TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR

test Samsung 55JS8505

Färgsprakande

Samsungs 8-serie har varit populär för sin kombination av design, användarvänlighet och prestanda. Årets modell JS8505 har dessutom en riktigt läcker bildkvalitet!

forfatter
Publicerad 2015-10-17 - 05:00
L&B tyckerblank
blank Samsung levererar en knivskarp bild som är full av detaljer, kontrast och färgnyanser. Användarvänligheten är också väl tillvaratagen med massor av datorkraft och ett bra utbud av smart-tjänster.
blank Svärtan slår inga rekord och betraktningsvinkeln är begränsad.
Specifikationerblank
 • 55-tums 4K LED LCD, 3840 x 2160
 • S-UHD
 • Mini Connect
 • 3 HDMI 2.0, 2 USB
 • Boxer/MPEG4
 • Netflix/HEVC
Riktpris: 20000Pr. 2015-10-17 Produktsida

Samsung UE55JS8505Konkurrensen är hårdare än någonsin på TV-marknaden, så Samsung har varit tvungna att plocka fram ”de stora kanonerna”. De så kallade S’UHD-modellerna är traditionella LCD-skärmar av den topptrimmade sorten. Med hjälp av avancerad Quantum Dot-teknik har Samsung lyckats klämma ut ännu fler färgnyanser och högre kontrast ur bildpanelen. I kombination med äkta 4K-upplösning har resultatet blivit riktigt läckert. Här testar vi den billigaste medlemmen i S’UHD-familjen, 55JS8505!

 

Användning och finesser

55JS8505 har en välvd design och en smal, mörkgrå ram och en stilig, mittmonterad sockel. Den blanka skärmytan präglas dock av lite spegelbilder, som blir konkava på grund av just den böjda formen.

Den externa kopplingsboxen Mini Connect låter dig koppla in alla videokällor och håller kabeltrasslet dolt så att det bara behövs en enda kabel upp till TV:n. Samsung låter dig också fjärrstyra externa TV-mottagare.

55JS8505 är laddad med det nya Tizen-operativsystemet. Systemet är både läckert att titta på och arbetar snabbt. TV:n är utrustad med en Quad Core-processor som gör att appar och menyer formligen susar förbi på skärmen. 55JS8505 sätts på omedelbart när du trycker på knappen och hoppar från app till app utan fördröjningar. Du kan växla fram och tillbaka mellan YouTube och fortsätta titta där du slutade. Samsung utmärker sig också med ett rikligt utbud av applikationer. Tizen-plattformen kan till exempel streama från HBO Nordic, vilket Samsung fortfarande är ensamma om. Den nya fjärrkontrollen har också fått pekfunktion, vilket förenklar navigeringen betydligt.

 

Briljant bildkvalitet

Efter de positiva erfarenheter vi haft med Samsungs toppmodeller var vi nyfikna på hur 55JS8505 skulle stå sig. Och vi kan helt klart känna igen många av kvaliteterna. Kontrast och svärta är inte lika ”awesome”, men mycket bra, och skärpan och detaljrikedomen är imponerande. HDTV-sändningarna ser glasklara ut, men när vi byter till Netflix med 4K-upplösning är det verkligen som att tvätta fönstren och titta ut.

JS8500(48)_001_Front_Black

När solen reflekteras i det smaragdgröna havet i ”Bloodline” blir man nästan bländad och bilden känns väldigt levande. Samsung har också en förmåga att få fram massor av detaljer från mörka scener. Där Panasonic 55CX700 har en utmärkt svärta, men gror igen lite i mörka områden, lyckas 55JS8505 hämta ut fler gråtoner och nyanser i det mörka. Det ger ännu bättre djupkänsla i bilden.

Samsung har dessutom sett till att ”piffa upp” färgåtergivningen en smula. S’UHD-bildpanelen kan nämligen visa fler färger än vad som finns i dagens bildsignaler. Bildbehandlingen lägger därför till de extra nyanserna på egen hand. I normala fall rynkar vi på näsan åt sådana konstlade tillsatser, men i Samsungs fall ger det faktiskt en subjektiv förbättring med lite ”krydda” i form av extra skärpa och nyanser.

Helt perfekt är dock Samsungen inte. Vi har fortfarande med LCD att göra, vilket innebär att ljusfördelningen kan vara lite ojämn, och bilden ändrar fort karaktär när man rör sig ut mot sidan. Då får den ett lite blåaktigt skär över sig i de mörkaste scenerna och färgerna urlakas en smula. Å andra sidan har 55JS8505 en stark kontrast och en imponerande färgpalett som får filmer och serier att sprudla av liv och realism. Den här TV:n är som gjord för att tråla igenom all 4K-underhållning Netflix och andra har att erbjuda.

 

Ljudkvalitet

Vi har inte glömt våra gamla fördomar mot smala Samsung-skärmar med lika smalt ljud, men här åkte vi på en överraskning. 55JS8505 är utrustad med extra ”woofers” som ger den ett klart och fylligt ljud. Ett klart steg upp från simplare TV-högtalare.

JS8500(48)_003_R-Perspective_Black

 

Slutsats

Vi har testat flera bra TV-apparater den här gången, som alla ger en toppbild till förnuftiga priser. Av dem är det definitivt Samsung som är det största ”blickfånget” både rent bildmässigt och estetiskt. Bildbehandlingen är effektiv och ger en knivskarp bild nästan oberoende av vad man tittar på. Kontrasten är mycket bra: Samsung trollar fram fler detaljer i svart, ger mer intensitet i ljusa områden och sammantaget fler nyanser än konkurrenterna. Skötseln är användarvänlig och urvalet av appar rikligt. Här har Samsung ett komplett paket som verkligen inte är svårt att rekommendera.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!
blank

Vi testar för dig!

5 veckor 5 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
blank

Också i detta test:

Panasonic Viera TX-55CX700E

Multitalangen

Även efter ytterligare jämförelser fortsätter Panasonics 55CX700-serie att imponera på testpanelen.

Panasonic-skärmen har bra svärta, jämn ljusfördelning och naturtrogna färger, och har dessutom blivit lite snabbare och mer användarvänlig än tidigare generationer.
Smart-plattformen från Firefox fungerar bra – tänk bara på att utvecklingen av nya appar till det här systemet kan ta längre tid än till andra plattformar.

LG 55UF860V

Svag kontrast

Nykomlingen från LG verkar vara prisvärd tack vare fina specifikationer, men 55UF860V missar lite på kontrasten.

LG-skärmen har mycket bra skärpa och bredare betraktningsvinkel än konkurrenterna. Bekväm skötsel med pekfjärrkontroll är också plus i kanten.
LG är bara medelbra på kontrast och svärta eftersom bakbelysningen lyser upp för stora områden åt gången.

Sony Bravia KD-55X8505C

Paranoid Android

Sonys utmanare i mellanklassen har rejäla prestanda på bildfronten men hämmas av ett lite ofärdigt användargränssnitt.

Den smala och eleganta Sony-skärmen har en utmärkt bildbehandling och lyckas få även lågupplöst material att se riktigt bra ut. Här får du en bild med massor av detaljer och naturtrogna färger. Rekordlåg fördröjning är ett bra argument för spelfantaster.
Det nya Android-gränssnittet är gjort för att lyfta TV:n till nya höjder, men upplevs ännu så länge ganska så skralt när det gäller användarvänlighet och urval av intressanta tjänster.
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Kommentarer är stängda.

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.
blank
Mästarklass från Panasonic Panasonics bästa OLED-TV är tillbaka i full vigör – och nu finns den äntligen storformat! LZ2000E har helt enkelt en strålande bild.
blank
Google släpper ny version av Chromecast Den här nya prylen från Google kan vara en prisvärd och smart uppgradering till din gamla TV.
blank
Knivskarp 8K-OLED från LG OLED-teknikens alla välkända kvaliteter, kombinerat med knivskarp 8K-upplösning, gör denna toppmodell från LG till något av det häftigaste vi har sett!
Strålande OLED-TV Briljant bildkvalitet och kristallklart ljud – rakt ut från TV-skärmen – gör Sony A80K till en imponerande TV som kommer riktigt nära den dyrare A95K!
blank
Glöm 85" nu är det 98" som gäller Stort och läckert ska det vara. Men det behöver inte kosta en förmögenhet!
Följ Ljud & Bild