Search
Generic filters

TEST : Sennheiser PXC 550-II

Bra ljud i anonym förpackning

Sennheiser spelar säkert. En redan välfungerande modell är uppdaterad med variabel brusreducering och röststyrning. Gränssnittet har däremot blivit lite rörigt.

Sennheiser PXC 550-II

Ljud & Bild tycker

Ljudet är bland det bästa på marknaden och brusreducering fungerar felfritt. Bekväm passform utan att ta för mycket plats i bagaget.
De nya funktionerna känns som en efterkonstruktion. Kombinationen av mikroskopiska knappar och ett virvarr av fingerrörelser gör styrningen svårare än nödvändigt.
 • Typ: Over-ear, sluten, trådlös med ANC
 • Element: 32 mm
 • Frekvensomfång 17–23 000 Hz (–10 dB)
 • Aktiv brusreducering: Ja
 • Impedans (passivt läge): 46 ohm
 • Batteritid: 20 timmar med ANC och BT
 • Röststyrning: Google Assistant, Alexa, Siri, etc.
 • App: Sennheiser Smart Control
 • Anslutning: USB-C, 3,5 mm minijack, Bluetooth 5.0 (aptX, aptX LL, SBC, AAC)
 • Vikt: 227 gram
 • Webb: sennheiser.com
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 3800 kr

Hörlursmästarna Sennheiser har inte bara en utan två toppmodeller i klassen för hörlurar med aktiv brusreducering (Active Noise Reduction, ANC) och båda har kommit i nya generationer: Momentum 3 Wireless för ”städat” kontorsbruk och PXC 550-II för pendling och resor.

Sennheiser PXC 550-II är en diskret och relativt kompakt over-ear-modell. Öronkåporna i mattsvart plast är ovala och huvudbygeln är fodrad med konstläder. Eftersom lurarna är avsedda att tas med på resor kan kåporna fällas ihop, precis som vi är vana vid med sådana hörlurar.

Diskret och stilren design (Foto: Sennheiser)

PXC 550-II är inte en hörlur som man tar på sig för att skryta. Designen är så diskret och så befriad från pråligheter att det bara är när man hittar den lilla loggan på bygeln som man inser att det är en Sennheiser – och inte en Bose eller en Sony som den ser likadan ut som.

PXC 550-II är främst avsedd att användas trådlöst, men det ingår en analog kabel så att den kan användas under flygningar. Och även en flygplansadapter, om du skulle råka ut för ett så gammalt plan att dubbelkontakten fortfarande används.

Läs också Trådlös lyx med massor av funktioner I den tredje versionen av Sennheisers strålande trådlösa hörlurar får vi fler finesser.

Som sig bör i dag finns olika grader av brusreducering. Det är en av skillnaderna mot föregångaren. Hos Sennheiser väljer man mellan full brusreducering, variabel brusreducering eller ingen alls. Väljer man den variabla så måste man välja vidare mellan automatisk anpassning efter bruset i omgivningen eller en ”vindbrusreducering”. Det går inte att gradera den variabla reduceringen. Lyckligtvis är detta mindre problematiskt, eftersom den starkaste reduceringen är förhållandevis skonsam mot musiken.

Lurarna stängs av automatiskt när öronkåporna vrids 90 grader(Foto: Sennheiser)

Svår styrning

Sennheiser Smart Control-appen behövs om man vill ställa in brusreduceringen eller ändra ljudprofil. Förutom ”Neutral”, som är just det, finns inställningen ”Club” som ger bas i rikliga mängder och ett tillbakadraget mellanregister. ”Movie” ger en imponerande bas till film och om du vill ha ett genomträngande mellanregister som framhäver sångröster så är det också ett alternativ. Själva appen får däremot bottenbetyg för sin stabilitet och användarvänlighet. Om hörlurarna har varit avstängda så måste de parkopplas till mobilen igen, av säkerhetsskäl påstås det. Och det misslyckas ofta – även om hörlurarna redan känns igen via Bluetooth.

Batteritiden är 20 timmar med Bluetooth och brusreducering. För att spara batteri stängs lurarna av automatiskt när öronkåporna vrids 90 grader. Det är utmärkt tänkt, men medaljens baksida är att hörlurarna inte stängs av när man bara lägger ifrån sig dem bordet – vilket de flesta andra gör. Så risken är stor för att man plockar upp PX 550-II och upptäcker att batteriet är tomt. En vanlig strömbrytare hade varit ett plus.

