Search
Generic filters
test

LG OLED65B8PLA

 itemprop
testLG OLED65B8PLA
LG OLED65B8PLA

OLED-fyndet

LG:s nya instegsmodell är en tuff utmanare till såväl konkurrenterna som LG själva. Den har minst 90 % av toppmodellernas bildkvalitet – och en betydligt trevligare prislapp!

Ljud & Bild tycker

Explosiv kontrast och bottenlös svärta gör att LG-skärmen är som skapt för att visa moderna filmer och TV-serier i biomörkret.
Om ljudet ska matcha bilden behövs en soundbar-högtalare.
 • Storlek/typ: 65-tums 4K-OLED
 • Upplösning: 3840 x 2160 (4K Ultra HD)
 • Operativsystem: WebOS 4.0
 • Ingångar: 4 HDMI, 3 USB
 • Utgångar: Optisk digital ljud
 • HDR: HDR10, Dolby Vision, HLG, Technicolor
 • Övrigt: Dolby Atmos-kompatibel
 • Webb: lg.com
Visa mer
Visa mindre

Riktpris.pris 36 000 kr

Det råder ingen tvekan om att OLED-TV har haft en fantastisk utveckling: från att ha varit ett okänt, högteknologiskt vidunder som bara gick att se på teknikmässor, till att bli den dominerande tekniken i highend-klassen. Även om det lurar ett par LCD-konkurrenter i kulisserna så är det uppenbart att det finns mycket att gilla med OLED-skärmarna. Den fenomenala kontrasten, svärtan och de läckra färgerna syns direkt vid första ögonkastet.

OLED håller sakta men säkert på att sjunka i pris och B8-serien är inträdesbiljetten till LG:s OLED-värld. Även om du fortfarande kan köpa den populära fjolårsmodellen B7 på ”lagerrensningar” är det B8 som gäller om du vill ha det allra senaste från sydkoreanerna. Föregångaren har varit en otroligt populär TV, så den nya modellen har mycket att leva upp till!

OLED B8: Design

På papperet finns det inga kolossala skillnader mellan gamla och nya modellen, men B8 har blivit snyggare. Rent traditionellt har B-serien haft en något enklare byggkvalitet än de andra OLED-skärmarna, men i år finns det ingenting med B8 som känns ”billigt”. Föregångaren hade en lite grov och grå inpackning men nykomlingen har fått en tunn svart metallram som påminner en hel del om förra årets C7-modell. Den är lövtunn också, och bör hanteras varsamt när den sätts på plats.

Den mittmonterade foten gör att TV:n får plats på de flesta bänkar. Anslutningarna görs i två infällda paneler på baksidan. LG har dock inte gjort mycket för att kablarna ska kunna dras dolda.

Alla HDMI-ingångarna stöder HDMI 2.0b/HDCP 2.2, så att du kan koppla in 4K Blu-ray-spelare, Apple TV och spelkonsoler utan problem. LG har också ett brett stöd för de flesta HDR-formaten, inklusive Dolby Vision som garanterar optimal kontrast från en rad viktiga titlar. LG har för övrigt försett B8 med ett blixt­snabbt spelläge, vi uppmätte fördröjningen till bara 18 millisekunder.

Användning och finesser

B8 är som sagt den billigaste 4K OLED-skärmen från LG i år och det är i stort sett bara kosmetiska skillnader mellan denna och LG:s övriga modeller – med ett väsentligt undantag. C8, E8 och W8 har företagets nya Alpha 9-processor medan B8-modellen får klara sig med förra årets Alpha 7, som har något mindre beräkningskraft för de mest krävande bildprocesserna.

Har man väl vant sig vid att navigera med LG:s fjärrkontroll så känns det svår tatt vara utan den. Muspekaren gör det enkelt att bläddra i menyerna, och de mest använda apparna har genvägar på menyraden.

Användarmässigt är det inte heller så stora skillnader mellan de olika LG-modellerna. B8 har senaste versionen av LG:s WebOS-menysystem, samt den senaste Magic Remote-fjärrkontrollen. På den finns naturligtvis en Netflix-knapp och en käck liten mikrofon som du kan använda för att kommunicera med TV:n – företrädesvis genom tjänster som Google Assistant när de kommer till Sverige.

Har man väl vant sig vid att navigera med LG:s fjärrkontroll så kan det kännas svårt att vara utan. Muspekaren gör det lekande lätt att bläddra i menyerna, och de mest använda apparna ligger lätt tillgängliga med genvägar på menyraden.

annons

Bildkvalitet

Vi minns fortfarande hur vi fullständigt tappade hakan när vi testade en OLED-TV för första gången. Kontrasten och svärtan kunde till och med göra gamla norska Flåklypa Grand Prix till en ”out of this world”-upplevelse! Så här ett par år senare har den största wow-känslan lagt sig, men vi blir fortfarande imponerade varje gång vi ser en 4K OLED-TV i aktion. Det är något med den kolsvarta bakgrunden och skärpan i varje liten punkt som får en vanlig LCD-TV att nästan verka defekt …

annons

LG OLED B8 visar science fiction-thrillern Altered Carbon i all sin futuristiska prakt. Netflix-serien serveras i gnistrande Dolby Vision HDR-kvalitet, i kombination med Atmos-ljud­spår. Serieskaparna har tagit till allt de kunnat och ger oss en skrämmande realistisk – om än dyster – inblick i framtiden. LG-skärmen hanterar det krävande källmaterialet på ett exemplariskt sätt och ger oss en TV-upplevelse vi sent ska glömma! Närbilderna på Joel Kinnaman (Snabba Cash) har aldrig sett skarpare ut och när eldstriderna sätter igång i det första avsnittet så måste vi nästan blunda och ducka i TV-soffan. Att LG-skärmen passar för att frossa i filmer och serier är höjt över varje tvivel. Här är det bara att dämpa belysningen och njuta av den explosiva kontrasten.

