TEST : Sony MDR-Z7M2

Underhållningen är räddad

Sony har förbättrat sin premiummodell Z7 med teknik från flaggskeppet Z1R. Resultatet trycker till ännu hårdare.

Sony MDR-Z7M2
Sony MDR-Z7M2

Ljud & Bild tycker

Extremt bekväma öronkuddar. Tjusig kvalitetskänsla, mycket metall. Häftig bas, oerhört underhållande att lyssna på.
Dynamiken kunde ha varit mer utagerande och basen rappare. Stjäl lite fokus från musikens övertoner och luft.
 • Typ: Sluten, over-ear
 • Princip: Dynamisk
 • Hopfällbara: Nej
 • Mikrofon/fjärrkontroll: Nej/nej
 • Kabel: Löstagbar 3 m med 3,5 mm + 1,2 m balanserad med 4,4 mm Pentaconn (6,3 mm-adapter)
 • Element: 70 mm
 • Impedans/känslighet: 56 ohm/98 dB
 • Frekvensrespons: 4–100 000 Hz
 • Vikt: 340 gram (utan kabel)
 • Färg: Svart
 • Webb: sony.com
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 6700 kr

På många sätt och vis hade Sony en oerhört underhållande hörlursmodell i MDR-Z7. Den saknade inte underhållningsfaktor, men man var tvungen att ha en ordentlig hörlursförstärkare för att få fram det. Från mobiltelefonen lät det för tamt. Sony är inte alls ensamma om detta, men den punchiga basen och den sköna komforten gjorde dem lockande att ta med sig ut. Sony hade också lösningar på allt, i form av både bärbara musikspelare och DAC-förstärkare.

Den nya M2-versionen är mer än en liten uppgradering. Utseendet är snarlikt men inte helt likadant. Det är framför allt de tjockare öronkuddarna som skiljer dem från varandra, men även att hela hörluren nu är svart. Föregångaren hade detaljer i neutral aluminium.

Z7M2 har ärvt teknik från flaggskeppet Z1R, bland annat har grillarna på insidan det så kallade Fibonacci-mönstret. Detta är ett spiralformat mönster som ofta förekommer i naturen, där en maska är lika stor som två av maskorna bredvid, och så vidare. Jag måste erkänna att storlekarna på maskorna hos Sony inte ser riktigt ut så, men det kan vara en optisk illusion. Hur som helst ska mönstret ge en jämnare diskantspridning. Vilket är en utmaning, särskilt med så stora högtalarelement som här (70 mm).

Sony MDR-Z7M2_fibunacci
Grillen framför högtalarelementen är Fibunacci-mönstrad för att sprida ljudet jämnare. Foto: Sony

Neodym-magneterna är också dubbelt så starka som tidigare, för att förbättra dynamiken och kontrollen.

I lådan ligger en 3 meter lång kabel med 3,5 mm-kontakt och 6,3 mm-adapter. Dessutom ingår en 1,2 meter kabel med 4,4 mm Pentaconn-kontakt för balanserad anslutning till kompatibla spelare.

Sony MDR-Z7M2 i praktiken

MDR-Z7M2 har en komfort som är bland det bästa jag kan tänka mig i en sluten hörlur. Åtminstone till en början, för kuddarna är så tjocka att de sitter som sammet. Men de är också helt täta, så det blir ganska svettigt efter ett tag. Däremot är den mekaniska brusdämpningen oklanderlig.

Ljudmässigt är M2-versionen en tydlig förbättring mot föregångaren. Basen är stramare, det finns bättre kontroll överallt. Och den högre impedansen gör inte hörlurarna särskilt mycket svårare att driva. Det går faktiskt utmärkt att använda dem direkt med mobiltelefonen utan att det känns som en kompromiss. Bortsett från den sista växeln i ljudtrycket, som saknas.

Underhållningsfaktorn är inte bortglömd. Basen trycker till som tusan, vilket är extra kul med elektronisk popmusik och rap, och utan att det låter vasst.

 

Sony MDR-Z7M2
Foto: Sony

Diskanten är inte alls lika hård och grov som hos Neumann. På samma gång får diskanten spela andrafiol efter basen, som ibland tar överhanden en smula. En flygel har en lite matt övertonstruktur och en mörkare klang än jag föredrar. Det är inga problem att lyssna på klassisk musik, orkestern trycker till fint och låter samtidigt behagligt. Men det blir lite tråkigt också, när inte mellanregistret och diskanten smäller till i samma stil som basen.

Popmusik får däremot ett liv som vi inte är bortskämda med, och vi gillar att platt producerad musik får lite ”extra hår på bröstet”.

