Sony MDR-Z1R

Januari 2017Sony MDR-Z1R

Den extrema medelvägen

Det här är de dyraste slutna hörlurarna vi har haft den stora äran att få testa. Och de klart bästa. MDR-Z1R är härligt vansinne av högsta klass.

Plus
Låter superupplöst och stenhårt på samma gång. Musiken smäller till med exceptionell dynamik och häftig bas – alltid med rena toner.
Minus
Lurarna breder på lite extra långt ner i basregistret, vilket en ljudtekniker måste vänja sig vid innan musik mixas med dem.

Ingen är som Sony. Man hittar märkesnamnet på allt från foto- och videokameror och TV-apparater till små trådlösa högtalare och mobiltelefoner. Därför kan man lätt få för sig att det bara handlar om en tillverkare för de stora massorna, inte för finsmakarna. Men då är man helt fel ute. För även om Sony, precis som andra elektronikjättar, ofta försöker åstadkomma vissa prestanda inom en begränsad budget så har det japanska märket dessutom ett par galna professorer som tycks ha obegränsade resurser för att utveckla absurda produkter till folk som bara vill ha det allra bästa. Till exempel ett svindyrt SD-minneskort som enbart är framtaget för ljud. Eller den bärbara musikspelaren NW-WM1Z för helgalna 30 000 kronor!

Foto: Sony
Foto: Sony

MDR-Z1R är precis sådan produkt. För vem i hela friden pungar ut med 22 000 kronor för att trä ett par hörlurar över huvudet? I ärlighetens namn finns det faktiskt flera exempel på så kostsamma hörlurar. Ta till exempel de briljanta Pioneer SE-Master1 eller Focal Utopia, för 25 000 respektive 42 000 kronor. Men de har en öppen konstruktion, är inte alls bärbara och är beroende av en stor och tung hörlursförstärkare. Tämligen komplicerade hifi-anläggningar för huvudet, alltså. Sonys hörlurar är däremot slutna och stänger alltså ute oväsen och håller musiken inne, och de går (i värsta fall) att driva med mobilen, vilket ger en större frihet att ta dem med sig vart man går. Om man vågar!

Konstruktion
Själva hörlursramen är gjord av slitstark titan. Huvudbygeln är gjord av legeringen beta-titan, som är en smula elastisk och som återgår till sin ursprungliga form om den böjs. Allt är med andra ord klart för att de här högtalarna ska vara med om både det ena och det andra. De stora öronkuddarna är gjorda av fårskinn och vilar silkesmjukt runt öronen. Högtalarelementen har kraftiga neodymmagneter och mäter hela 70 mm. Alltså 75 procent större diameter och mer än tre gånger så stor membranyta som mer normala storleken 40 mm, för att återskapa musiken med ett mer oansträngt och dynamiskt ljud. Elementet sitter i en resonansdämpad kammare med ett akustiskt filter som ska absorbera oönskad turbulens från membranet.

Det 70 mm stora elementet sitter i en resonansdämpad kammare med ett akustiskt filter som ska absorbera turbulens från membranet. Foto: Sony
Det 70 mm stora elementet sitter i en resonansdämpad kammare med ett akustiskt filter som ska absorbera turbulens från membranet. Foto: Sony

Både en 3 meter vanlig kabel och en 1,2 meter balanserad kabel ligger i den rejäla träkistan som hörlurarna levereras i

Komfort och användning
Passformen är något av det bästa jag har haft på huvudet. Andra hörlurar kan klämma en smula, men MDR-Z1R är helt fantastiska att ha över öronen. Fårskinnet och den kåpornas generösa storlek bidrar till det. Detta är ren lyx på alla håll och kanter, här kan man sitta och lyssna på musik i timtal! Öronen kapslas in mer effektiv än med B&W P9 Signature, vilket gör att det läcker in mer ljud utifrån men också att det kan bli lite svettigare efter ett tag. Fast jag måste säga att det inte var något stort problem för mig personligen.

Kabeln går att byta ut och det ingår en balanserad och en obalanserad. Foto: Sony
Kabeln går att byta ut och det ingår en balanserad och en obalanserad. Foto: Sony

 

Annons: Artikeln fortsätter nedan

Ljudkvalitet
Hur låter då ett par slutna hörlurar för 22 000 kronor? Tja, var ska jag börja? För det första är det en vansinnig storlek på ljudbilden. En kyrkokör har en stor och fyllig klang, både från kören och från akustiken i kyrkan. Rösterna urskiljs ytterst väl från varandra, och det finns en klangbotten som när man jämför med de öppna Sennheiser HD 800 S och Focal Elear påminner om skillnaden mellan ett par stora golvhögtalare och ett par stativare. Så mycket fylligare bas är det i Sony, utan att de känns överdrivna. De har en mycket neutralare klang än Bowers & Wilkins slutna P9 Signature, men har ändå lika mycket tryck i basen. De låter så oansträngt och har så bra kontroll över dynamiken att man snabbt inser att man befinner sig i highend-trakter, och mer än så. MDR-Z1R funkar faktiskt förvånansvärt bra med mobiltelefonen, men det blir ändå inte riktigt full fart på dem förrän de får en ordentlig förstärkare. Till exempel Sonys egen TA-ZH1ES för 19 000 kronor – själv har jag testat med Hegel HD12, som också gör ett bra jobb.

Stora element betyder stora hörlurar. Foto: Sony
Stora element betyder stora hörlurar. Foto: Sony

Lugn akustisk musik klarar Sonyerna på rak arm. ”Vinyl and a Heartache” med Darling West har en tjusig gitarrklang som är både spröd och fyllig på samma gång, och kvinnorösten låter som om den kommer direkt från en dröm! Det låter stramare, större, luftigare och ärligare än med P9 Signature, samtidigt som basen är större och fylligare än i de flesta öppna hörlurar jag kan komma på. Kanske med undantag för Pioneer SE-Master1, som är den mest underhållande öppna konstruktionen jag har hört hittills.

