TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Sennheiser Sport True Wireless

Grymt ljud – grovhuggen passform

Sennheiser är verkligen ingen rookie när det kommer till ljud, något de bevisar även här. Men kan det räcka till en plats överst på pallen?

Av / 2022-09-14 - 17:30
Sennheiser Sport True Wireless

Home tycker

  • Ljudet. Bra app med många möjligheter att anpassa funktioner.
  • Stora, kantiga och klumpiga. Saknar aktiv brusreducering

Att packa upp Sennheiser Sport True Wireless är rejält, rakt och tydligt. Inget direkt lull-lull eller finlir. Etuiet är en robust historia, eller om jag ska vara ärlig: det är riktigt klumpigt. Du kan glömma att få ned det i en ficka utan att det syns. Kan vara så att tillverkaren själva har slagits av samma tanke och därmed fäst en bär-snodd för att enkelt kunna sätta fast det i en byxhälla eller vid en väska.

Sennheiser etui 1 Sennheiser etui 2
<
>
Stort och onödigt klumigt. (Foto: Åsa Warme Hallén)
Sennheiser barrem
Sennheiser försöker i alla fall kompensera bristen på finlir genom att skicka med en fiffig bärrem. Hatten av för det. (Foto: Åsa Warme Hallén)
Skillnad S A
Allt är rejält när det kommer till Sennheiser Sport True Wireless – även etuiet. Här jämför jag det med smidiga Adidas FWD-02 Sport. Skälet skulle eventuellt kunna vara batteritiden som är 9 timmar på Sennheiser medan Adidas enbart har 6 timmar. Men jag är inte helt säker på att det är skälet. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Här saknas aktiv brusreducering men det tänker Sennheiser att man har löst genom att kunna skifta örontopparna mellan öppna eller slutna (tre olika storlekar av varje medföljer). För att få det så tyst som möjligt i stökiga miljöer ska du använda dig av Focus Mode tillsammans med slutna örontoppar. Vill du ha in mer av kringljudet och därmed bli mer uppmärksam på din omgivning väljer du däremot de öppna topparna och ändrar till Aware Mode.

Som vanligt är saker betydligt bättre i teorin än i praktiken. För jag kan väl inte vara ensam om att vilja skifta läge från det ena till det andra under en träningsrunda beroende på var jag befinner mig? Är det meningen att jag ska stanna och byta örontoppar? Nu visade det sig att jag ärligt talat inte hör någon direkt skillnad mellan de olika topparna så blodtrycket steg helt i onödan.

Som tillbehör finns även fyra ”vingar” i varierande storlekar.

I mina ögon bör en sportlur klara av att sköljas av rejält under rinnande vatten för att få tummen upp. Sennheiser Sport True Wireless är enbart IP54-klassad vilket innebär att den klarar ”vattenstänk från alla vinklar”.

Annons
JBL Reflect Flow Pro
Propparna väger hela 6,8 gram och är lite för stora och grovhuggna för min smak. (Foto: Åsa Warme Hallén)
Sennheiser passform
Jag vill nog inte påstå att mina öron är mindre än genomsnittet men aj, aj, aj vad dessa proppar gör ont. Med tanke på att det följer med en hel hög med toppar och vingar hade Sennheiser nog vunnit på att göra propparna smidigare. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Att komma igång

Det går enkelt att para ihop lurarna med mobilen och den tillhörande appen Smart Control (som är på engelska) var lätt att hitta. Jag får genast besked om att det finns en uppdatering och naturligtvis kör jag igång den. 19 minuter ska det tydligen ta. Efter ungefär halva tiden ”går något fel” och uppdateringen avbryts. Efter att ha provat några dagar, med samma resultat, fungerar det helt plötsligt! Så ha tålamod om det skulle bråka…

I appen kan du själv bestämma vad som ska hända när du touchar propparna så att det passar dig och din vana bäst. Tack för det Sennheiser! Responsen är fin och fungerar galant, men har du inga önskemål om att styra lurarna med hjälp av touch kan du helt stänga av funktionen. Däremot kan du inte skifta mellan Focus- och Aware-läge genom touch. Jag hittar det i alla fall inte.

Läs också Världspremiär! Sennheiser har gjort det igen! Ännu en gång har Sennheiser förbättrat sina bästa trådlösa hörlurar. Momentum True Wireless 3 är en sann fröjd att lyssna på.

Ljudet med Sennheiser Sport True Wireless 

Det visade ju sig att jag inte behövde lägga någon energi på att byta topparna mellan stängda och öppna eftersom det, i mina öron, inte gjorde någon skillnad. Att ändra mellan Focus- och Aware-läge är dock en helt annan femma. Har trillat in i min Robbie Williams-lista och Better man ger mig verkligen ståpäls. Nyanserat, luftigt och kristallklart. Förvånade nog är detta i läget Aware. Jag ändrar med spänning till Focus men då är det någon som trycker in de stackars artisterna i en burk och plockar bort basen. Nja, det läget avstår jag helst ifrån.

Sennheiser equalizer
I appen kan du enkelt välja vilken ljudbild du föredrar. (Skärmdump från app).

I appen finns det en rad olika ljudlägen såsom Rock, Pop, Dance, Hip Hop, Classical och Movie. Dessa går att ändra och anpassa om önskan och lusten finns. Här finns även ett Podcast-läge som är riktigt bra. Skapar du dig ett Sennheiser-konto kan du även göra en eller flera ljudinställningar helt anpassade efter dig. Jag njuter av Peter LeMarcs Ett av dom sätt, jag fuldansar i köket till Maybe you´re the problem med Ava Max (yes, propparna sitter kvar). Jag har verkligen inget att klaga på gällande ljudet som är strålande, däremot gråter mina stackars öron av att propparna är så kantiga och klumpiga.

Läs också Lätt att tycka om Garmin är inte nybörjare på träningsklockor. Finns det ett skäl till att just denna är bästsäljaren i klassen?

Har du behov att ha ”ett öra ledigt” går det utmärkt att använda enbart en propp medan den andra ligger i tryggt förvar i etuiet. Jag lyckas inte hitta hur man ändrar detta (så att uppspelningen stoppar) i appen men möjligheten kanske finns…

När jag under utomhusträning använde propparna i mitt favoritläge Aware kunde jag ändå uppleva att mycket av kringljudet stängdes ute. Jag skulle visserligen ljuga om jag säger att de klarar vind galant, för det gör de dessvärre inte, men det är helt acceptabelt. Möjligen kan detta bero på att musikåtergivningen är så rackarns bra att jag blir helt uppslukad och varken hör eller uppmärksammar min omgivning …

Samtalsljud

När jag befinner mig ute och pratar får jag klagomål direkt. Propparna fångar upp vinden och någon jag talar med säger att det upplevs som om min röst sänks medan ljudet av vinden förstärks. Man hör även tydligt mina fotsteg. Håller jag min inom hemmets fyra väggar är det dock ingen som gnäller.

Slutsats

Sennheiser Sport True Wireless tronar med testets bästa ljudupplevelse. Tyvärr har man inte varit lika noggranna när det kommer till passformen och valt att göra ett par proppar som är lite för stora och klumpiga för att det ska passa de allra flesta. Tyvärr drar detta ned totalbetyget.

Men vet du med dig att du har lite större öron, rekommenderar jag dig att slå på Aware mode och köra så det ryker!

Karakter
Sennheiser Sport True Wireless
Basic

Också i detta test:

JBL Reflect Aero

För dig som älskar att spela starkt

Denna propp har en något lägre prislapp än sin märkeskompis. Är det bra eller dåligt, månntro?

Går att göra många personliga inställningar i den användarvänliga appen. Fungerar bra vid samtal, även utomhus. Den adaptiva brusreduceringen går att stänga av och du kan själv reglera brusreduceringen.
Lite stor och otymplig öronpropp. Det behövs hög volym för att ljudet ska komma till sin rätt.
Läs hela testet

Adidas FWD-02 Sport True

Superb passform – det är allt

Adidas är bra på design och här har kreativiteten flödat. Kanske aningen för mycket till och med.

Väldigt bekväma
Oengagerat ljud. Saknar aktiv brusreducering. Väldigt svajig app.
Läs hela testet

JBL Reflect Flow Pro

För dig med stora öron

JBL har två deltagare med i testet varav denna är den med högst prislapp.

Bra och användarvänlig app med många inställningsmöjligheter. Fungerar bra för samtal.
Propparna är stora och otympliga. Ljudet är lite för tamt och oengagerat. Går inte att själv reglera brusreduceringen.
Läs hela testet

Jabra Elite 7 Active

Ja (va) bra!

Är man testets dyraste propp har man en hel del att bevisa.

Bekväm och användarvänlig. Enkel att anpassa efter användarens egna preferenser.
Lite mer finjustering av ljudbilden skulle inte skada.
Läs hela testet

Jabra Elite 4 Active

Spelglädje till bra pris

Vad har testets billigaste propp att erbjuda? Jabra är inga nybörjare så förväntningarna är ändå ganska höga.

Pedagogisk och användarvänlig app. Bra passform.
Tröga touch-knappar som inte går att personanpassa.
Läs hela testet
Åsa Warme Hallén
(f. 1972): Hamnade år 1995 av en slump på tidningen Elektronikvälden (som sedan bytte namn till Ljud & Bild). Fram till 2013, då hon valde att prova sina vingar på annat håll, hade hon varit projektledare, journalist och redaktionschef. Sedan mars 2021 är hon tillbaka på frilansbasis. Åsa skriver främst om användningsbara prylar som gör livet roligare. Hon ser eventuellt saker och ting från ett litet annat perspektiv än sina kollegor.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Årets bästa erbjudande

Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

4 kr / för 4 veckor
185 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annonse

Håll öronen fria

Sparat in på fel saker

Jabra blir ännu tuffare

Inga ursäkter

Koll på pulsen

Smartklocka eller träningsarmband?

När hundradelar räknas

Bra träningssällskap

Tuff, tuffare, Jabra?

Kul lösning

Håll koll på din hälsa – enklare än du tror

Fokus på rörelse

Ljud & Bild