TEST : Fostex T60RP

Musiken breder ut sig

Om det beror på att de är halvöppna vet vi inte, men Fostex T60RP har renare ljud än de flesta slutna i den här klassen.

Fostex T60RP oppslag
Fostex T60RP

Ljud & Bild tycker

Snygg upplösning, fyllig bas och stor rymd. Synnerligen musikalisk presentation.
Oerhört tungdrivna! Glöm att använda de här med mobilen. Aningen avslappnad diskant. Ser ut som industriella hörselskydd ...
 • Typ: Halvöppen, over-ear
 • Princip: Planmagnetisk
 • Hopfällbara: Nej
 • Mikrofon/fjärrkontroll: Nej/nej
 • Kabel: Löstagbar 1,5 m med 3,5 mm 6,3 mm-adapter)
 • Element: 40 mm kvadratiska
 • Impedans/känslighet: 50 ohm/92 dB
 • Frekvensrespons: 15–35 000 Hz
 • Vikt: 380 gram (utan kabel)
 • Färg: Svart/mahogny
 • Webb: fostexinternational.com
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 4500 kr

Fostex började med att leverera högtalarkomponenter till självbyggare (1973), men kom så småningom med kompletta högtalare och längre fram även inspelningsutrustning. Mest kända var de kanske för sina kassettdäck och rullbandspelare.

Men mikrofoner och hörlurar var också något de började tidigt med, deras T20RP var en av de mest populära studiohörlurarna i USA i slutet av 1980-talet. Högtalarelementen var unika, en princip som Fostex kallade ortodynamisk. I dag är den mer känd som planmagnetiskt. Högtalarelementet är inte lika stort, bara 40 millimeter och kvadratiskt.

T60RP har ärvt både utseende och mekanisk princip från de äldre T20RP, fast har tjockare öronkuddar och mer massiva kåpor. Som nu är av mahogny för att få en naturlig klang och gedigen byggkvalitet. Utseendemässigt påminner de om industriella hörselskydd, men till skillnad från sådana läcker de en hel del ljud. De är nämligen inte helt slutna, utan halvöppna. Det innebär att de är byggda som slutna men har ventilationsspår inlagda för att kompensera för under- och övertryck som förhindrar högtalarelementen från att spela med maximal dynamik.

Det ingår en 1,5 meters kabel med 3,5 mm-kontakt och adapter till stor 6,3 mm. Kabeln går att ta loss och Fostex har både balanserade och obalanserade alternativ.

Fostex T60RP
Kåpor av hård mahogny är både slitstarkt och ger ett bra ljud. Foto: Fostex

T60RP i praktiken

Jag måste erkänna att utseendet gjorde mig lite fördomsfull, jag förväntade mig att få en grötig ljudbild med alldeles för mycket bas. I stället fick jag en vacker återgivning av Susanne Sundførs Undercover från live-albumet Music For People In Trouble (Live from the Barbican). Jodå, det låter både fylligt och varmt, med lite extra kött på benet i pianots lägsta oktav. Men oj så bra Sundførs röst låter! Den kvinnan har tryck i rösten och kan lätt låta väldigt vasst och hårt om hörlurarna har för mycket förvrängning. Men här låter det bara vackert. Samma sak med kontrabassolot i slutet av låten: frodigt utan att bli överdrivet, detaljerat utan att bli aggressivt.

Det bör påpekas att det finns en dipp i närvaroområdet (kring 3,5 kHz) som gör att röster är lite mer avslappnade än det helt neutrala idealet. Det gör förmodligen också sitt för att ljudet aldrig uppfattas som skarpt. Å andra sidan blir det aldrig tillräcklig aggressivt om du främst gillar dynamiska inspelningar med hård perkussion. Det kan låta lite snällt.

 

Fostex T60RP side
Skårorna i öronkåporna ger ventilation för bästa möjliga dynamik. Det gör också att Fostex T60RP kan betraktas som halvöppna. Foto: Fostex

Halvöppna ger större ljudbild

Ljudbilden är större än med vanliga slutna hörlurar. Och hörlurarna andas mer, så att man kan ha dem på sig längre innan man blir svettig om öronen. Å andra sidan får man inte fördelen av den passiva brusdämpningen som helt slutna hörlurar ger.

En annan nackdel är att hörlurarna är väldigt tungdrivna. Du kan aldrig spela tillräckligt högt direkt från mobiltelefonen, här krävs det extern förstärkarkraft för att den ska vara underhållande. Vi brukar rekommendera förstärkare till andra hörlurar, vi vågar påstå att de här kräver det.

Och hur kraftfull förstärkare du än har så slår bastrumman i tuffare musik aldrig riktigt tillräckligt hårt. Hörlurarna går i kompression, inte ens med den kraftfulla Auralic Taurus fick vi tillräckligt liv i dem.

Ändå tycker jag att ljudet är så beroendeframkallande och musikaliskt att det ska bli tråkigt att skicka tillbaka de här.

 

Huvudbygeln verkar vara av hög kvalitet och är överdraget med skinn. Även bandet på undersidan som vilar mot huvudet är av äkta skinn. Foto: Fostex

Slutsats

Som testets enda halvöppna hörlurar har Fostex T60RP fördelen att låta mer dynamisk och välvuxen än slutna hörlurar. På samma gång har de den engagerande basåtergivningen som vi oftast bara får från slutna kåpor. Visst, du får inte bastrummans fulla kraft när du höjer ljudnivån och förväntar dig rejäl fysik. Men på normal volym och lite högre än så är det riktigt bra ljud vi snackar om här.

Piano får en vacker klangbotten. Ljudbilden är större än normalt för hörlurar. Sångröster låter riktigt fint. Aningen tillbakadragna när de borde ha varit aggressiva (de ljusare bröstklangerna), men detta är ett beroendeframkallande ljud.

Att de är väldigt tungdrivna är ett minus.

 

Fostex T60RP frequency
Fostex T60RP uppmätt med miniDSP EARS och REW. Kompenserad med vad miniDSP anser är subjektivt linjärt.
Här har vi ett exempel på hur mätningar inte alltid stämmer med den subjektiva uppfattningen. Dippen runt 3,5 kHz verkar reell, vi saknade lite aggressivitet i det här området.
Basen verkar dessutom ganska fokuserad kring 100 Hz, med en jämn avrullning under detta. I våra öron fanns det dock gott om fyllighet i bastonerna. Toppen är distinkt upp till 10 kHz, men sjunker snabbt efter det.
Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Kommentera

Lämna ett svar

  Också i detta test:
  Neumann NDH-20
  Neumann NDH 20 - Oengagerande första försök
  Den legendariska mikrofontillverkaren lyckas inte fängsla oss med sin första hörlursmodell.
  Sony MDR-Z7M2
  Sony MDR-Z7M2 - Underhållningen är räddad
  Sony har förbättrat sin premiummodell Z7 med teknik från flaggskeppet Z1R. Resultatet trycker till ännu hårdare.
  denon_ahd5200 spread
  Denon AH-D5200 - Sagolik sluten musikförmedlare
  Denon AH-D5200 är en av klassens allra bästa slutna hörlurar.
  Beyerdynamic DT 1990 Pro - Knivskarp analytiker
  Studiokvaliteterna är hörlurarnas styrka – och svaghet. Måste provas innan köp.
  Audeze LCD-1 - Highend-hörlurar till mobilen
  Det finns inget bättre ljud för bärbart bruk i den här prisklassen.
  Sennheiser HD 660S - Klassiker i ny kostym
  Sennheisers bästa i 600-serien är det säkra valet i den här klassen.
  Beyerdynamic Amiron Home - Vettigaste valet
  Beyerdynamic Amiron Home är en ovanligt lyckad allround-hörlur.
  Hifiman Sundara - Testvinnare i den öppna klassen
  Hifiman Sundara är inte bara det bästa köpet i klassen, här får man också det bästa ljudet.

  Läs också

  För samma pengar som ett par brusreducerande hörlurar ger Philips Fidelio X3 oändligt bättre ljud.
  Andra utgåvan av den minsta Citation-smarthögtalaren ger Sonos en hård match.
  Xperia 5 II är inte bara lika bra som Xperia 1 II, den är flera fall bättre!
  Sony A85 är en genomgående utmärkt OLED-TV med snygg bild och osynligt men tydligt ljud.
  Denons jubileumsspelare kan behandla dina skivor med kärlek i många år framöver. Men streaming får kalla handen.
  Vi frågade och ni läsare svarade. Med nästan 4 500 röster är det iPhone 11 som vinner kamerablindtestet.
  Samsung HW-Q950T är den senaste toppmodellen – och minsann ingen besvikelse. Den här soundbar-högtalaren är det krut i!
  Sonus faber Lumina III är det självklara valet av högtalare för mindre rum.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Bang & Olufsen Beoplay H95

  Riktpris: 8500 kr Grymt snygg brusreducering från B&O

  JBL Club One

  Riktpris: 3500 kr JBL blandar sig i tätstriden

  Shure Aonic 50

  Riktpris: 4400 kr Hela stjärnhimlen öppnar sig

  Sony WH-1000XM4

  Riktpris: 4000 kr Den nya kungen av brusreducering
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.