annonse
annonse
annonse

test: LG OLED65B8PLA

LG OLED65B8PLA
LG OLED65B8PLA

OLED-fyndet

LG:s nya instegsmodell är en tuff utmanare till såväl konkurrenterna som LG själva. Den har minst 90 % av toppmodellernas bildkvalitet – och en betydligt trevligare prislapp!

Plus
Explosiv kontrast och bottenlös svärta gör att LG-skärmen är som skapt för att visa moderna filmer och TV-serier i biomörkret.
Minus
Om ljudet ska matcha bilden behövs en soundbar-högtalare.

Det råder ingen tvekan om att OLED-TV har haft en fantastisk utveckling: från att ha varit ett okänt, högteknologiskt vidunder som bara gick att se på teknikmässor, till att bli den dominerande tekniken i highend-klassen. Även om det lurar ett par LCD-konkurrenter i kulisserna så är det uppenbart att det finns mycket att gilla med OLED-skärmarna. Den fenomenala kontrasten, svärtan och de läckra färgerna syns direkt vid första ögonkastet.

OLED håller sakta men säkert på att sjunka i pris och B8-serien är inträdesbiljetten till LG:s OLED-värld. Även om du fortfarande kan köpa den populära fjolårsmodellen B7 på ”lagerrensningar” är det B8 som gäller om du vill ha det allra senaste från sydkoreanerna. Föregångaren har varit en otroligt populär TV, så den nya modellen har mycket att leva upp till!

OLED B8: Design

På papperet finns det inga kolossala skillnader mellan gamla och nya modellen, men B8 har blivit snyggare. Rent traditionellt har B-serien haft en något enklare byggkvalitet än de andra OLED-skärmarna, men i år finns det ingenting med B8 som känns ”billigt”. Föregångaren hade en lite grov och grå inpackning men nykomlingen har fått en tunn svart metallram som påminner en hel del om förra årets C7-modell. Den är lövtunn också, och bör hanteras varsamt när den sätts på plats.

Den mittmonterade foten gör att TV:n får plats på de flesta bänkar. Anslutningarna görs i två infällda paneler på baksidan. LG har dock inte gjort mycket för att kablarna ska kunna dras dolda.

Alla HDMI-ingångarna stöder HDMI 2.0b/HDCP 2.2, så att du kan koppla in 4K Blu-ray-spelare, Apple TV och spelkonsoler utan problem. LG har också ett brett stöd för de flesta HDR-formaten, inklusive Dolby Vision som garanterar optimal kontrast från en rad viktiga titlar. LG har för övrigt försett B8 med ett blixt­snabbt spelläge, vi uppmätte fördröjningen till bara 18 millisekunder.

Användning och finesser

B8 är som sagt den billigaste 4K OLED-skärmen från LG i år och det är i stort sett bara kosmetiska skillnader mellan denna och LG:s övriga modeller – med ett väsentligt undantag. C8, E8 och W8 har företagets nya Alpha 9-processor medan B8-modellen får klara sig med förra årets Alpha 7, som har något mindre beräkningskraft för de mest krävande bildprocesserna.

Har man väl vant sig vid att navigera med LG:s fjärrkontroll så känns det svår tatt vara utan den. Muspekaren gör det enkelt att bläddra i menyerna, och de mest använda apparna har genvägar på menyraden.

Användarmässigt är det inte heller så stora skillnader mellan de olika LG-modellerna. B8 har senaste versionen av LG:s WebOS-menysystem, samt den senaste Magic Remote-fjärrkontrollen. På den finns naturligtvis en Netflix-knapp och en käck liten mikrofon som du kan använda för att kommunicera med TV:n – företrädesvis genom tjänster som Google Assistant när de kommer till Sverige.

Annons: Artikeln fortsätter nedan

Har man väl vant sig vid att navigera med LG:s fjärrkontroll så kan det kännas svårt att vara utan. Muspekaren gör det lekande lätt att bläddra i menyerna, och de mest använda apparna ligger lätt tillgängliga med genvägar på menyraden.

Bildkvalitet

Vi minns fortfarande hur vi fullständigt tappade hakan när vi testade en OLED-TV för första gången. Kontrasten och svärtan kunde till och med göra gamla norska Flåklypa Grand Prix till en ”out of this world”-upplevelse! Så här ett par år senare har den största wow-känslan lagt sig, men vi blir fortfarande imponerade varje gång vi ser en 4K OLED-TV i aktion. Det är något med den kolsvarta bakgrunden och skärpan i varje liten punkt som får en vanlig LCD-TV att nästan verka defekt …

LG OLED B8 visar science fiction-thrillern Altered Carbon i all sin futuristiska prakt. Netflix-serien serveras i gnistrande Dolby Vision HDR-kvalitet, i kombination med Atmos-ljud­spår. Serieskaparna har tagit till allt de kunnat och ger oss en skrämmande realistisk – om än dyster – inblick i framtiden. LG-skärmen hanterar det krävande källmaterialet på ett exemplariskt sätt och ger oss en TV-upplevelse vi sent ska glömma! Närbilderna på Joel Kinnaman (Snabba Cash) har aldrig sett skarpare ut och när eldstriderna sätter igång i det första avsnittet så måste vi nästan blunda och ducka i TV-soffan. Att LG-skärmen passar för att frossa i filmer och serier är höjt över varje tvivel. Här är det bara att dämpa belysningen och njuta av den explosiva kontrasten.

När det gäller rörelser är LG-skärmen en av de mjukaste vi har sett. Sport och spel serveras med jämna och sömlösa rörelser, utan att brytas upp i hackningar och brus. Även om storebror OLED65C8 kan skryta med extra hästkrafter i sin A9-bildprocessor är skillnaderna inte stora i praktiken. De två modellerna har så gott som identisk bildbehandling och levererar också väldigt snarlika mätresultat. A7-processorn känns mer än ”tillräckligt bra” för det material som finns att titta på i dag.

B8 saknar förstås inte konkurrenter helt: Samsungs nya vapendragare Q8D befinner sig i samma prisklass. Det är en LCD-TV med direkt LED-bakbelysning, med den teknikens typiska för- och nackdelar. OLED är fortfarande ”boss” när det gäller svärta, vilket gör att LG-skärmen passar bäst för TV-tittande i mörka rum. I ljusare omgivningar kommer Samsung-skärmens fenomenala ljusstyrka (ungefär dubbelt så hög som LG:s!) mer till sin rätt. Samsung kan också skryta med snäppet vassare smart-TV och spelläge.

Ljudkvalitet

B8 är utrustad med samma undermonterade stereohögtalare som C8, men sockeln saknar ”ljudtratten” som storebror använder för att dirigera ljudet framåt. Ljudet är relativt fylligt och rent, men gör inte bilden rättvisa. En soundbar rekommenderas i det här fallet, gärna en Atmos-kompatibel sådan som LG SK10Y. I det sammanhanget är det praktiskt att B8 har inbyggd Dolby Atmos-ljudprocessning, som går att få från Blu-ray, Apple TV och inbyggt Netflix.

Slutsats

På papperet är LG:s billigaste 4K-OLED lite svagare utrustad än toppmodellerna, men i den verkliga världen är detta en superbra TV med väldigt få brister. Vi var verkligen tvungna att plocka fram luppen för att kunna skilja OLED B8 från de andra familjemodellerna, och rent bildmässigt är det bara ett par ”hundradelar” som skiljer B8 från sina större syskon i C8- och E8-serierna, bortsett från att de har en mer påkostad design och bättre ljud. Det innebär att OLED65B8 känns som det bästa köpet i LG-stallet, och antagligen en av årets bästa TV-apparater i premiumklassen.

<
>
Har man väl vant sig vid att navigera med LG:s fjärrkontroll så känns det svår tatt vara utan den. Muspekaren gör det enkelt att bläddra i menyerna, och de mest använda apparna har genvägar på menyraden.
Bästa pris på LG OLED65B8PLA
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Storlek/typ: 65-tums 4K-OLED
  • Upplösning: 3840 x 2160 (4K Ultra HD)
  • Operativsystem: WebOS 4.0
  • Ingångar: 4 HDMI, 3 USB
  • Utgångar: Optisk digital ljud
  • HDR: HDR10, Dolby Vision, HLG, Technicolor
  • Övrigt: Dolby Atmos-kompatibel
  • Webb: lg.com
LG OLED65B8PLA produktside
Pris: 36 000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Audio Pro A40
Exklusivt och exceptionellt

Jubileums-högtalaren Audio Pro A40 är ett crescendo av 40 års högtalarbyggande.

test
Nokia 8.1
Räcker ett ”Nokia”? Tja …

Nokia 8.1 är en prisvärd mellanklassmobil. Men har den något speciellt att komma med? Förutom namnet?

Flaggskeppet Galaxy S10 är här Vi har känt på Samsungs nya monstermobil som har alla finesser man kan tänka sig.
test
Datacolor SpyderX Pro
Så får du korrekta färger

Fotografer måste kalibrera skärmen om färgerna ska bli rätt.

test
SteelSeries Stratus Duo
Gör datorn till en konsol

SteelSeries trådlösa spelkontroll är perfekt för springa-och-hoppa-spel på PC:n och mobilen.

test
Sonos Amp
Sonos dubblar

Äntligen en Sonos-förstärkare som är tillräckligt stark för att driva ordentliga högtalare med övertygelse. Naturligtvis med full multiroom-funktion.

Dyk med drönare Glöm flygande drönare, en undervattensdrönare är roligare!
Resekameror med superzoom Panasonic-kameror för fotografer på resande fot.
test
Nikon Z6
Fullträff med fullformat

Billigast är bäst i Nikons nya Z-serie med systemkameror.

High End Mässan 2019 Årets mässa bjöd på det mesta av det bästa inom ljud för kräsna öron.
2019 års Panasonic-TV får Dolby Vision och HDR10+ Det är bara den allra billigaste TV-modellen som inte får vara med när Panasonic rullar ut bättre HDR-format. Och Dolby Atmos.
grupptest
Seks 55-tums 4K med HDR-videokvalitet
En bra andra-TV

På jakt efter en billig extra-TV? Nu när butikerna tömmer sina lager på förra årets modeller kan du göra riktiga klipp!

Recension
Pacific Rim 2 – Uprising
Skitfilm! Uppföljaren till ”jätterobotar slår ihjäl jättemonster” är en stor besvikelse.
annonse
Trådlös McIntosh-soundbar Här är en soundbar-högtalare som tror att den är en hel anläggning.
Sluten toppmodell och förstärkare från Focal Den fantastiska hörluren Utopia har fått ett slutet alternativ i form av Stellia. Och så släpper Focal hörlursförstärkaren Arche.
Recension
The Predator (2018)
Skugga från det förflutna Inte en remake, utan en misslyckad fortsättning och en trist hyllning till originalet från 1987.
Recension
The Truth Matters
Mörkläggningen om kriget i Irak Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.
Recension
Peppermint
Fullständigt ointressant Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.
Recension
BlacKkKlansman
En politisk ­knytnäve! Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.
Släpp lös musiken Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.
16x-zoom från Olympus Kompakt 12–200 mm-objektiv.
test
Nokia 5.1 Plus
Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius
Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.
Tre nya specialobjektiv från Leica Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.
Recension
Velvet Buzzsaw
Konstnärligt mord! En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.