Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Samsung HW-S66A / HW-S67A

Läcker och smäcker soundbar

Samsung HW-S66A är en stilig soundbar som tilltalar både ögon och öron.

Av / 2021-05-30 - 07:00
Samsung HW-S66A / HW-S67A
Audun Hage

Samsung har ett stort urval av soundbar-högtalare i alla storlekar och prisklasser, proppfulla av högtalarelement som skickar ut surroundljudet åt alla håll och kanter. Gemensamt för många av dem är dock att de har en tämligen, tja, industriell design! Inte nödvändigtvis det mest lockande att dekorera vardagsrummet med – framför allt inte om man redan har investerat i en läcker och diskret TV som hänger på väggen.

Om du tycker att majoriteten av soundbar-högtalarna ser kantiga och fula ut så kan det hända att Samsungs senaste kreation faller dig bättre i smaken. Den så kallade S-serien är speciellt gjord för att matcha The Frame och andra designade TV-apparater modeller som The Serif.

Samsung HW-S66A. (Foto: Samsung)

HW-S66A: Finklädd högtalare

Toppmodellen i S-serien är klädd i ett snyggt tyg från Kvadrat och finns i svart (HW-S66A) och ljusgrått (HW-S67A). Bredden på 76 centimeter precis lagom för att passa in mellan fötterna på en 55-tums The Frame. Kanske att den lika gärna hade kunnat heta The Bar?

Designen är åtminstone tilltalande i våra ögon: Här får man en högtalare som lätt glider in i omgivningen utan att skrika: ”Titta på mig!” Den kan ligga på TV-bänken eller hängas på väggen med hjälp av det medföljande fästet.

HW-S67A_005_Dynamic-R-perspective_Light-grey HW-S66A_005_Dynamic-R-perspective_Black
<
>

Fem surroundkanaler – men ingen Dolby Atmos

Under tyget döljer sig sju högtalarelement fördelade på fem kanaler (5.0). S66A har till och med fått en kanal mer än föregångaren S66T, närmare bestämt en separat centerhögtalare för dialogen. Förutom vänster och höger stereokanal skickar den ut surroundljud åt sidorna.

S66A får dock klara sig utan så kallade höjdkanaler och har inte heller något stöd för 3D-ljudformat som Dolby Atmos och DTS:X. Här är det bara vanligt 5.1-ljud som gäller. De som vill utnyttja de mer avancerade ljudformaten hänvisas i stället till de många modellerna i Q-serien.

Samsung har introducerat Q Symphony, som är en funktion där soundbar-högtalaren spelar ”i symfoni” med TV:ns inbyggda högtalare. Detta finns dock inte i S-serien.

Kan uppgraderas med subwoofer och bakhögtalare

Samsung S66A har inbyggda bashögtalare och ska egentligen klara sig ganska bra utan en subwoofer. Samsung erbjuder dock detta som extrautrustning: den trådlösa subwoofern SWA-W500 kostar 3 300 kronor och säljs separat.

Den som vill kan komplettera ljudet med extra bakhögtalare för surroundeffekterna. Det paketet kostar 2 000 kronor och heter SWA-9000S. Observera dock att detta inte har samma textildesign – och bara finns i svart.

SWA-W500
Den som vill kan komplettera soundbar-högtalaren med den trådlösa subwoofern SWA-W500. Den har ett 6,5-tums baselement och en 130-watts förstärkare. (Foto: Samsung)

Användning och funktioner

Samsung-högtalaren är enkel att installera: den kan antingen kopplas till TV:n med den medföljande HDMI-kabeln (rekommenderas) eller med Bluetooth eller optisk kabel. Vissa TV-apparater känner automatiskt igen den och aktiverar ljudreturkanalen (HDMI ARC), men det kan också hända att du måste gå in i TV-menyn och aktivera detta. I vårt fall parade vi ihop högtalaren med en 2021 års Samsung The Frame LS03A och det gick smidigt.

Om du har skapat ett smart hem med Samsungs SmartThings-app så kan S66A läggas till där också. Då får du tillgång till strömningstjänster som Deezer, Apple Music och internetradio via Wi-Fi. Den stöder även AirPlay 2, Spotify Connect och Chromecast, så det finns gott om uppspelningsalternativ.

Om du har en Samsung-TV kan du utnyttja full synkronisering och fjärrstyrning via TV-fjärrkontrollen. Men den har också en egen fjärrkontroll, plus styrknappar på ovansidan.

Ljudkvalitet

När vi testade 2020-modellen HW-S66T för en tid sedan blev vi inte särskilt imponerade av ljudet, som hade en ganska så luddig och instängd karaktär. Det kan verka som om Samsung själva har insett detta, för i årets modell har de gjort ett par viktiga – och tydligt hörbara – förbättringar.

