Search
Generic filters
TEST

Samsung The Frame UE55LS03

 itemprop
TESTSamsung The Frame UE55LS03
Samsung The Frame UE55LS03

Ditt eget konstgalleri

Samsungs konst-TV kan lätt förväxlas med en tavla när den är avstängd, men The Frame fungerar utmärkt med rörliga bilder också.

Ljud & Bild tycker

Stilren design och smarta designlösningar innebär att The Frame gör sig otroligt bra på väggen. Bildkvaliteten är också bra, med utmärkt kontrast och ljusstyrka.
Relativt kostsam i förhållande till prestanda. Bildkvaliteten är inte riktigt på samma nivå som Samsungs toppmodeller, och ramarna kostar extra.
 • Storlek/typ: 55-tums 4K UHD
 • Upplösning: 3840×2160 (4K Ultra HD)
 • Operativsystem: Samsung Tizen
 • Ingångar: 4 HDMI, 3 USB
 • Utgångar: Optisk digitalt ljud
 • HDR: HDR10
 • Övrigt: One Connect-kopplingsbox
 • Webb: samsung.com/se
Visa mer
Visa mindre

Riktpris.pris 20000 kr

De flesta av oss hyser ett slags hatkärlek till TV:n hemma i vardagsrummet. Så länge den är påslagen kan vi knappt ta ögonen från den. Men när den är avstängd känns den mest som ett ”svart hål” på väggen och bidrar sällan med något positivt i inredningen. Just det här har TV-tillverkarna tänkt göra något åt!

Tanken med att förvandla TV:n till en tavla är inte ny, men Samsung är nog den tillverkare som lyckats bäst hittills. Deras koncept The Frame lanserades med dunder och brak 2017, komplett med ett eget konstgalleri och allt. Möjligheten att visa stillbilder i standby-läge och att variera utseendet med olika ramar tycks ha gått hem hos interiörmedvetna nordbor. Den nya 2018-modellen tar konceptet ännu längre med ett par få men viktiga förbättringar.

Design

Den nya versionen av The Frame är precis som sin föregångare en tämligen ordinär LCD-skärm på insidan. Skillnaden är de yttre detaljerna: Samsung har varit extra noggranna med proportionerna så att TV:n ska kunna imitera en tavla på väggen. Det betyder bland annat att Skärmen är relativt tjock, men helt platt – precis som en riktig tavelram.

The Frame levereras med två små bordsfötter, men om du vill utnyttja bildramseffekten till max så ska du hänga TV:n på väggen. Foto: Samsung

Det ingår två små fötter för bänkplacering. Men det råder ingen tvekan om att The Frame ska hänga på en vägg. Samsungs ”No Gap Wall Mount” följer med i kartongen gör att TV:n hänger tätt intill väggen.

Samsung har utvecklat ett infällt väggfäste som hänger TV:n tätt intill väggen. Det så kallade ”No Gap Wall Mount” ligger i kartongen när du köper The Frame. Foto: Samsung

Alla anslutningar görs i en extern kopplingsdosa, den så kallade ”One Connect”-boxen, och från den går en enda signalkabel upp till TV:n. Och här har det skett en viktig förändring sedan 2017-modellen av The Frame: föregångaren behövde en separat strömkabel, men numera går både ström och signal i samma kabel, hela vägen från boxen upp till TV:n. Detta gör det enklare att göra en diskret installation.

Pricken över i är dock de utbytbara ramarna. Det är de som får The Frame att se ut som en riktig tavla. De hakas fast på utsidan med hjälp av magneter och finns i vitt, brunbeige, svart och ljus träimitation. Kvalitetskänslan är bra, men själva ytan är av vinyl/plast – vi hade gärna velat ha en variant med äkta träfaner.

