Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: LG 55UF860V

Svag kontrast

Nykomlingen från LG verkar vara prisvärd tack vare fina specifikationer, men 55UF860V missar lite på kontrasten.

Publicerad 2015-10-17 - 05:00
LG 55UF860V
Audun Hage

LG kör stenhårt med OLED nu för tiden, men organiska lysdioder är fortfarande en kostsam teknik som bara är reserverad för riktigt dyra highend-modeller. Särskilt om du vill ha en TV med 4K-upplösning. Och det vill du ju, nu när material börjar dyka upp! Detta är naturligtvis LG medvetna om, och så länge LCD-LED fortsätter att ge klirr i kassan så ser de förmodligen ingen anledning att sluta bygga billiga och bra TV-apparater.

Modellsortimentet från LG är stort men 55UF860 skiljer sig en aning från mängden. Detta är en lite upphottad specialmodell för den nordiska marknaden som sägs ha lånat egenskaper och finesser från designtoppmodellen UF950, fast ligger på en lägre prisnivå. Rent designmässigt kan den skryta med en elegant, bronsfärgad sockel och ram som är gjord för att passa i trendiga hem.

 

Användning och finesser

LG har tillhört de främsta tillverkarna av smart-TV på senare tid. De bytte nyligen till sitt eget WebOS-operativsystem och sedan dess har flera av konkurrenterna följt efter med liknande, egenutvecklade varianter. LG-skärmen är väldigt enkel att använda tack vare sin Magic Remote-fjärrkontroll med ”muspekare” på skärmen och ett snyggt grafiskt och intuitivt menysystem. Urvalet av appar är inte lika brett som hos Samsung, men man hittar snabbt något att titta på om man är YouTube- eller Netflix-fan.

 

Bildkvalitet

Kvaliteten på bilden är vad som gäller i den här prisklassen, precis som i andra, och för detta ändamål är 55UF860 utrustad med en välspecificerad bildpanel av typen IPS, vilket ger en bredare betraktningsvinkel än vanlig VA-LCD. Och LG-skärmen är mycket riktigt mindre känslig för sittpositionen än Samsung och de andra konkurrenterna, och tål en lite större spridning i antalet tittare i soffan. Både färger och kontrast bevaras bättre ut mot sidorna.

Ändå är det bildkvaliteten rakt framifrån som räknas allra mest och här kommer LG-skärmen faktiskt till korta en smula jämfört med Samsung och de andra utmanarna när det gäller viktiga egenskaper som svärta och kontrast. UF860 har en tillsynes enkel kantbelysning som bara kan dimmas i förhållandevis stora partier åt gången. En liten undertext eller en ljus kanal-logga mot mörk bakgrund räcker därför för att ”halva” skärmen ska lysa upp och följaktligen tappa kontrast och djupkänsla. Ett fint sätt att få massor av ljus och kontrast när man tittar på TV dagtid, men det rimmar illa med film- eller seriemaraton i dunkel belysning! Bildkvaliteten är därför en svag kontrast (pun intended) till LG:s egen OLED-modell 55EC930V, som är känd för sin mästerliga svärta och utmärkta ljuskontroll.

LG:s bildbehandling är inte heller bäst i klassen. Snabba kamerarörelser kan verka lite ryckiga och stackato emellanåt, och skärmen är inte bäst på att skala upp lågupplösta signaler till 4K-upplösning. Vilket är synd, för den har tveklöst många andra fina egenskaper. Äkta 4K-bild känns verkligen knivskarp och har neutrala färger, samt många avancerade kalibreringsmöjligheter.

 

Ljudkvalitet

LG-skärmen har klara röster och dugligt med bas till musik och ljudeffekter, men låter lite ansträngd på hög volym. Den fungerar utmärkt till nyheter och show, men till serier och filmer med mer tryck i ljudspåret rekommenderar vi att komplettera med en soundbar.

 

Slutsats

LG 55UF860 har många fina kvaliteter att erbjuda men når inte riktigt upp till de bästa när det gäller intensitet i kontrast och avgrundsdjup svärta. Ljuskontrollen är lite för oexakt och avslöjas genom att den lyser upp för stora områden åt gången. Även om UF860 onekligen är en imponerande syn och är lättskött så är den för obalanserad för att nå hela vägen fram i det här celebra sällskapet.

Ljud & Bild tycker

LG-skärmen har mycket bra skärpa och bredare betraktningsvinkel än konkurrenterna. Bekväm skötsel med pekfjärrkontroll är också plus i kanten. LG är bara medelbra på kontrast och svärta eftersom bakbelysningen lyser upp för stora områden åt gången.

Också i detta test:

55-tums 4K-TV

Panasonic Viera TX-55CX700E

Multitalangen

Även efter ytterligare jämförelser fortsätter Panasonics 55CX700-serie att imponera på testpanelen.

blank
Panasonic-skärmen har bra svärta, jämn ljusfördelning och naturtrogna färger, och har dessutom blivit lite snabbare och mer användarvänlig än tidigare generationer.
blank
Smart-plattformen från Firefox fungerar bra – tänk bara på att utvecklingen av nya appar till det här systemet kan ta längre tid än till andra plattformar.
Läs hela testet

Samsung 55JS8505

Färgsprakande

Samsungs 8-serie har varit populär för sin kombination av design, användarvänlighet och prestanda. Årets modell JS8505 har dessutom en riktigt läcker bildkvalitet!

blank
Samsung levererar en knivskarp bild som är full av detaljer, kontrast och färgnyanser. Användarvänligheten är också väl tillvaratagen med massor av datorkraft och ett bra utbud av smart-tjänster.
blank
Svärtan slår inga rekord och betraktningsvinkeln är begränsad.
Läs hela testet

Sony Bravia KD-55X8505C

Paranoid Android

Sonys utmanare i mellanklassen har rejäla prestanda på bildfronten men hämmas av ett lite ofärdigt användargränssnitt.

blank
Den smala och eleganta Sony-skärmen har en utmärkt bildbehandling och lyckas få även lågupplöst material att se riktigt bra ut. Här får du en bild med massor av detaljer och naturtrogna färger. Rekordlåg fördröjning är ett bra argument för spelfantaster.
blank
Det nya Android-gränssnittet är gjort för att lyfta TV:n till nya höjder, men upplevs ännu så länge ganska så skralt när det gäller användarvänlighet och urval av intressanta tjänster.
Läs hela testet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

  • Prova LB+ i 30 dagar
    Bara 49:-

    Förnyas efter 30 dagar, ingen bindningstid.

  • LB+ Total i 12 mån
    Bara 125 kr/mnd

    Du sparar 288 :-

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Knivskarp OLED-TV från Sony

Ny fullträff från Samsung

Spelarens våta dröm?

LG:s nya OLED höjer ribban

Här är LG:s utmanare till Samsung The Frame och The Serif

Mycket bild för pengarna

Rulla till toppen