TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST PSB M4U 8 mkII

Bra idé – halvbra gjort

PSB M4U 8 mkII har digital brusreducering och anpassar sig efter lyssnarens hörsel. Men de har sina brister.

forfatter
Publicerad 2022-04-27 - 07:00
Karakter
PSB M4U 8 mkII
L&B tycker
Bra akustisk brusdämpning och effektiv digital brusreducering. Varmt och fylligt ljud, kan bli ännu bättre med appens hörseltest.
Lite vassa s-ljud i mitten av diskanten. Svagt, variabelt digitalbrus.
Specifikationer
 • Typ: Over-ear, slutna, trådlösa
 • Element: 40 mm
 • Frekvensomfång: 10 Hz – 20 kHz (med kabel)
 • Aktiv brusreducering: Ja
 • Omgivningsljud: Ja
 • Batteritid: 18 h med ANC, 25 h utan
 • Vattentäta: Nej
 • Röststyrning: Nej
 • App: PSB Headphones
 • Anslutning: Bluetooth (SBC, aptX HD, AAC), 3,5 mm analog
 • Laddning: USB-C
 • Vikt: 342 g
 • Färg: Svart
 • Webb: araudio.se
Riktpris: 4500Pr. 2022-04-27 Produktsida

PSB är nog inte ett lika känt märke för alla, men den kanadensiska tillverkaren firar faktiskt 50 års högtalarproduktion i år. Grundaren Paul Barton är fortfarande engagerad i företaget och sysslar främst med akustisk design. Han är för övrigt utbildad violinist och kan en hel del om akustik och högtalardesign.

Vi undrade väldigt länge varför inte högtalartillverkare gjorde hörlurar, det verkade ju så självklart. Men i själva verket har de två principerna varit åtskilda under alla år, ända tills 2011 när PSB introducerade M4U 1 och M4U 2. På den tiden hade alla seriösa hörlurar kabel, och dessa två var inget undantag. Skillnaden mellan dem var att tvåan hade brusreducering, medan ettan var utan. Vi tyckte att båda var häpnadsväckande bra, med utmärkt balans mellan dynamik och upplösning.

Läs också Vi har aldrig hört bättre ljud i brusreducerande hörlurar. Beyerdynamic Lagoon ANC låter bättre med musik än andra brusreducerande hörlurar vi har testat.

M4U 8, som kom 2018, var PSB:s första trådlösa modell. Den testade vi tyvärr aldrig, men den allmänna uppfattningen på marknaden var att hörlurarna hade ett kraftfullt och behagligt ljud, men medelmåttig brusreducering.

PSB M4U 8 mkII
Foto: Geir Gråbein Nordby

Bättre

I M4U 8 mkII har PSB lyssnat på kritiken och bland annat vidareutvecklat brusreduceringen. Den är nu mer avancerad och av den helt digitala sorten, för att mer effektivt dämpa oljud utifrån. Trycker man in ljudnivåspaken på höger öronkåpa händer det motsatta, då släpps ljud från omgivningen in i stället för att stängas ute. Detta kallas för transparancy mode och sänker dessutom volymen på musiken. På så sätt kan du höra vad någon säger till dig utan att behöva ta av dig lurarna.

Den nya modellen har fått en app också, där man bland annat kan genomgå ett hörseltest från Audiodo för att optimera frekvensgången efter användarens öron. Appen kalibrerar då ljudet separat för vänster och höger öra.

PSB M4U 8 mkII Graabein
PSB M4U 8 mkII är bekväma, men kan klämma lite efter ett tag. Foto: Geir Gråbein Nordby

Gammal men funktionell design

Öronkåporna har en design som har ett par år på nacken. Lite klumpig och industriell. Men den är funktionell om du föredrar riktiga knappar och omkopplare i stället för svepningar och knackningar. Jag gillar särskilt att brusreduceringen sitter på ett eget reglage. Kuddarna ger dessutom bra mekanisk brusdämpning och vilar bekvämt på öronen. Men för användare med glasögon kan de nog klämma lite hårt.

Brusreduceringen är bra och dämpar brus effektivt till vardags. Inte i klass med Sony eller Bose, men den gör definitivt sitt jobb både på kontoret och i kollektivtrafiken – och jag skulle gissa att det även gäller i flygplan, även om jag inte har kunnat testa detta.

PSB M4U 8 mkII detail
PSB M4U 8 mkII har fysiska knappar, och öronkuddarna är tjocka och dämpar bra. Foto: Geir Gråbein Nordby

Digitalt brus

Bluetooth-anslutningen känns stabil och på vårt kontor kunde jag gå runt ett par hörn och röra mig cirka 20 meter bort från mobilen. Problemet är att hörlurarna ger ifrån sig svag förvrängning i form av väldigt svaga pipsignaler, som ett slags R2D2-robot som ligger och låter på avstånd.

Det är väldigt lågt, men hörbart, särskilt om brusreduceringen är avstängd och man inte spelar musik. Med brusreduceringen påslagen maskeras ljuden nästan helt av det svaga susandet från de inbyggda mikrofonerna (ja, alla hörlurar med brusreducering har sådant susande i mer eller mindre grad).

Bruset finns där oavsett om hörlurarna är anslutna med Bluetooth eller till PC med USB-kabel. Det kan de nämligen också, och klarar upp till 16 bit/48 kHz. Men alltså med samma sorts brus som med Bluetooth. Ett problem med den interna strömförsörjningen?

PSB M4U 8 mkII app3 PSB M4U 8 mkII app PSB M4U 8 mkII app2
<
>
Hörseltest från Audiodo är en bra idé. Skärmdump från iOS-appen.

Hörseltestet blir lidande

Just det här påverkar tyvärr hörseltestet också. För när sinustonen som spelas blir så låg att den egentligen inte ska höras så hör du ändå variabel harmonisk förvrängning varje gång tonen spelas. Du vet alltså att den finns där, även om du inte riktigt hör den. Eller skulle du ha hört den om det inte vore för den hörbara förvrängningen?

Man kunde nog ha hört vissa svaga toner mycket tydligare om de inte var begravda under brusgolvet. Man börjar tveka, det slutade med att jag fick ganska olika kurvor för varje öra, varje gång jag genomförde testet, men inte alls likadana varje gång. Jag ställer mig därför verkligen frågande till detta test.

Data kopieras från hörlurar till mobilen

En sak som jag däremot vill nämna som positivt är att resultatet av hörseltestet kan kopieras från hörlurarna till appen på en hittills icke-inkopplad mobiltelefon. Alltså var det enkelt för mig att testa skillnaden i ljudet mellan iPhone och en Android-enhet med aptX.

Även om det har viss förbättringspotential i just det här fallet så är ett sådant hörseltest en bra idé. Det fungerade ypperligt i bland annat Beyerdynamic Lagoon ANC – och vem kan glömma de unika Nuraphone som automatiskt mäter hörapparatens frekvensrespons? Men när man förlitar sig på toner där användaren manuellt måste bekräfta om de hörs eller inte, då får det inte blandas in störande signaler eftersom hela testet blir opålitligt.

PSB M4U 8 mkII lifestyle3 scaled 1
PSB M4U 8 mkII har en fyllig och varm klang. Foto: PSB Speakers

Bra ljud annars

Om man bortser från hörseltestet så tycker jag att M4U 8 mkII låter bra. Speciellt den djupa, saftiga och kraftfulla basen – som verkligen vet hur man masserar öronen när man spelar högt.

Dessutom är mellanregistret stort och varmt, med en skön klang i cellor och andra större stråkinstrument. Och popmusik är underhållande, lyssna bara på Stay med Kid LAROI och Justin Bieber. Visst, en komprimerad och ganska platt produktion, men basen har fin fyllighet och det låter inte vasst när man vräker på. Den vokalbaserade Flowers med Lauren Spencere-Smith låter också fint, med Laurens röst och pianot som fyller ut mellanregistret.

Sibilanter

I det översta frekvensregistret är det lite mer blandat. För det första låter det krispigt och distinkt, men samtidigt är det lite ”glasaktigt”. Mer med AAC från iPhone än med aptX från Android (som i det här fallet var en Samsung Galaxy S21 FE). Hi-hat låter lite rått, och s-ljud och tje-ljud är vassa. Detta är tydligare i produktioner där det redan finns mycket energi i mittersta diskantregistret, som popproduktioner med hård användning av kompressor. Till exempel Jack Harlows populära raplåt First Class. Fängslande rap, som tyvärr låter för skarpt.

Å andra sidan blommar hörlurarna för fullt med Malia J:s dystra Nirvana-cover Smells Like Teen Spirit, med piano och hennes nakna sång som stöttepelare genom hela låten. När pukorna kommer in mot slutet av låten slår hörlurarna verkligen ifrån sig bra i basen.

PSB M4U 8 mkII lifestyle2
Foto: Geir Gråbein Nordby

PSB M4U 8 mkII: Slutsats

PSB M4U 8 mkII vinner ingen namntävling, men om du gillar bra och fyllig bas och rytmiska förmågor så kan det vara de här du har letat efter.

Inte minst om du har ojämn hörsel, kanske också mellan vänster och höger öra. För här kan du göra ett hörseltest i appen, sedan anpassar sig hörlurarna därefter. I teorin. Tyvärr blev vi förvirrade av brus som följde med den spelade signalen, så att när signalen var för låg för att höras så avslöjades den ändå av hörbar förvrängning. Vi blev därför ganska förvirrade av hela testet och fick inget speciellt bra resultat.

Lyckligtvis låter hörlurarna för det mesta bra på egen hand. S-ljud är i vassaste laget i en del produktioner, men mycket musik låter riktigt bra.

Vi landar ändå på ett medelhögt totalbetyg, som lätt hade kunnat blir högre om det inte vore för ett par små men viktiga brister.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

LB+ Månad

kr 119,00

KÖP

LB+ Vecka

kr 59,00

KÖP
Du kan avsluta prenumerationen när som helst. Prenumerationen löper ut perioden som du har betalat för. Köp- och prenumerationsvillkor gäller.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Lämna en kommentar

You’ll want to hear this: Everything you need to know about Belkin’s audio range

Consumer electronics leader Belkin celebrates its forty-year legacy with innovations that help you to be ready for today

lbpluss
En dröm för både studio och nöje MM-500 har utvecklats av och för studiotekniker, för att avslöja allt som finns i en inspelning. Och det skänker ren njutning till ”vanliga människor” också.
Spännande nyheter från Audio-Technica StreamSet-serien är speciellt gjord för proffsspelare och Twitch-strömmare.
lbpluss
Unika hörlurar De här hörlurarna både ser fantastiska ut och låter bra. Och har ett utseende som bara instrumentmakare kan åstadkomma.
Kineserna kan köpa OnePlus 11 redan på måndag Lanseringen sker mer än en månad före den globala lanseringen, som inte äger rum förrän den 7 februari.
Det här har du inte fått för 1000 kronor förr Med FreeBuds 5i vill Huawei ge oöverträffad kvalitet för pengarna.
Följ Ljud & Bild