Laserskarpa TV-skärmar med 8K-upplösning är det allra hetaste på TV-fronten. Med fyra gånger så många pixlar som dagens 4K-skärmar utlovar den nya skärmtekniken så skarp och levande bild att den nästan överträffar verkligheten! Tekniken befinner sig fortfarande i startgroparna, det kommer antagligen att ta 4-5 år innan innehållsproducenterna börjar använda den på allvar. Bortsett från ett par videoklipp på YouTube finns det försvinnande lite material att få tag på eftersom 8K-videokameror ännu så länge är väldigt kostsamma. Japanska NHK har dock lovat att OS i 2020 ska filmas i 8K-kvalitet och distribueras till utvalda platser (förmodligen biografer och andra offentliga platser). Så 8K kommer, vi måste bara ha lite tålamod!
Tålamod är däremot inte direkt något som kännetecknar TV-tillverkarna. De lever av att sälja nya produkter och märken som Samsung och LG är naturligtvis tidigt ute med att erbjuda de första TV-apparaterna med 8K.
Som vanligt när det gäller ny teknik finns det all anledning att vara lite skeptisk. Behöver vi verkligen 8K? Är det värt att betala extra för, och vilka eventuella fallgropar finns det? Lönar det sig att vara tidigt ute, eller tjänar man på att hålla sig lugn tills tekniken mognat? Och inte minst: hur stor ska TV:n vara? Räcker det med en lagom stor skärm eller måste man ha ”väggen full av TV” för att det ska vara någon poäng med 8K?
Samsungs modellsortiment kan förhoppningsvis ge oss några av svaren. Den koreanska tillverkaren har redan släppt sina första 8K-modeller, utöver ”vanliga” men fortfarande utmärkta TV-apparater med 4K. Det är upplagt för en duell mellan 8K och 4K!
Duellanterna
I ena ringhörnan har vi titelförsvararen Samsung QE65Q9FN, som vi utsåg till Årets bästa highend-TV 2018. En bättre representant för 4K-TV får man leta efter.
I andra hörnan har vi månadens testobjekt och utmanare: Samsung QE65Q900R. Den har knivskarp 8K-upplösning, QLED-färgfilter för extra brett färgspektrum och bländande 3 000 nits ljusstyrka. Detta är kort och gott en av de grymmaste TV-apparaterna som Samsung har att erbjuda i dag – åtminstone tills de nya 2019-modellerna landar i butikerna lagom till sommaren.
Uppmärksamma läsare vet att vi har gjort liknande test av Samsungs flaggskeppsmodeller i 75-tums storlek. Där framstod 4K-modellen som det klart bästa köpet av de två: högt pris och brist på äkta innehåll lyftes fram som negativa aspekter för 8K.
Läs också: Vi testar Samsung QE75Q900R 8K-TV
Läs också: Vi testar Samsung QE75Q9FN
Hos lillebror i 65 tum är däremot prisbilden lite annorlunda ut. Medan en 75- eller 85-tums 8K TV kostar en hel förmögenhet så kan man köpa en 65-tummare för drygt 40 000 kronor. Det är faktiskt bara ett par tusenlappar mer än vad 4K-modellen kostar – och billigare än många av OLED-konkurrenterna. Frågan är om 8K-upplösningens många miljoner extra pixlar gör någon reell skillnad i den här storleken?
Design
De två TV-apparaterna har väldigt snarlikt utseende. Båda har en stram och fyrkantig design, den största skillnaden är fötterna som 8K-modellen är utrustad med. De kan monteras i två olika lägen beroende på TV-bänkens bredd – och om man hellre föredrar att montera TV:n på väggen så kan fötterna förvaras i ett fack på baksidan. Båda skärmarna är kompatibla med Samsungs ”No Gap”-väggfäste som hänger TV:n helt intill väggen.
Precis som andra QLED-modeller har Q900R en separat ”One Connection”-box för alla anslutningar. Nytt för den här generationen är att både ström och signaler leds genom samma kabel. Detta gör det möjligt att få en väldigt ”ren” installation.
Sammantaget tycker vi att 8K-modellen ser snygg ut, men det finns inget som tyder på att den skulle kosta mer pengar – ända tills man sätter på den, vill säga.
Användning och finesser
På smartfronten finns det inte så mycket nytt. QE65Q900R har Samsungs egenutvecklade smart-plattform (Tizen) som fungerar väldigt bra. Samsung-systemet är lekande lätt att konfigurera via mobilen. Med Smart Setup-appen delar man alla sina användarkonton och lösenord i ett svep.
Användarupplevelsen är nästan likadan, inklusive den ergonomiska fjärrkontrollen. Vi noterade däremot att 8K-modellen är hårfint snabbare än Q9FN i alla operationer. Fjärrkontrollen är Bluetooth-baserad så att man inte behöver peka den mot TV:n för att den ska reagera. Detta är värt att nämna eftersom många av konkurrenterna fortfarande använder infraröda fjärrkontroller som är mer riktningskänsliga.
