Bose SoundDock 10

Bose SoundDock 10

Siffran 10 är verkligen passande. För om man bara ska sätta betyg efter ljudkvalitet är SoundDock 10 verkligen en tiopoängare. Bose har byggt helt nya element till det som är deras största iPod-högtalare – eller SoundDock, som Bose kallar dem – hittills. Precis som övriga modeller från Bose är detta ingenting annat än en iPod-docka, fast den har även en linjeingång för andra ljudkällor. Själva högtalaren har inte ens knappar som styr den, allt sköts från fjärrkontrollen som ingår.
SoundDock 10 är 43 cm bred och blytung. Den har en specialkonstruerad bashögtalare som sitter i en speciell kammare och har en basreflexport på undersidan. Två så kallade Twiddler-element (kombinerade diskant- och mellanregisterelement) sitter vinklade från varandra bakom grillen. Bose använder sig självfallet av sitt Waveguide-system, som är en lång, inre ljudkanal som skapar effekten av en mycket större högtalare och förbättrar basresponsen. Vilket märks tydligt.
SoundDock 10 spelar nämligen skjortan av det mesta annat vi har hört till iPod. B&W Zeppelin och Geneva Lab Model L är de enda anläggningarna som kommer i närheten av det massiva och potenta ljudet. Genevas dyrare L-modell har dessutom FM-radio och CD-spelare, medan den billigare Zeppelin-högtalaren är lika spartanskt utrustad som SoundDock 10. Men Bose-högtalaren kan spela högre och klarare än Zeppelin. Och ljudbilden är enorm för att komma från en så här liten högtalare. Först när man pressar den digitala förstärkarkretsen till det yttersta börjar ljudet bli grovt. Då tappar basen greppet delvis, pianotoner förvrängs och det gör nästan ont i öronen, så högt är det.
Håller man sig på en nivå som ligger ett snäpp under full gas låter SoundDock klockrent och klart, och målar upp en öppen och transparent ljudbild med luftig diskant, sammanhängande mellanregister och fyllig bas. Stereoperspektivet är däremot mindre imponerande, trots en diger ljudbild. Man får inte samma känsla av realism som med ett par högtalare, men för alla som föredrar en allt-i-ett-lösning är SoundDock 10 bland det bästa man kan köpa. Som tillbehör finns det en trådlös Bluetooth-adapter som sätts in i dockan. Med den kan man streama musik trådlöst till SoundDock 10 från en mobiltelefon eller – vilket vi provade – en iPod Touch.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Marius


Senaste artiklar: