Search
Generic filters

test : Samsung 55JS8505

Färgsprakande

Samsungs 8-serie har varit populär för sin kombination av design, användarvänlighet och prestanda. Årets modell JS8505 har dessutom en riktigt läcker bildkvalitet!

Oktober 2015Samsung 55JS8505

Ljud & Bild tycker

Samsung levererar en knivskarp bild som är full av detaljer, kontrast och färgnyanser. Användarvänligheten är också väl tillvaratagen med massor av datorkraft och ett bra utbud av smart-tjänster.
Svärtan slår inga rekord och betraktningsvinkeln är begränsad.
 • 55-tums 4K LED LCD, 3840 x 2160
 • S-UHD
 • Mini Connect
 • 3 HDMI 2.0, 2 USB
 • Boxer/MPEG4
 • Netflix/HEVC
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 20000 kr

Samsung UE55JS8505Konkurrensen är hårdare än någonsin på TV-marknaden, så Samsung har varit tvungna att plocka fram ”de stora kanonerna”. De så kallade S’UHD-modellerna är traditionella LCD-skärmar av den topptrimmade sorten. Med hjälp av avancerad Quantum Dot-teknik har Samsung lyckats klämma ut ännu fler färgnyanser och högre kontrast ur bildpanelen. I kombination med äkta 4K-upplösning har resultatet blivit riktigt läckert. Här testar vi den billigaste medlemmen i S’UHD-familjen, 55JS8505!

 

Användning och finesser

55JS8505 har en välvd design och en smal, mörkgrå ram och en stilig, mittmonterad sockel. Den blanka skärmytan präglas dock av lite spegelbilder, som blir konkava på grund av just den böjda formen.

Den externa kopplingsboxen Mini Connect låter dig koppla in alla videokällor och håller kabeltrasslet dolt så att det bara behövs en enda kabel upp till TV:n. Samsung låter dig också fjärrstyra externa TV-mottagare.

55JS8505 är laddad med det nya Tizen-operativsystemet. Systemet är både läckert att titta på och arbetar snabbt. TV:n är utrustad med en Quad Core-processor som gör att appar och menyer formligen susar förbi på skärmen. 55JS8505 sätts på omedelbart när du trycker på knappen och hoppar från app till app utan fördröjningar. Du kan växla fram och tillbaka mellan YouTube och fortsätta titta där du slutade. Samsung utmärker sig också med ett rikligt utbud av applikationer. Tizen-plattformen kan till exempel streama från HBO Nordic, vilket Samsung fortfarande är ensamma om. Den nya fjärrkontrollen har också fått pekfunktion, vilket förenklar navigeringen betydligt.

 

Briljant bildkvalitet

Efter de positiva erfarenheter vi haft med Samsungs toppmodeller var vi nyfikna på hur 55JS8505 skulle stå sig. Och vi kan helt klart känna igen många av kvaliteterna. Kontrast och svärta är inte lika ”awesome”, men mycket bra, och skärpan och detaljrikedomen är imponerande. HDTV-sändningarna ser glasklara ut, men när vi byter till Netflix med 4K-upplösning är det verkligen som att tvätta fönstren och titta ut.

JS8500(48)_001_Front_Black

När solen reflekteras i det smaragdgröna havet i ”Bloodline” blir man nästan bländad och bilden känns väldigt levande. Samsung har också en förmåga att få fram massor av detaljer från mörka scener. Där Panasonic 55CX700 har en utmärkt svärta, men gror igen lite i mörka områden, lyckas 55JS8505 hämta ut fler gråtoner och nyanser i det mörka. Det ger ännu bättre djupkänsla i bilden.

Samsung har dessutom sett till att ”piffa upp” färgåtergivningen en smula. S’UHD-bildpanelen kan nämligen visa fler färger än vad som finns i dagens bildsignaler. Bildbehandlingen lägger därför till de extra nyanserna på egen hand. I normala fall rynkar vi på näsan åt sådana konstlade tillsatser, men i Samsungs fall ger det faktiskt en subjektiv förbättring med lite ”krydda” i form av extra skärpa och nyanser.

