TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR

TEST Panasonic JX940 (TX-75JX940E)

Storskärm för sport och spel

Panasonics största LCD-TV är ett bra alternativ till märkets egna OLED-skärmar. Men vi saknar lite av den fina kontrasten!

forfatter
Publicerad 2022-03-20 - 09:00
Karakter
Panasonic JX940 (TX-75JX940E)
L&B tycker
Panasonic-skärmen ger en snygg och färgrik bildkvalitet, brett formatstöd och bra anslutningar.
Kontrasten är medelbra och kan inte mäta sig med de häftigaste skärmarna med MiniLED- och bak-LED-belysning. App-utbudet är fortfarande lite begränsat.
Specifikationer
  • Storlek/typ: 75-tums 4K LED-LCD (IPS)
  • Upplösning: 3840 x 2160 (4K Ultra HD)
  • Panelfrekvens: 40–120 Hz
  • Operativsystem: My Home Screen 6.0
  • Ingångar: 4 HDMI (2 x 2.1), 3 USB
  • Utgångar: Optisk digitalt ljud, HDMI eARC
  • HDR: Dolby Vision IQ, HDR10+ Adaptive, HLG
  • Övrigt: Dolby Atmos, HCX AI-videoprocessor
  • Skärmstorlekar: 49, 55, 65, 75 tum
  • Webb: panasonic.se
Riktpris: 25 000Pr. 2022-03-20 Produktsida

Panasonic är inte lika stora i TV-sammanhang som de var under de glada plasma-dagarna, men den japanska tillverkaren är fortfarande en viktig förkämpe för hög bildkvalitet. Vilket de bevisat gång på gång med flera urstarka OLED-modeller – inklusive JZ1500 som vi testade nyligen.

Ändå är det ett välkänt faktum att OLED-skärmar kan vara ganska dyra – speciellt när vi rör oss uppåt till de stora skärmstorlekarna. Filmfantaster kräver ofta något större än 65 tum och då kan det snabbt bli väldigt dyrt!

För dig som vill ha en riktig storskärm, utan att det kostar halva kungariket, kan Panasonic JX940 vara ett alternativ. I dagsläget är den japanernas allra bästa LCD-TV, som riktar sig särskilt mot kräsna TV-tittare med mycket sport och spel på agendan. Den finns i skärmstorlekar från 49 tum och ända upp till 75 tum. Vilken beställde vi in ​​för test? Den största så klart!

TX 75JX940E 940B W944 front sports
TX-75JX940E är Panasonics största och bästa TV av 2021 års modell. Foto: Panasonic

Panasonic JX940

Modellen vi tar oss an här är alltså den största och häftigaste som Panasonic kan leverera i LCD-klassen. Vi pratar om en riktig best, som väger närmare 50 kilo och levereras i en två meter lång låda! Du bör med andra ord bjuda in en stark kamrat när den här krabaten ska upp på bänken eller väggen.

75-tummaren i JX940-serien har en LCD-panel av IPS-typ (känd för bred betraktningsvinkel), kombinerad med en kantmonterad LED-bakbelysning (Edge LED). Bildbehandlingen tas om hand av Panasonics bästa videoprocessor (HCX AI), som vi har fina erfarenheter av från OLED-modellerna.

Enligt Panasonic själva är den här modellen speciellt designad för spel och sport, med bland annat en 120 Hz-kompatibel LCD-panel, bra anslutningar och en mängd smarta bildinställningar.

 

TX 75JX940E 940B W944 left slant game
Panasonic-skärmen har en stabil byggkvalitet, men den mittmonterade sockeln verkar lite spinkig på en tung TV som denna. Foto: Panasonic

Design

Rent designmässigt har Panasonic-skärmen ett snyggt utseende, med mörk ram i borstad metall och matchande mittmonterad sockel. Ändå finns det ett par designdetaljer som får oss att reagera en smula. 55- och 65-tumsversionerna av JX940 har sidomonterade fötter, medan den största 75-tummaren har en mittmonterad fot. Oftast är det precis tvärtom…

Vi tycker att sockeln verkar lite underdimensionerad med tanke på vikten den ska bära och under monteringen märkte vi också att det var svårt att få skärmen helt vågrät. Det sänker kvalitetsintrycket lite, tycker vi – även om byggkvaliteten i övrigt känns väldigt gedigen.

En annan sak man ska veta är att 75-tummaren är relativt tjock. Även om den övre delen av skärmen bara är några centimeter tunn så är delen som rymmer all elektronik och högtalarna nästan 10 centimeter. Det innebär att TV:n sticker ut en del om du hänger upp den på väggen.

