Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Razer Zephyr-köpare kan få tillbaka sina pengar

Cyberpunk corona-masken Razer Zephyr var trots allt inte hälsogodkänd. Nu ska kunderna få tillbaka sina pengar. Razer avvisar anklagelserna.

Av / Uppdaterad: 2024-05-02 - 14:11 // Först publicerad: 2024-04-30
Razer Zephyr-köpare kan få tillbaka sina pengar

[UPPDATERAD 2 maj med reaktion från Razer]

När coronaviruspandemin härjade 2021 lanserade Razer den cyberpunk-inspirerade Razer Zephyr-masken. Med inbyggda fläktar och RGB-lampor. Två N95-certifierade filter skulle ge högsta möjliga skydd mot luftburna infektionssjukdomar.

Masken för 100 dollar blev en omedelbar succé bland Razers kunder och var slutsåld under långa perioder på Razers webbplats. Det enda problemet var att masken inte höll vad den lovade!

Filtren var faktiskt inte N95-godkända. Nu måste Razer återbetala pengarna. (Foto: Razer)

De utbytbara luftfiltren var inte alls N95-godkända. Enligt teknikwebbplatsen Engadget hade Razer inte ens ansökt om godkännande. Därför måste Razer nu betala 1,1 miljoner dollar till de amerikanska handelsmyndigheterna. Pengarna kommer att användas för att återbetala kundernas pengar. Razer måste också betala böter på 100 000 dollar för den falska hälsoskyddsinformationen. Dessutom kommer företaget i framtiden inte att få göra några påståenden om att dess produkter kan förebygga sjukdomar utan myndighetsgodkännande.

Razer: Vi har inte vilselett någon

Razer håller inte alls med om myndigheternas beskrivning av fallet och har skickat oss detta uttalande:

“Vi håller inte med om FTC:s anklagelser och har inte erkänt några oegentligheter som en del av förlikningen. Det var aldrig vår avsikt att vilseleda någon, och vi valde att förlikas i det här ärendet för att undvika distraktionen och besväret med en rättstvist och fortsätta vårt fokus på att skapa fantastiska produkter för spelare. Razer bryr sig djupt om vår community och strävar alltid efter att leverera teknik på nya och relevanta sätt.”

“Razer Zephyr skapades för att erbjuda ett annorlunda och innovativt alternativ för ansiktsskydd till våra kunder. FTC:s anklagelser mot Razer gällde begränsade delar av några av de uttalanden som rörde Zephyr. För mer än två år sedan meddelade Razer proaktivt kunderna att Zephyr inte var en N95-mask, stoppade försäljningen och återbetalade kunderna.”

Läs också Razer tar upp kampen mot Corona och Omikron Razer Zephyr: Spelspecialisterna har gjort en ansiktsmask som inte bara är effektiv – den är cool också.

Huruvida de utbytbara luftfiltren, trots avsaknaden av godkännande, hade någon effekt eller ingen alls framgår inte av historien. Men den självlysande, postapokalyptiska masken med surrande fläktar kan hjälpa till att hålla den sociala distansen i mataffären…

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Maskfiasko för Razer

Spela ”Fallout” i Excel

Gaming med hjälp av AI

Mängder av nya spelskärmar

De bästa spelen 2024 (hittills)

IKEA: Gatustil för gamers

Razers nya samarbete tar kunderna med byxorna nere

Flaggskepp för spel från LG

Så här blir PS5 Pro

Streaming och teamchatt med färger

PS5-uppdatering rullas ut nu

Spela PS5 i Sonys Afeela-bil

Rulla till toppen