Ramarna är däremot inte gratis: 2 500 kronor. Och The Frame levereras UTAN ramar i kartongen så de måste beställas som extrautrustning – så länge inte leverantören eller butiken kör en kampanj. Standardutförandet tröttnar man fort på: en fastmonterad variant i grå plast, som bara är tänkt att fungera som kontaktyta för de olika ramarna.

annons

Användning och finesser

The Frame har samma smartplattform som övriga Samsung-modeller, och det är bara positivt. Gränssnittet är snabbt och intuitivt ända från början. Samsung har gjort en särskild ”Smart setup”-app som du kan ladda ner och som tar dig steg för steg genom de olika inställningarna, kopplar in externa enheter och ansluter TV:n till olika tjänster som du prenumererar på.

annons

Utbudet av appar är bäst i klassen, med Netflix, HBO, Canal Digital och Amazon lätt tillgängliga från startmenyn. Rykande färska appar som Dplay och Viafree går också att ladda ner från app-galleriet. Du kan organisera menyraden precis som du vill, med genvägar till de mest sedda Netflix-programmen.

Det märks att TV:n har blivit ännu snabbare än den förra generationen, speciellt genom att den svarar snabbare på kommandon, och kan ”zappa” snabbare mellan olika appar.

Den vita fjärrkontrollen är liten och elegant, med snabbknappar för de viktigaste funktionerna. Den kan dessutom programmeras att styra andra enheter (TV-mottagare och liknande) så att du kan lägga undan de andra fjärrkontrollerna i en låda.

Samsungs Art Mode låter dig välja mellan 100 förinstallerade gratisbilder, plus din egen bildsamling. Dessutom finns en särskild konstbutik där du kan köpa dyrbara tavlor för ett par hundralappar. Foto: Samsung

Art Mode: Digital konstgalleri

När du stänger av TV:n vaknar bildfunktionen i The Frame till liv och du kan själv bestämma vilken sorts konst du vill visa på väggen, med eller utan ”passepartout” i olika färger. Samsung har i förväg stoppat i ett stort och varierat arkiv med olika motiv. Mer exklusiva verk av kända konstnärer och fotografer finns också tillgängliga mot en avgift, genom konstbutiken Art Store. Fast många föredrar nog möjligheten att lägga in sina egna fotografier, antingen bilder på familjen, bilen, hunden – eller ett collage med allihop. Det görs enkelt med Samsungs Smart View-app. Nytt på 2018-modellen är att man numera kan skapa en roterande bildkarusell och alltså visa utvalda bilder som loopas. Samsung har också lagt till flera inställningsalternativ, inklusive en möjlighet att finjustera färgtemperaturen och ljusstyrkan för bilden som visas.

annons

Bildkvalitet

2017-modellen av The Frame var en TV med utmärkt bildkvalitet. Även om vi uppenbarligen hade med en relativt vanlig LCD-TV att göra så gjorde den det mesta rätt, med bra skärpa och färger, jämn ljusfördelning och riklig kontrast. Detta är extra viktigt, inte minst för att TV:n ju ska se ut som en tavla på väggen en stor del av tiden.

Första intrycket av 2018-modellen är att det inte har skett några större förändringar sedan sist. Ljusfördelningen är precis som på föregångaren: imponerande jämn. Här syns inga tendenser till ljusa fläckar eller ojämnheter i bakbelysningen. Svärtan är också bra för att vara LCD. Även i ett mörkt rum går det att skönja väldigt lite ”ströljus” från LED-belysningen.

Detta innebär att det går utmärkt att titta på både filmer och TV-serier utan reta sig på ojämnheter i bilden. Färgåtergivningen är tjusig och nyanserad, särskilt om du väljer film-läget, som är den mest neutrala varianten.

