Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Samsung HW-S67T / HW-S66T

Fin att titta på, men …

Samsung HW-S67T är gjord för de som köpt design-TV:n The Frame, plus alla andra som vill ha en inredningsvänlig soundbar. Men ljudet hade kunnat vara bättre.

Av / 2021-02-03 - 06:00
Samsung HW-S67T / HW-S66T
Geir Gråbein Nordby

Om du har inrett vardagsrummet enligt interiörkonstens alla regler är chansen stor att du också har valt TV efter designen. Samsungs The Frame är ett utmärkt exempel på en TV som inte ser ut som en svart fyrkant på väggen utan faktiskt kan bidra till att lyfta vardagsrummet till en ny visuell dimension.

Men det hjälper inte mycket med en snygg TV om du ska komplettera den med en stor och ful soundbar för att höja ljudkvaliteten i TV-hörnan. Då blir det plötsligt inte så tjusigt längre.

Det är dessa kunder som Samsung riktar in sig på med soundbar-högtalaren HW-S67T (nej, namnet är inte särskilt frestande).

Dess beskedliga bredd motsvarar en 32-tums TV. Och passande nog är det just den storleken som The Frame börjar på. Högtalaren är klädd med Kvadrat-tyg i antingen ljusgrå (HW-S67T) eller svart (HW-S66T) färg och har en sober design som passar in i de flesta omgivningar. Om du vill ha mer bas än vad högtalaren klarar av på egen hand så kan den paras ihop med den trådlösa subwoofern SWA-W500, vilket höjer priset med ytterligare 3 000 kronor.

samsung hw-s67t hw-s66t
Foto: Samsung

Anslutning och installation

Anslutningen är enkel: högtalaren kopplas till ström och till TV:n med den medföljande HDMI-kabeln. Vissa TV-apparater känner igen den automatiskt och aktiverar ljudreturkanalen (HDMI ARC), men det kan hända att du måste gå in i TV-menyerna och aktivera den. Tillsammans med en OLED-TV från LG (CX) fungerade det problemfritt, jag behövde bara bekräfta ”Ja” med fjärrkontrollen att jag ville få ljud genom det externa ljudsystemet som upptäcktes.

Om du har satt upp ett smart hem med Samsungs SmartThings-app kan även soundbar-högtalaren läggas till där. Då får du tillgång till vissa strömningstjänster, till exempel Deezer, Apple Music och TuneIn-internetradio, men inte Tidal. Spotify behöver du inte SmartThings för, eftersom det går med en direkt Connet-funktion från Samsung-appen. Om du inte hittar stöd för din favoritmusiktjänst får du använda Bluetooth.

Läs också Sonos Beam Beam är Sonos billigaste soundbar hittills, ändå kan den mer än sina större syskon.

Kanaler och format

HW-S67T är en enkel soundbar som bara stöder det allra vanligaste surroundljudformatet: Dolby Digital 5.1. Därför måste du berätta för TV:n i dess menyer att alla andra format ska konverteras till PCM (stereo) för att det inte ska bli några problem med ljudet. Detta innebär också att 3D-ljudformat som Dolby Atmos och DTS:X inte stöds.

HW-S67T är en 4.0-soundbar. Det betyder att den har höger och vänster frontkanal samt en högtalare på varje sida som återger bakkanalerna. Med andra ord finns det ingen separat centerhögtalare för dialogen.

samsung hw-s67t
I grått heter Samsungs billigaste design-soundbar HW-S67T. Foto: Samsung

Luddigt ljud direkt ur kartongen

När det gäller ljudkvaliteten så ligger Samsung bakom flera av mina favoriter i olika prisklasser. Tyvärr är den här en besvikelse direkt ur kartongen. Ljudet är luddigt, med instängd dialog och en smal och instängd ljudbild. Jag tycker inte heller att Adaptive Sound, som ska anpassa ljudnivån efter innehållet på skärmen, är särskilt imponerande.

