Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Ryobi RY18ST25A-0

För de enklaste jobben

Ryobis lilla snöslunga fungerar fint på ett mindre område. Men är den så mycket mer praktisk än en vanlig skyffel

Av / 2024-02-17 - 09:05
Ryobi RY18ST25A-0
Geir Gråbein Nordby

En liten batteridriven snöskyffel som Ryobi RY18ST25A-0 (avdelningen som jobbar med piffiga produktnamn är uppenbarligen nedlagd) är avsedd för dem som har en liten trottoar, uteplats eller uppfart.

Snöskyffeln har ett handtag längst ned på stången som används om du behöver skyffla djupare snö i flera lager. Eller om snön är extra tung eller hård. I tunnare snöskikt glider den lätt längs marken och styrs med en hand.

Det finns en startknapp på båda sidor högst upp på stången, så oavsett om du är höger- eller vänsterhänt kommer du enkelt åt den med tummen.

Ryobi RY18ST25A-0 battery Ryobi RY18ST25A-0 battery compartment
<
>
Batteriet på 4 Ah räcker till ca 100 kvadratmeter. Foto: Geir Gråbein Nordby

Batteritid

Ryobi RY18ST25A-0 levereras inte med batteri eller laddare. Om du väljer ett paket med en laddare och det största 5 Ah-batteriet fördubblas priset på hela härligheten, med andra ord är detta inte en särskilt billig snöskyffel. Det bör dock påpekas att den är en del av One+-serien, som alla kan använda samma batterier. Med andra ord: om du har en batteridriven borrmaskin eller häcksax från samma serie så kan de alla använda varandras batterier.

Vårt testexemplar hade ett batteri på 4 Ah, vilket enligt Ryobi räcker för att skotta 100 kvadratmeter med 8–10 cm nysnö och vid 15 minusgrader. Vid den temperaturen är snön mycket lätt och fluffig.

Läs också Den här skulle du behöva i din trädgård just nu En allt-i-ett robot som kan bli gräsklippare, lövblås eller snöslunga.

I mildare väder får man vara glad om man får ut 80 kvadratmeter. Vilket förmodligen innebär cirka 10–15 minuters effektiv skottning. Det låter litet, men jag vågar påstå att om du ska röja större områden än detta så bör du ändå leta efter något lite kraftfullare än en elektrisk skyffel.

Ljudnivå

Jag tycker att Ryobi-snöskyffeln är relativt tyst. Den angivna siffran på 83,9 dB är uppmätt alldeles intill maskinen, medan den faktiska ljudnivån vid användarens huvud är långt under 70 dB. Detta motsvarar att sitta i en genomsnittlig elbil på motorvägen i 80 km/h, även om bullret subjektivt upplevs som högre från snöskyffeln.

Ryobi RY18ST25A-0 whidth
Arbetsbredden är bara 25 cm. Foto: Geir Gråbein Nordby

Skotta med Ryobi RY18ST25A-0

Nysnö och lite mjukare och tyngre snö är lätt att rensa bort med den lilla Ryobi-skyffeln. Den skär igenom fint och snön sprutar högt och långt framåt. I kallt väder sprids snön ut i luften och faller tillbaka över ett större område, nästan som en liten snöstorm.

Detta är mindre praktiskt när man vill kunna bestämma var snön landar, till exempel om någon går förbi och man inte vill träffa dem med snön. Man bör nog också vara försiktig med att köra snöskyffeln mot vinden, jag fick flera gånger snödyran rakt i ansiktet. Det är obehagligt, särskilt när det händer ofta.

Snöyran sprider sig också mycket på bredden, vilket innebär att den elektriska skyffeln inte passar så bra för att skotta snö på exempelvis en grusväg, eftersom man riskerar att sprida småsten helt okontrollerat.

Ryobi RY18ST25A-0 plowing 2
Foto: Ryobi

Ryobi RY18ST25A-0 fungerar utmärkt för mindre snöjobb, och den största fördelen jämfört med en manuell snöskyffel är att du inte behöver göra det sista lyftet, när snön ska kastas över snövallen. På så sätt avlastar man ryggen en hel del.

Däremot fungerar den inte lika bra när snön är tung och hård, och jag kommer på mig själv med att stå ganska framåtböjd ibland för att ploga mig igenom hårdare snö.

I sådana fall går det faktiskt fortare med en manuell skyffel, utan att det är mer ansträngande för ryggen. En vanlig snöskyffel är också bredare än de 25 små centimetrarna i bredd som Ryobi-skopan kan skryta med. Med andra ord måste man gå flera gånger fram och tillbaka med den elektriska skyffeln innan snöröjningen är klar, så hur mycket tjänar man på den egentligen?

Ryobi RY18ST25A-0 lifestyle
Sprutar bara rakt fram. Foto: Ryobi

Slutsats

Ryobi RY18ST25A-0 tar lite plats i förrådet och väger lite, och du kan rensa en hyfsat stor uppfart innan batteriet tar slut. Åtminstone om du väljer ett batteri på 4 eller 5 Ah. Det måste köpas separat, liksom laddaren – vilket höjer kostnaden ganska så rejält.

Nysnö går som en dröm, men tyngre snö är jobbigare. Den smala bredden gör att man måste gå många gånger fram och tillbaka, och även det största batteriet har inte kapacitet för mer än 100–125 kvadratmeter åt gången. Om du har en större yta som ska skottas bör du nog ändå överväga en större snöslunga i stället för ett större batteri.

Karakter
Ryobi RY18ST25A-0
Basic

Home tycker

Enkel att använda, perfekt för uteplatser och små uppfarter. Kastar snön långt. Tar lite plats. Bra skydd för batteriet. Passar mindre bra för djup eller tung snö. Grus kastas långt och med ganska stor spridning. Framtung med största batteriet. Med batteri och laddare blir priset högt.

Också i detta test:

3 snöslungor

Ryobi RY36STX53A-150

En riktig arbetshäst

Största testdeltagaren är Ryobi RY36STX53A-150. Med den extra storleken får du en riktigt bra snöslunga som rullar extra lätt över marken.

Stora hjul och bra arbetshöjd gör att snöslungan glider extra smidigt över uppfarten. Snön röjs bort med lätthet och sprutas långt bort. Plats för två stora batterier. Gott om kraft, en riktigt bra snöslunga!
Inte självgående. Når inte hela vägen ner till marken utan lämnar ett par millimeter snö efter sig. Något begränsad kapacitet med det medföljande batteriet (5 Ah).
Läs hela testet

Stiga ST 700e

Mycket för pengarna

Om du vill ha en bra arbetsbredd på en halvmeter så kan inte en snöslunga bli mycket kompaktare än Stiga ST 700e. Och den är i stort sett en fröjd att använda.

Justerbar utkastare, LED-lampa för kvällsbruk, enkel att använda. Tillräckligt med kraft för de flesta jobb, skottar hela vägen ner till marken. Plats för två batterier för gott om kapacitet. Rimligt pris.
Inte självgående. Aningen små hjul gör att Stiga ST 700e kan vara tung skjuta framför sig på hård och isig snö.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Så bra att jag måste köpa den!

Freo X Ultra hjälper till, men klarar sig inte själv

Elektriska tandborstar i kamp: Smart, smartare och ännu bättre

Ett riktigt familjekylskåp

Rymlig tvättmaskin med många funktioner

Massage när och var du vill

Pallar du trycket?

Hjärtat på rätt plats

Hemmets vinkällare skämmer bort druvorna

Hitta dina tillhörigheter

Kraftverket du inte visste att du behövde

Nya Nespresso är ett dyrt nöje

Ljud & Bild
Rulla till toppen