Underhållning till tusen
Och när vi snackar om underhållning: testa med att lyssna på hiphop och elektronisk dance-musik med en öppen highend-hörlur och försök övertyga mig om att det låter lika tufft som med Sony MDR-Z1R. Det blir inte lätt. För både Sennheiser HD 800S, Focal Elear – och vi kan lika gärna ta med de dubbelt så dyra Focal Utopia! – låter betydligt mer analytiska i basen än Sony-lurarna. Sony pumpar på med gott om kräm och masserar verkligen hörselgången med bas, oavsett om det är gammal N.W.A. eller modernare Drake som står på spellistan.

Foto: Sony
Foto: Sony

Som de flesta slutna hörlurar är MDR-Z1R inte helt neutrala. Det kan alltså vara en utmaning för ljudtekniker att mixa med dem. Jag har mastrat en låt med dem, och när jag var nöjd med allt så lyssnade jag på resultatet genom ett par monitorer Det visade sig att det fanns en puckel runt 120 Hz som jag inte hade märkt, men som resonerade tydligt i högtalarna varje gång. Eftersom hörlurarna smörar på lite extra i basen kräver de viss tillvänjning om man ska mixa musik med dem.

Slutsats
Sony MDR-Z1R gränsar till vansinne. För vem med en frisk hjärna skulle lägga 22 000 kronor på ett par slutna hörlurar? Alla vet ju att riktigt highend-ljud är något man får med den öppna typen, och av just det skälet så är det sådana lurar som är absolut vanligast i den här prisklassen. Men Sony är inte som andra, och de visar de verkligen här. Förutom att återskapa musiken med superprecision i hela tonregistret så är MDR-Z1R kolossalt underhållande.
Magin ligger i basen. Vi tyckte att lillebror MDR-Z7 för 6 000 kronor var underhållande, men lite slapp i basen, och även Z1R är lite fylligare i basen än man är van vid i highend-klassen. Skillnaden är att den ytterst välkontrollerad. Det låter supertufft, och trots en liten partypuckel upplevs ljudet som korrekt och ofärgat. Det låter lite som att ha en perfekt integrerad subwoofer inkopplad och ratta upp den ett par decibel extra.
All musik låter tjusigt, och partymusik får både fart och fläkt. En extrem medelväg mellan professorn i vit rock och den sprallige festprissen.

Foto: Sony
Foto: Sony
Bästa pris på Sony MDR-Z1R
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

Typ: Sluten, over-ear
Hopfällbar: Nej
Mikrofon/fjärr: Nej/nej
Element: 70 mm
Impedans/känslighet: 64 ohm/100 dB
Vikt: 385 gram

Pris: 22000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

Superb allround-zoom

Panasonics första standardzoom i fullformat lever upp till förväntningarna.

Philips OLED934: Ny toppmodell avslöjad

Här är de första bilderna på Philips nya OLED-toppmodell!

Apple turbotrimmar iMac

De nya iMacarna klarar tuffa jobb dubbelt så snabbt.

test
Panasonic Lumix DC-S1R

Bästa kameran

Lumix S1R är rena rama ymnighetshornet – och en av de bästa kamerorna vi har testat.

grupptest
6 stativhögtalare

Galet bra ljud på liten plats

Du anar inte hur bra ljud du kan få från en kompakt högtalare om du är villig att gå upp en del i pris.

test
Canon EOS RP

Klipp från Canon

EOS RP saknar inte helt kompromisser men har en aggressiv prislapp och är mycket tillfredsställande att fotografera med.

Allt om Samsungs QLED-TV 2019

Samsungs kommande 2019-modeller får ett markant lyft i bildkvalitet, och den här gången gäller det inte bara toppmodellerna.

test
Samsung QE65Q900R

8K mot 4K: ­Teknisk knockout

Är Samsungs minsta och billigaste 8K-skärm bättre än en vanlig, bra 4K-TV? Vi testar!

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Tidal ger studioljud i iPhone

Tidal-användare kan glädja sig åt att iPhone har fått MQA-stöd, och alltså kommer närmare ljudet från inspelningsstudion.

grupptest
5 trådlösa brusreducerande hörlurar

Tyst och skönt på flyget

Brusreducerande hörlurar motverkar trötthet och skonar hörseln på långa flygresor.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glödande klangmästare

En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

Sonos One får nytt innehåll

Sonos One Gen 2 är lika enkel att använda som tidigare. Så vad är det egentligen som är nytt?

Vår favoritkamera blir bättre

Leica Q2 är kanske den perfekta resekameran.

test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Nedbantad Acer

Acer Swift 5 är den lättaste ultrabärbara datorn i sin kategori. Men den är ingen lättviktare för det!

test
RME ADI-2 DAC

Bästa ljudet vi har hört

Du hittar knappast en bättre DAC för pengarna än RME ADI-2 DAC.

test
Stax SR-009s

Detta är inte ljud – det är magi

Nu vet jag hur det känns att ha ett helt universum inklämt mellan öronen.

Recension
A star is Born

Gnistrande personkemi

Cooper och Gaga sjunger sig in i filmhistorien med en fängslande remake av motgångar-gör-dig-stark-klassikern.

test
IKEA Trådfri Set med uttag

På och av och mer

Gör dum elektronik lite smartare. Särskilt med Trådfri Gateway

test
IKEA Trådfri Gateway

IKEAs port till det smarta hemmet

Om du vill få ut det mesta ur dina Trådfri-enheter så klarar du dig inte utan en Trådfri Gateway.