Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Ryobi RY36STX53A-150

En riktig arbetshäst

Största testdeltagaren är Ryobi RY36STX53A-150. Med den extra storleken får du en riktigt bra snöslunga som rullar extra lätt över marken.

Av / 2024-02-17 - 09:05
Ryobi RY36STX53A-150
Geir Gråbein Nordby

Att Ryobi RY36STX53A-150 (återigen, var är catchy-namn-avdelningen när man behöver den?) är den största snöslungan i testet betyder inte att den är särskilt stor. Åtminstone inte jämfört med fullvuxna bensinmodeller som är stora och långa nog att svälja en liten person. Den extra storleken i förhållande till Stiga ST 700e beror främst på att hjulen är större. Och förresten, om du tycker att beteckningen är svår att komma ihåg så går den här snöslungan också under namnet Max Power 53.

Ryobi-snöslungan är hopfällbar och får plats bak i en lite större kombi eller SUV. Perfekt om du ska till sommarstugan eller någon annanstans där det behövs snöröjning.

Utkastaren kan vinklas 180 grader horisontellt och nästan 90 grader vertikalt med hjälp av en spak på höger sida, vilket ger dig gott om flexibilitet under snöröjningen.

Ryobi RY36STX53A-150 batteri
Det finns plats för två batterier, vilket man också ska överväga. Det medföljande 5 Ah-batteriet räcker inte riktigt till. Foto: Geir Gråbein Nordby

Batteritid

Till RY36STX53A-150 ingår en batteriladdare och ett 36-volts 5 Ah-batteri. Den går inte att köpa utan batteri, vilket man måste ta med i beräkningen när man jämför priset med andra snöslungor. Det är egentligen inte så våldsamt mycket dyrare än Stiga ST 700e som det först kan verka. Men ja, några procent är det.

Det medföljande batteriet räcker till cirka 200 kvadratmeter eller 10–15 minuters snöröjning, beroende på hur tung snön är. Ryobin trivs dock så bra med större snömängder att jag definitivt skulle rekommendera ett extra batteri. Helst ett med 8 Ah, eller om du känner dig extra vågad, 12 Ah. Det senare höjer priset med häftiga 50 procent, så man bör tänka sig för både en och två gånger innan man trycker på Köp-knappen …

Läs också Den här skulle du behöva i din trädgård just nu En allt-i-ett robot som kan bli gräsklippare, lövblås eller snöslunga.

Ljudnivå

Med tanke på maskinens storlek trodde jag att den skulle väsnas en hel del. Men i själva verket är ljudnivån faktiskt lägre än Stigas, och nästan lika lågt som från den kompakta snöskyffeln Ryobi RY18ST25A-0. Alldeles intill är ljudet 88,4 dB, men knappt över 71 dB vid användarens öron. Det är inte precis tyst, men aldrig obehagligt heller.

Ryobi RY36STX53A-150 light
Ryobi RY36STX53A-150 lyser upp som bara den i mörkret. Foto: Geir Gråbein Nordby

Skotta med Ryobi RY36STX53A-150

Ryobis snöslunga är definitivt i samma klass som Stigas, frågan är om den är värd de extra tusenlapparna. Med ungefär samma arbetsbredd och funktionalitet skulle man kunna tro att man får mer för pengarna med Stiga. Jag körda Stiga-slungan i några veckor innan Ryobi-leveransen anlände och hade tid att lära känna den riktigt bra. Jag gillade den väldigt mycket och kände att jag inte kunde förvänta mig mycket bättre än så.

Men efter bara en kort tid med Ryobin är det tydligt att den har något extra. Nämligen när det gäller arbetskapacitet och muskelavlastning. För även om den inte kan slunga bort snön mycket längre än Stigan (bara 3 meter mer) så plöjer den ännu lättare genom tätt packad och isig snö. Och den kraftfulla LED-lampan på framsidan lyser extra starkt i mörkret och ger bättre sikt på kvällen.