Ändå tycker vi att vi hade velat ha lite mer fart och fläkt i bilden. Utmanande bildmaterial som Netflix-serien Altered Carbon i HDR-kvalitet, för att inte tala om The Grand Tour på Amazon Prime, saknar helt klart en smula liv och glöd jämfört med de allra bästa TV-apparaterna i prisklassen. Även om Samsung-skärmen har en duglig svärta har den ingen form av lokal dimning. Alltså tappar den en del djup i de mörkaste partierna, speciellt när vi jämför med OLED-skärmar som LG OLED55C8. Intensiteten i ljusa områden kan inte heller matcha de bästa LCD-skärmarna, inklusive Samsungs egen QLED-toppmodell.

Samsungs flaggskeppsmodeller har fått flera tekniska uppgraderingar i år. En av dem är en ny bildpanel med Quantum Dot-färgfilter och superstark direkt LED-bakbelysning som verkligen gör underverk för kontrasten. The Frame får däremot klara sig utan några av dessa och hamnar därför lite i skuggan av 55-tummaren QE55Q9FN, som faktiskt kostar ungefär lika mycket som 55-tumsversionen av The Frame! Där får du leva utan ramar och bildgalleri, däremot får du Samsungs eget ”Ambient Mode” som bakgrund. Om bildkvaliteten har högst prioritet är det ingen tvekan om att toppmodellen är ett bättre val.

Ljudkvalitet

2018-modellen av The Frame har fått märkbart bättre ljud än föregångaren. Den gamla modellen lät tunn och instängd men det är enkelt att höra att nykomlingen har mer kraft, dynamik och inte minst fylligare bas. Både musik, film och tal får bättre fundament och klarhet. Det inbyggda ljudsystemet är naturligtvis inget substitut för en ordentlig soundbar-högtalare, men det är bra att veta att det fungerar fint till vardagligt bruk.

Slutsats

Samsungs The Frame är utan tvekan en av de coolaste TV-apparaterna du kan hänga upp på väggen där hemma. Det snygga utförandet med träram gör att TV:n lätt glider in i omgivningen, och du kan visa allt från professionella konstverk till egna fotografier på skärmen. Precis som med föregångaren är det få som kan konkurrera med Samsungs smarta och lättmöblerade design. Bildkvaliteten finns det däremot flera som kan mäta sig med. The Frame är en relativt ordinär LCD-TV på insidan, utan de senaste innovationerna på bildfronten. Just det här verkar det som om Samsung också har insett. Alldeles innan CES-mässan i Las Vegas berättade de om nästa generation av The Frame, som får tvättäkta ”QLED”-teknik på insidan! The Frame ”3.0” kommer i vår.

<
>
Foto: Samsung
Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
Logga in för att läsa vidare.


  Subscribe
  Notify of
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments

  Alternativ till Samsung The Frame UE55LS03

   data-srcset

  En helt snurrig Samsung-TV

  En motorstyrd TV-skärm som kan vändas upp och ner med en knapptryckning! Har Samsung blivit alldeles tokiga eller är The Sero helt enkelt en av årets coolaste TV-apparater?

   data-srcset

  Hela nöjet för halva priset

  Samsungs nya QLED-TV Q80T har massor av funktioner, suverän bildkvalitet och en förnuftig prislapp. Kan detta vara Samsungs bästa TV-köp i år?

  Sony 85XH9505 85

  Fantastisk bild i 85 tum

  Sony XH95 tar oss med in i 2020 på allvar, med överlägsen TV-kvalitet. Och från LCD!

  Kinoopplevelse med storskjerm: To 2019-kupp - QLED vs OLED

  Biokänsla med storskärm: Två 2019-klipp

  Nu går det att spara mycket på TV-modeller från 2019. De stora skärmarna i highend-klassen är extra intressanta. Vi jämför QLED med OLED.

   data-srcset

  OLED och Ambilight gör susen!

  Philips 65OLED804 kombinerar kontrasten från OLED med Ambilight-omgivningsljus, vilket definitivt bidrar till att höja stämningen. Ljudet är dessutom förvånansvärt bra.

   data-srcset

  Superstark kontrast!

  Panasonics billigaste OLED-TV erbjuder superstarka bildprestanda till ett attraktivt pris.