TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

: Ultrasone HFI580

Detalj-mästaren

Med den här hörluren går man inte miste om någonting, varje liten detalj hörs klockrent. Men det kan bli i mesta laget.

forfatter
Publicerad 2009-08-08 - 15:47

Ultrasone är ett förhållandevis oskrivet blad här hemma, men de har skaffat sig ett namn bland studiotekniker och musiker, och så småningom också i hifi-kretsar. Den här modellen hör till Ultrasones billigare. Den använder sig av en teknik som kallas S-Logic, som innebär att ljudvågorna vinklas från membranen så att de tar en omväg innan ljudet når hörselgången. Tekniken är relativt effektiv men leder också till ett diffust stereoperspektiv och ett par mindre smickrande problem.

Klangbalansen är till exempel väldigt tunn i mellanregistret, virveltrumman drunknar nästan i den våldsamma basen, och s-ljud och andra ljusare toner markeras väl tydligt i ljudbilden. Ge HFI 580 ett par timmar så blir det lite bättre balans, men det är den enastående detaljrikedomen och transparensen som är Ultrasones-hörlurarnas styrka.

Lurarna är för övrigt tillverkade på samma ställe som Skullcandys SK Pro, för bygeln är identisk ned till minsta lilla skruv. Men ljudet är väldigt annorlunda. Ultrasone har dessutom hoppat över flera av Skullcandys plastdetaljer och satsat på kåpor av lättmetall. Kåporna är slutna och släpper därför inte in särskilt mycket ljud utifrån. De är små, men ändå bekväma, så HFI 580 sitter bra på huvudet och kuddarna omsluter öronen.

Hörlurarna är både hopfällbara och lätta att driva för en iPod. Men man bör experimentera med spelarens equalizer för att hitta den klangkaraktär som passar bäst, för detta är som sagt långt­ifrån de mest neutrala hörlurarna man kan trä över öronen.

Ultrasone HFI 580:s luftiga och analytiska karaktär lär tveklöst tilltala många som inte är så fixerade vid en naturlig och neutral klang. Även om stråkinstrument saknar klangbotten får trummor och bas massor av tyngd och fyllighet. Samtidigt är ljudbilden rik på detaljer och skarpt fokuserad. Men surroundeffekten – som den kallas lite oprecist – gör ingenting positivt för stereoperspektivet.

 

Också i detta test:

AKG K530

Vit elegans

Trendig look i vitt och prydlig komfort gör att de billiga AKG-lurarna är ett mycket bra köp.

Balanserad och raffinerad klang. Potent bas. Billig.
Tam dynamik.

Audio Technica ATH-D40fs

Mycket för pengerna

Små och billiga, men inte dumma alls. Komforten kunde dock ha varit bättre.

Detaljerat ljud. Bra pris.
Färgad ljudbild. Tunn och ojämn klangbalans. Tam dynamik.

Koss PRO4AAAT

Tungviktare

Testets största och tyngsta deltagare slåss tyvärr inte om medaljerna, men passar ändå till mycket.

Generös. Livstids garanti
Färgad klang. Blytung. Dyr.

Koss MV1

Tyst i studion

Koss stora lurar stänger ute världen och låter musiken omsluta dig.

Balanserad klang. Potent bas. Strålande ljudisolering. Livstids garanti.
Mörkt mellanregister. Slapp diskant. Dyr.

Sennheiser HD555

Balanserad och bäst

Ingen tvekan om saken. Bra komfort och välbalanserat ljud gör Sennheiser HD555 till rena rama fyndet.

Balanserad och raffinerad klang. Allroundkvaliteter
Aningen snäll dynamik.

Skullcandy SK Pro

Rock’n’roll

Trots grälla färger och iPod-anpassning har Skullcandy ett visst utrymme för förbättringar på det område som räknas mest: ljudet.

Öppet och behagligt ljud. Potent bas.
Färgad klang. Plastig.

Sony MDR-XB700

Basbossen

Överlägsen komfort och sjukt fet bas lär tilltala många, men det räcker inte hela vägen för Sonys stiliga hörlurar.

Överlägsen komfort. Vanvettig bas.
För mycket bas. Färgad klangbalans

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
OnePlus förnyar Nord-serien Här är allt om de nya mobilerna. Och för första gången får Nord-serien dessutom ett par trådlösa öronproppar.
Trådlösa öronproppar för halva priset Om du går ner ett steg från toppmodellerna så kan du få nästan lika bra ljud för mindre pengar.
Sony WH-1000XM5: Ajöss, brus! Sony överträffar sig själva med nya WH-1000XM5. Klassledande brusreducering, bättre ljud och skönare komfort än någonsin tidigare.
Praktisk laddare och stativ till hemmakontoret Laddar mobilen och öronpropparna och håller ordning på hörlurarna.
Shure ger diamantljud till kolpris Shure Aonic 40 tar efter sin egen storebror och på vissa områden har den billigare modellen övertaget.
PSB-hörlurarna som anpassar sig efter din hörsel PSB M4U 8 mkII har digital brusreducering och anpassar sig efter lyssnarens hörsel. Men de har sina brister.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend