyn Home Screen. Den möter du varje gång du sätter på TV:n och har länkar till olika kategorier som TV, videoinspelningar och appar. Du kan välja själv vilka länkar du vill ha på startskärmen. Viera Smart-portalen erbjuder många appar men det är Netflix och YouTube som är mest intressanta till vardags. Där finns också Facebook och en egen webbläsare, men de arbetar lite för långsamt för att vara en reell konkurrent till en laptop eller surfplatta. Då är det bättre att använda surfplattan även som fjärrkontroll.

Bildkvalitet
Rent traditionellt har plasmaskärmar alltid haft sina styrkor och svagheter. Eftersom plasmapanelen kan tända och släcka varje pixel individuellt kan den ha en mycket bra kontrast och svärta jämfört med LCD-tekniken. TX-P50ST60 har inte lika bländande ljusstyrka som testets LED-skärmar, men levererar ändå tillräckligt med ljus även för fullt upplysta rum.

När vi dämpar belysningen och sätter på film är Panasonic-skärmen definitivt i sitt esse. Ingen av LED-skärmarna, inte ens Sony W685, kan mäta sig med den fenomenala svärtan. Mörka scener är verkligen becksvarta, samtidigt som detaljer och gråtoner i mörka områden kommer fram bättre. Sådana egenskaper är svåra att matcha för vanliga LED-skärmar, man måste gå upp till dyra bakbelysnings-LED- och OLED-skärmar för att överträffa dem.

TX-P50ST60 har dessutom en nyanserad och naturlig färgåtergivning, fast här är inte skillnaden mot LCD-skärmarna lika stor. LCD-konkurrenten från Sony lyckas nämligen leverera färger som kommer väldigt nära vad Panasonic-plasman åstadkommer. Men när det gäller film i dämpad belysning är det ingen tvekan om att Panasonic är bäst.

Ljudkvalitet
Ljudet från TX-P50ST60 är tyvärr ganska så tamt. Det finns ingen riktig sprutt i de inbyggda högtalarna som låter tämligen tunt och instängt. Här får man helt klart använda sig av en separat anläggning eller ljudlimpa om man vill göra den fina bilden rättvisa.

Slutsats
Panasonic TX-P50ST60 har en mycket god bildkvalitet till ett förnuftigt pris. Om underhållningen mestedels utgörs av film och TV-serier är detta en TV som fortfarande är lätt att rekommendera. Den här modellen (plus andra Panasonic-plasmaskärmar) blir förmodligen svår att få tag i framöver, så det gäller att slå till innan det är för sent!

Också i detta test:

Samsung UE50F5505

Inte riktigt hela vägen

Samsung budgetmodell har gott om smarta finesser men bildkvaliteten är inte riktigt i topp.

UE50F5505 har snygg design, suverän användarvänlighet och praktiska smart-tjänster som Netflix och HBO. Bilden är ljusstark och passar fint för TV-tittning i upplysta rum.
Svärtan är inte den bästa vi har sett i prisklassen och bildinställningarna ger bara ett halvdant intryck med ojämn färgbalans. Mycket går att rätta till i menyerna men det är flera konkurrenter som har en bättre bild direkt ur kartongen.

Philips 50PFL4208

Billig men inte så bra

Philips har alltid kämpat om att ligga i täten bland TV-tillverkarna och den senaste tiden har de lanserat många utmärkta modeller. Dessvärre hamnar 50PFL4208 lite på sniskan och kan inte riktigt mäta sig med testets bästa.

50PFL4208 är en billig storskärm som trots priset är fullproppad med smartfunktioner och appar. En enkel och användarvänlig TV som går snabbt att bli familjär med.
Bildkvaliteten lever inte riktigt upp till våra förväntningar, dels är den en smula grov och oskarp och dels gör avsaknaden av rörelsekompensation att bilden får en aning ojämna rörelser.

Sony KDL-50W685

Minimalistisk bildkonstnär

Sonys nya budget-TV imponerar: bakom den slanka inpackningen döljer sig en bildkvalitet av mycket hög klass!

Imponerande bildkvalitet med väldigt bra kontrast, svärta och färger gör att KDL-50W685 kan tillfredsställa kräsna film- och spelentusiaster. Bra fabriksinställningar gör att den här TV:n fungerar utmärkt direkt ur kartongen. En mycket bra och prisvärd TV.
Ljudet är dessvärre lika tunt som TV:n, så man får räkna med att lägga ett par extra kronor på en separat ljudanläggning.

LG 50LA660V

Smart och läcker

LG 50LA660V är en bra allround-TV med fina smartfinesser och bra fjärrkontroll.

Bra kontrast och ljusstyrka gör detta till en utmärkt TV för ljusa rum, och skärmen har mjuka rörelser även med krävande sport och underhållning. Plus i kanten för många smarta finesser och marknadens kanske bästa fjärrkontroll.
Svärtan är inte helt i topp, jämfört med testets bästa blir LG-skärmen märkbart gråare vilket resulterar i lite livlösare återgivning av film.

Panasonic TX-L50ET60

Fina färger

Tack vare fina färger och läcker design är TX-L50ET60 ett bra alternativ till Panasonics plasmamodeller.

Panasonic TX-L50ET60 är en mycket välgjord LED-TV med utmärkt bildkvalitet, bra användning och de viktigaste smartfinesserna på plats. I synnerhet färgåtergivningen imponerar, med precisa och naturtrogna toner.
Panasonics plasma-TV har en klassledande svärta men den här LED-modellen är bara medelmåttig. Det betyder att den inte är helt optimal för TV-tittning i ”biomörker”.

Toshiba 50L7363

Ulv i fårakläder

Inpackningen är inte så ”flashig” men den här Toshiba-skärmen har en imponerande prisvärd bildkvalitet.

Toshiba 50L7363 har ett anonymt utseende men det glömmer man så fort man ser den fina bildkvaliteten. Kontrast och svärta är utmärkt, skärpan god och rörelserna mjuka. Strålande bild för pengarna.
Utseendet är som sagt inte det pråligaste och man får tåla ett aning tristare menysystem med förhållandevis få smarta finesser. Ljudet är tamt, men det är inte Toshiba ensamma om i den här prisklassen.
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Skulpturen är en lyx-TV Om du har en strikt estetisk smak - och en galen summa pengar för att förverkliga den - kan C Seed N1 ge dig en "osynlig" 165-tums TV i vardagsrummet.
Stranger Things får rumsligt ljud Den fjärde säsongen av Stranger Things kommer strax att låta ännu bättre.
Vi testar den nya 2022-versionen av The Frame Årets version av Samsung The Frame ser ännu mer ut som en tavla tack vare en mattare skärmyta. Och så kan den ställas på högkant!
Nya QLED-TV-apparater från... Sharp?! Sharp är tillbaka i Norden och presenterar en ny Android TV-serie med QLED-teknik och inbyggt ljud från Harman Kardon!
TCL lanserar 98-tummare till rekordpris Drömmer du om en riktig biograf hemma? TCL slår ett slag för de riktigt stora TV-skärmarna med 98C735.
LG avslöjar ny design-TV En potentiell utmanare till Samsung The Frame?
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend