Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: TCL TS8111

Billig ljudförbättring

På jakt efter en enkel soundbar utan massa krimskrams? Då har TCL ett billigt alternativ.

Skrivet av / 2021-03-20 - 08:00
TCL TS8111
Audun Hage

Tycker du att ljudet från din TV är tunt, mesigt och otydligt? Då är det dags att satsa på en ”ljudlimpa” – alltså uppgradera med en soundbar-högtalare!

TV-tillverkarna har blivit duktiga på att göra skärmarna snygga att titta på, men ljudupplevelsen brukar komma i andra hand. Tunna TV-apparater har inte mycket plats över för ordentliga högtalare. Därför kan även en enkel, fristående soundbar förbättra ljudet enormt.

Vi har konstaterat att kinesiska TCL har åstadkommit ett helt dugligt i flera av deras TV-apparater. Modeller som X10 och C815 levereras med ljud från Onkyo. Men en del andra är utrustade med ett betydligt spinkigare ljud och det är dem TS8111 är gjord för!

TCL TS8111. (Foto: TCL)

TCL TS8111

Den här modellen är TCL:s variant på en prisvärd soundbar som inte har massa onödigt lull-lull. Den 100 centimeter breda högtalaren är en helt integrerad variant, utan någon separat subwoofer. Alltså kan den läggas på TV-bänken eller hängas upp på väggen utan många sladdar och annat krångel.

På papperet stöder TCL-högtalaren 3D-ljud i form av Dolby Atmos, men i det här fallet handlar det om den virtuella varianten. Högtalarkonfigurationen är av typen 2.1 (stereo plus baskanal). Den har alltså inga egna höjdkanaler (högtalare som reflekterar ljud via taket) eller någon centerkanal. I stället använder den sig av en del DSP-trix för att åstadkomma en del av den effekten.

Som nämnts får TS8111 klara sig utan en separat subwoofer: TCL hävdar i stället att deras inbyggda bashögtalare ska räcka för bra upplevelser.

Inbyggd bas: Här är en sprängskiss av TCL TS8111, inklusive bashögtalarna. Systemet består av två baselement med två passiva radiatorer vardera, som tillsammans ger ett extra basfundament. (Foto: TCL).

Lätt att installera

TCL TS8111 är en medelstor soundbar, ungefär lika stor som Sonos nu utgångna Playbar, och passar bra till TV-apparater som är 50 tum eller större. Precis som Sonos-högtalaren är den klädd med svart tyg som får den att se diskret och snygg ut (ingen spegelblank plast här, inte). På toppen finns praktiska touch-knappar. Det sitter också en liten LED-skärm mitt på framsidan som tänds när man gör inställningar, ändrar volym och annat men som slocknar snabbt efteråt.

Formen är relativt smal, men också ganska lång/bred (exakt en meter). Därför är det värt att kontrollera om den faktiskt får plats framför/under TV:n och eventuellt också mellan fötterna. I vårt fall försökte vi para ihop den med en TCL 55P815, som vi också hade inne för test. Då tyckte vi att högtalaren bråkade lite med TV-sockeln, fast det gic att lösa genom att lägga den lite längre fram på bänken, eller hänga den på väggen. Väggfästen följer för övrig med i kartongen.

TCL TS8111 är en relativt enkel soundbar när det gäller utrustning: förutom Bluetooth finns inga trådlösa anslutningsalternativ som Wi-Fi, AirPlay eller liknande. De fysiska anslutningarna är däremot bra: Det finns både in- och utgång för HDMI, så att man kan koppla in en extern ljudkälla (till exempel en Blu-ray-spelare) direkt.

Installationen går snabbt och högtalaren synkades omedelbart med TV:n när vi kopplade in den via HDMI-utgången. Så länge man har aktiverat HDMI CEC fungerar volymstyrningen från TV:ns fjärrkontroll. Det ingår också en separat fjärrkontroll, men den är mest för att göra finjusteringar och välja signalkälla.

 

TCL-TS8111-scaled TCL-TS8111-inputs-scaled TCL-TS8111-remote-scaled
<
>
TCL TS8111 har en relativt smal form, men är också ganska lång/bred (exakt en meter). Så det är värt att kolla att den verkligen får plats under/framför TV:n. (Foto: Audun Hage)

Ljudkvalitet

– Jag hör att du målar hus, säger fackföreningsledaren Jimmy Hoffa (Al Pacino) med karaktäristisk, auktoritär röst till maffiahantlangaren Frank (Robert De Niro) på telefon.

Vi tittar på Netflix-storfilmen The Irishman som spelas upp med gnistrande Dolby Atmos-ljud! Det är ett sant nöje att både se och höra konversationen mellan herrarna De Niro, Pacino och Pesci. Handlingen i regi av Martin Scorsese lägger stor vikt vid dialogen mellan karaktärerna. Därför är det extra viktigt med ett klart och tydligt ljud!

Vi får direkt ett positivt första intryck: Ljudet från TS8111 är både starkt och rent, med ett fylligt och fint mellanregister som bidrar till bra talförståelse. Även om den här soundbar-högtalaren inte har någon dedikerad centerkanal så tycker vi att rösterna placeras klart och tydligt i mitten. Synkroniseringen mellan ljudet och bilden på skärmen (lip sync) är också mycket bra.