Vi provade inte med 4,4 mm balanserad kabel på grund av att vi inte hade någon kompatibel spelare, men vi försökte med att byta ut kabeln till en 4-stifts XLR-kabel som passade. Och ljudet öppnade sig faktiskt en del, med tydligare dynamik och fler detaljer.

Slutsats

Sony MDR-Z7M2 är ett par mycket underhållande hörlurar. De fungerar fint med mobilen men som alla andra förtjänar de en riktig förstärkare. Gärna en med en balanserad 4,4 mm-kontakt, en sådan kabel ingår nämligen. Då får du ut ännu mer dynamik och detaljer.

Basresponsen har förbättrats sedan sist och ljudet är genomgående bättre kontrollerat. Men det är fortfarande pop, rock och rap som funkar bäst, eftersom vi helst vill ha fler detaljer från diskanten när det är dags för klassisk och akustisk musik.

Priset är högre än föregångarens och konkurrensen i prisklassen har hårdnat. Därför får M2 en stjärna färre än vi gav föregångaren, även om den alltså är bättre.

MDR-Z7M2 frequency response
Sony MDR-Z7M2 mätt med miniDSP EARS och REW. EARS har en artefakt och ger ofta en falsk dipp runt 4 kHz, så den ska vi man inte ta så seriöst. Å andra sidan tycker vi också rent subjektivt att mellanregistret är väl tillbakadraget och avrundad. Resten ser fint ut, med en markerad men jämn bas. Diskanten börjar för tidigt med en kraftig avrullning, inte så konstigt att vi tyckte att den var tillbakadragen i toppen.
PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Kommentera

Lämna ett svar

  Också i detta test:
  Neumann NDH-20
  Neumann NDH 20 - Oengagerande första försök
  Den legendariska mikrofontillverkaren lyckas inte fängsla oss med sin första hörlursmodell.
  Fostex T60RP oppslag
  Fostex T60RP - Musiken breder ut sig
  Om det beror på att de är halvöppna vet vi inte, men Fostex T60RP har renare ljud än de flesta slutna i den här klassen.
  denon_ahd5200 spread
  Denon AH-D5200 - Sagolik sluten musikförmedlare
  Denon AH-D5200 är en av klassens allra bästa slutna hörlurar.
  Beyerdynamic DT 1990 Pro - Knivskarp analytiker
  Studiokvaliteterna är hörlurarnas styrka – och svaghet. Måste provas innan köp.
  Audeze LCD-1 - Highend-hörlurar till mobilen
  Det finns inget bättre ljud för bärbart bruk i den här prisklassen.
  Sennheiser HD 660S - Klassiker i ny kostym
  Sennheisers bästa i 600-serien är det säkra valet i den här klassen.
  Beyerdynamic Amiron Home - Vettigaste valet
  Beyerdynamic Amiron Home är en ovanligt lyckad allround-hörlur.
  Hifiman Sundara - Testvinnare i den öppna klassen
  Hifiman Sundara är inte bara det bästa köpet i klassen, här får man också det bästa ljudet.

  Läs också

  Vilket headset ska ligga under granen i år? Läs vårt stora test av 12 av marknadens mest intressanta modeller.
  Den minsta modellen i iPhone 12-serien är också den billigaste. iPhone 12 mini är faktiskt smått genialisk
  Ring Alarm Security Kit är ett utmärkt komplett larmsystem för hemmet, det är bara att lägga ett i kundvagnen.
  Sennheisers brusreducerande PXC 550 har fått nytt liv av danska EPOS. Det fullständiga namnet är EPOS Sennheiser Adapt 660 och den största skillnaden är att samtalskvaliteten är ännu bättre.
  BMW:s första helt elektriska SUV har allt man behöver – utom en sak.
  Apple Watch 6 är kanske den bästa smartklockan, men Apple Watch SE är det bästa köpet.
  Apples egen processor har gjort MacBook Pro till den grymmaste bärbara 13-tummaren vi har testat.
  Just lagt vantarna på en PlayStation 5 eller Xbox Series X? Då kanske du vill skaffa en bättre skärm också. Vi har testat de bästa TV-apparaterna för gaming!

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  HyperX Cloud Flight S

  Riktpris: 1900 kr Som natt och dag

  Logitech G733 Wireless Headset

  Riktpris: 1600 kr Mjukt och behagligt

  Razer BlackShark V2 Pro

  Riktpris: 2000 kr Haj på gaming

  SteelSeries Arctis 9 Wireless

  Riktpris: 2200 kr Flexibel och förnuftig
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.