annons

Sony MDR-Z1R

Den extrema medelvägen

Det här är de dyraste slutna hörlurarna vi har haft den stora äran att få testa. Och de klart bästa. MDR-Z1R är härligt vansinne av högsta klass.

(Foto: Tillverkare)
Januari 2017Sony MDR-Z1R
annons
annons
Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

Ingen är som Sony. Man hittar märkesnamnet på allt från foto- och videokameror och TV-apparater till små trådlösa högtalare och mobiltelefoner. Därför kan man lätt få för sig att det bara handlar om en tillverkare för de stora massorna, inte för finsmakarna. Men då är man helt fel ute. För även om Sony, precis som andra elektronikjättar, ofta försöker åstadkomma vissa prestanda inom en begränsad budget så har det japanska märket dessutom ett par galna professorer som tycks ha obegränsade resurser för att utveckla absurda produkter till folk som bara vill ha det allra bästa. Till exempel ett svindyrt SD-minneskort som enbart är framtaget för ljud. Eller den bärbara musikspelaren NW-WM1Z för helgalna 30 000 kronor!

Foto: Sony
Foto: Sony

MDR-Z1R är precis sådan produkt. För vem i hela friden pungar ut med 22 000 kronor för att trä ett par hörlurar över huvudet? I ärlighetens namn finns det faktiskt flera exempel på så kostsamma hörlurar. Ta till exempel de briljanta Pioneer SE-Master1 eller Focal Utopia, för 25 000 respektive 42 000 kronor. Men de har en öppen konstruktion, är inte alls bärbara och är beroende av en stor och tung hörlursförstärkare. Tämligen komplicerade hifi-anläggningar för huvudet, alltså. Sonys hörlurar är däremot slutna och stänger alltså ute oväsen och håller musiken inne, och de går (i värsta fall) att driva med mobilen, vilket ger en större frihet att ta dem med sig vart man går. Om man vågar!

Konstruktion
Själva hörlursramen är gjord av slitstark titan. Huvudbygeln är gjord av legeringen beta-titan, som är en smula elastisk och som återgår till sin ursprungliga form om den böjs. Allt är med andra ord klart för att de här högtalarna ska vara med om både det ena och det andra. De stora öronkuddarna är gjorda av fårskinn och vilar silkesmjukt runt öronen. Högtalarelementen har kraftiga neodymmagneter och mäter hela 70 mm. Alltså 75 procent större diameter och mer än tre gånger så stor membranyta som mer normala storleken 40 mm, för att återskapa musiken med ett mer oansträngt och dynamiskt ljud. Elementet sitter i en resonansdämpad kammare med ett akustiskt filter som ska absorbera oönskad turbulens från membranet.

Det 70 mm stora elementet sitter i en resonansdämpad kammare med ett akustiskt filter som ska absorbera turbulens från membranet. Foto: Sony
Det 70 mm stora elementet sitter i en resonansdämpad kammare med ett akustiskt filter som ska absorbera turbulens från membranet. Foto: Sony

Både en 3 meter vanlig kabel och en 1,2 meter balanserad kabel ligger i den rejäla träkistan som hörlurarna levereras i

Komfort och användning
Passformen är något av det bästa jag har haft på huvudet. Andra hörlurar kan klämma en smula, men MDR-Z1R är helt fantastiska att ha över öronen. Fårskinnet och den kåpornas generösa storlek bidrar till det. Detta är ren lyx på alla håll och kanter, här kan man sitta och lyssna på musik i timtal! Öronen kapslas in mer effektiv än med B&W P9 Signature, vilket gör att det läcker in mer ljud utifrån men också att det kan bli lite svettigare efter ett tag. Fast jag måste säga att det inte var något stort problem för mig personligen.

Kabeln går att byta ut och det ingår en balanserad och en obalanserad. Foto: Sony
Kabeln går att byta ut och det ingår en balanserad och en obalanserad. Foto: Sony

 

Ljudkvalitet
Hur låter då ett par slutna hörlurar för 22 000 kronor? Tja, var ska jag börja? För det första är det en vansinnig storlek på ljudbilden. En kyrkokör har en stor och fyllig klang, både från kören och från akustiken i kyrkan. Rösterna urskiljs ytterst väl från varandra, och det finns en klangbotten som när man jämför med de öppna Sennheiser HD 800 S och Focal Elear påminner om skillnaden mellan ett par stora golvhögtalare och ett par stativare. Så mycket fylligare bas är det i Sony, utan att de känns överdrivna. De har en mycket neutralare klang än Bowers & Wilkins slutna P9 Signature, men har ändå lika mycket tryck i basen. De låter så oansträngt och har så bra kontroll över dynamiken att man snabbt inser att man befinner sig i highend-trakter, och mer än så. MDR-Z1R funkar faktiskt förvånansvärt bra med mobiltelefonen, men det blir ändå inte riktigt full fart på dem förrän de får en ordentlig förstärkare. Till exempel Sonys egen TA-ZH1ES för 19 000 kronor – själv har jag testat med Hegel HD12, som också gör ett bra jobb.

annons
Stora element betyder stora hörlurar. Foto: Sony
Stora element betyder stora hörlurar. Foto: Sony

Lugn akustisk musik klarar Sonyerna på rak arm. ”Vinyl and a Heartache” med Darling West har en tjusig gitarrklang som är både spröd och fyllig på samma gång, och kvinnorösten låter som om den kommer direkt från en dröm! Det låter stramare, större, luftigare och ärligare än med P9 Signature, samtidigt som basen är större och fylligare än i de flesta öppna hörlurar jag kan komma på. Kanske med undantag för Pioneer SE-Master1, som är den mest underhållande öppna konstruktionen jag har hört hittills.

annons

Underhållning till tusen
Och när vi snackar om underhållning: testa med att lyssna på hiphop och elektronisk dance-musik med en öppen highend-hörlur och försök övertyga mig om att det låter lika tufft som med Sony MDR-Z1R. Det blir inte lätt. För både Sennheiser HD 800S, Focal Elear – och vi kan lika gärna ta med de dubbelt så dyra Focal Utopia! – låter betydligt mer analytiska i basen än Sony-lurarna. Sony pumpar på med gott om kräm och masserar verkligen hörselgången med bas, oavsett om det är gammal N.W.A. eller modernare Drake som står på spellistan.

Foto: Sony
Foto: Sony

Som de flesta slutna hörlurar är MDR-Z1R inte helt neutrala. Det kan alltså vara en utmaning för ljudtekniker att mixa med dem. Jag har mastrat en låt med dem, och när jag var nöjd med allt så lyssnade jag på resultatet genom ett par monitorer Det visade sig att det fanns en puckel runt 120 Hz som jag inte hade märkt, men som resonerade tydligt i högtalarna varje gång. Eftersom hörlurarna smörar på lite extra i basen kräver de viss tillvänjning om man ska mixa musik med dem.

Slutsats
Sony MDR-Z1R gränsar till vansinne. För vem med en frisk hjärna skulle lägga 22 000 kronor på ett par slutna hörlurar? Alla vet ju att riktigt highend-ljud är något man får med den öppna typen, och av just det skälet så är det sådana lurar som är absolut vanligast i den här prisklassen. Men Sony är inte som andra, och de visar de verkligen här. Förutom att återskapa musiken med superprecision i hela tonregistret så är MDR-Z1R kolossalt underhållande.
Magin ligger i basen. Vi tyckte att lillebror MDR-Z7 för 6 000 kronor var underhållande, men lite slapp i basen, och även Z1R är lite fylligare i basen än man är van vid i highend-klassen. Skillnaden är att den ytterst välkontrollerad. Det låter supertufft, och trots en liten partypuckel upplevs ljudet som korrekt och ofärgat. Det låter lite som att ha en perfekt integrerad subwoofer inkopplad och ratta upp den ett par decibel extra.
All musik låter tjusigt, och partymusik får både fart och fläkt. En extrem medelväg mellan professorn i vit rock och den sprallige festprissen.

