Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Philips Hue Festavia

Julbelysningen har blivit smart

Kom i julstämning med Philips Hue. Vi har testat den smartaste julgransslingan hittills.

Av / 2022-12-03 - 11:00
Philips Hue Festavia
John Hvidlykke

Philips Hue är för smarta lampor vad Sonos är för multiroom-ljud: den största och mest kända leverantören. Och även den mest mångsidiga. Vi har testat många Philips Hue-ljuskällor och flera gånger har de fått våra varmaste rekommendationer.

Nu har Signify, som är företaget bakom Philips Hue, kommit i julstämning. Hue Festavia är en ljusslinga till granen (eller för fönsterdekoration). Kedjan passar in i Hue-ekosystemet och kan styras tillsammans med husets övriga ljuskällor från samma tillverkare.

Bridge eller Bluetooth

Faktum är att en Philips Hue Bridge inte är absolut nödvändig för att använda Festavia-slingan. Den kan styras via Bluetooth också, fast då går man miste om de mer avancerade funktionerna. Och mobilen måste vara i närheten av ljusslingan.

Men till saken: Philips Hue Festavia ser ut som de flesta vanliga ljusslingor. Den består av tre sammanflätade svarta sladdar och sammanlagt 250 lysdioder sitter med åtta centimeters mellanrum på den 20 meter långa slingan. En rejäl strömförsörjning och en mindre styrdosa sköter kopplingen till omvärlden. Även om den fysiska byggkvaliteten verkar mycket bättre än billigare ljusslingor är Festavia inte vattentät och enbart avsedd för inomhusbruk.

Vid första anblicken ser ljusslingan ut som de vanliga från snabbköpet. Men bara tills ljuset tänds. (Foto: Signify)

Enkel installation

Installationen liknar andra Philips Hue-produkter. Appen upptäcker på ett par sekunder att det finns en ny ljuskälla i huset, sedan ska slingan få ett namn och läggas till i ett av rummen.

Läs också Guds gåva till hemmet? 2015 blev robotdammsugaren årets julklapp och från att ha varit en produkt som främst lockat teknikintresserade är nu robotdamssugaren något som finns i många hem.

Och då börjar det roliga. Festavia-slingan har två grundlägen: Gradient och Scattered. Om man väljer Gradient varieras ljuset i färgzoner längs slingans längd. Övergången är mjuk och man kan definiera tre punkter på färgcirkeln som färgerna glider mellan. Festavia är kompatibel med andra Hue Gradient-ljuskällor, till exempel Signe Gradient-lamporna. Om man väljer Scattered-läget lyser lysdioderna i olika färger och ger en tivolikänsla. Då kan man välja sex färger som sedan upprepas i hela slingan.

Om effekten ska vara mer dämpad kan man välja samma funktioner på en vit ljusskala som varierar mellan gulaktigt varmt (2200 K) och iskallt (6500 K).

Festavia-slingan kan lysa i RGB-färger och i alla nyanser av vitt ljus. (Foto: Signify)

Tillräckligt för en två meter hög gran

Festavia-slingan är tillräckligt lång för att passa en julgran som är upp till ungefär två meter hög. Alltså vad som finns plats för i de flesta privata hem. Om man har väldigt högt i tak, eller vill ha en julgran som är täckt av tätare ljus, kan man använda två ljusslingor. Detta kräver dock viss planering av ljussekvensen, som måste ställas in separat för varje kedja. Man kan nämligen inte koppla ihop flera slingor elektriskt.

Läs också Framtiden är ljus och smart Intelligenta ljuskällor är en av de viktigaste delarna i ett smart hem. Vi har testat smarta lampor från sex olika tillverkare.

Nästan levande ljus

När man har hängt ljusslingan i granen (eller i fönstret) och lagt till den i appen är allt klart för det riktigt roliga. Hue-appen innehåller ett växande galleri av stämningsbelysning som kan användas på enskilda lampor eller grupper. Även ljusslingan. Belysningen kan ställas in så att den ändras beroende på tiden på dygnet. Man kan också välja effekter, det finns animationer som imiterar flimrande stearinljus, en öppen spis eller blinkande stjärnor.

Ljuset kan ha glidande färgnyanser längs hela slingans längd. (Foto: Signify)

Har man gått igenom de 89 ljusscenerna i galleriet kan man börja definiera sina egna, som kan användas för granen och resten av lamporna i huset. Inte för att det på något sätt är användbart – utan för att det är roligt! Vilket gör den ganska så massiva utgiften för Hue-ljuskällor till en underhållande investering.

Inte billigt

Och Festavia är nog i första hand avsedd för redan trogna Hue-användare som har smarta glödlampor av samma märke i alla lampor – och bara väntar på nya sätt att utöka stämningsbelysningen i huset. Om du är van att köpa vanliga LED-lampor och julgransslingor utan inbyggd intelligens kommer priset på nästan tvåtusen kronor att verka chockerande. Inte minst med tanke på att en julgransslinga i de flesta fall kommer att ligga undanstuvad i lådan med julpynt under elva av årets tolv månader.

I det sammanhanget måste vi också berömma Philips Hue för att de ha skapat en genomtänkt förpackning. Slingan rullas upp på en rulle av kartong inuti förpackningen och den kan återanvändas när julen är över – så att man undviker att den 20 meter långa slingan trasslar ihop sig. Jag har många ljusslingor och de flesta av dem är besvärliga att rulla ut varje år.

Philips Hue Festavia är inte billig, men den kan göra saker som andra ljusslingor bara kan drömma om. (Foto: Signify)

Slutsats

Om du redan har inrett hemmet med lampor från Philips Hue är Festavia den naturliga kronan på verket. Den kan göra saker som ingen annan ljusslinga ens kan drömma om. Till exempel göra mjuka färgövergångar och ljusanimationer. Naturligtvis i synk med husets andra ljuskällor. Och det ser ärligt talat häftigt ut! Med en längd på 20 meter räcker en slinga till de flesta julgranar.

Philips Hue Festavia är också en av de dyraste ljusslingorna för privat inomhusbruk man kan köpa. I synnerhet om man tar hänsyn till antalet lysdioder. Å andra sidan, om man är en Hue-användare är man van att betala ett högt pris för att få de funktioner man vill ha. Och underhållningsvärdet med att nörda ner sig med belysningen i hemmet är väl värt pengarna.

Karakter
Philips Hue Festavia
High End

Home tycker

Den är riktigt, riktigt cool och kan göra saker som inga andra ljusslingor kan. Och göra det tillsammans med dina andra lampor. Kan förvaras i lådan resten av året. Den är antagligen den dyraste ljusslingan du någonsin har sett. Men om du redan är Hue-användare är du van vid priset. Bara för inomhusbruk. Kan inte förlängas.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Massage när och var du vill

Pallar du trycket?

Hjärtat på rätt plats

Hemmets vinkällare skämmer bort druvorna

Hitta dina tillhörigheter

Kraftverket du inte visste att du behövde

Nya Nespresso är ett dyrt nöje

Pling plong! Är det någon hemma?

Ett ljus i vintermörkret

Snyggt från Panasonic

Laga mat som på restaurang

Städa med rena händer

Ljud & Bild
Rulla till toppen