Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Adidas FWD-02 Sport True

Superb passform – det är allt

Adidas är bra på design och här har kreativiteten flödat. Kanske aningen för mycket till och med.

Av / 2022-09-14 - 17:30
Adidas FWD-02 Sport True
Åsa Warme Hallén

Adidas gör det där lilla extra och sveper in etuiet i prassligt papper med en liten klisterlapp med loggan på. Det spelar naturligtvis ingen roll för själva ljud- och användarupplevelsen men jag uppskattar ändå den där extra finessen.

Adidas etui stangt Adidas etui oppet Adidas etui lock
<
>
Alltså här har kreativiteten flödat och någon har tänkt aningen för mycket om du frågar mig. Locket sitter fast med magneter vilket gör att det lossnar väldigt lätt. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Fodralet är litet, platt och slinker smidigt ned i fickan utan att ta för mycket plats. Och själva laddningsfodralet är det som först sticker ut ur mängden i detta test. För det första är det ventilerat. Man har lagt ett tunt tyg på locket för att propparna ska torka snabbare. Dessutom har man satt ihop underrede och lock med magnet.

Två saker ploppar upp i mitt huvud här: Om tanken är att fukt ska komma ut från propparna innebär det ju också att fukt kan komma in till propparna. Om man skulle råka tappa/glömma fodralet i fuktig miljö. Propparna är naturligtvis vädertåliga och klarar väta men det är själva tanken som förbryllar mig lite.

Den andra saken som stör mig lite är varför i hela friden man satt magneter så att locket kan tas bort? Personligen har jag aldrig varit med om att jag tagit sönder ett fodral eller råkat knäcka bort locket – har du? Min upplevelse är att det blir betydligt lättare att tappa bort locket i detta fall då det inte sitter så himla hårt och det gärna lossnar när jag öppnar locket.

Någon har helt enkelt tänkt lite för mycket och inte riktigt ända fram här.

Adidas etui ficka
Etuiet är platt och smidigt och slinker lätt ned i fickan utan att ta för mycket plats. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Att använda Adidas FWD-02 Sport True

Adidas FWD-02 Sport
Testets absolut skönaste proppar. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Själva proppen är greppvänlig, lite bullig och med mjukt rundade kanter. Du får faktiskt sex par silikonörontoppar i varierande storlek samt fem par ”silikonvingar” så det är bara att prova sig fram för bästa passform. Dessa proppar sitter otroligt bekvämt i mina öron och väl på plats sitter de som en smäck. Med tanke på att de faktiskt är ett par proppar klassade för sport är det riktigt bra att de är IPX5-klassade. Detta innebär att de klarar av att sköljas av rejält under rinnande vatten för att hållas fräscha.

Adidas passform
Propparna sitter som gjutna, oavsett hur mycket jag rör mig och är enkla att både få in och ut ur örat. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Appen Adidas headphones är på svenska och en förhållandevis simpel sak men enkel att förstå. Du kan tyvärr inte själv ställa in vad som ska hända när du touchar propparna utan det får du helt enkelt lära dig. Det enda du själv har makten över är vad som ska hända när du gör ett långt tryck på respektive propp. Där kan du välja mellan bruskontroll (awareness av eller på), Adidas running, Spotify, standard röstassistent eller gör ingenting.

Dessvärre har propparna en del hyss för sig. Allt som oftast tappar de kontakten med mobilen och de är lite för känsliga i touchfunktionen. Helt plötsligt kan de börja plippa och ploppa till synes helt utan anledning. När det blåser och jag vrider huvudet så vinden ligger på rakt in mot proppen tystnar musiken och den ger ifrån sig en ljudstöt innan den fångar upp musiken igen och fortsätter spela. Adidas FWD-02 Sport True har inte aktiv brusreducering men de har ju Awareness mode vilket ska släppa igenom omgivningens ljud för att inte bli helt avstängd från omvärlden. Detta läge går som jag sagt tidigare även att stänga av. Min misstanke var att det var detta som ändrades när vinden kom rakt in mot proppen. Men efter en kik i appen så var så inte fallet och jag kan inte riktigt förstå plippandet och ploppandet som uppstår ibland.

Läs också Ljus blir batteritid Ljus i alla dess former omvandlas till batteritid i nya Adidas RPT-02 SOL

Ljudet

I appen kan du välja mellan flera olika ljudbilder. Förutom Adidas hittar du rock, pop, hip hop, elektronisk, vocal boost samt läget anpassad.

Jag kör igång min träningspepplista och börjar prova mig fram mellan alternativen. Men trots att det går att justera de olika lägena manuellt så blir det liksom inte riktigt bra. Jag lockar med Volbeat, jag försöker med Darins Tvillingen. Frestar med As It Was med Harry Styles och Ed Sheerans Bad Habits.

Adidas app 1 Adidas app 2
<
>
Appen Adidas headphones är en rätt simpel historia som tyvärr inte är helt stabil. Bra är dock att du själv kan anpassa ljudbilden efter dina önskemål. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Men det vill liksom inte lossna. Ljudet är och förblir oengagerat och luddigt. Jag ska inte sträcka mig så långt som att säga att det är dåligt men med tanke på prislappen är det rätt trist och med tanke på att propparna är så otroligt sköna hade jag liksom hoppats på toppenljud.

När jag ringer upp mina testobjekt när jag befinner mig utomhus blir det inte direkt jubel och fanfarer. Men det går ändå att hålla ett hyfsat samtal utan någon större irritation.

Slutsats

Adidas FWD-02 Sport är testets bekvämaste proppar. Vilket gör besvikelsen ännu större. Jag hade verkligen velat ha en pigg, engagerad och härligt medryckande ljudupplevelse men tji fick jag. Någon eller några har varit kreativa i utformningen av etuiet – tänk om, och lite mer rätt, gällande de innovativa lösningarna. Less is more, som man brukar säga.

Behåll passformen och jobba vidare på ljudet och appen till nästa gång – snälla!

Karakter
Adidas FWD-02 Sport True
Premium

Home tycker

Väldigt bekväma Oengagerat ljud. Saknar aktiv brusreducering. Väldigt svajig app.

Också i detta test:

6 trådlösa in-ear-lurar för träning

JBL Reflect Aero

För dig som älskar att spela starkt

Denna propp har en något lägre prislapp än sin märkeskompis. Är det bra eller dåligt, månntro?

Går att göra många personliga inställningar i den användarvänliga appen. Fungerar bra vid samtal, även utomhus. Den adaptiva brusreduceringen går att stänga av och du kan själv reglera brusreduceringen.
Lite stor och otymplig öronpropp. Det behövs hög volym för att ljudet ska komma till sin rätt.
Läs hela testet

JBL Reflect Flow Pro

För dig med stora öron

JBL har två deltagare med i testet varav denna är den med högst prislapp.

Bra och användarvänlig app med många inställningsmöjligheter. Fungerar bra för samtal.
Propparna är stora och otympliga. Ljudet är lite för tamt och oengagerat. Går inte att själv reglera brusreduceringen.
Läs hela testet

Sennheiser Sport True Wireless

Grymt ljud – grovhuggen passform

Sennheiser är verkligen ingen rookie när det kommer till ljud, något de bevisar även här. Men kan det räcka till en plats överst på pallen?

Ljudet. Bra app med många möjligheter att anpassa funktioner.
Stora, kantiga och klumpiga. Saknar aktiv brusreducering
Läs hela testet

Jabra Elite 7 Active

Ja (va) bra!

Är man testets dyraste propp har man en hel del att bevisa.

Bekväm och användarvänlig. Enkel att anpassa efter användarens egna preferenser.
Lite mer finjustering av ljudbilden skulle inte skada.
Läs hela testet

Jabra Elite 4 Active

Spelglädje till bra pris

Vad har testets billigaste propp att erbjuda? Jabra är inga nybörjare så förväntningarna är ändå ganska höga.

Pedagogisk och användarvänlig app. Bra passform.
Tröga touch-knappar som inte går att personanpassa.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Bra träningssällskap

Tuff, tuffare, Jabra?

Kul lösning

Håll koll på din hälsa – enklare än du tror

Fokus på rörelse

Få träningen gjord

Ljud & Bild
Rulla till toppen