På pluskontot verkar det som om Panasonic har valt ett mer effektivt antireflexfilter på årets modell. Skärmen ser inte särskilt blank ut och kommer därför inte att spegla omgivningen i samma utsträckning som sina föregångare. Vilket är bra, för vi pratar trots allt om en STOR skärm!

Panasonic TX-75JX940E dimensions
Här är måtten på Panasonic TX-75JX940E. (Foto: Panasonic)

Användning och finesser

JX940 är laddad med Panasonics eget användargränssnitt MyHomeScreen 6.0. Som vi märkt tidigare är menysystemet väldigt enkelt att använda, med överskådliga menyer och text som är lätt att läsa. Både appar och videoingångar ligger tydligt kategoriserade på en menyrad längst ner på skärmen. Det är enkelt att ändra bild- och ljudinställningar, utan att menyerna täcker för bilden.

JX940 använder även en enklare version av Panasonics senaste fjärrkontroll, som levereras i svart utförande i den här versionen. Den är mycket mer ergonomisk än de gamla fyrkantiga ”tegelstenarna” de har haft tidigare, och kan användas utan att pekas direkt mot skärmen (Bluetooth). Det finns även en mikrofon i fjärrkontrollen, för att kunna styra TV:n via exempelvis Google Assistant.

Brett formatstöd

Panasonic-skärmen utmärker sig med strålande formatstöd. Med HDR-formaten Dolby Vision IQ och HDR10+ Adaptive är allt klart för sköna filmupplevelser. De här formaten använder bland annat en ljussensor för att optimera bildkvaliteten efter miljön som TV:n befinner sig i. Dolby Atmos-ljudbehandling finns också på plats, så att TV:n kan skicka rätt ljudsignaler till en kompatibel soundbar.

Som vi har varit inne på tidigare får Panasonics MyHomeScreen-system klara sig med ett lite tunnare app-utbud än vissa av konkurrenterna. Flera populära streamingtjänster som HBO Max lyser med sin frånvaro. Vad som däremot är glädjande är att Disney+ och Apple TV+ har lagts till nyligen. Apparna man saknar kan man naturligtvis skaffa genom en extern videokälla.

Panasonic JX940 remote
Panasonics fjärrkontroll ligger bekvämt i handen och ger tillgång till de flesta funktioner. (Foto: Audun Hage)

JX940 är utrustad med fyra HDMI-ingångar, varav två stöder viktiga gaming-funktioner som 4K/120 Hz och variable refresh rate (VRR). Panasonic har även gjort ett separat bildläge för spel, med mycket kort fördröjning (input lag). Vi uppmätte JX940 ner mot 12 millisekunder (1080p/60 Hz).

Obs: Eftersom bara två av ingångarna stöder HDMI 2.1, och en av dem även fungerar som ljudreturkanal (eARC) för externa ljudsystem, har man i praktiken bara en enda ingång till en spelkonsol.

Panasonic har också ett särskilt gaming-läge, men saknar en så kallad ”game bar” med alla inställningar på ett ställe, vilket konkurrenter som LG och Samsung har introducerat. Alltså får man bläddra runt lite i menyerna för att få optimala inställningar för spel.

Bildkvalitet

Som vi nämnde i inledningen har Panasonic valt en ganska traditionell LCD-panel till JX940-modellen. Den har ingen exotisk teknik som miniLED, med lokal dimning på baksidan av skärmpanelen. Lysdioderna som ska lysa upp LCD-matrisen är däremot få till antalet och sitter i stället längs kanterna. Detta är en enklare teknik som inte alls ger lika exakt kontroll över ljusfördelningen.

Däremot är JX940 utrustad med en ganska potent bildmotor: den smarta videoprocessorn HCX Pro AI analyserar videoinnehållet och jämför det med en databas för att hitta den mest effektiva bildbehandlingen. Väljer man Auto AI-bildläget så listar TV:n automatiskt ut den optimala inställningen för just den typen av innehåll man tittar på.

När vi ställer upp JX940 på testbänken är första intrycket att den levererar utmärkt skärpa och bra färgåtergivning – precis som vi är vana vid från Panasonic. Våra testbilder från djur- och växtriket återges med starka men ändå naturliga färgnyanser. Färggraderingarna är sömlösa, utan synliga schatteringar (banding). Hudtoner får också precis rätt glöd, utan att färgmättnaden blir för hög.

Färgåtergivningen är genomgående exemplarisk, dessutom märkte vi at JX940 bevarar en bra färgbalans även när man tittar på den från sidan. Betraktningsvinkeln är tillräckligt bra för att det ska gå att titta på TV från olika ställen i rummet.

Panasonic-skärmen är också väldigt bra på rörelser. Spelfilmer med 24 bilder per sekund, till exempel krigsdramat 1917, återges på rätt sätt och TV-sändningar med hastiga panoreringar, som golf, fotboll och Formel 1, återges mjukt och utan flimmer. Allt beroende på vilket bildläge man väljer.

Däremot saknas det en smula kontrast och ljusstyrka. Det står snabbt klart att JX940E inte kan mäta sig med ljusprecisionen i de bästa LCD-skärmarna vi har testat. Ljusfördelningen verkar aningen ojämn och vi kan upptäcka tendenser till ljusläckage ut mot kanterna. Kontrasten i lokala områden är också ganska medelmåttig. Detta syns särskilt väl i moderna filmer och serier i HDR-format.

När vi jämför med en highend-LCD-skärm som Sony Z9J, med Netflix-westernfilmen The Harder They Fall, är det tydligt att den senare har betydligt mer ljusstyrka och bättre lokal kontrast. HDR-effekterna på Panasonic-skärmen saknar mycket glöd och ”tryck” om man jämför. Panasonic klarar inte av att höja ljusstyrkan tillräckligt mycket i de ljusa områdena utan att samtidigt tappa djupet i de mörkare delarna av bilden. En klassisk svaghet för kant-LED-LCD, med andra ord.

Panasonic var bland de första som lanserade en tvättäkta 4K-LCD-skärm med direkt LED-bakbelysning och lokal dimning (DX900 från 2016). Vi hade gärna sett att de behållit en del av den highend-tekniken i en toppmodell som JX940! Men numera är det tydligt att de satsar mer på OLED-skärmarna i highend-segmentet.

Till Panasonics försvar ska det sägas att den ovan nämnda Sony-skärmen är mer än dubbelt så dyr! Men vi har också lång erfarenhet av modeller som Sony X95J och Samsung QN95A, som båda kan skryta med betydligt bättre lokal kontrast och svärta. Dessa går att köpa för liknande priser som Panasonic JX940 i 75 tum.

Ljudkvalitet

JX940 har inget speciellt påkostat ljudsystem. OLED-toppmodellen JZ2000 är utrustad med Atmos-högtalare från Technics, men den här Panasonic-skärmen får nöja sig med en standardanläggning med inbyggda stereohögtalare och 30 watts förstärkareffekt. Ljudåtergivningen är helt godkänd, med klara och fylliga röster, och JX940 kan även spela dugligt högt utan att ljudet låter ansträngt. Ljudsystemet ska även stödja Dolby Atmos, men någon utpräglad surroundeffekt får vi inte. Då är det bättre att koppla in en matchande soundbar via HDMI eARC.

Slutsats

Panasonic JX940 är en välgjord TV med höga bildprestanda, som på flera områden kan mäta sig med de allra bästa. Skärpan är strålande och färgåtergivningen exemplarisk naturtrogen. Däremot är kontrasten och ljusstyrkan relativt medelmåttig på den här LCD-skärmen. På det här området hänger inte JX940 med de mer avancerade OLED- och MiniLED-skärmarna där ute, och det märks att de mest intensiva HDR-sekvenserna saknar lite glöd. På pluskontot har Panasonic JX940 brett formatstöd och passar både för spel och sport. Så om du letar efter en kapabel storskärm för sport och spel är detta fortfarande ett bra val!

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Google släpper ny version av Chromecast Den här nya prylen från Google kan vara en prisvärd och smart uppgradering till din gamla TV.
Knivskarp 8K-OLED från LG OLED-teknikens alla välkända kvaliteter, kombinerat med knivskarp 8K-upplösning, gör denna toppmodell från LG till något av det häftigaste vi har sett!
Strålande OLED-TV Briljant bildkvalitet och kristallklart ljud – rakt ut från TV-skärmen – gör Sony A80K till en imponerande TV som kommer riktigt nära den dyrare A95K!
Glöm 85" nu är det 98" som gäller Stort och läckert ska det vara. Men det behöver inte kosta en förmögenhet!
IFA-nyheter från Samsung En kompakt bildskärm för spel eller en kolossal MicroLED-TV för hemmabio? Samsungs monter på IFA-mässan erbjuder allt.
Följ Ljud & Bild