TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST TCL Ray-Danz TS9030

Spännande koncept

TCL Ray-Danz TS9030 simulerar surroundljud med smarta akustiska lösningar i stället för avancerad DSP.

forfatter
Publicerad 2020-10-06 - 06:00
Karakter
TCL Ray-Danz TS9030
L&B tycker
Bra tonal sammanhållning. Den stora displayen är lättläst på håll. Flera sittplatser kan avnjuta en större ljudbild.
Slapp dynamik, fjuttig subwoofer. Det finns soundbar-högtalare med en mer övertygande surroundkänsla.
Specifikationer
 • Bredd som skärmstorlek: 48 tum
 • HDMI: (2.0) 1 in/1 ut (ARC)
 • Digitalingång: Optisk, USB-A
 • Analogingång: 3,5 mm AUX
 • Nätverk: Wi-Fi (2,4/5 GHz)
 • Trådlöst: Chromecast, AirPlay 2, Bluetooth
 • Subwoofer: 6,5-tums trådlös
 • Mått: 105 x 5,8 x 11 cm
 • Färg: Svart med mörkgrått tyg
 • Webb: tcl.com
Riktpris: 4 500Pr. 2020-10-06 Produktsida

En soundbar är ett väldigt praktiskt sätt att förbättra TV-ljudet på. Men även om jag personligen är väldigt glad för att de billiga och plastiga surroundsystemen fullständigt har konkurrerats ut av de mycket enklare soundbar-högtalarna, är de helt klart en kompromiss jämfört med riktig hemmabio.

De flesta soundbar-högtalare använder sig av avancerad digitalbehandling (DSP) för att lura publiken att de lyssnar på riktigt surroundljud. Det fungerar fint så länge det bara finns en sittplats som ska ha optimalt ljud – sweetspot. Men en DSP-laddad soundbar fungerar sämre för de som inte sitter i mitten av soffan utan mer ut mot sidan.

Därför jobbar TCL på ett annorlunda sätt med Ray-Danz. I stället för att lösa allting med DSP har konstruktörerna jobbat akustiskt.

TCL RAY-DANZ RAYDANZ det
TCL Ray-Danz TS9030 har en akustisk reflektor på varje sida som sprider ljudet och skapar en bred ljudbild utan behov av kraftfull DSP. Foto: TCL
Läs också Sonos Arc är en lyckad Atmos-soundbar Äntligen har Sonos kommit med en stor soundbar-högtalare. Arc stöder Atmos och har dessutom ett par fiffiga tricks på lager.

”Dansande ljudstrålar”

Som namnet Ray-Danz antyder handlar det om att kontrollera spridningen av ljudet och skicka ut det i rummet i smalare ”strålar”. Sedan reflekteras ljudstrålarna från väggarna och ”dansar” runt rummet. Så att när de till sist träffar lyssnarens trumhinnor kommer de från olika vinklar och vid olika tidpunkter, beroende på vilken vägg de har studsat mest mot.

Målet är att skapa ett mer naturligt surroundljud, utan en massa DSP som visserligen ger en bra sweetspot men som också ofta ger ett onaturligt, kallt och vasst ljud. TCL Ray-Danz ska alltså låta mer naturlig, inte bara med surroundljud och film utan också när man spelar musik i stereo.

Trekanalig soundbar

Ray-Danz TS9030 är en trekanalig högtalare, med separat mellanregister och diskant i mitten för bästa möjliga återgivning av dialogen. Och med två ”fullregisterelement” monterade på vardera sidan. Sidohögtalarna skickar ut ljudet genom akustiska linser – eller reflektorer, som TCL kallar dem – som sedan böjer diskant- och mellanregisterfrekvenserna separat i noga uträknade vinklar. Detta ger en större bredd på ljudbilden, utan använda DSP.

3D-ljud

Ett visst mått DSP måste fortfarande användas. Framför allt för att försöka ge ett intryck av ljud som kommer ovanifrån, eftersom det här är en soundbar som stöder Dolby Atmos, ljudformatet som placerar föremål i ett tredimensionellt rum, även på höjden.

Inga DTS-format stöds, då blir det i stället vanligt PCM-stereoljud.

TCL RAY-DANZ RAYDANZ
Foto: TCL

Trådlöst ljud

När man inte ska använda Ray-Danz TS9030 för att titta på film kan den kopplas till hemnätverket och bli en del av ett smart hem: via antingen Google Home eller Apple HomeKit. Den har nämligen både Chromecast och AirPlay 2 inbyggt. Det finns ingen mikrofon, så om man ska styra den med rösten måste man antingen göra det med mobilen eller en separat smarthögtalare som Google Nest Mini.

Installation och användning

En soundbar ska vara lätt att installera, och här har TCL träffat mitt i prick. Om du inte ska montera den på väggen (som också går fint) är det bara att koppla in den och lägga den på TV-bänken.