Foto: Sony
Foto: Sony

annons

Typ: Sluten, over-ear
Hopfällbar: Nej
Mikrofon/fjärr: Nej/nej
Element: 70 mm
Impedans/känslighet: 64 ohm/100 dB
Vikt: 385 gram

Pris: 22000 kr
PlusLåter superupplöst och stenhårt på samma gång. Musiken smäller till med exceptionell dynamik och häftig bas – alltid med rena toner.
MinusLurarna breder på lite extra långt ner i basregistret, vilket en ljudtekniker måste vänja sig vid innan musik mixas med dem.
  Har du något att tillägga?
  Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

  Läs också

  HyperX Cloud Orbit S

  HyperX Cloud Orbit S

  3 500
  Suverän teknik till sänkt pris
  HyperX Cloud Orbit S är en förklädd version av årets bästa gaming-headset.
  Razer Nari Ultimate

  Razer Nari Ultimate

  2 200
  Mysig bamse med subwoofer
  Razer känner sina kunder, och de blir inte besvikna över det här roliga headsetet.
  Sennheiser GSP 670

  Sennheiser GSP 670

  3 500
  Sci-fi-stil och hi-fi-ljud
  Sennheisers tyngsta gaming-headset har bra ljud, fin programvara och medelmåttig komfort.
  Bowers & Wilkins PX7

  Bowers & Wilkins PX7

  4 100
  Hörlurar med lyxkänsla
  Bowers & Wilkins slarvar inte med byggkvaliteten när de introducerar sin nya trådlösa toppmodell PX7. Med brusreducering.
  Huawei Freebuds 3

  Huawei Freebuds 3

  1 990
  Huaweis AirPods-kopior är lika bra (och dåliga)
  Huawei Freebuds 3 tar upp kampen med Apples AirPods. De låter bra men har ett par allvarliga brister.
  Vi testar 10 gaming-headsets

  Vi testar 10 gaming-headsets

  10 på huvudet
  Det behöver inte kosta en förmögenhet att fylla öronen med ljudet av hårda strider och explosioner. Vi har testet tio par gaming-hörlurar med rimliga prislappar.
  Logitech G pro

  Logitech G pro

  1 099
  Sobert dödsredskap
  Logitechs professionella headset är skönt avskalat, utan någon form av prålighet eller lull-lull.
  Audio Technica ATH-G1

  Audio Technica ATH-G1

  1 890
  Trogen sitt hifi-arv
  Det är inte för inte som Audio-Technica är kända för sina hifi-hörlurar.
  HP Omen Mindframe Prime

  HP Omen Mindframe Prime

  1 990
  Håll huvudet kallt
  Om du svettas över spelen har HP:s lyx-headset ett inbyggt kylskåp!
  Corsair Virtuoso RGB Wireless SE

  Corsair Virtuoso RGB Wireless SE

  1 999
  Hifi-ljud i lyxförpackning
  Corsairs vuxenmodell är utsökt och elegant som en lyxbil.
  HyperX Cloud Alpha S

  HyperX Cloud Alpha S

  1 389
  Headset med valfri bas
  HyperX är mästare på att välja viktiga funktioner – och sälja dem till ett konkurrenskraftigt pris.
  Razer Kraken Ultimate

  Razer Kraken Ultimate

  1 599
  Spel för galleriet
  Razer har gjort ett headset som är en riktig bamse, som deras trogna fans kommer att älska.
  Sennheiser GSP 370

  Sennheiser GSP 370

  1 949
  Sennheiser på hemmabana
  Sennheiser har gjort en bra trådlös hörlur som även är bra till spel.
  Svive Kerberos

  Svive Kerberos

  750
  All vår början bliver svår
  Svive kostar inte så mycket. Men när man provat dem så känns priset ändå högt.
  Trust GXT 414 Zamak

  Trust GXT 414 Zamak

  750
  För gäster och hobbyspelare
  Om ekonomin har sista ordet så hittar du inget billigare.
  SteelSeries Arctis 1 Wireless

  SteelSeries Arctis 1 Wireless

  1 249
  Lækkert begynder-headset
  Om du vill ha ett riktigt bra huvudverktyg som inte länsar budgeten så är Arctis 1 ett bra alternativ.