Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Ultrasone HFI580

Detalj-mästaren

Med den här hörluren går man inte miste om någonting, varje liten detalj hörs klockrent. Men det kan bli i mesta laget.

Ultrasone är ett förhållandevis oskrivet blad här hemma, men de har skaffat sig ett namn bland studiotekniker och musiker, och så småningom också i hifi-kretsar. Den här modellen hör till Ultrasones billigare. Den använder sig av en teknik som kallas S-Logic, som innebär att ljudvågorna vinklas från membranen så att de tar en omväg innan ljudet når hörselgången. Tekniken är relativt effektiv men leder också till ett diffust stereoperspektiv och ett par mindre smickrande problem.

Klangbalansen är till exempel väldigt tunn i mellanregistret, virveltrumman drunknar nästan i den våldsamma basen, och s-ljud och andra ljusare toner markeras väl tydligt i ljudbilden. Ge HFI 580 ett par timmar så blir det lite bättre balans, men det är den enastående detaljrikedomen och transparensen som är Ultrasones-hörlurarnas styrka.

Lurarna är för övrigt tillverkade på samma ställe som Skullcandys SK Pro, för bygeln är identisk ned till minsta lilla skruv. Men ljudet är väldigt annorlunda. Ultrasone har dessutom hoppat över flera av Skullcandys plastdetaljer och satsat på kåpor av lättmetall. Kåporna är slutna och släpper därför inte in särskilt mycket ljud utifrån. De är små, men ändå bekväma, så HFI 580 sitter bra på huvudet och kuddarna omsluter öronen.

Hörlurarna är både hopfällbara och lätta att driva för en iPod. Men man bör experimentera med spelarens equalizer för att hitta den klangkaraktär som passar bäst, för detta är som sagt långt­ifrån de mest neutrala hörlurarna man kan trä över öronen.

Ultrasone HFI 580:s luftiga och analytiska karaktär lär tveklöst tilltala många som inte är så fixerade vid en naturlig och neutral klang. Även om stråkinstrument saknar klangbotten får trummor och bas massor av tyngd och fyllighet. Samtidigt är ljudbilden rik på detaljer och skarpt fokuserad. Men surroundeffekten – som den kallas lite oprecist – gör ingenting positivt för stereoperspektivet.

Annons

 

Också i detta test:

AKG K530

Vit elegans

Trendig look i vitt och prydlig komfort gör att de billiga AKG-lurarna är ett mycket bra köp.

Balanserad och raffinerad klang. Potent bas. Billig.
Tam dynamik.

Audio Technica ATH-D40fs

Mycket för pengerna

Små och billiga, men inte dumma alls. Komforten kunde dock ha varit bättre.

Detaljerat ljud. Bra pris.
Färgad ljudbild. Tunn och ojämn klangbalans. Tam dynamik.

Koss PRO4AAAT

Tungviktare

Testets största och tyngsta deltagare slåss tyvärr inte om medaljerna, men passar ändå till mycket.

Generös. Livstids garanti
Färgad klang. Blytung. Dyr.

Koss MV1

Tyst i studion

Koss stora lurar stänger ute världen och låter musiken omsluta dig.

Balanserad klang. Potent bas. Strålande ljudisolering. Livstids garanti.
Mörkt mellanregister. Slapp diskant. Dyr.

Sennheiser HD555

Balanserad och bäst

Ingen tvekan om saken. Bra komfort och välbalanserat ljud gör Sennheiser HD555 till rena rama fyndet.

Balanserad och raffinerad klang. Allroundkvaliteter
Aningen snäll dynamik.

Skullcandy SK Pro

Rock’n’roll

Trots grälla färger och iPod-anpassning har Skullcandy ett visst utrymme för förbättringar på det område som räknas mest: ljudet.

Öppet och behagligt ljud. Potent bas.
Färgad klang. Plastig.

Sony MDR-XB700

Basbossen

Överlägsen komfort och sjukt fet bas lär tilltala många, men det räcker inte hela vägen för Sonys stiliga hörlurar.

Överlägsen komfort. Vanvettig bas.
För mycket bas. Färgad klangbalans
forfatter
Av

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.