Vad man i stället måste göra är att ställa in ljudläget till Standard. Det är nämligen bara då som den ”avancerade” equalizern aktiveras i appen. Det är en 7-bands grafisk EQ som är nödvändig för att få bukt med det instängda ljudet.

samsung hw-s66t-standard-width-3840px-gigapixel
Om du vill ha den i svart heter den HW-S66T. Foto: Samsung

EQ-inställningar

Det är framför allt mellanregistret som saknas, vilket får röster och instrument att drunkna i luddigt ljud. Tre av banden är i basregistret (150, 300, 600 Hz) och jag drar ner alla dessa ett par nivåer, eftersom basen är färgad och maskerar för mycket. Mellanregisterbanden 1,2 och 2,5 kHz drar jag upp lite, samma sak med den lägre diskanten (5 kHz). Det enda reglaget jag inte rör vid är det på 10 kHz.

 

samsung hw-s66t hw-s67t EQ
Samsung HW-S66T/HW-S67T kräver EQ-inställningar i appen för att låta bra.

Mycket bättre

Nu låter det mycket klarare, på gränsen till riktigt skapligt. Dialogerna i filmer och sångröster i musik kommer ut ur ljudbilden, som inte längre plågas av en luddig och dånande bas.

Surroundljudspåret i filmer låter större än vanlig stereo, högtalaren lyckas måla upp en ljudbild som är större än dess fysiska storlek. Även om man aldrig blir lurad att det finns högtalare bakom soffan så fungerar det fint.

Musik i stereo har nu också en okej rytm, utan att basen förstör. Ljudspåret framträder tillräckligt bra – det här funkar. Det är fortfarande en liten bit kvar till Sonos Beam, som är den bästa soundbar-högtalaren utan subwoofer i den här prisklassen. Om du har en lite större budget är DALI Katch One en ännu bättre soundbar för inredningsmedvetna.

Samsung SWA-W500 subwoofer
Det blir mer, fast inte nödvändigtvis bättre, bas med den trådlösa subwoofern SWA-W500. Foto: Samsung

Subwoofer?

Som nämnts ovan kan du investera i en trådlös subwoofer om du vill ha mer bas. Samsung skickade med SWA-SW500, som höjer totalpriset till 7 500 kronor. Den skulle jag inte rekommendera. Den är för trög för att engagera ordentligt och låter bäst när ljudnivån är inställd så lågt att det knappt är någon poäng att använda den. Den ger visserligen extra tryck i basen på film, men är inte tillräckligt kontrollerad för att jag ska tycka att den lyfter upplevelsen särskilt mycket.

Framför allt musik förtjänar en subwoofer med bättre timing. Då skulle jag hellre sparat pengarna, eller eventuellt investerat i en bättre soundbar. Till exempel Samsungs egen HW-Q66T, där det ingår en subwoofer och som låter mycket bättre än HW-S67T, även utan några extra inställningar.

samsung hw-s67t lifestyle(3)
Foto: Samsung

Slutsats

Samsung HW-S67T – eller HW-S66T om du vill ha den i svart – är en soundbar som är snyggt klädd och som passar in fint i ett hem där inredning och design står högt i kurs. Tanken är att den ska komplettera en iögonfallande TV som The Frame. Bättre ljud utan att förstöra det visuella.

Jodå, det blir mer och bättre ljud från den här Samsung-högtalaren än direkt från TV:n. Fast det är ingen större bedrift. Man måste jämföra den med andra soundbar-modeller och sanningen är att HW-S67T kräver en del EQ-inställningar för att låta tillräckligt bra. Och till och med då finns det bättre köp. Inte minst från Samsung själva.

Karakter
Samsung HW-S67T / HW-S66T
Basic

Ljud & Bild tycker

Rimligt pris. Snygg och sober design, ser bra ut även ihop med mindre TV-apparater. Lättskött, fint ljud efter lite jobb. Luddigt ljud direkt ur kartongen, tam dynamik. Nätdelen brummar lite. Begränsade strömningsfunktioner.

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Få fart på filmen med Dolby Atmos!

Kanske det bästa köpet du kan göra

Förstklassig högtalarteknik med mindre budget

Väggprydnad med ljud

Garanterat bra stämning på sommarfesterna

Focal-ljud i Tesla: Så enkelt – så bra!

Är det här framtidens trådlösa PA-system?

Äntligen helt trådlösa

Hinkvis med engagemang och spelglädje

Sublim musikpresentatör i utsvängda 70-talsbyxor

Den här högtalaren kommer du att älska

Högtalare du bara kan drömma om

Rulla till toppen