Samtliga HDMI-kontakter stöder 2.0a-standarden, men den nyare HDMI 2.1-standarden lyser med sin frånvaro. Det kan vara väsentligt på sikt i 8K-sammanhang eftersom den är nödvändig för att överföra 8K-upplösning med högre bildfrekvenser. Ur den synvinkeln är det käckt att anslutningarna sitter externt, så att Samsung har en möjlighet att uppgradera One Conect-boxen så fort tekniken kommer på plats.
Bildkvalitet
I samband med testet hade Samsung lånat oss ett USB-minne med tvättäkta 8K-material. Och låt det vara sagt direkt: videomaterial som är filmat och producerat i 8K ser vansinnigt häftigt ut, fast inte på sätt man kunde förvänta sig. Även om bilden ger uttrycket ”knivskarpt” en ny innebörd så är det ingenting som känns överdrivet eller onaturligt, snarare tvärtom.
Om 4K-TV kan beskrivas som ett glasklart och nyputsat fönster mot verkligheten så kan 8K bäst beskrivas som att fönstret tas bort helt och hållet. Ögat kan flytta fokus och studera bilden på ett sätt som får vanlig 4K att se platt ut i jämförelse. På samma gång känns 8K-bilden mycket mer behaglig att vila ögonen på. Det finns utrymme för så många detaljer, nyanser och konturer att det inte finns något behov av att markera eller förstärka något på konstlad väg.
Den enda nackdelen med 8K-inspelningarna är att de tar slut … väldigt fort. Utan någon etablerad underhållningskanal, något fysiskt medium eller någon streaming-tjänst som använder 8K finns det just nu väldigt lite innehåll att njuta av. Vi fick därför nöja oss med att tita på vanligt HD- och 4K-innehåll resten av tiden. Det här är Samsungs avancerade AI Upscaling sätter igång. Det kraftfulla videochipet använder maskininlärning och artificiell intelligens för att återskapa lägre upplösta material i ”nästan-8K-kvalitet”.
Med filmen Ready Player One på 4K Blu-ray kunde vi jämföra de två Samsung-skärmarna sida vid sida under kontrollerade förhållanden. Då är 8K-skärmen tvungen att skala upp innehållet, medan 4K-skärmen kan visa råmaterialet direkt, pixel för pixel. Och precis som vi upplevde med 75-tummarna handlar det bara om subtila skillnader när båda matas med innehåll av hög kvalitet.
Skillnaden ökar dock när vi byter till video med lägre upplösning och bitrate. I spionserien Homeland (Netflix, Full HD-kvalitet) syns de extra ”hästkrafterna” i AI-processorn. Bilden ser betydligt skarpare och mer detaljerad ut, samtidigt som rörelserna är jämnare och har mindre brus. Konturerna är mjukare och bilden får ett mer övertygande djup. Samma sak blev tydlig vid de tillfällen när strömningskvaliteten från Netflix tappade bitrate. Det är ganska överraskande – och imponerande med tanke på att 8K-modellen har 24 miljoner extra pixlar att räkna fram! Samsung har uppenbarligen fått till det med sin AI-uppskalning i Q900R, och vi vet redan att 2019-modellerna har samma teknik i ett utökat antal modeller.
65-tums 8K-TV
Finns det då någon poäng med en 8K-TV som har ynka 65-tums skärm? Vi är frestade att säga ja, fast med vissa reservationer. Om målet är maximal filmkänsla i vardagsrummet skulle vi hellre ha sparat ihop till 75-tumsversionen av Q900R, eller satsat på 4K-modellen QE75Q9FN. Om 75 tum däremot tar för mycket plats, eller om du letar efter en optimal TV till ett mindre rum och kortare tittavstånd, så kan det här vara ett bra alternativ. Vi har till exempel svårt att föreställa oss en bättre TV för spel än den här.
Ljudkvalitet
Samsung QE65Q900R är utrustad med ett relativt ordinärt ljudsystem. Här finns ingen avancerad ”ljudlimpa” inbyggd, bara nedåtriktade högtalare som påminner om dem i mycket billigare TV-apparater. Däremot har TV:n ett absolut dugligt ljud, med tydligt tal och en förmåga att spela högt och rent. Tack vare optisk digitalutgång och Bluetooth är den dessutom enkel att uppgradera med en separat soundbar-högtalare. Det ligger nära till hands att nämna Samsungs egen Atmos-soundbar om du vill ha ett ljud som matchar, både estetiskt och rent ljudmässigt.
Slutsats
Med 33 miljoner pixlar och bländande 3 000 nits ljusstyrka inpackat i en ”liten” 65-tummare kan Samsung QE65Q900R skryta med titeln ”Världens minsta 8K-TV”. Fördelarna med de extra pixlarna syns bäst med äkta 8K-material, vilket det är väldigt ont om i dagsläget. Är det då slöseri med pengar att överväga den här TV:n i stället för Samsungs redan utmärkta 4K-modell Q9FN? Med tanke på prisutvecklingen tror vi att Q900R är den mest intressanta av de två. Här får du trots allt en försmak av framtidens TV, redan i dag!
Läs hela artikeln med LB+
Hösterbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckar
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i en månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser