Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Sennheiser HD 660S

Klassiker i ny kostym

Sennheisers bästa i 600-serien är det säkra valet i den här klassen.

Publicerad 2020-04-07 - 09:00
Sennheiser HD 660S
Geir Gråbein Nordby

Få hörlurar har haft legendstatus lika länge som Sennheisers 600-serie. De allra mest välrenommerade är HD 660S, som har varit vår referens bland öppna, dynamiska hörlurar i prisklassen. De är kompakta, lätta och spelar fint på allt från enkla hörlursförstärkare till dyr highend-hifi. HD 660S är inte helt neutrala, men så väl balanserade att de är en bra referenspunkt.

Sennheiserna levereras med en egenutvecklad 3 meter lång kabel, en bärväska och en balanserad kabel med 4,4 mm Pentaconn-kontakt. Tyvärr finns det inte många hörlursförstärkare med Pentaconn-kontakt, utom Sennheisers egna. Precis som i Audeze LCD-1 är öronkåporna lite vinklade i förhållande till den vadderade bygeln, och HD 660S är mestadels gjorda av plast. Det ger låg vikt och god komfort.

Sennheiser HD 660S i praktiken

De tygtäckta öronkuddarna vilar mjukt mot huvudet och den ovala formen passar åtminstone mina öron helt perfekt. De är inte alls olämpliga för bärbart bruk. Med ett motstånd på 150 ohm och 104 dB känslighet får man ett helt okej ljud, men det är ingen tvekan om att en Audioquest Cobalt kopplad till mobiltelefonen ger mycket bättre ljud i Sennheiserna.

De stora ovala öronkuddarna och måttliga trycket mot huvudet ger utmärkt bärkomfort. I likhet med hörlurarna från Beyerdynamic är detta bland de mest bekväma hörlurarna man kan ha på sig längre stunder. Hade de varit hopfällbara så hade de varit perfekta att ha med sig på resan, även om de inte är lika kompakta som LCD-1.

Den som känner till tidigare utgåvor av Sennheisers HD 600-serie kommer knappast att bli besviken över HD 660S. Ljudbilden är öppnare och mer detaljerad, basen är tydligare definierad och klangfärgerna framträder mycket bättre i ljudbilden. De är inte lika analytiska som Beyerdynamic DT 1990 Pro och klangen är varmare och mer lättlyssnad än LCD-1.

Stråkar är vackert definierade, samma sak kan man säga om sångröster, men det ligger en liten slöja över diskanten som dämpar aggressiviteten i exempelvis tung rock. Det är korrekt att säga att ljudbalansen ger en oerhört behaglig lyssningsupplevelse. Det finns mer luft i ljudet från Hifiman Sundara, och stramare och mer dynamisk bas än i LCD-1, men det berövar inte HD 660S någon av dess kvaliteter.

Slutsats

Sennheiser-lurarna känns som en gammal skräddarsydd rock. Den kanske inte är ultramodern eller high-tech, men passar varje gång man sätter på sig den. Och den klassiska ”Sennheiser-klangen” är väldigt beroendeframkallande. Man får häftigare dynamik och skarpare detaljer i andra hörlurar, men få andra lika många positiva allroundkvaliteter som i ett par Sennheiser HD 660S.

 

HD660S frequency
HD 660S uppmätt med miniDSP EARS och REW. Kompenserad med vad miniDSP anser är subjektivt linjärt.
Lite försiktigt med energi i basen under 100 Hz, och från mellanregistret runt 1 kHz börjar avrullningen väldigt försiktigt. Utom med topp runt 8 kHz för att få fram detaljerna och luftigheten.

Karakter
Sennheiser HD 660S
Premium

Ljud & Bild tycker

Silkeslent ljud som är rikt på detaljer. Vacker röståtergivning och en varm, fyllig klang. Begränsat ljudtryck och djupbas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln? Logga in eller bli medlem i LB+.

Se alla våra prenumerationer här.

Mycket bild för pengarna

Vilken TV är bäst för gaming?

Bild av studiokvalitet

Rulla till toppen