Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Philips WelcomeEye Link

Basic dörrklocka

Philips idé om en smart dörrklocka är mindre elegant.

Av / 2023-05-21 - 17:07
Philips WelcomeEye Link
Pernille Redder

Philips dörrklocka hör till den typ av produkter som påminner oss om att utvecklingen för Smart Home faktiskt går snabbt. Dörrklockan var nog ganska revolutionerande när den kom ut på marknaden, men när vi idag sitter med den tjocka pappersmanualen och försöker få ordning på installationen, en massa skruvar och en app som nästan inte kan någonting, är det som att resa tillbaka i tiden. Nog måste det vara en ny version på väg?

Designen är hyperklassisk och påminner lite om Apples produkter med de rundade kanterna och det svarta och silvriga utseendet. Men det är där likheten slutar, för till skillnad från din MacBook är denna dörrklocka gjuten i äkta silverfärgad plast. Det ser trevligt ut på avstånd och på bild, men på nära håll ser det billigt ut.

Minus sensor

Dörrklockan har ingen automatisk rörelsesensor som skickar ett meddelande om någon smyger runt. Och om du vill se vad kameran har spelat in måste du få tag på det inbyggda SD-kortet. Och för att få tag på det behöver du en skruvmejsel, eftersom dörrklockans stöldskyddsanordning består av en skruv som du måste lossa för att ta bort den från väggen.

Du kan dock ta ett foto när som helst i appen, så om du vill dokumentera att någon har varit vid dörren kan du ta ett foto och spara det i appens inbyggda album.

Vi upplevde inga avbrott under testperioden. När klockan väl hängde på väggen gjorde den vad den skulle göra. Och utan en rörelsesensor behövde vi ju inte ställa in det.

Dörrklockan har också den lilla fördelen att den är den lättaste produkten i testet, trots att den tar mest plats.

Krånglig installation

Vi har gradvis vant oss vid att smarta produkter nästan installerar sig själva. Som regel skannar du bara en QR-kod, och sedan rullar det på därifrån. Inte med WelcomeEye. Här måste du slå upp pappersmanualen och sedan försöka följa illustrationerna i rätt ordning.

Det gick fel när vi satte det silverfärgade plastlocket på dörrklockan innan vi hade laddat batteriet och hängt dörrklockan på väggen, eftersom det är nästan omöjligt att få av igen.

Bildkvaliteten är klart sämre från den här dörrklockan än från konkurrenterna. Lägg märke till hur mörkt ansiktet är. (Foto: Pernille Redder)

Bildkvalitet

Då vi jämför bilder som tagits av den här dörrklockan med de andra dörrklockorna finns det en tydlig skillnad. Även i dagsljus är ansiktena så mörka att det är nästan omöjligt att urskilja ansiktsdragen.

Dörrklockan sitter ofta under tak – detta rekommenderas också för att skydda dörrklockan från väder och vind – men utan en extern ljuskälla är bilderna verkligen inget vidare.

Nattbilder visar å andra sidan ansiktsdrag ganska tydligt.

Bildkvaliteten med Philips night vision är utmärkt. (Foto: Pernille Redder)

Old school app

Vad gäller appen är det åter som en resa tillbaka till det förflutna. Den kan visa en livesignal från kameran med eller utan ljud, och du kan använda den för att svara på samtal från gäster vid dörren. Det är det.

Det är dock också möjligt att koppla automatisk öppning av grindar eller garage till appen, men någon sådan har vi inte.

På ett område är dock WelcomeEye Link smart. Du kan nämligen ansluta den till Google Assistant och Alexa. På så sätt kan du till exempel få påringningarna på din Google Nest Hub eller Android Smart TV.

Ett annan möjlighet är att investera i någon av de andra produkterna från WelcomeEye-sortimentet, till exempel en bildskärm som du kan hänga innanför dörren och använda för att besvara påringningar när du är hemma. Det löser problemet att man bara kan ta emot samtal om du är nära din mobil.

Slutsats

En driftsäker dörrklocka utan för mycket krångel. Med den får du de mest grundläggande funktionerna samt möjligheten att ansluta den till Google Assistant. Men de andra dörrklockorna kan göra samma sak och till ett lägre pris. Välj bara den här dörrklockan om du bara vill ha den mest grundläggande funktionaliteten – eller verkligen älskar designen och tycker att den passar din ytterdörr.

Karakter
Philips WelcomeEye Link
Basic

Home tycker

Klassisk design och inbyggt SD-kort. Dålig app och svår att montera

Också i detta test:

3 smarta dörrklockor

Hombli Smart Doorbell 2

Mycket för pengarna

Testets billigaste imponerar

Skarpa bilder och välfungerande app.
Rörelsesensorn känner av alldeles för mycket.
Läs hela testet

Google Nest Doorbell (med batteri)

Google har gjort det igen

Nest Doorbell är faktiskt kul att använda.

Flest funktioner och utmärkt bild.
Filmer i stående format, vilket bara är ett minus om du vill övervaka ett större område. Dessutom är prenumerationen på Google Nests molnlösning ganska dyr.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Nytt ansikte med ström och massage

Så bra att jag måste köpa den!

Freo X Ultra hjälper till, men klarar sig inte själv

Elektriska tandborstar i kamp: Smart, smartare och ännu bättre

Ett riktigt familjekylskåp

Rymlig tvättmaskin med många funktioner

Massage när och var du vill

Pallar du trycket?

Hjärtat på rätt plats

Hemmets vinkällare skämmer bort druvorna

Hitta dina tillhörigheter

Kraftverket du inte visste att du behövde

Ljud & Bild
Rulla till toppen