Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

test: Samsung 55JS8505

Färgsprakande

Samsungs 8-serie har varit populär för sin kombination av design, användarvänlighet och prestanda. Årets modell JS8505 har dessutom en riktigt läcker bildkvalitet!

Av / 2015-10-17 - 05:00
Samsung 55JS8505
Audun Hage

Samsung UE55JS8505Konkurrensen är hårdare än någonsin på TV-marknaden, så Samsung har varit tvungna att plocka fram ”de stora kanonerna”. De så kallade S’UHD-modellerna är traditionella LCD-skärmar av den topptrimmade sorten. Med hjälp av avancerad Quantum Dot-teknik har Samsung lyckats klämma ut ännu fler färgnyanser och högre kontrast ur bildpanelen. I kombination med äkta 4K-upplösning har resultatet blivit riktigt läckert. Här testar vi den billigaste medlemmen i S’UHD-familjen, 55JS8505!

 

Användning och finesser

55JS8505 har en välvd design och en smal, mörkgrå ram och en stilig, mittmonterad sockel. Den blanka skärmytan präglas dock av lite spegelbilder, som blir konkava på grund av just den böjda formen.

Den externa kopplingsboxen Mini Connect låter dig koppla in alla videokällor och håller kabeltrasslet dolt så att det bara behövs en enda kabel upp till TV:n. Samsung låter dig också fjärrstyra externa TV-mottagare.

55JS8505 är laddad med det nya Tizen-operativsystemet. Systemet är både läckert att titta på och arbetar snabbt. TV:n är utrustad med en Quad Core-processor som gör att appar och menyer formligen susar förbi på skärmen. 55JS8505 sätts på omedelbart när du trycker på knappen och hoppar från app till app utan fördröjningar. Du kan växla fram och tillbaka mellan YouTube och fortsätta titta där du slutade. Samsung utmärker sig också med ett rikligt utbud av applikationer. Tizen-plattformen kan till exempel streama från HBO Nordic, vilket Samsung fortfarande är ensamma om. Den nya fjärrkontrollen har också fått pekfunktion, vilket förenklar navigeringen betydligt.

 

Briljant bildkvalitet

Efter de positiva erfarenheter vi haft med Samsungs toppmodeller var vi nyfikna på hur 55JS8505 skulle stå sig. Och vi kan helt klart känna igen många av kvaliteterna. Kontrast och svärta är inte lika ”awesome”, men mycket bra, och skärpan och detaljrikedomen är imponerande. HDTV-sändningarna ser glasklara ut, men när vi byter till Netflix med 4K-upplösning är det verkligen som att tvätta fönstren och titta ut.

JS8500(48)_001_Front_Black

När solen reflekteras i det smaragdgröna havet i ”Bloodline” blir man nästan bländad och bilden känns väldigt levande. Samsung har också en förmåga att få fram massor av detaljer från mörka scener. Där Panasonic 55CX700 har en utmärkt svärta, men gror igen lite i mörka områden, lyckas 55JS8505 hämta ut fler gråtoner och nyanser i det mörka. Det ger ännu bättre djupkänsla i bilden.

Samsung har dessutom sett till att ”piffa upp” färgåtergivningen en smula. S’UHD-bildpanelen kan nämligen visa fler färger än vad som finns i dagens bildsignaler. Bildbehandlingen lägger därför till de extra nyanserna på egen hand. I normala fall rynkar vi på näsan åt sådana konstlade tillsatser, men i Samsungs fall ger det faktiskt en subjektiv förbättring med lite ”krydda” i form av extra skärpa och nyanser.

Helt perfekt är dock Samsungen inte. Vi har fortfarande med LCD att göra, vilket innebär att ljusfördelningen kan vara lite ojämn, och bilden ändrar fort karaktär när man rör sig ut mot sidan. Då får den ett lite blåaktigt skär över sig i de mörkaste scenerna och färgerna urlakas en smula. Å andra sidan har 55JS8505 en stark kontrast och en imponerande färgpalett som får filmer och serier att sprudla av liv och realism. Den här TV:n är som gjord för att tråla igenom all 4K-underhållning Netflix och andra har att erbjuda.

 

Ljudkvalitet

Vi har inte glömt våra gamla fördomar mot smala Samsung-skärmar med lika smalt ljud, men här åkte vi på en överraskning. 55JS8505 är utrustad med extra ”woofers” som ger den ett klart och fylligt ljud. Ett klart steg upp från simplare TV-högtalare.

JS8500(48)_003_R-Perspective_Black

 

Slutsats

Vi har testat flera bra TV-apparater den här gången, som alla ger en toppbild till förnuftiga priser. Av dem är det definitivt Samsung som är det största ”blickfånget” både rent bildmässigt och estetiskt. Bildbehandlingen är effektiv och ger en knivskarp bild nästan oberoende av vad man tittar på. Kontrasten är mycket bra: Samsung trollar fram fler detaljer i svart, ger mer intensitet i ljusa områden och sammantaget fler nyanser än konkurrenterna. Skötseln är användarvänlig och urvalet av appar rikligt. Här har Samsung ett komplett paket som verkligen inte är svårt att rekommendera.

Ljud & Bild tycker

Samsung levererar en knivskarp bild som är full av detaljer, kontrast och färgnyanser. Användarvänligheten är också väl tillvaratagen med massor av datorkraft och ett bra utbud av smart-tjänster. Svärtan slår inga rekord och betraktningsvinkeln är begränsad.

Också i detta test:

55-tums 4K-TV

Panasonic Viera TX-55CX700E

Multitalangen

Även efter ytterligare jämförelser fortsätter Panasonics 55CX700-serie att imponera på testpanelen.

Panasonic-skärmen har bra svärta, jämn ljusfördelning och naturtrogna färger, och har dessutom blivit lite snabbare och mer användarvänlig än tidigare generationer.
Smart-plattformen från Firefox fungerar bra – tänk bara på att utvecklingen av nya appar till det här systemet kan ta längre tid än till andra plattformar.
Läs hela testet

LG 55UF860V

Svag kontrast

Nykomlingen från LG verkar vara prisvärd tack vare fina specifikationer, men 55UF860V missar lite på kontrasten.

LG-skärmen har mycket bra skärpa och bredare betraktningsvinkel än konkurrenterna. Bekväm skötsel med pekfjärrkontroll är också plus i kanten.
LG är bara medelbra på kontrast och svärta eftersom bakbelysningen lyser upp för stora områden åt gången.
Läs hela testet

Sony Bravia KD-55X8505C

Paranoid Android

Sonys utmanare i mellanklassen har rejäla prestanda på bildfronten men hämmas av ett lite ofärdigt användargränssnitt.

Den smala och eleganta Sony-skärmen har en utmärkt bildbehandling och lyckas få även lågupplöst material att se riktigt bra ut. Här får du en bild med massor av detaljer och naturtrogna färger. Rekordlåg fördröjning är ett bra argument för spelfantaster.
Det nya Android-gränssnittet är gjort för att lyfta TV:n till nya höjder, men upplevs ännu så länge ganska så skralt när det gäller användarvänlighet och urval av intressanta tjänster.
Läs hela testet

Kommentarer är stängda.

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Färgsprakande underhållning

Är detta Samsungs bästa TV hittills?

Vilken OLED-TV är bäst 2024?

Din egen IMAX-bio

Stort test av billiga 55-tummare

Duell: Lågpris på OLED-TV

Hisense ULED: En OLED-killer?

Läcker och balanserad bild

Suverän spel-TV

Bästa TV-apparaterna för små budgetar

Vi testar TCL:s största och billigaste TV

Större och bättre TV

Rulla till toppen