Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Ecoflow Blade

Mer snabb än snygg

Minimalistisk Turbo Terminator som snabbt får ordning på gräsmattan.

Skrivet av / 2023-06-01 - 16:30
Ecoflow Blade
Pernille Redder

EcoFlow Blade är robotgräsklipparnas svar på en liten minitraktor med turbomotor. I vårt test klipper den gräsmattan tre gånger så snabbt som de andra robotarna. Den nästan dansar runt på gräsmattan, och det går undan.

Detta gör den till ett bra val om du vill tillbringa tid i trädgården utan att ha en robot som tuffar runt. För tuffar gör den inte. Den sprintar. Den är till och med byggd för att kunna köra över hinder som är upp till 40 mm höga.

Ett annat argument som kan tala för EcoFlow Blade är att tillverkaren har bestämt att den inte bara ska kunna klippa gräs. Den kan också plocka upp löv, kvistar och andra små föremål från gräsmattan. Det kräver dock ett Lawn Sweeper Kit, som måste köpas till och som inte ingår i detta test.

EcoFlow Blade kommer i en pappkartong och man kan befara att det skulle vara en svårare uppgift att få den att köra runt och klippa gräsmattan, men det går förvånansvärt snabbt och enkelt. (Foto: Pernille Redder)

Speciellt utseende

Det går inte att komma runt det. Den här roboten har ett utseende som placerar den någonstans mellan Terminator och en månlandare, med en touch av gammaldags traktor. Vissa kommer att tycka att det är coolt, andra kommer att tycka att den är bland det fulaste som skådats i trädgården. Vi är inte så förtjusta i designen, men det är som sagt en smaksak.

Roboten ser inte ut som de andra, eftersom den inte är inpackad i en liten plastlåda med rundade hörn som de andra, och den smyger inte runt i gräset utan att göra väsen av sig.

EcoFlow Blade är raka motsatsen. Den är hög, den är kantig, den är av metall och den är allt annat än diskret.

Längst fram är den utrustad med ett par konstiga, vinklade framhjul som påminner om ett fordon från Star Wars. Du vet, ett sådant där som kan lyfta vertikalt och sedan blixtsnabbt försvinna ut i rymden. Det kan inte den här roboten, och det finns en anledning till konstigheterna.

De sneda hjulen innebär nämligen att roboten kan svänga runt sin egen axel. Där de andra robotarna behöver utrymme att vända sig kan EcoFlow Blade vända sig själv som en robotballerina, vilket gör den till ett utmärkt val för trädgårdar med krångliga kringelikrokar.

I genomsnitt klipper EcoFlow Blade vår lilla testgräsmatta tre gånger så snabbt som de andra testdeltagarna. (Foto: Pernille Redder)

App och programmering

Det går ganska smärtfritt att installera EcoFlow Blade på nätverket i trädgården. Den är utrustad med 4G och kommunicerar med satelliterna via en liten svart låda på en svart stolpe, som ska kopplas till laddstationen och placeras någonstans i trädgården där den har fri sikt till himlen. Alltså inte direkt på en husvägg eller under ett stort träd. Det kan försvåra möjligheten att placera den diskret, men om du har valt EcoFlow Blade har diskretion knappast högst prioritet heller.

Roboten kopplar enkelt upp sig till appen och nätverket och det tar mindre än en kvart innan vi kan börja lära den var den ska köra i trädgården. Det ska dock nämnas att appen är på engelska.

Har du en tonåring hemma som spelat mycket datorspel kan du med fördel låta honom eller henne ta turen runt i trädgården när roboten ska programmeras, för det är riktigt kul. Ett annat alternativ är förstås att öva och kanske göra om det ett par gånger.

EcoFlow Blade kan ställas in för att klippa varje dag, varje vecka eller var 14:e dag vid en specifik tidpunkt. Det är egentligen ingen poäng med att bara klippa var 14:e dag, men tanken är kanske att roboten kan köra runt under lågsäsong och plocka upp kvistar och annat, eller bara ge gräsmattan en lätt ansning.

Tre små rakblad gör tillsammans med EcoFlows ”smart obstacle avoidance” att gräsklipparen är säker för både smådjur och bortglömda saker på gräsmattan. (Foto: Pernille Redder)

Klippningen

Du justerar klipphöjden i appen, där du också väljer om din Blade ska klippa trädgården ”quick”, ”standard” eller ”gentle”. Inställningarna gäller även för volymen, för när Blade klipper så fort den kan så låter den också lite mer.

Hur som helst klipper den gräset ganska fint, men inte jämnast i testet. Alla tillverkare rekommenderar att man ser till att gräsmattan är finklippt innan man sätter igång roboten. Det är extra vettigt med EcoFlow Blade, eftersom den kör så fort att det faktiskt blir några missar här och där efter de första klippningarna. Men när maskinen kör varje dag blir resultatet utan tvekan en finklippt gräsmatta som ser snygg ut.

