Tusen kronor är mycket pengar för ett hänglås. Även för ett så tungt, robust och vädertätt som Dog & Bones Locksmart. Men det är faktiskt värt varenda krona. Fast vi var ganska så skeptiska när vi fick ett erbjudande om att testa låset. För verkar det inte lite fånigt att bygga in Bluetooth i ett hänglås? Ibland måste väl ändå gammaldags teknik också duga, tänkte vi. Och det FINNS naturligtvis nackdelar med Locksmart, dem ska vi återkomma till. Men först ska vi gå igenom alla fördelarna.
Så här gör man
Locksmart fungerar kort och gott så att man länkar ihop låset med sin mobiltelefon med hjälp av en app (bara iOS och Android stöds, sorry alla Windows-användare). Varje lås har ett unikt serienummer och när det en gång har parats ihop med en mobiltelefon så kan det inte ”kapas” av en annan smartmobil.
I appen ger man låset ett namn – så att man i princip kan hålla ordning på hur många lås som helst – och sedan ska man bestämma om man vill att låset ska öppnas genom att man klickar på skärmen, läser av ett fingeravtryck (kräver naturligtvis en mobil som har fingeravtrycksläsare) eller anger en PIN-kod som ska vara fyra siffror lång. Sedan är det bara att låsa sin cykel, sitt omklädningsskåp eller vad det nu är man brukar ha ett sådant här hänglås till. När låset ska öppnas startar man appen på mobilen, väljer aktuellt lås i listan och klickar sedan på låssymbolen på skärmen samt anger sin PIN-kod (naturligtvis beroende på vilken säkerhetsmetod man har valt). Då öppnas låset som genom ett trollslag.
För att spara ström kan man ange i inställningarna att låset ska stänga av sig när det inte är aktiverat i mobilen. Då måste man trycka på en liten knapp på undersidan för att väcka det innan man låser upp det. Fast då räcker strömmen i Locksmart, som laddas upp via mini-USB, i upp till ett år på en laddning.
Det sociala låset
Locksmart blir dock riktigt smart när man delar det med andra. Använder man det för att låsa familjens cykelbod så kan ”ägaren” av det – alltså den person som har registrerat det i sin mobil – ställa in så att andra också kan öppna det. Delningen styrs också med mobil-appen och den som får åtkomst tar helt enkelt emot ett SMS med en nedladdningslänk och ska sedan hämta appen, upprätta ett konto och godkänna inbjudan. Varje gång en användare med delad åtkomst öppnar låset så får ägaren en notis i sin mobil. Han eller hon kan också se varenda aktivitet i en logg inuti appen.
Krux
Ok, som nämnts ovan har Locksmart också en del nackdelar. Först och främst går det på ström, och om det sitter väldigt länge någonstans så att strömmen tar slut helt och hållet så är goda råd dyra. Vi vet helt enkelt inte om det i så fall fortfarande kommer ihåg parkopplingen till ”sin” ägar-mobil. Lyckligtvis håller det som sagt mycket länge på en laddning, men när vi testade låset så råkade vi ett par gånger ut för att vi inte kunde länka en redan hopkopplad mobil med låset, och då blev det snabbt svettigt. Det hjälpte att starta om mobiltelefonen, men vi misstänker att det kan vara ett problem till vardags om många olika personer använder låset ofta med var sin mobil.
Vi råkade dock aldrig ut för att vi inte kunde låsa upp Locksmart igen. Det behövdes bara lite tålamod någon gång emellanåt. Och jämför man med ett gammaldags hänglås så är det svårt att starta om en nyckel om man har tappat bort den…
I slutändan föredrar vi alltså i framtiden smarta hänglås före dem med nycklar. Locksmart övertygade oss.
Läs hela artikeln med LB+
Hösterbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckar
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i en månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser