Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Samsung HW-Q810A

Uppvisning av Samsung

Ny soundbar på önskelistan? HW-Q810A er en finfin partner till Samsungs egna TV-apparater.

Skrivet av / 2021-05-14 - 07:00
Samsung HW-Q810A
Audun Hage

Samsung har precis släppt årets nya TV-modeller och som vanligt har de många intressanta nya finesser och bättrad bild på listan över nyheter. Men den gemensamma nämnaren för dessa (och i stort sett alla TV-apparater) är att ljudet kan verka ganska så slappt!

Om du vill ha ett ljud som matchar den potenta bildkvaliteten så får du vara beredd att hosta upp mer pengar för en separat högtalarlösning. Men tro oss, det är värt det!

Nyligen hade vi Samsungs nya 4K-TV QN95A på besök och i samband med det bad vi Samsung om att få låna en lämplig soundbar att testa med. De svarade genom att skicka oss nykomlingen HW-Q810A och här är vad vi tycker om den:

Samsung HW-Q810A. (Foto: Samsung)

Samsung HW-Q810A

Den här modellen tar plats på mellannivån av årets soundbar-högtalare från Samsung. Den lägger sig under toppmodellerna HW-Q910 och HW-Q960 i pris, men har många av deras fördelar. Här får du bland annat en större subwoofer och fler högtalarelement än i de billigare Samsung-modellerna.

HW-Q810A stöder äkta 3D-ljud i form av ljudformaten Dolby Atmos och DTS:X och har en högtalarkonfiguration av typen 3.1.2. Siffran tre betyder att den har en vänster-, höger- och centerkanal, ettan står för en separat subwoofer och tvåan att den har två ”höjdkanaler” som pekar upp mot taket. Det är de här höjdkanalerna, där ljudet reflekteras mot taket, som bidrar till en del av 3D-effekten i Atmos-ljudspår!

HW-Q810A levereras utan separata bakhögtalare men Samsung erbjuder detta som extrautrustning. Högtalarsatsen du kan köpa som tillbehör heter SWA-9500S och har också inbyggda höjdkanaler. Det betyder att du får en 5.1.4-konfiguration om du uppgraderar.

HW-Q810-under-TV-scaled HW-Q810-subwoofer-scaled Samsung-soundbar-remote-scaled P5062843-scaled HDMI-eARC-scaled
<
>
Samsung HW-Q810A är rejält byggd med ett perforerat galler i svart metall. (Foto: Audun Hage)

Passar under TV:n

Numera finns det många snygga soundbar-högtalare med runda och graciösa former, gärna med fina tygöverdrag på utsidan. Samsung HW-Q810A ryms däremot inte i den kategorin – det här är en enkel och funktionell soundbar med ett ganska så grovt, kantigt utseende i svart metall.

Högtalaren är 98 centimeter bred – ungefär som en 50-tums TV – och bara 6 centimeter hög, så att den passar under skärmkanten på Samsungs TV-modeller. Den kan också monteras på väggen. Som partner har den en trådlös subwoofer som kan placeras var som helst, under soffan, i ett hörn eller liknande.

Användning och finesser

Samsung HW-Q810 har bra anslutningar. Den är utrustad med den förbättrade ljudreturkanalen HDMI eARC och kan både skicka ut och ta emot högupplösta ljudsignaler om TV:n stöder det. Dessutom har den gott om trådlösa anslutningar som Bluetooth, Wi-Fi, AirPlay 2, Chromecast – det allra mesta.

HW-Q810 har också ett par fördelar om du väljer att para ihop den med en TV från samma tillverkare. Om du har en nyare Samsung-TV kan du utnyttja full synkronisering och fjärrstyrning från TV-fjärren. Men den har också en egen fjärrkontroll, plus en liten statusskärm som visar inställningar och vald källa.

Om du har en Samsung-TV av årgång 2021 kan du också dra nytta av Spacefit Sound-rumskorrigeringen. Detta är en funktion där TV:n med hjälp av en inbyggd mikrofon mäter efterklangen i rummet och anpassar ljudet därefter. Den här funktionen når man genom att sätta TV:n i adaptivt ljudläge. Även om det här verkar som en fin finess så hade vi gärna sett att det fanns en möjlighet att mäta ljudet på flera platser i rummet, inte minst på lyssningsplatsen i soffan!

Installationen går snabbt och HW-Q810 synkades direkt med TV:n (i vårt fall en Samsung QN95A) när vi kopplade den till HDMI-utgången. Men kom ihåg att om din TV stöder eARC så är det viktigt att bocka för det i TV-menyn!

 

Soundbar-setup-scaled Expert-settings-scaled Samsung-EQ-scaled
<
>
Soundbar-högtalaren synkas enkelt med kompatibla Samsung-TV-apparater, som också ger direkt tillgång till fler ljudinställningar. (Foto: Audun Hage)

Potent ljudkvalitet

Samsung HW-Q810 ser kanske inte så imponerande ut, men wow! ett sådant ljud. Första intrycket är att detta är en soundbar med en förvånansvärt stor, bred och dynamisk ljudbild.

