TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
BLACK WEEK PÅ LB+ - 12 MND 30%!

Panasonic Viera TX-55CX700E

Multitalangen

Även efter ytterligare jämförelser fortsätter Panasonics 55CX700-serie att imponera på testpanelen.

forfatter
Publicerad 2015-10-17 - 05:00
L&B tycker
Panasonic-skärmen har bra svärta, jämn ljusfördelning och naturtrogna färger, och har dessutom blivit lite snabbare och mer användarvänlig än tidigare generationer.
Smart-plattformen från Firefox fungerar bra – tänk bara på att utvecklingen av nya appar till det här systemet kan ta längre tid än till andra plattformar.
Specifikationer
  • 55-tums 4K LED LCD, 3840 x 2160
  • Super Bright Panel
  • 800 Hz
  • Studio Master Processing
  • 3 HDMI 2.0, 2 USB
  • Boxer/MPEG4
Riktpris: 15000Pr. 2015-10-17 Produktsida

Panasonic TX-55CX700ECXC725Vi som minns Panasonic från plasma-dagarna har alltid förknippat dem med en byggkvalitet av viss standard. Plasmaskärmarna var tvungna att vara tunga och rejält byggda för att fungera ordentligt, och lite av den gedigenheten präglar fortfarande LCD-skärmarna från dem. Även om TV-apparaterna har blivit betydligt smalare så föredrar Panasonic fortfarande metall före plast.

55CX700 har en smakfull, minimalistisk design med mörkgrå ram. Den har ingen sockel du kan vända på, bara två enkla metallfötter på var sin ytterkant. Dessa kräver alltså att TV-bänken är lika bred som TV:n. Annars går det naturligtvis också att väggmontera med VESA-standardfäste.

 

Användning och finesser

Det nya menysystemet känns mycket snabbare och mer intuitivt att använda än Panasonics gamla app-meny. En tryckning på Apps-knappen tar fram runda snabbvalsikoner på skärmen, som alla representerar genvägar till olika innehåll. Du kan anpassa menyraden efter vad du helst vill titta på. Vi gillar metoden: menyerna försöker inte vara mer extravaganta än de behöver, och tar oss snabbt dit vi vill.

I de mer tekniska inställningsmenyerna ser saker och ting ut ungefär som förut. Fjärrkontrollen är också sig ganska lik, med stora och tydliga knappar. Utöver den traditionella fjärrkontrollen har CX700 en extra fjärrkontroll med styrplatta (touchpad) som förenklar navigeringen i vissa fall.

Urvalet av appar är inte direkt banbrytande. Det viktigaste är att man tack vare Netflix och stöd för videokodeken HEVC nu kan titta på filmer och TV-serier i äkta 4K-kvalitet. Panasonic CX700 är också förberedd för det kommande Ultra-HD Blu-ray-formatet med kompatibla HDMI-ingångar.

 

Bildkvalitet

Panasonic-TV:n fick bra betyg i vårt singeltest och lägger ribban för de övriga testdeltagarna. Och den ribban visade sig ligga högt, 55CX7 står sig bra mot de hårda konkurrenterna. För det första har skärmen oerhört bra ljusfördelning. Vårt testexemplar hade inga synliga problem med så kallad ”clouding”, där mörka bilder har ljusa fläckar och andra ojämnheter. Tvärtemot har Panasonic en mycket jämn och fin kontrast över hela skärmen.

Svärtan är föredömligt bra – inte helt kolsvart som en OLED eller plasma, men närapå! Dessutom kan den skryta med en superstark – riktigt bländande vit – ljusstyrka när det behövs. Det betyder att allt finns till hands för att man ska kunna avnjuta film och TV-serier kvällstid och titta på sport dagtid med mycket ljus i rummet. I praktiken är det bara Samsung i det här testet som kan mäta sig med Panasonic när det gäller kontrast.

55CX700 har en väldigt neutral färgpalett där alla nyanser framträder. Den faller inte heller för frestelsen att överdriva bildskärpan: här finns inga tendenser till att höja konturskärpan eller framhäva detaljer i alltför hög grad. Resultatet är en bild som är behaglig och avslappnande att titta på.

Panasonic-TX-CX700-65-inch-Left

För att ha glädje av bildkvaliteten måste du befinna dig tämligen vinkelrätt framför TV:n. Du behöver inte flytta dig längre än ett par meter från mittenplatsen i soffan för att färgerna ska bli betydligt blekare och svärtan mer gråaktig. Detta är dock ett vanligt LCD-fenomen som Panasonic är långtifrån ensamma om.

 

Ljudkvalitet

Utöver en tjusig bildkvalitet är TV:n utrustad med ett klart godkänt ljudsystem. Högtalare monterade i underkant samt en extra bas på baksidan ger klara och fylliga dialoger, men spränger inte direkt ljudvallen. Som vanligt rekommenderar vi en separat soundbar eller hemmabioanläggning om du vill ha ett ljud som matchar bilden.

 

Slutsats

Panasonic 55CX700 behåller positionen som ett mycket bra köp i sin klass. Låt gå för att några rivaler har pekfjärrkontroll, ett snofsigare menysystem och fler smart-tjänster i arsenalen. Här är det Panasonic-värderingar som bildkvalitet och enkel skötsel som är i fokus. Och priset ligger fortfarande på en konkurrenskraftig nivå, vilket gör 55CX700 (eller CXC725 som den heter i ett par butiker) till ett välförtjänt Bästa köp!

 
 

Också i detta test:

LG 55UF860V

Svag kontrast

Nykomlingen från LG verkar vara prisvärd tack vare fina specifikationer, men 55UF860V missar lite på kontrasten.

LG-skärmen har mycket bra skärpa och bredare betraktningsvinkel än konkurrenterna. Bekväm skötsel med pekfjärrkontroll är också plus i kanten.
LG är bara medelbra på kontrast och svärta eftersom bakbelysningen lyser upp för stora områden åt gången.

Samsung 55JS8505

Färgsprakande

Samsungs 8-serie har varit populär för sin kombination av design, användarvänlighet och prestanda. Årets modell JS8505 har dessutom en riktigt läcker bildkvalitet!

Samsung levererar en knivskarp bild som är full av detaljer, kontrast och färgnyanser. Användarvänligheten är också väl tillvaratagen med massor av datorkraft och ett bra utbud av smart-tjänster.
Svärtan slår inga rekord och betraktningsvinkeln är begränsad.

Sony Bravia KD-55X8505C

Paranoid Android

Sonys utmanare i mellanklassen har rejäla prestanda på bildfronten men hämmas av ett lite ofärdigt användargränssnitt.

Den smala och eleganta Sony-skärmen har en utmärkt bildbehandling och lyckas få även lågupplöst material att se riktigt bra ut. Här får du en bild med massor av detaljer och naturtrogna färger. Rekordlåg fördröjning är ett bra argument för spelfantaster.
Det nya Android-gränssnittet är gjort för att lyfta TV:n till nya höjder, men upplevs ännu så länge ganska så skralt när det gäller användarvänlighet och urval av intressanta tjänster.
Annons
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Lämna en kommentar

Black Week: Nu kan du göra ett TV-fynd! Black Week 2022 har redan börjat, här är TV-apparaterna vi rekommenderar att du håller koll på!
OLED plus Ambilight = större inlevelse! Philips är tillbaka med ännu en färgsprakande OLED-TV: Med saftig kontrast och Ambilight är allt dukat för härliga filmupplevelser.
YouTube kör vertikalt på TV-skärmen Nu kan du snart se de vertikala videoklippen i YouTube-appen i din smarta tv.
Största TV:n vi har testat någonsin Glöm 85 tum, nu är det 98 tum som gäller om du vill ha en större TV än alla dina grannar! TCL 98C735 är en riktig monster-TV – och bildkvaliteten överraskar.
Samsung TV-ägare? Då ska du läsa detta! Apple TV-appen för Samsung TV strömmar nu innehåll i det öppna HDR10+ formatet som ett alternativ till Dolby Vision.
MiniLED ger bättre kontrast Sony har uppgraderat en av sina bästa LCD-skärmar med finmaskig MiniLED-bakbelysning. Den ger imponerande exakt kontrast och ljusstyrka, men det finns fortfarande utrymme för förbättringar ...
Följ Ljud & Bild