Ryobi RY36STX53A-150 whidth
Arbetsbredden på 53 cm är optimal för en snöslunga utan framdrivning. Så får man bara leva med att den lämnar ett tunt lager snö. Foto: Geir Gråbein Nordby

Men det bästa av allt är att den är lättare att skjuta framför sig. De stora hjulen gör snöröjningen till en barnlek. Att skotta en stor uppfart från snö är lätt som en plätt och det får vara riktigt knepiga uppgifter om den inte ska orka framdrivningen. Ta i så fall en närmare titt på den större – och dubbelt så dyra – RY36STX61A-260F. Men slungan i testet är betydligt mer praktisk för de flesta, inte minst eftersom den ryms i ett vanligt förråd och i hopfällt läge får plats i baksätet på en lite större bil.

Mitt enda missnöje med denna snöslunga, bortsett den något begränsade batterikapaciteten (som är lätt att lösa), är att den inte går lika nära asfalten utan lämnar några millimeter snö efter sig. Stigas slunga går däremot ända ner till marken så att asfalten syns igen. Om snön smälter och det fryser på igen är risken större för halka med Ryobi.

Ryobi RY36STX53A-150 lifestyle 4
Foto: Ryobi

Slutsats

Den batteridrivna Ryobi RY36STX53A-150 är en både praktisk och kraftfull snöslunga. Den är hopfällbar och kan transporteras i en lite större bil, och de stora hjulen gör det enkelt och effektivt att röja snö. Den passar för lite större uteplatser, uppfarter och trottoarer och bör övervägas av både privatpersoner och bostadsrättsföreningar.

Den fungerar bra på både lätt och tätt packad snö, och även om den lämnar ett tunt lager på asfalten är den definitivt en favorit hos undertecknad.

Det medföljande batteriet är inte riktigt lika kraftfullt som snöslungan annars klarar av, så vi rekommenderar att köpa ett extra batteri för att slippa ladda mellan arbetspassen.

Karakter
Ryobi RY36STX53A-150
Premium

Home tycker

Stora hjul och bra arbetshöjd gör att snöslungan glider extra smidigt över uppfarten. Snön röjs bort med lätthet och sprutas långt bort. Plats för två stora batterier. Gott om kraft, en riktigt bra snöslunga! Inte självgående. Når inte hela vägen ner till marken utan lämnar ett par millimeter snö efter sig. Något begränsad kapacitet med det medföljande batteriet (5 Ah).

Också i detta test:

3 snöslungor

Ryobi RY18ST25A-0

För de enklaste jobben

Ryobis lilla snöslunga fungerar fint på ett mindre område. Men är den så mycket mer praktisk än en vanlig skyffel

Enkel att använda, perfekt för uteplatser och små uppfarter. Kastar snön långt. Tar lite plats. Bra skydd för batteriet.
Passar mindre bra för djup eller tung snö. Grus kastas långt och med ganska stor spridning. Framtung med största batteriet. Med batteri och laddare blir priset högt.
Läs hela testet

Stiga ST 700e

Mycket för pengarna

Om du vill ha en bra arbetsbredd på en halvmeter så kan inte en snöslunga bli mycket kompaktare än Stiga ST 700e. Och den är i stort sett en fröjd att använda.

Justerbar utkastare, LED-lampa för kvällsbruk, enkel att använda. Tillräckligt med kraft för de flesta jobb, skottar hela vägen ner till marken. Plats för två batterier för gott om kapacitet. Rimligt pris.
Inte självgående. Aningen små hjul gör att Stiga ST 700e kan vara tung skjuta framför sig på hård och isig snö.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Rymlig tvättmaskin med många funktioner

Massage när och var du vill

Pallar du trycket?

Hjärtat på rätt plats

Hemmets vinkällare skämmer bort druvorna

Hitta dina tillhörigheter

Kraftverket du inte visste att du behövde

Nya Nespresso är ett dyrt nöje

Pling plong! Är det någon hemma?

Ett ljus i vintermörkret

Snyggt från Panasonic

Laga mat som på restaurang

Ljud & Bild
Rulla till toppen