Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Roborock S7

Smartare städning

Den moppar och dammsuger åt dig, så att du lugnt kan skjuta upp hushållsarbetet lite till.

Av / 2021-09-24 - 08:00
Roborock S7
Lasse Svendsen

Jag har hört talas om att det finns de som gillar att dammsuga, tvätta och torka damm. Men somliga av oss tål det inte, och då är det lätt att se lockelsen med en robot som gör det så man slipper.

Men vilken ska man välja? De flesta ser precis likadana ut och det är inte direkt uppenbart vad de kan göra, förutom att du kan pensionera dammsugaren – sägs det – om du köper en robotdammsugare.

Tro det?

Efter lite research och trålande bland recensioner från användare fick jag snabbt reda på att inte alla robotdammsugare är likadana. Några av dem suger i negativ bemärkelse, andra förbannas för att de äter sladdar och trillar ner för trappor. En del väsnas för mycket och städar dåligt.

Med andra ord är det lite av ett minfält att ge sig in på, om man inte har läst på och skaffat sig information som underlättar att välja rätt städhjälp.

2,5 cm är för högt för S7, som inte klarar mer än 2 cm höga trösklar. Foto: Lasse Svendsen

Det är helt klart annorlunda att hantera en robotdammsugare än en konventionell dammsugare. En gammaldags dammsugare blir aldrig smartare än användaren som håller i den, men robotarna tycks lära sig saker om ditt hem som du inte känner till.

Första gången du startar den så nosar den runt i huset och lär sig var väggarna, dörröppningarna, möblerna och inte minst trapporna är. Framför allt trappor som går ner. Det tar inte lång tid heller. När den är färdig med kartläggningen av husets rum så susar den – möjligtvis nöjd över sina nya kunskaper – tillbaka till där den kom ifrån – oftast laddstationen – och väntar på att husets härskare ska kommendera ut den på jobb.

Det låter fantastiskt enkelt och befriande, men det är en sanning med modifikation.

Ersätter (nästan) din dammsugare

För en robotdammsugare som Roborock S7 påminner mer om en liten hund än en blixtsnabb robot. Det måste pysslas om och kelas med, och ber rätt som det är om en ny firmware-uppdatering, gärna precis när du hade tänkt tvätta köksgolvet. Den äter upp laddkabeln till Macen om du inte har städat bort den från golvet, och den fastnar i långhåriga mattor med en frenesi som en pitbull skulle avundas den.

2,5 cm är för högt för S7, som inte klarar mer än 2 cm höga trösklar. Foto: Lasse Svendsen

Den kommer inte heller över trösklar som är högre än 20 mm (!), inte utan en hjälpande list, och den dammsuger och tvättar inte lika bra som de som älskar att tvätta och torka damm.

Men den gör ett mycket bättre jobb, så ofta du vill och var som helst i huset, än någon som kommer hem från jobbet eller hemmakontoret en fredags​​eftermiddag och hellre vill slappa i soffan än dammsuga.

Och det är poängen med att köpa en robot. Den håller huset mestadels rent, men ibland måste man kliva in med dammsugaren och golvmoppen själv. Fast inte lika ofta som tidigare.

Laser-mappning

Den nya robotdammsugaren från Roborock svabbar golvet också. Man behöver inte göra så mycket mer än packa upp den, fylla på vattentanken och koppla in den för att den ska fungera. Men för att den ska vara riktigt smart måste man ladda ner Roborock-appen och ställa in S7 så att den fungerar så effektivt som möjligt i olika rum.

De blå fälten är kartläggningen av golvet, strecken visar var Roborock-maskinen har varit och jobbat.

Som alla robotdammsugare har den ett roterande skovelhjul som suger upp damm, som samlas upp av en roterande gummirotor på undersidan. Men S7 har dessutom en moppfunktion, därav behovet av en vattentank, som fuktar en mopptrasa på undersidan. Den platta moppen oscillerar med upp till 3000 vibrationer per minut när roboten rör sig över parketten.

Roboten kan tvätta upp till 250 kvadratmeter med en full vattentank på 300 ml. Om husets yta är utspridd över flera våningar kan man bara ta med sig den och börja kartlägga, dammsuga och moppa där också.

Moppfunktionen kan sättas på och stängas av efter behov, och man kan berätta för roboten via appen vilka områden man inte vill att den ska tvätta. Det tvättar inte heller mattor. Då lyfts moppen fyra millimeter och låter dammsugaren göra jobbet på egen hand.

Efter ett par gånger bör man ta bort moppen och tvätta den. Foto: Lasse Svendsen

Roboten är faktiskt så smart att den förstår skillnaden mellan en matta och ett parkettgolv. Den klättrar också över – låga – trösklar och en Lidar-laser skannar och kartlägger rummet, dörröppningar och trappnedgångar så att den vet var den är och vart den ska efteråt.

Den undviker att välta golvlampor och högtalare, och har inga problem med stolsben, bordsben eller andra saker som är i vägen.

Sladdar som ligger på golvet, små leksaker, långa gardiner och annat som lätt fastnar i rotorn bör tas bort innan man sätter igång.

Dammbehållaren finns under locket och vattenbehållaren är på baksidan. Foto: Lasse Svendsen

App-styrning

Dammsugaren kan startas direkt från den lilla panelen på ovansidan. Man måste inte, men det underlättar enormt att ladda ner appen och styra därifrån. Det är bara där man kan ändra inställningar, till exempel hur intensiv moppningen ska vara, ange programzoner och tvättrutiner, och berätta för roboten att den inte ska köra tillbaka till laddstationen när den är färdig utan till den nyinköpta tömningsdockan.

Förvirrad?

 

Roborock S7setting Roborock S7zone
<
>
Foto: Lasse Svendsen

Empty Dock

Roborock har en alternativ dockningsstation, Empty Dock, där man tömmer dammbehållaren (som måste bytas ut mot en som är anpassad för Empty Dock) och fyller vattentanken på dammsugaren. Då kan Roborock-maskinen köras i veckor innan dammbehållaren i tömningsdockan måste tömmas och vatten fyllas på tanken.

Nackdelen är att en Empty Dock kostar en del och att den tar mycket plats på golvet. Helt tyst är den inte heller. Jag placerade Roborock och laddaren under soffan, det går inte med tömningsdockan som är för hög för att få plats under möbler.

Men man måste alltså inte köpa en Empty Dock för att ha nytta av dammsugarroboten, den kan köra många gånger under en månad innan man måste tömma och skölja dammbehållaren, fylla på mer vatten eller tvätta moppen på undersidan.

Auto-Empty Dock är ett tillbehör som tömmer dammbehållaren, fyller på med vatten och laddar robotdammsugaren. Precis som Roborock S7 finns den i svart och vitt. Foto: Roborock

Resultat

Det hjälper förstås inte ett dyft att den är enkel att använda om den inte dammsuger och tvättar tillräckligt bra. Men det gör den faktiskt. Kan man göra det bättre själv? Helt klart ja, en modern dammsugare är starkare och med tillbehör kan man komma åt där roboten aldrig når. Mellan soffkuddarna, till exempel. Ett spann med trasa, mopp och tvättmedel är bättre för att få bort svåra fläckar, men du kan skjuta upp moppning och dammsugning ganska länge om du låter roboten göra jobbet med en viss regelbundenhet.

Den roterande gummiborsten fungerar fint men får inte med sig allt i husets smalaste hörn. Om det står en möbel i vägen vänder den om och kan lämna dammråttorna på ställen där bara ett dammsugarmunstycke kommer åt.

Vattentanken knäpps enkelt av när den ska fyllas på. Foto: Lasse Svendsen

De klibbiga läskfläckarna från filmkvällen försvinner inte, även om man ställer in moppningen på det mest intensiva. Men fläckar och smuts som inte är fastklistrade försvinner som dagg i solsken under Roborocken.

Små fläckar eller spill kan enkelt mobbas bort utan att man måste sätta igång en hel dammsugning och golvtvätt i hela huset. Man kan bara markera området man vill ha moppat eller dammsuget, sedan lämnar roboten laddaren, svänger ut på golvet och utför order – och dockar igen när jobbet är utfört.

Slutsats

Roborock S7 saknar S6 Max-modellens ”ögon” som gör den lite bättre på att undvika hinder. Men bortsett från en omättlig aptit på sladdar så har Roborock S7 varit ett välkommet tillskott till husets maskinpark. Den håller huset rent och snyggt, väsnas bara lite och är inte heller särskilt krävande. Man styr allt från appen på mobilen, där kan man också när som helst hålla koll på var roboten håller hus, även om man inte är hemma. För de av oss som inte har dammsugning och golvtvätt som favoritsysselsättning är en robot som Roborock S7 ett välkommet tillskott. Som skänker mycket mer glädje för hela familjen än en runda med dammsugaren, vattenhinken och moppen.

Karakter
Roborock S7
Premium

Home tycker

Superenkel att använda med överskådlig app. Dammsuger och städar bättre än befarat, kan användas på tunna mattor. Tuggar i sig tunna sladdar, kommer inte över alla trösklar. Hade varit ännu smartare med kamera.

1 reaktion på ”Roborock S7”

  1. Varro Faxén

    Tjena!
    Du måste ha ganska rent hemma. Vi måste tömma dammbehållaren efter varje dammsugning!

    En annan rolig gimmick. Funkar med Siri. Ställt in kommandon: ”dammsug kök”, eller ”pausa” osv. Så kan man prata med sin Apple Watch och bara sätta igång den

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Rymlig tvättmaskin med många funktioner

Massage när och var du vill

Pallar du trycket?

Hjärtat på rätt plats

Hemmets vinkällare skämmer bort druvorna

Hitta dina tillhörigheter

Kraftverket du inte visste att du behövde

Nya Nespresso är ett dyrt nöje

Pling plong! Är det någon hemma?

Ett ljus i vintermörkret

Snyggt från Panasonic

Laga mat som på restaurang

Ljud & Bild
Rulla till toppen