Search
Generic filters

TEST : Samsung HW-Q66T

Det mest välbalanserade ljudet

Om du är villig att göra avkall på Dolby Atmos och DTS:X så finns det knappast någon mer prisvärd soundbar än Samsung HW-Q66T.

Samsung HW-Q66T lifestyle
Samsung HW-Q66T

Ljud & Bild tycker

Det klart bästa, mest naturliga ljudet i prisklassen. Bra känsla av surround.
Stöder inte Dolby Atmos eller DTS:X.
 • Bredd som skärmstorlek: 43 tum
 • HDMI: 1 in/1 ut (ARC)
 • Digitalingång: Optisk, USB-A
 • Analogingång: Nej
 • Nätverk: Nej
 • Trådlöst: Bluetooth (AAC, SBC)
 • Subwoofer: Trådlös
 • Mått: 98 x 5,8 x 10,5 cm
 • Färg: Svart
 • Webb: samsung.com
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 6000 kr

När det gäller film och TV finns det få ljudformat som det har snackats lika mycket om som Dolby Atmos. DTS:X ligger också högt upp på listan, båda formaten ger ljud ovanifrån och från alla håll. Därför vore det kanske lite konstigt om jag skulle ska rekommendera en soundbar som inte stöder något av formaten. Men det är precis vad jag tänker göra. Så bra är nämligen Samsung HW-Q66T.

En soundbar kommer alltid att vara en kompromiss, den har små högtalarelement som skickar ut allt ljud framifrån. Den simulerar däremot surroundljud tack vare avancerad digital signalbehandling. Jag vågar påstå att 3D-ljudformat som Dolby Atmos och DTS:X är entusiastformat och är viktigare när man kommer upp en bit i prisklasserna. Det är först när ljudkvaliteten börjar bli tämligen häftig som man kan börja utöka med fler kanaler.

Läs också Imponerande stort ljud Det finns få soundbar-högtalare som lyckas simulera surroundljud lika bra som Sony HT-G700.
Sony HT-G700 spread
samsung hw-q66t
Samsung HW-Q66T saknar Dolby Atmos och DTS:X, fast vem bryr sig? Foto: Samsung

HW-Q66T har egentligen allt du behöver

Samsung HW-Q66T är en billig soundbar för 6 000 kronor som har stöd för allt du behöver. Både Dolby Digital- och DTS-surroundljud tas emot. Dessutom har den DTS Virtual:X, vilket inte får förväxlas med DTS:X. Här tar högtalaren nämligen inte emot någon höjdinformation. Men den har faktiskt uppåtriktade högtalarelement på ovansidan, dit skickar den höjdinformation som den själv skapar efter vad den tar emot från de andra ljudkanalerna.

Oavsett vilken typ av ljud som högtalaren tar emot kan den skapa tredimensionellt ljud genom DTS Virtual:X. Det blir inte lika distinkt och exakt som med äkta DTS:X eller Dolby Atmos, men du får en större ljudbild än om elementen på ovansidan hade saknats.

Förresten, om du absolut måste ha Atmos och DTS:X så kan du lägga ytterligare en tusenlapp och köpa den i övrigt identiska HQ-Q76T.

Samsung HW-Q66T surround simulation
Samsung HW-Q66T simulerar surroundljud väl, med extra hjälp av uppåtriktade högtalarelement. Men utan Dolby Atmos och DTS:X. Foto: Samsung

Bluetooth

HW-Q66T har varken nätverksanslutning, optisk digitalingång eller analog ljudingång, så om du vill lyssna på musik från mobilen så får det bli via Bluetooth. Då ger AAC-formatet bättre ljud än vanlig Bluetooth.

Suveränt ljud

Ljudet från HW-Q66T är klassens mest balanserade. Basen från subwoofern är väl integrerad i ljudbilden och dessutom rappare än de flesta andra. Dialogen i film är tydlig, med fin tyngd i bröstklangen. Det låter stort och övertygande, ljudspåret är prydligare, tightare och renare än hos konkurrenterna.

Surroundkänsla

Intrycket av surroundljud är aningen begränsat, då är exempelvis Sony HT-G700 bättre. Men det hjälper inte. Sammantaget är Samsung bäst.

Samsung har också ett trumfkort: om du har en ny Samsung-TV med Q-Symphony så kan högtalarelementen längst upp användas tillsammans med soundbar-högtalaren och dra upp ljudet ännu mer från TV-bänken. Och med Adaptive Sound kan den analysera ljudnivån i omgivningen och justera sin egen ljudnivå därefter. Om till exempel dammsugaren är igång blir ljudet från HW-Q66T högre.

Musik i stereo via Bluetooth funkar fint, även på detta område är Samsung en bra bit bättre än mängden. Se bara till att ljudnivån justeras oberoende av mobiltelefonen, ställ in så att telefonen ger ifrån sig ljud med fullt ös och justera sedan ljudet med soundbar-volymen.

Samsung HW-Q66T lifestyle2
Foto: Samsung

Slutsats

Samsung HW-Q66T är helt enkelt den allra bästa soundbar-högtalaren i sin prisklass. Framför allt musik låter sällan bra genom en soundbar i den här prisklassen, men Samsung har lyckats balansera ljudet väl. Inte för vasst, inte för tamt eller instängt. Dessa egenskaper kommer naturligtvis till nytta även med film, som låter toppen med fin dialog och bra dynamik. Subwoofern hänger med fint och smälter in i ljudbilden.

Om du absolut måste ha Dolby Atmos-stöd kan du lägga ytterligare en tusenlapp på HW-Q76T, som annars är helt likadan.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Denons jubileumsspelare kan behandla dina skivor med kärlek i många år framöver. Men streaming får kalla handen.
  Vi frågade och ni läsare svarade. Med nästan 4 500 röster är det iPhone 11 som vinner kamerablindtestet.
  Samsung HW-Q950T är den senaste toppmodellen – och minsann ingen besvikelse. Den här soundbar-högtalaren är det krut i!
  Sonus faber Lumina III är det självklara valet av högtalare för mindre rum.
  Tack vare saftig kontrast och färgsprakande Ambilight-ljus ger Philips OLED805 riktigt häftiga bildupplevelser.
  OnePlus 8T är en kompromiss. Därför bör man hålla tungan rätt i mun om man överväger ett köp. För de flesta är OnePlus 8T en av de bästa mobiltelefonerna på marknaden, men användare som har specifika behov bör leta efter något annat.
  Äntligen ett mesh-nätverk med Wi-Fi 6 som vanligt folk kan ha råd med. Är det bara att spänna fast säkerhetsbältet och göra sig beredd på superhastigheter?
  Nyson Lightcycle Morph är helt ensam i sitt slag. Den kan det mesta, men är dålig på att samarbeta.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  TCL Ray-Danz TS9030

  Riktpris: 4500 kr Spännande koncept

  Denon AVC-X6700H

  Riktpris: 27000 kr Du vill aldrig tillbaka

  Epson EH-TW9400

  Riktpris: 32000 kr Den förnuftigaste highend-projektorn

  BenQ W5700

  Riktpris: 30000 kr Billig biomaskin med 4K
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.