Om du vill kan du ansluta Wi-Fi från mobilen, men det går också att bara koppla den till TV:n med HDMI ARC och använda Bluetooth till musiken. Observera att om du vill ha Dolby Atmos från Blu-ray måste du använda HDMI-ingången på Ray-Danz eftersom den inte kan hämta ut det ljudformatet från TV:n. Den saknar nämligen eARC. Den kan däremot hämta ut Atmos från Netflix, som komprimerar ner det till Dolby Digital+. Den här beskrivningen är lite teknisk, allt du behöver veta är att en 4K Blu-ray-spelare eller spelkonsol måste kopplas direkt till soundbar-högtalaren.

Jag gillar att teckenfönstret är så stort. Man ser på långt håll vilken ingång som är vald och vilken sorts ljudspår som spelas. Dolby Atmos, till exempel.

Fjärrkontrollen är överskådlig, varje funktion – inklusive varenda ingång – har en separat knapp. Så som jag gillar det. Om ljudkällan är något annat än Atmos kan du fortfarande trycka på Vertical Surround-knappen och få ett intryck av höjd i ljudet.

Det finns också en AV Sync-knapp om du skulle tycka att ljudet behöver justeras framåt eller bakåt för att synkroniseras med bilden.

 

TCL Raydanz Ray-Danz exploded-view
Två fullregisterelement sitter på var sin sida av högtalaren. Ljudet leds ut genom var sin akustisk reflektor. Längst fram sitter ett mellanregister och en diskant som återger dialogen. Foto: TCL

Så låter Ray-Danz

När det gäller ljud kan TCL TS9030 skryta med en bra sammanhållning, där subwoofern låter som en naturlig del av ljudbilden. I stället för att stå i ett hörn och mullra för sig själv. Filmdialog har en bra fyllighet och en rent allmänt en naturlig klang utan att låta maskerad av basen på något sätt.

Intrycket av surroundljud är en smula begränsat, även med Atmos-ljudkällor. Ljudspåret i Ready Player One ger en betydligt mer omringande känsla när det spelas genom exempelvis Sony HT-G700. Men TCL har ett varmare och mer behagligt ljud.

TS9030 är inte ett krutpaket på något sätt. Både subwoofern och högtalaren ger sig innan ljudet blir tillräckligt engagerande. Fast om du har ett litet vardagsrum och sitter 2–3 meter från TV:n blir det ändå tillräckligt högt och låter oändligt mer fängslande än att bara lyssna på ljudet direkt från TV:n.

Jämfört med andra soundbar-rivaler känns det rent allmänt lite tamt, jag tycker också att det gott hade kunnat finnas lite mer luft i toppen. Och trots att dialogen har en egen, dedikerad centerhögtalare kunde röster ha haft bättre klarhet och dynamik i mina öron.

Musik låter OK, men kunde ha varit bättre. Ljudet blir för ”runt i kanten” och jag saknar attack. Kvinnoröster har för lite tryck i mellanregistret och för lite luft längst upp, och instrument saknar komplexitet i tonstrukturen.

TCL ray-danz raydanz ts9030
Foto: TCL

Slutsats

Ray-Danz TS9030 är en intressant soundbar som använder akustisk manipulation i stället för digitalprocessning för att ge en så bred ljudbild som möjligt. Fördelen är att fler kan njuta av den stora ljudbilden, till skillnad från DSP-baserade högtalare som inte fungerar särskilt bra om man inte sitter i ”sweetspot” i mitten av soffan.

TS9030 är problemfri och enkel att använda. Den återger film och musik på ett fylligt sätt och det är lite coolt att ljudbilden är större på flera platser i rummet.

Även om surroundljudet aldrig blir lika stort som med en del andra konkurrenter så är inte det huvudproblemet. Den största bristen är den slappa dynamiken och den anonyma subwoofern. Ljudet saknar lite attack i både filmer och musik, och det saknas luft och detaljer längre upp.

TCL TS9030 har en ljudbild som är lätt att fatta. Allt är smidigt, bra och problemfritt. Men jag vill ha mer.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Soundbar för bara några hundralappar Creative Stage Air V2 är en bärbar, batteridriven soundbar som kostar nästan ingenting.
Hur bra låter Samsungs ultratunna soundbar? Samsung Ultra Slim Soundbar måste vara den tunnaste vi har skådat, men ljudet är förvånansvärt stort! HW-S810B kan också ett par trick som gör den extra lättplacerad.
Dessa fick oss att häpna De små KEF LSX II är de bästa trådlösa stereohögtalarna i prisklassen.
TAD återvänder med ny högtalare Högtalaren TAD-CR1TX blir inte direkt billig.
Engelska Lowther är tillbaka med Almira Nya Almira är Lowthers första högtalare på 30 år.
Trådlöst studioljud hemma Ett par högtalare som de här är det enklaste sättet att få bra ljud.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend