Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Husqvarna Automower 430X Nera med EPOS Plug-in kit

För riktigt stora trädgårdar

Husqvarnas bud på en robotgräsklippare värdig en golfbana.

Av / 2023-06-01 - 16:30
Husqvarna Automower 430X Nera med EPOS Plug-in kit
Pernille Redder

Om den här roboten från Husqvarna verkar lockande så beror det antagligen på att det tar dig flera timmar att klippa gräsmattan. Husqvarna har nämligen konstruerat en robotgräsklippare som främst är avsedd för mycket stora trädgårdar. Inte mindre än 3 200 kvadratmeter gräs är redo att tuggas igenom. Flera golfbanor och gods har redan införskaffat denna modell.

Den största skillnaden mellan Husqvarnas gräsklippare och de andra i testet är dock inte storleken, utan priset. För där de andra har inbyggd trådlös teknik är det i det här fallet ett tillval som läggs ovanpå priset för själva gräsklipparen. Det heter EPOS Plug-in-kit och utan det är robotgräsklipparen en vanlig ”gammaldags” robot som bara fungerar om det finns en begränsningskabel runt arbetsområdet.

Roboten i sig är betydligt större än de andra maskinerna i testet och tar stor plats själv i landskapet, men som tur är gör inte ljudnivån samma sak. Roboten är nästan ljudlös.

Rent designmässigt har Husqvarna fått till en diskret look som inte skrämmer bort någon. Roboten är mörkgrå och helt saknar grälla färger, med undantag för den obligatoriska röda nödstoppsknappen.

Tre små rörliga knivblad garanterar en klippning som inte är en fara för igelkottar och andra smådjur. (Foto: Pernille Redder)

Professionell installation

Husqvarnas robot är inte gjord för att trädgårdsmästaren själv ska ge sig i kast med att installera den, och vi är tacksamma för att den erfarna installatören Kenn kommer och gör allt det hårda arbetet.

EPOS Plug-in, som ska placeras högt upp, till exempel på husets gavel, kommunicerar med satelliterna via Husqvarnas egen AIM Technology. Vi gillar Husqvarnas lösning att placera satellitmottagaren som en fast installation snarare än på stolpar, som flera av de andra gör.

Installatören Kenn använder sin dator för att finjustera inställningarna innan han går runt i trädgården för att lära roboten var den ska klippa och vilka områden den ska undvika.

I testträdgården finns en liten rabatt med anemoner som måste undvikas och när testperioden är över är den lilla rabatten snyggt omgärdad ett par få höga grässtrån, som man enkelt trimmar bort själv. Definitivt godkänt.

Husqvarnas installatör ser till att roboten lär sig var gräsmattan finns. (Foto: Pernille Redder)

Fokus på biologisk mångfald

Nu när vi ändå pratar om blommor så är Husqvarna en av de tillverkare som valt att fokusera på biologisk mångfald. Ett område som vanligtvis inte riktigt rimmar med välskötta gräsmattor, där inte ett grässtrå ligger fel.

Men Husqvarna har lanserat en helt ny funktion, rewilding mode, till sina robotgräsklippare. Eller rättare sagt: bara de modeller som använder begränsningskabel – och alltså inte till modellen i detta test när den navigerar utan slinga. Men i korthet är tanken att roboten lämnar 10 procent av gräsmattan oklippt, vilket skapar en bättre miljö för bin, fjärilar och andra insekter. Det är utan tvekan en funktion som vissa trädgårdsmästare välkomnar med öppna armar, medan andra bara skakar på huvudet.

Vi hoppas att Husqvarna så småningom tar med rewilding-funktionen i alla modeller, så att trädgårdsägarna själva kan välja om de vill använda den eller inte.

Husqvarnas EPOS Plug-in kit ska placeras högt upp och i en fast installation. (Foto: Pernille Redder)

Appen

Det finns många smarta funktioner i appen som man kan välja att sätta på eller stänga av. Till exempel funktionen ”spiralklippning” som innebär att roboten själv känner av om den befinner sig i ett område med högre gräs, som den då klipper i ett spiralmönster, vilket ska ge en mer noggrann klippning.

Man kan också lägga till en vädertimer så att robotgräsklipparen automatiskt justerar sina inställningar efter hur snabbt gräset växer.

Det är också i appen som klipphöjden justeras, den kan ställas in så högt som 10 cm om du gillar den långhåriga gräslooken.

Under testperioden skickar appen otroligt många notiser om ditt och datt, men vi väljer att tro att detta kommer att minska med tiden. Däremot får vi flera gånger notiser om ”kollision”, vilket betyder att roboten försiktigt har kört in i något. Det är hinder som inte fanns i trädgården när den installerades, inklusive en del trädgårdsmöbler. Men det betyder också att om du solar i trädgården medan roboten är igång riskerar du att den kommer och säger hej.

Den hinner alltså inte registrera hinder innan den träffar dem, däremot fortsätter den inte att försöka köra över hindren utan hittar själv en annan väg. Vi föredrar när robotarna upptäcker hindren innan de kör på dem.

Snygg klippning

Husqvarnas robot ställdes i en trädgård där gräset är på den långa sidan, och där det också finns mycket mossa. Under testperioden experimenterar vi med att ställa ner klipphöjden hela vägen så att den får tag i mossan och det lyckas också tillfredsställande.

Gräsmattan ser vackert klippt och helt jämn ut. Men så är ju Automower 430X Nera också godkänd för att köra runt på ett antal golfbanor.

Gräsmattan var perfekt klippt när testperioden var över. (Foto: Pernille Redder)

Slutsats

Den här robotgräsklipparen är inget självklart alternativ för husägare som har en trädgård av normal storlek. Men om din gräsmatta är riktigt stor bör du överväga Husqvarnas stabila lösning.

Karakter
Husqvarna Automower 430X Nera med EPOS Plug-in kit
High End

Home tycker

För en riktigt stor, parkliknande trädgård är Husqvarna ett bra alternativ. Den upptäcker inte hinder i förväg, utan stöter försiktigt mot dem – och hittar sedan en väg runt dem.

Också i detta test:

5 robotgräsklippare utan begränsningskabel

Ecoflow Blade

Mer snabb än snygg

Minimalistisk Turbo Terminator som snabbt får ordning på gräsmattan.

Klipper otroligt snabbt. Kör inte på föremål på gräsmattan utan upptäcker dem på 30–40 centimeters avstånd.
Högre ljudnivå än de övriga i testet, designen är mer annorlunda än snygg.
Läs hela testet

Segway Navimow H800E

Ljudlös och terränggående

Segway Navimow med Vision Fence är (nästan) allt man kan önska sig av en robotgräsklippare.

Nästan ljudlös, superterränggående och finns i fyra olika storlekar.
Nyutvecklade Vision Fence måste köpas separat. Den här modellen kräver ett 4G-abonnemang för att bland annat kunna hämta uppdateringar till programvara och processor.
Läs hela testet

Ecovacs Goat G1

Snyggaste roboten i kvarteret

Ecovacs har tänkt lite mer på designen än konkurrenterna.

Definitivt den snyggaste designen. Goat G1 ligger dessutom en hel prisklass under flera av konkurrenterna.
Ett antal vita stolpar, så kallade navigeringsfyrar, måste placeras runt trädgården. Dem använder Goat G1 för att hitta rätt.
Läs hela testet

Stiga A 1500

Gräsmattans gula vän

Stiga levererar en gedigen och väl beprövad robotgräsklippare som gör vad den ska.

Stiga har utvecklat en patenterad teknik, AGS (Active Guidance System), som garanterar att det alltid finns kontakt med satelliterna.
För att kunna använda robotgräsklipparen måste du efter första året köpa ett datapaket från Stiga som kostar från 349 kronor per år.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Rymlig tvättmaskin med många funktioner

Massage när och var du vill

Pallar du trycket?

Hjärtat på rätt plats

Hemmets vinkällare skämmer bort druvorna

Hitta dina tillhörigheter

Kraftverket du inte visste att du behövde

Nya Nespresso är ett dyrt nöje

Pling plong! Är det någon hemma?

Ett ljus i vintermörkret

Snyggt från Panasonic

Laga mat som på restaurang

Ljud & Bild
Rulla till toppen