Smart liten rackare

Alla robotar i testet är säkrade från att köra ihjäl igelkottar och skära sönder bortglömda skor. Sådana historier hör till det förflutna. Det är ett minne blott att knivarna under robotarna var livsfarliga. I dag är nästan alla utrustade med små smidiga ”rakblad”, som fälls in när de stöter mot något som inte är gräs. Men det stannar inte där, för där några av robotarna upptäcker föremål genom att krocka mot dem (försiktigt, visserligen, men ändå), tillhör EcoFlow Blade den smartare kategorin.

Den har nämligen smart obstacle avoidance, vilket gör att den upptäcker hinder när den är 30–40 centimeter ifrån dem. Då stannar den och hittar en väg runt. Vi testade det flera gånger och den reagerar blixtsnabbt och konsekvent. Det är tur, med tanke på att den kör så fort.

Stöldskydd

Är inte en sådan här ett uppenbart mål för tjuvar? Det är en av de första tankarna som dyker upp när man ger sig in i den nya sköna världen med robotgräsklippare. För en sådan här kostar många tusenlappar och kör runt i trädgården (en del långt från huset), så att man i princip bara kan traska in och ta den när ägaren inte är hemma.

Men det har tillverkarna naturligtvis tänkt på. EcoFlows lösning är att roboten är ”låst” till den trädgård som den är programmerad att arbeta i. Dessutom finns det en Find my mower-funktion i appen, som vi också har testat – även när roboten är urladdad. Då talar den om sin senast kända plats.

Slutligen kan man i appen markera att roboten är försvunnen. Det vågade vi inte prova, men enligt appen kommer den att börja blinka rött och blått och med hög röst säga: ”Mower is locked. Please unlock it in the app.” Och sist men inte minst så fungerar den helt enkelt inte. Om någon stjäl den kommer de med andra ord att få ganska mycket problem och väldigt lite robotgräsklippare.

Gräsmattan blev klippt och resultatet blev överlag riktigt snyggt. (Foto: Pernille Redder)

Slutsats

EcoFlow Blade är riktigt udda, och inte alla som har en trädgård kommer att falla för den. Men om du gillar designen, och älskar att den klipper i rekordfart och till och med plockar upp löv och kvistar (om du investerar i ett lawn sweeper kit), så är EcoFlow Blade ett utmärkt köp.

Karakter
Ecoflow Blade
Premium

Home tycker

Klipper otroligt snabbt. Kör inte på föremål på gräsmattan utan upptäcker dem på 30–40 centimeters avstånd. Högre ljudnivå än de övriga i testet, designen är mer annorlunda än snygg.

Också i detta test:

5 robotgräsklippare utan begränsningskabel

Husqvarna Automower 430X Nera med EPOS Plug-in kit

För riktigt stora trädgårdar

Husqvarnas bud på en robotgräsklippare värdig en golfbana.

För en riktigt stor, parkliknande trädgård är Husqvarna ett bra alternativ.
Den upptäcker inte hinder i förväg, utan stöter försiktigt mot dem – och hittar sedan en väg runt dem.
Läs hela testet

Segway Navimow H800E

Ljudlös och terränggående

Segway Navimow med Vision Fence är (nästan) allt man kan önska sig av en robotgräsklippare.

Nästan ljudlös, superterränggående och finns i fyra olika storlekar.
Nyutvecklade Vision Fence måste köpas separat. Den här modellen kräver ett 4G-abonnemang för att bland annat kunna hämta uppdateringar till programvara och processor.
Läs hela testet

Ecovacs Goat G1

Snyggaste roboten i kvarteret

Ecovacs har tänkt lite mer på designen än konkurrenterna.

Definitivt den snyggaste designen. Goat G1 ligger dessutom en hel prisklass under flera av konkurrenterna.
Ett antal vita stolpar, så kallade navigeringsfyrar, måste placeras runt trädgården. Dem använder Goat G1 för att hitta rätt.
Läs hela testet

Stiga A 1500

Gräsmattans gula vän

Stiga levererar en gedigen och väl beprövad robotgräsklippare som gör vad den ska.

Stiga har utvecklat en patenterad teknik, AGS (Active Guidance System), som garanterar att det alltid finns kontakt med satelliterna.
För att kunna använda robotgräsklipparen måste du efter första året köpa ett datapaket från Stiga som kostar från 349 kronor per år.
Läs hela testet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Vi ersätter hela ditt kök

Är det inte tvättdags snart?

Handhållen rengöring på flera sätt

Smartare svalka för sommaren

Cold brew på under 5 minuter

Den lilla hemhjälpen kan själv - nästan

Rulla till toppen