TEST

Fostex T60RP

Fostex T60RP oppslag
TESTFostex T60RP
Fostex T60RP

Musiken breder ut sig

Om det beror på att de är halvöppna vet vi inte, men Fostex T60RP har renare ljud än de flesta slutna i den här klassen.

Ljud & Bild tycker

Snygg upplösning, fyllig bas och stor rymd. Synnerligen musikalisk presentation.
Oerhört tungdrivna! Glöm att använda de här med mobilen. Aningen avslappnad diskant. Ser ut som industriella hörselskydd ...
 • Typ: Halvöppen, over-ear
 • Princip: Planmagnetisk
 • Hopfällbara: Nej
 • Mikrofon/fjärrkontroll: Nej/nej
 • Kabel: Löstagbar 1,5 m med 3,5 mm 6,3 mm-adapter)
 • Element: 40 mm kvadratiska
 • Impedans/känslighet: 50 ohm/92 dB
 • Frekvensrespons: 15–35 000 Hz
 • Vikt: 380 gram (utan kabel)
 • Färg: Svart/mahogny
 • Webb: fostexinternational.com
Visa mer
Visa mindre

Riktpris.pris 4500 kr

Fostex började med att leverera högtalarkomponenter till självbyggare (1973), men kom så småningom med kompletta högtalare och längre fram även inspelningsutrustning. Mest kända var de kanske för sina kassettdäck och rullbandspelare.

Men mikrofoner och hörlurar var också något de började tidigt med, deras T20RP var en av de mest populära studiohörlurarna i USA i slutet av 1980-talet. Högtalarelementen var unika, en princip som Fostex kallade ortodynamisk. I dag är den mer känd som planmagnetiskt. Högtalarelementet är inte lika stort, bara 40 millimeter och kvadratiskt.

T60RP har ärvt både utseende och mekanisk princip från de äldre T20RP, fast har tjockare öronkuddar och mer massiva kåpor. Som nu är av mahogny för att få en naturlig klang och gedigen byggkvalitet. Utseendemässigt påminner de om industriella hörselskydd, men till skillnad från sådana läcker de en hel del ljud. De är nämligen inte helt slutna, utan halvöppna. Det innebär att de är byggda som slutna men har ventilationsspår inlagda för att kompensera för under- och övertryck som förhindrar högtalarelementen från att spela med maximal dynamik.

Det ingår en 1,5 meters kabel med 3,5 mm-kontakt och adapter till stor 6,3 mm. Kabeln går att ta loss och Fostex har både balanserade och obalanserade alternativ.

Fostex T60RP
Kåpor av hård mahogny är både slitstarkt och ger ett bra ljud. Foto: Fostex

T60RP i praktiken

Jag måste erkänna att utseendet gjorde mig lite fördomsfull, jag förväntade mig att få en grötig ljudbild med alldeles för mycket bas. I stället fick jag en vacker återgivning av Susanne Sundførs Undercover från live-albumet Music For People In Trouble (Live from the Barbican). Jodå, det låter både fylligt och varmt, med lite extra kött på benet i pianots lägsta oktav. Men oj så bra Sundførs röst låter! Den kvinnan har tryck i rösten och kan lätt låta väldigt vasst och hårt om hörlurarna har för mycket förvrängning. Men här låter det bara vackert. Samma sak med kontrabassolot i slutet av låten: frodigt utan att bli överdrivet, detaljerat utan att bli aggressivt.

Det bör påpekas att det finns en dipp i närvaroområdet (kring 3,5 kHz) som gör att röster är lite mer avslappnade än det helt neutrala idealet. Det gör förmodligen också sitt för att ljudet aldrig uppfattas som skarpt. Å andra sidan blir det aldrig tillräcklig aggressivt om du främst gillar dynamiska inspelningar med hård perkussion. Det kan låta lite snällt.

 

annons
Fostex T60RP side
Skårorna i öronkåporna ger ventilation för bästa möjliga dynamik. Det gör också att Fostex T60RP kan betraktas som halvöppna. Foto: Fostex

Halvöppna ger större ljudbild

Ljudbilden är större än med vanliga slutna hörlurar. Och hörlurarna andas mer, så att man kan ha dem på sig längre innan man blir svettig om öronen. Å andra sidan får man inte fördelen av den passiva brusdämpningen som helt slutna hörlurar ger.

annons

En annan nackdel är att hörlurarna är väldigt tungdrivna. Du kan aldrig spela tillräckligt högt direkt från mobiltelefonen, här krävs det extern förstärkarkraft för att den ska vara underhållande. Vi brukar rekommendera förstärkare till andra hörlurar, vi vågar påstå att de här kräver det.

Och hur kraftfull förstärkare du än har så slår bastrumman i tuffare musik aldrig riktigt tillräckligt hårt. Hörlurarna går i kompression, inte ens med den kraftfulla Auralic Taurus fick vi tillräckligt liv i dem.

Ändå tycker jag att ljudet är så beroendeframkallande och musikaliskt att det ska bli tråkigt att skicka tillbaka de här.

 

annons
Huvudbygeln verkar vara av hög kvalitet och är överdraget med skinn. Även bandet på undersidan som vilar mot huvudet är av äkta skinn. Foto: Fostex

Slutsats

Som testets enda halvöppna hörlurar har Fostex T60RP fördelen att låta mer dynamisk och välvuxen än slutna hörlurar. På samma gång har de den engagerande basåtergivningen som vi oftast bara får från slutna kåpor. Visst, du får inte bastrummans fulla kraft när du höjer ljudnivån och förväntar dig rejäl fysik. Men på normal volym och lite högre än så är det riktigt bra ljud vi snackar om här.

Piano får en vacker klangbotten. Ljudbilden är större än normalt för hörlurar. Sångröster låter riktigt fint. Aningen tillbakadragna när de borde ha varit aggressiva (de ljusare bröstklangerna), men detta är ett beroendeframkallande ljud.

Att de är väldigt tungdrivna är ett minus.

 

Fostex T60RP frequency
Fostex T60RP uppmätt med miniDSP EARS och REW. Kompenserad med vad miniDSP anser är subjektivt linjärt.
Här har vi ett exempel på hur mätningar inte alltid stämmer med den subjektiva uppfattningen. Dippen runt 3,5 kHz verkar reell, vi saknade lite aggressivitet i det här området.
Basen verkar dessutom ganska fokuserad kring 100 Hz, med en jämn avrullning under detta. I våra öron fanns det dock gott om fyllighet i bastonerna. Toppen är distinkt upp till 10 kHz, men sjunker snabbt efter det.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
Logga in för att läsa vidare.

  Också i detta test:

  9 hodetelefoner 2020

  Neumann NDH-20

  Neumann NDH 20

  Pris: 4700 kr Annons
  Tilltalande utseende, snygg aluminiumfinish och bra komfort. Verkar vara en enkel belastning för förstärkaren, ändrar inte ljudet mycket beroende på förstärkare.
  Ljudet är mörkt, med för få detaljer i toppen. Låter också för vasst för vår smak.
  Sony MDR-Z7M2

  Sony MDR-Z7M2

  Pris: 6700 kr Annons
  Extremt bekväma öronkuddar. Tjusig kvalitetskänsla, mycket metall. Häftig bas, oerhört underhållande att lyssna på.
  Dynamiken kunde ha varit mer utagerande och basen rappare. Stjäl lite fokus från musikens övertoner och luft.
  denon_ahd5200 spread

  Denon AH-D5200

  Pris: 7000 kr Annons
  Supersnygg och detaljerad ljudbild med massor av klangfärger. Läckert utförande och bra komfort.
  Diskanten kunde ha varit lite mer finmaskig.
   data-srcset

  Beyerdynamic DT 1990 Pro

  Pris: 5000 kr Annons
  Superupplöst och analytisk. Stålkontroll i basen, mycket öppet och detaljerat ljud och strålande komfort.
  Den analytiska karaktären ger ett vassare och mindre lättlyssnat ljud.
   data-srcset

  Audeze LCD-1

  Pris: 5000 kr Annons
  Kompakta, lätta och perfekta till mobilen. Glasklart och neutralt ljud, med levande bas.
  Basen rullar av tidigt och ljudbilden är inte lika finmaskig och raffinerad som i referensen.
   data-srcset

  Sennheiser HD 660S

  Pris: 4700 kr Annons
  Silkeslent ljud som är rikt på detaljer. Vacker röståtergivning och en varm, fyllig klang.
  Begränsat ljudtryck och djupbas.
   data-srcset

  Beyerdynamic Amiron Home

  Pris: 5400 kr Annons
  Detaljerat, varmt och öppet ljud med mycket potent bas. Ypperlig komfort och hög byggkvalitet.
  Kräver en seriös förstärkare. Kan låta lite för mjukt för somliga.
   data-srcset

  Hifiman Sundara

  Pris: 4300 kr Annons
  Perfekt balanserat ljud med potent bas och hinkvis med detaljer. Superdefinierad ljudbild med nästan fulländade kvaliteter.
  Storleken och vikten kan vara hämmande.

  Subscribe
  Notify of
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments

  Alternativ till Fostex T60RP

  (Foto: Hoved-grej)

  Kinesisk budget-lyxteknik

  Planar-hörlurar brukar vara svindyra. Men Takstar HF 580 lyckas få in highend-tekniken i något som alla har råd med.

   data-srcset

  Spelljud i lyxklassen

  Vad får man om man lägger en tusenlapp extra eller två på ett par gaming-hörlurar? Först och främst bättre ljud.

   data-srcset

  10 på huvudet

  Det behöver inte kosta en förmögenhet att fylla öronen med ljudet av hårda strider och explosioner. Vi har testet tio par gaming-hörlurar med rimliga prislappar.

   data-srcset

  Dyrköpt frid

  Bang & Olufsens lyx-ANC har kommit i sin tredje generation. Förändringarna är små – nästan för små.