Vissa tillverkare håller fast vid touch-styrning av hörlurar, medan andra anser att knappar ger säkrast kontroll. Sennheiser har valt båda, men utan att få det bästa av två världar. Låtval, telefonsamtal och volym styrs med inte färre än 11 ​​(!) olika fingerrörelser, medan ANC aktiveras med ett pyttelitet skjutreglage med tre inställningar: av, variabel ANC och max ANC. Fördelen med det är att man garanterat inte byter funktion av misstag. Å andra sidan är det praktiskt taget omöjligt att hitta knappen utan att ta av sig hörlurarna. Röststyrningsknappen måste manövreras med höger tumme, längst ner bakom öronkudden. Det finns också en mikroskopisk Bluetooth-omkopplare, men den ska lyckligtvis aldrig röras så länge man inte befinner sig i ett flygplan där det råder förbud mot radiosändare. Här och nu ska jag krypa till korset och erkänna att jag inte stänger av Bluetooth på flygresor – och det har ännu inte fått något flygplan att krascha.

Ljudkvalitet

Med Sennheiser Smart Control-appen kan man justera ljudet efter egen smak, men testet är utfört med inställningen ”Neutral”. Där får man ett varmt och behagligt ljud som fungerar fint med den mesta musiken. Basen är tydlig utan att vara dominerande (fast det kan man absolut få den att bli i appen). Mellanregistret är klart och röster låter naturliga och ganska så fria. Och brusreduceringen ändrar inte på det.

Diskanten är en smula dämpad, vilket får övertoner i exempelvis high-hat att låta lite tama. Inte direkt mörka, bara inte så engagerande. Och intrycket är detsamma med och utan ANC.

Sammantaget är detta en brusreducerande hörlur som faktiskt kan användas för att lyssna på musik i bullriga miljöer. Det placerar PXC 550-II i den bättre ljudmässiga änden av klassen för brusreducerande hörlurar. På samma nivå som Sony WH-1000 XM3 och Bose NCH 700. Den är inte så öppen och hifi-aktig som DALI IO-6, men har å andra sidan bättre brusreducering.

Slutsats

Sennheiser PXC 550-II är en naturlig vidareutveckling av sin föregångare, och båda är riktigt välfungerande ANC-hörlurar i premiumklassen. Den har alla funktioner som ska finnas i en hörlur i den här klassen anno 2020, inklusive variabel brusreducering och röststyrning. Användarmässigt verkar de nya funktionerna som lite av en efterkonstruktion och de får slåss om plats i användargränssnittet. Lyckligtvis – och desto viktigare – har Sennheiser bibehållit det fina ljudet, vilket innebär att musiken släpps så gott som oskadad igenom den effektiva brusreduceringen. När det gäller priset hamnar Sennheiser dock i hård och direkt konkurrens med de senaste modellerna från Bose, Sony, B&W med flera. Men om du gillar den ohögtidliga designen och kan leva med styrningen så får du en bekväm reskamrat som inte tar mycket plats i handbagaget.

 

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
Logga in för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  HP Sprocket Select fyller absolut ingen funktion. Och den mobila fotoskrivaren levererar faktiskt halvdåliga bilder. Ändå är den helt fantastisk.
  Efter en tur i Honda e känns det mesta annat gammalmodigt.
  Asus ZenBook 14 UMA425 är en elegant och stilig dator som är perfekt för studier eller som en arbets-laptop när du är på språng.
  Shure Aonic har kanske det bästa ljudet vi har hört i några brusdämpande hörlurar.
  Nikons billigaste Z-fullformatkamera är bäst i klassen på ett område, men har vissa brister och kostar för mycket.
  Samsungs toppmodell Q950TS har råläcker design, knivskarp bild och imponerande ljud – men den kostar!
  Asus har tagit klivet ända upp till highend-klassen med en tungviktsmobil som kan mäta sig med de allra bästa på marknaden. Är det Asus tur nu?
  Mercedes EQC är en tyst, silkeslen och ultra-bekväm körupplevelse. Det enda som bryter tystnaden är den saftiga ljudanläggningen från Burmester!

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Sony WH-1000XM4

  Riktpris: 4000 kr Den nya kungen av brusreducering

  HiFiMAN HE-1000se

  Riktpris: 40000 kr Det är ren galenskap - men oj så härlig!

  Timekettle M2

  Riktpris: 1200 kr Din egen tolk rätt i örat

  Bang & Olufsen Beoplay E8 Sport

  Riktpris: 3750 kr Svettas och spring sladdfritt med B&O
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.