Search
Generic filters

: Huawei Matebook

Utrymme för förbättringar

Matebook är Huaweis första försök med en 2-i-1-Windows-dator.

Ljud & Bild tycker

Läcker design och fin byggkvalitet, inklusive snyggt tangentbordsskal i läder. Blixtsnabb fingeravtrycksläsare.
Mycket dålig batteritid. Utan hörlurar är ljudet väldigt tunt.
 • Windows 10 Home
 • 2,2 GHz 6:e generationen Intel Core m3-6Y30-processor
 • 4 GB RAM + 128 GB SSD
 • 12-tums Full HD+ IPS, 2160 x 1440 (216 ppi)
 • USB-C, 802.11 ac/a/b/g/n, Bluetooth 4.1
 • 278,8 x 194,1 x 6,9 mm (surfplatta)
 • 640 g (surfplatta)
 • 4430 mAh litiumpolymer-batteri
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 10000 kr

Huawei Matebook såg vi första gången på Mobile World Congress i Barcelona tidigare i år. Då kom det som en liten överraskning att den kinesiska mobiljätten plötsligt verkade vilja blanda sig i marknaden för Windows-datorer, som redan är full av starka aktörer – dels Microsoft själva men också märken som Dell, HP och Lenovo. Och så hade faktiskt även Samsung lanserat en liknande produkt strax innan: Galaxy TabPro S. 2-i-1-datorer är nämligen ett av få områden som fortfarande växer, försäljningen av både surfplattor och vanliga bärbara datorer minskar.

Så vitt vi vet är detta första gången Huawei försöker sig på att tillverka en Windows-dator, så vi har varit nyfikna på att få testa Matebook och ta reda på om den kan matcha den absoluta referensmodellen i kategorin, Microsofts egen Surface Pro 4.

Det korta svaret är att den inte kan det, men den klarar sig däremot mycket bättre än ovan nämnda Samsung Galaxy TabPro S.

 

Utseende och design

Om du har sett en iPad Pro så vet du hur Huawei Matebook ser ut. I ärlighetens namn så finns det väl bara ett begränsat antal sätt man kan skruva ihop en dator som i princip bara är en handhållen pekskärm. Vi kan helt enkelt nöja oss med att säga att Apples formgivare kan vara stolta över hur mycket inspiration Huawei har fått när de designat sin Matebook.

Snygg är den i alla fall, för här har det inte snålats in på något. Matebook har ett unibody-skal av metall med en rundad utformning och väger bara 640 gram, trots att skärmen är 12 tum stor. Som jämförelse väger stora iPad Pro med 12,9-tums skärm 723 gram och rivalerna från Microsoft och Samsung, Surface Pro 4 och Galaxy TabPro S, väger 786 respektive 693 gram.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

På höger sida sitter två knappar som styr volymen och mellan dem finns en ytterst diskret fingeravtrycksläsare, som vi ska återkomma till om ett litet ögonblick. Förutom detta är det bara USB-C-porten och en kontakt till hörlurar som bryter den släta ytan av metall.

Med i paketet får du ett kombinerat skal och tangentbord, det så kallade Portfolio Keyboard, som är läckert gjort i mjukt läder på yttersidan medan själva tangentbordet är i snudd på full storlek. Huawei Matebook sätts fast i skalet med en magnet och kan – precis som Samsung Galaxy TabPro S – placeras i två olika vinklar i förhållande till tangentbordet. Men till skillnad från Samsung så har Huawei hittat ett par vinklar som fungerar i praktiken. Tack för det.

Denna typ av två-i-ett-dator är inte gjord för att använda på alla platser om man vill ha tangentbord. Designen är lite för vinglig för att ha i knät och fungerar faktiskt bara om man har den stående på ett bord framför sig. Men så är det i och för sig med alla konkurrenterna i klassen.

Däremot ska Huawei Matebook ha beröm för sitt tangentbord, som både är tillräckligt stort för att man ska kunna skriva på det, har bra slaglängd och dessutom är bakgrundsbelyst så att man kan se vad man skriver i mörker.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Skärm och ljud

Matebook har en oerhört tjusig och ljusstark IPS-skärm. Det finns de som hävdar att en AMOLED-skärm som den i Samsung Galaxy TabPro S alltid är överlägsen en IPS-skärm, men här tycker vi att de mer naturliga färgerna och den behagliga färgtemperaturen gör skärmen på Matebook minst lika bra som den som sitter i konkurrenten.

I gengäld har Huawei Matebook det gemensamt med Galaxy TabPro S att den har en relativt låg skärmupplösning (2160 x 1440 pixlar), jämfört med referensmodellen från Microsoft som kan skryta med 2736 x 1824 bildpunkter fördelade på en något större 12,3-tumsskärm.

När det gäller ljudet så är vår bedömning lite schizofren. Med hörlurar spelar Matebook helt enkelt med så mycket bas att lurarna dansar runt huvudet. Det är helt galet. Och det är utan förvrängning och utan att vi har något att klaga på i de andra frekvensregistren heller. Utan hörlurar är ljudet däremot tunt. På det området kan Matebook inte alls mäta sig med förebilden iPad Pro.

 

Prestanda och konfiguration

I princip finns det ingen processor från Intel på marknaden just nu som är svagare än den Core m som sitter i den version av Mate bok vi har testat. Men det är exakt samma som satt i vårt testexemplar av Galaxy TabPro S, som även hade samma mängd minne (4 GB) och lagringskapacitet (128 GB), vilket gör de två datorerna helt jämförbara. Och när det gäller prestanda så är det Matebook som klarar sig bäst. Både i benchmark-tester och när man använder den till vardags. Med ett mycket allvarlig undantag: batteritiden. Den är helt enkelt så kort att vi var tvungna att testa flera gånger för att garantera att vi mätt rätt. 3 timmar och 10 minuter håller Matebook med maximal belastning, vilket ger en realistisk batteritid på under 5 timmar när man använder den normalt. Och det är i minsta laget för en enhet som är avsedd att vara mobil och flexibel.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Å andra sidan måste vi komma ihåg att berömma fingeravtrycksläsaren som fungerar som avsett och faktiskt är blixtsnabb.

Observera att minnet inte kan utökas – förutom med externa diskar och minneskort. Som måste vara anslutna via en adapter eftersom Matebook precis som Apples 12-tums MacBook bara har en enda anslutning via USB-C.

 

Slutsats

Ska du välja en Huawei Matebook eller en Samsung Galaxy TabPro S? Svaret är ganska enkelt. Du ska välja en Huawei. Den är en smula bättre på de flesta områden (bortsett från batteritiden), men kostar mer än tusen kronor mindre än konkurrenten.

Å andra sidan kan du faktiskt köpa en Microsoft Surface Pro 4 med precis samma konfiguration som vårt testexemplar till ett ännu lägre pris – och då ingår tangentbordsskal – och den är och förblir en bättre produkt än både Huawei Notebook, Samsung Galaxy TabPro S och alla andra konkurrenter.

Huawei Matebook finns även i en konfiguration med Core m5-processor, 8 gigabyte RAM och 256 GB SSD-disk. En penna och en läderklädd docka finns som tillbehör, men ingår inte i paketet.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Denons jubileumsspelare kan behandla dina skivor med kärlek i många år framöver. Men streaming får kalla handen.
  Vi frågade och ni läsare svarade. Med nästan 4 500 röster är det iPhone 11 som vinner kamerablindtestet.
  Samsung HW-Q950T är den senaste toppmodellen – och minsann ingen besvikelse. Den här soundbar-högtalaren är det krut i!
  Sonus faber Lumina III är det självklara valet av högtalare för mindre rum.
  Tack vare saftig kontrast och färgsprakande Ambilight-ljus ger Philips OLED805 riktigt häftiga bildupplevelser.
  OnePlus 8T är en kompromiss. Därför bör man hålla tungan rätt i mun om man överväger ett köp. För de flesta är OnePlus 8T en av de bästa mobiltelefonerna på marknaden, men användare som har specifika behov bör leta efter något annat.
  Äntligen ett mesh-nätverk med Wi-Fi 6 som vanligt folk kan ha råd med. Är det bara att spänna fast säkerhetsbältet och göra sig beredd på superhastigheter?
  Nyson Lightcycle Morph är helt ensam i sitt slag. Den kan det mesta, men är dålig på att samarbeta.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  TAG Heuer Connected

  Riktpris: 21000 kr Smartklocka i lyxklassen

  HP Sprocket Select

  Riktpris: 1500 kr En oemotståndlig, onödig produkt

  Ring Video Doorbell 3

  Riktpris: 2000 kr Portvakten för det smarta hemmet

  Asus ROG Zephyrus G14 GA401IV-HE003T

  Riktpris: 21000 kr En stor själ i en liten kropp
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  Do NOT follow this link or you will be banned from the site!