Till en börjad tyckte vi att klangen var en smula mörk i toppen, men det löste vi genom att gå upp ett par steg i diskantjusteringen. Det finns även tre olika EQ-inställningar (Movie, Music, TV) och av dem tyckte vi att filminställningen gav bäst ljudbalans.

TCL TS8111
TCL TS8111 har ett klart och fylligt ljud. Här från ”The Irishman” på Netflix. (Foto: Audun Hage)

Duglig bas

Som nämnts måste TS8111 klara sig utan en separat subwoofer och i stället förlita sig på två små inbyggda baselement (plus två passiva radiatorer) för att ge tillräcklig tyngd.

Här på L&B-redaktionen är vi alltid skeptiska till soundbar-högtalare som påstås klara sig bra utan subwoofer, eftersom just djupbas är en viktig dimension i både film- och musiksammanhang. Fysikens lagar innebär också att två små baselement aldrig kommer att kunna ersätta en riktig subwoofer med eget kabinett och stort basmembran. Bas handlar ju om att flytta luft!

Däremot tycker vi att TCL har lyckats bra i det här fallet. TS8111 går inte avgrundsdjupt i basen men har gott om tryck i ljudeffekterna när det verkligen gäller. Visst, det fladdrar inte precis i byxbenen när Frank spränger ett par taxibilar, men det känns definitivt och får det att skaka ordentligt i TV-hyllan. Den fylliga basen har också en positiv inverkan på musik, där synthbas och trummor får fast och fin tyngd.

Begränsad 3D-effekt

TS8111 måste sägas fungera förvånansvärt bra med röster, musik och allmänna ljudeffekter: vi tycker faktiskt att den är minst lika bra som den dyrare TS9030 Ray-Danz från samma tillverkare.

Däremot saknas det lite i surroundeffekter. Även om ljudkvaliteten rent allmänt är fyllig och fin så upplever vi inte att TS8111 har en särskilt omslutande ljudbild. Något annat kan man egentligen inte förvänta sig, med tanke på den ganska enkla ”2.1”-bestyckningen.

Formel 1-dokumentären Drive to Survive är full av hisnande ljudeffekter. När det är som bäst ska man känna att ljudbilden fyller rummet och flyttar sig rent fysiskt när kameran panorerar eller F1-bilarna dundrar förbi. Här tycker vi att TCL TS8111 låter lite platt, i synnerhet jämfört med dyrare Atmos-högtalare med dedikerade höjd- och sidoelement. Ljudbilden är stor, klar och tydlig, men fyller inte rummet som en tvättäkta Atmos-soundbar med höjdkanaler kan göra. Men det låter mycket bättre än vad någon vanlig TV kan drömma om!

Konkurrenter?

Vid det här laget är marknaden proppfull av soundbar-högtalare, även i relativt rimliga prisklasser – men det är långtifrån alla som är riktigt bra. Sonos Beam är vår kompakta favorit för 4 500 kronor: den har ett bra, distinkt ljud i ett mer kompakt format än TCL. Dessutom har den inbyggd multiroom-funktionalitet via Sonos-systemet. Å andra sidan saknar den TCL:s kraftfulla bas och kan inte heller skryta med Atmos-stöd. Och så har vi ju det här med priset – den kostar hela två tusenlappar mer än TS8111! Vilket bara betonar att TCL har lyckats få fram en soundbar till ett ytterst konkurrenskraftigt pris.

Slutsats

TS8111 är tänkt att vara en billig uppgradering från TV:ns inbyggda ljudsystem och vi tycker att TCL har träffat mitt i prick. För lite dryga tvåtusen kronor får du en soundbar som bokstavligen ger TV-ljudet en ny dimension. TS8111 har en stor och tydlig ljudbild med livlig och klangrik röståtergivning. Tack vare dedikerade bashögtalare lyckas den också åstadkomma en dugligt fyllig bas. Den fyller inte rummet som en fullblods-soundbar med Atmos-höjdkanaler gör, men för de här pengarna måste vi säga att vi är väldigt nöjda.

 

Läs också Annorlunda soundbar från TCL TCL Ray-Danz TS9030 simulerar surroundljud med smarta akustiska lösningar i stället för avancerad DSP.
Karakter
TCL TS8111
Basic

Ljud & Bild tycker

TCL TS8111 serverar ett rent, klart och fylligt ljud. Plus i kanten för bra fjärrkontroll och lättläst display. Basen är tjusig på många sätt, men ingen match för en separat subwoofer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Måste användas med försiktighet

Drömljudet vi önskar att vi hade råd med

Äkta bärbar hemmabio

Högtalarna du blir förälskad i

Tuffare än de flesta

Herregud en sådan ljudbild!

Bärbar strandfest

De bästa högtalarna du aldrig har hört talas om

Soundbar: Så får du det bästa TV-ljudet

Två steg framåt och ett tillbaka för Move 2

Groovy ljud för kräsna öron

Förbluffande baskvaliteter

Ljud & Bild
Rulla till toppen