Helt perfekt är dock Samsungen inte. Vi har fortfarande med LCD att göra, vilket innebär att ljusfördelningen kan vara lite ojämn, och bilden ändrar fort karaktär när man rör sig ut mot sidan. Då får den ett lite blåaktigt skär över sig i de mörkaste scenerna och färgerna urlakas en smula. Å andra sidan har 55JS8505 en stark kontrast och en imponerande färgpalett som får filmer och serier att sprudla av liv och realism. Den här TV:n är som gjord för att tråla igenom all 4K-underhållning Netflix och andra har att erbjuda.

 

Ljudkvalitet

Vi har inte glömt våra gamla fördomar mot smala Samsung-skärmar med lika smalt ljud, men här åkte vi på en överraskning. 55JS8505 är utrustad med extra ”woofers” som ger den ett klart och fylligt ljud. Ett klart steg upp från simplare TV-högtalare.

JS8500(48)_003_R-Perspective_Black

 

Slutsats

Vi har testat flera bra TV-apparater den här gången, som alla ger en toppbild till förnuftiga priser. Av dem är det definitivt Samsung som är det största ”blickfånget” både rent bildmässigt och estetiskt. Bildbehandlingen är effektiv och ger en knivskarp bild nästan oberoende av vad man tittar på. Kontrasten är mycket bra: Samsung trollar fram fler detaljer i svart, ger mer intensitet i ljusa områden och sammantaget fler nyanser än konkurrenterna. Skötseln är användarvänlig och urvalet av appar rikligt. Här har Samsung ett komplett paket som verkligen inte är svårt att rekommendera.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.
2 kommentarer

Kommentarer är stängda.

  Också i detta test:
  Panasonic Viera TX-55CX700E - Multitalangen
  Även efter ytterligare jämförelser fortsätter Panasonics 55CX700-serie att imponera på testpanelen.
  LG 55UF860V - Svag kontrast
  Nykomlingen från LG verkar vara prisvärd tack vare fina specifikationer, men 55UF860V missar lite på kontrasten.
  Sony Bravia KD-55X8505C - Paranoid Android
  Sonys utmanare i mellanklassen har rejäla prestanda på bildfronten men hämmas av ett lite ofärdigt användargränssnitt.

  Läs också

  Vi frågade och ni läsare svarade. Med nästan 4 500 röster är det iPhone 11 som vinner kamerablindtestet.
  Samsung HW-Q950T är den senaste toppmodellen – och minsann ingen besvikelse. Den här soundbar-högtalaren är det krut i!
  Sonus faber Lumina III är det självklara valet av högtalare för mindre rum.
  Tack vare saftig kontrast och färgsprakande Ambilight-ljus ger Philips OLED805 riktigt häftiga bildupplevelser.
  OnePlus 8T är en kompromiss. Därför bör man hålla tungan rätt i mun om man överväger ett köp. För de flesta är OnePlus 8T en av de bästa mobiltelefonerna på marknaden, men användare som har specifika behov bör leta efter något annat.
  Äntligen ett mesh-nätverk med Wi-Fi 6 som vanligt folk kan ha råd med. Är det bara att spänna fast säkerhetsbältet och göra sig beredd på superhastigheter?
  Nyson Lightcycle Morph är helt ensam i sitt slag. Den kan det mesta, men är dålig på att samarbeta.
  Om du är villig att göra avkall på Dolby Atmos och DTS:X så finns det knappast någon mer prisvärd soundbar än Samsung HW-Q66T.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  TCL C815 (65C815)

  Riktpris: 12000 kr Fräck och fräsch budget-TV

  Panasonic HZ2000 (TX-65HZ2000E)

  Riktpris: 45000 kr Mästarnas mästare

  Samsung Q950TS (QE75Q950TS)

  Riktpris: 80000 kr Knivskarp dröm-TV

  LG OLED CX (OLED65CX6LA)

  Riktpris: 30000 kr Kontrastkungen
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  Do NOT follow this link or you will be banned from the site!