Den senaste tiden har jag tittat mycket på Netflix-serien Snabba cash, men nu får jag höra den på ett helt annat sätt. Dialogen är klarare, bakgrundsmusiken får en tydlig melodi och knattrandet från maskingevären låter mycket mer skräckinjagande än de gjorde med den billigare TS8111 från TCL. Det är snabbt uppenbart att HW-Q810 kan spela mycket högt och rent, utan besvär.

Som nämnts har HW-Q810 egna högtalarelement till vänster, höger och center. Det bidrar till bra kanalseparation, där särskilt rösterna är väldigt tydligt förankrade i mitten. I Formel 1-dokumentären Drive 2 Survive är dialogen spröd och tydlig.

Med HW-Q810 kan du också utnyttja dedikerade höjdkanaler, det gör en tydlig hörbar skillnad i filmer som stöder detta. När The Irishman-Frank (Robert DeNiro) spränger ett gäng taxibilar hör man delarna flyga åt alla håll och kanter. Då både hör och känner vi att subwoofern har ett ordentligt tryck. Basen går överraskande djupt och får rummet att skaka när det behövs – utan att ge ifrån sig någon plågsam distorsion. Bra!

 Samspel med Samsung TV

HW-Q810A stöder Q Symphony, som är en finess där soundbar-högtalaren spelar ”i symfoni” med TV:ns inbyggda högtalare. I stället för att stänga av TV-högtalarna används de för att återge delar av ljudmixen. Detta kan fungera utmärkt och ger en imponerande surroundeffekt, plus att själva ljudbilden lyfts upp till skärmnivå.

På riktigt hög ljudnivå kan man dock höra att TV-högtalarna tappar orken och låter lite ansträngda, medan soundbar-högtalaren fortfarande har mer att ge. Därför föredrog vi i många fall att spela med enbart den.

Samsung Q Symphony använder TV:ns egna högtalare i kombination med HW-Q810A. Den här funktionen är kompatibel med nyare Samsung QLED-modeller, från 2020 och framåt. (Foto: Samsung)

Hur låter musik?

Det har också blivit populärt att använda TV och soundbar för att spela musik. Med appar som Spotify och YouTube i menysystemet är alla bra låtar inte långt borta.

Samsung-högtalaren fungerar fint även för musiklyssning, men då saknar vi en smula mer finess. Man hör i krävande jazz och akustisk musik (och pumpande technorytmer) att subwooferns basanslag är lite matta och inte riktigt synkroniserade med resten av ljudbilden. Rytmen finns där, men den hade kunnat vara ännu tightare och distinktare. Dessutom kan vi höra en tendens till ett litet glapp i frekvensresponsen, precis i övergången mellan subwoofern och högtalaren. Det finns massor av tryck i de djupa frekvenserna men den övre basen är lite tunn.

Vi hittade ett par EQ-inställningar i TV:n som hjälpte basåtergivningen lite, men sammanhållningen kunde ha varit bättre. Och även om HW-Q810A ger en bred ljudbild i surround så låter den ganska så platt med vanliga stereoljudspår. Samsung kunde ha gett oss en särskilt musikinställning med bättre stereoperspektiv!

En konkurrent som Sonos Arc kan ge en större stereoljudbild och ännu luftigare 3D-ljudeffekter, fast den kostar lika mycket som HW-Q810 utan subwoofer. Med en Sonos SUB hamnar Sonos-systemet på nästan dubbelt så mycket. Därför är det ingen tvekan om att Samsungs soundbar ger mycket ljud för pengarna.

Läs också Samsung tar ljudet på allvar Samsung öppnat ett ljudlaboratorium i Kalifornien, med ingenjörer av världsklass och mätutrustning av yppersta kvalitet.

Slutsats

De som vill ha en ordentlig uppgradering av TV-ljudet hamnar inte fel med Samsung HW-Q810A. Den här soundbar-högtalaren levererar en stor och detaljerad ljudbild med en övertygande surroundeffekt och en stark och tydlig röståtergivning. Dessutom har den massor av kraft och jordbävningsliknande djupbas – tillräckligt för att chocka intet ont anande lyssnare! Det finns soundbar-modeller som har ännu mer delikat och högupplöst ljud – speciellt med musik. Men som ett bra allround-ljudpaket är HW-Q810A ett bra val och en utmärkt partner till en ny Samsung-TV.

Karakter
Samsung HW-Q810A
Premium

Ljud & Bild tycker

Samsung HW-Q810 levererar en stor, klar och fyllig ljudbild med övertygande surroundeffekt. Subwoofern är potent men hade kunnat ha lite fastare bas, särskilt med musik.

1 reaktion på ”Samsung HW-Q810A”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Säger inget som stör

Bärbar retro-fullträff

Toppljud till lågpris

Speldosan

Trådlösa guldpokaler

Är detta Samsungs ”Sonos-killer”?

Klassens bästa kompakthögtalare

Stort ljud – men vi saknar något

Vi testar billiga soundbar-högtalare

Vacker på både in- och utsidan

Studioljud hemma

Måste användas med försiktighet

Ljud & Bild
Rulla till toppen