När det gäller rörelser är LG-skärmen en av de mjukaste vi har sett. Sport och spel serveras med jämna och sömlösa rörelser, utan att brytas upp i hackningar och brus. Även om storebror OLED65C8 kan skryta med extra hästkrafter i sin A9-bildprocessor är skillnaderna inte stora i praktiken. De två modellerna har så gott som identisk bildbehandling och levererar också väldigt snarlika mätresultat. A7-processorn känns mer än ”tillräckligt bra” för det material som finns att titta på i dag.

B8 saknar förstås inte konkurrenter helt: Samsungs nya vapendragare Q8D befinner sig i samma prisklass. Det är en LCD-TV med direkt LED-bakbelysning, med den teknikens typiska för- och nackdelar. OLED är fortfarande ”boss” när det gäller svärta, vilket gör att LG-skärmen passar bäst för TV-tittande i mörka rum. I ljusare omgivningar kommer Samsung-skärmens fenomenala ljusstyrka (ungefär dubbelt så hög som LG:s!) mer till sin rätt. Samsung kan också skryta med snäppet vassare smart-TV och spelläge.

Ljudkvalitet

B8 är utrustad med samma undermonterade stereohögtalare som C8, men sockeln saknar ”ljudtratten” som storebror använder för att dirigera ljudet framåt. Ljudet är relativt fylligt och rent, men gör inte bilden rättvisa. En soundbar rekommenderas i det här fallet, gärna en Atmos-kompatibel sådan som LG SK10Y. I det sammanhanget är det praktiskt att B8 har inbyggd Dolby Atmos-ljudprocessning, som går att få från Blu-ray, Apple TV och inbyggt Netflix.

annons

Slutsats

På papperet är LG:s billigaste 4K-OLED lite svagare utrustad än toppmodellerna, men i den verkliga världen är detta en superbra TV med väldigt få brister. Vi var verkligen tvungna att plocka fram luppen för att kunna skilja OLED B8 från de andra familjemodellerna, och rent bildmässigt är det bara ett par ”hundradelar” som skiljer B8 från sina större syskon i C8- och E8-serierna, bortsett från att de har en mer påkostad design och bättre ljud. Det innebär att OLED65B8 känns som det bästa köpet i LG-stallet, och antagligen en av årets bästa TV-apparater i premiumklassen.

picture1 picture2 picture3
<
>
Har man väl vant sig vid att navigera med LG:s fjärrkontroll så känns det svår tatt vara utan den. Muspekaren gör det enkelt att bläddra i menyerna, och de mest använda apparna har genvägar på menyraden.
Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
Logga in för att läsa vidare.


  Subscribe
  Notify of
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments

  Alternativ till LG OLED65B8PLA

   data-srcset

  Hela nöjet för halva priset

  Samsungs nya QLED-TV Q80T har massor av funktioner, suverän bildkvalitet och en förnuftig prislapp. Kan detta vara Samsungs bästa TV-köp i år?

   data-srcset

  OLED och Ambilight gör susen!

  Philips 65OLED804 kombinerar kontrasten från OLED med Ambilight-omgivningsljus, vilket definitivt bidrar till att höja stämningen. Ljudet är dessutom förvånansvärt bra.

   data-srcset

  Superstark kontrast!

  Panasonics billigaste OLED-TV erbjuder superstarka bildprestanda till ett attraktivt pris.

   data-srcset

  TCL 65EC785 har ljud från Onkyo

  TCL 65EC785 är en välutrustad 4K-TV med HDR, Android Smart TV och inbyggd Onkyo-soundbar till ett bra pris. Men räcker det för att klå konkurrenterna?

  LG SM8600 har et fint utseende med slanke linjer og en buet, sentermontert fot. (Foto: LG)

  Kan LG:s nya LCD-skärm mäta sig med OLED?

  LG är mest kända för sina OLED-skärmar med glittrande färger och stark kontrast. Därför är det lätt att glömma bort att de har flera utmärkta LCD-TV-apparater också ...

   data-srcset

  Stortest: Samsung QLED 4K TV

  Vilken Samsung-TV är det bästa köpet? Vi testar oss igenom djungeln av QLED-skärmar!

   data-srcset

  Äkta storskärmar till mini-pris

  En stor TV med bra bild behöver inte kosta en förmögenhet: vårt test visar att du nu kan få en stor och bra TV med få kompromisser för strax över 10 000 kronor!