Bland annat har HW-S66A en dedikerad centerkanal, så att rösterna nu återges av egna högtalarelement, i stället för att mixas in i stereoljudet. Det hör man direkt genom att dialogerna placeras mer exakt i mitten och får en mer ”fysisk” närvaro i rummet. Det blir också lättare att hänga med i samtalet mellan rollfigurerna: ordväxlingen mellan Robert De Niro och Al Pacino i gangsterfilmen The Irishman framträder tydligt.

Samsungs nya soundbar har också blivit klarare längst upp. Diskanten är krispigare och bidrar till att både musik och ljudeffekter kommer fram bättre. Vi kan också spela relativt högt: skottsalvorna i John Wick 3 smäller till så det ringer i öronen, utan att ljudet är förvrängt eller ansträngande. Vilket tyder på en duglig kvalitet på högtalarelementen.

S66A har ett par musikaliska egenskaper som får oss att trampa takten. Musik på Spotify och musikvideor på YouTube funkar utmärkt. Vi kollade bland annat på de många videoklippen från sångshowen The Voice och blev fängslade nästan omedelbart: Ljudet har den rätta fylligheten och värmen i mellanregistret som gör att musiken låter engagerande och närvarande. Om du inte redan har en Bluetooth-högtalare i vardagsrummet kan det här faktiskt vara ett bra alternativ.

Vi tycker också att S66A klarar sig fint i basregistret, även utan en separat subwoofer har den bra fyllighet och definition i basregistret. Kontrabas, trummor och andra ljudeffekter får bra tryck. Men på en viss nivå säger det naturligtvis stopp. Den djupaste basen uteblir och om du vill återge de lägsta orgeltonerna och de tuffaste explosionerna krävs grövre artilleri.

För sakens skull har vi testat både med och utan den matchande subwoofern SWA-W500 och upptäckte att den gav en eftertraktad påfyllning i de lägsta frekvenserna, vilket fungerade bra för både musik och film. Vi tror att många potentiella köpare av den här ”design-ljudlimpan” kommer att bli nöjda med basen som den är, men det är naturligtvis trevligt att ha en möjlighet att lägga till en subwoofer för den som vill – oavsett om man är basälskare eller ska fylla ett större rum med ljud.

Vad vi däremot saknar en smula är en större surroundljudbild. Samsung-högtalaren lyckas inte kapsla in oss i en helt omslutande ”ljudbubbla”, som de bästa Atmos-varianterna kan. Man blir inte lurad att ljudeffekterna kommer bakifrån eller från sidan. Det här är framför allt en markant förbättring av TV-ljudet, inte ett komplett surroundljudsystem i en enda låda.

Läs också Kompakt och kraftfull Atmos-soundbar Ny soundbar på önskelistan? HW-Q810A er en finfin partner till Samsungs egna TV-apparater.

Sonos-konkurrent?

Efter de senaste ljudförbättringarna framstår Samsung HW-S66A som en klar konkurrent till Sonos Beam, som länge har varit vår kompakta favorit. Beam utnyttjar Sonos TruePlay-rumskorrigering, som gör det enkelt att anpassa ljudet och ger en klar ljudförbättring. Samsung har inte en liknande lösning (bara en manuell equalizer), men låter å andra sidan mer balanserad direkt från fabrik. Om du vill uppgradera med subwoofer är Samsungs sub dessutom betydligt billigare än Sonos alternativ. Värt att tänka på om du vill ha en fin soundbar med en begränsad budget!

Slutsats

Samsung HW-S66A är inte marknadens tuffaste och häftigaste soundbar, men däremot en diskret högtalare som passar perfekt ihop med The Frame och andra designmedvetna TV-apparater. Utförandet är snyggt, med fin textil, och den är enkel att använda och ställa in. Ljudet är lysande med fin fyllighet och distinkta dialoger. Det finns soundbar-högtalare som har ännu större, helt omslutande surroundljud, men de är knappast lika lättmöblerade som den här!

Karakter
Samsung HW-S66A / HW-S67A
Basic

Ljud & Bild tycker

Samsung HW-S66A är en kompakt och stilren soundbar med starkt och rent ljud. Möjligheten att komplettera med en subwoofer är också praktisk. Stöder inte Dolby Atmos-ljudformatet, så den får klara sig utan de häftigaste 3D-effekterna.

1 reaktion på ”Samsung HW-S66A / HW-S67A”

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Garanterat bra stämning på sommarfesterna

Focal-ljud i Tesla: Så enkelt – så bra!

Är det här framtidens trådlösa PA-system?

Äntligen helt trådlösa

Hinkvis med engagemang och spelglädje

Sublim musikpresentatör i utsvängda 70-talsbyxor

Den här högtalaren kommer du att älska

Högtalare du bara kan drömma om

Smalare – och mjukare

Sätter fyr på festen

Sony ULT Field 1: Bärbar högtalare med saftig bas

Nostalgi i praktiskt paket

Rulla till toppen