data-srcset
TESTSamsung The Frame QE55LS03T (2020)
Samsung The Frame QE55LS03T (2020)

Nu har The Frame blivit MYCKET bättre

Med en ny topptrimmad bildpanel har Samsungs design-TV fått en riktig kontrast-boost!

Strama estetiska linjer och utbytbara ramar gör The Frame till en mycket diskret och möbleringsvänlig TV. Den nya Dual LED-tekniken ger betydligt piggare bildkvalitet.
Trots uppgraderad bildpanel: utan direkt LED med lokal dimning saknar The Frame fortfarande lite kontrast jämfört med de mest avancerade QLED- och OLED-skärmarna.
Bästa priser

Att få en TV att se ut som en tavla är en illusion som många tillverkare har försökt åstadkomma. Hittills är det Samsung som lyckats bäst: tack vare den smarta designen med utbytbara ramar i olika träfärger har The Frame en speciell förmåga att glida in i omgivningen. När du inte tittar på TV växlar den till digitalt galleri-läge och visar skön konst eller dina egna familjefoton på skärmen. Detta har gjort The Frame till ett populärt val i många inredningsmedvetna hem.

Till modellåret 2020 har Samsung lanserat en ny och förbättrad fjärde generation, där det mesta ser likadant ut på utsidan. Däremot har det skett flera förändringar på insidan av skalet: The Frame LS03T har en helt ny bildpanel (LCD med Dual LED-teknik) som utlovar stora förbättringar av betraktningsvinkeln och kontrasten. Dessutom introduceras två nya skärmstorlekar, vilket gör att The Frame finns från 32 ända upp till 75 tum!

Alltså ska det gå att utrusta allt från köket till biorummet med en tavel-TV om du vill …

Design

2020-versionen av The Frame finns i flera storlekar, inklusive den här snygga 32-tummaren. (Foto: Samsung)

Samsung har inte bytt designkoncept sedan sist. Nykomlingen LS03T har precis samma strama och raka utförande som tidigare generationer av The Frame.

Enda undantaget är en lite annorlunda utformning på fötterna och på baksidan av apparaten. Detta är dock av liten betydelse, eftersom de flesta antagligen föredrar att hänga Samsung-skärmen på väggen med det medföljande ”No Gap”-väggfästet. Det ser till att TV:n hänger helt tätt intill väggen.

Alla anslutningar görs på Samsungs externa ”One Connect”-kopplingsbox, som bara har en enda tunn ström- och signalkabel upp till TV:n. Sladden som ingår är 5 meter lång, det finns ännu längre att köpa som extrautrustning. Detta gör det enkelt att få en snygg installation utan att det hänger ner kabelspaghetti från TV:n.

annons

De utbytbara ramkanterna (extrautrustning) är själva essensen av The Frame. De sätts fast på utsidan med magneter och finns i en rad olika färger. Vi anser att de här ramarna är ett måste, eftersom TV:n ser väldigt naken och tråkig ut utan. Därför är det positivt att Samsung och Elgiganten i år har valt att sänka priset till runt tusenlappen, mindre än hälften av vad de kostade tidigare.

annons

Användning och finesser

Samsungs användargränssnitt Tizen har fått en liten ansiktslyftning i år. Grafiken har blivit skarpare på samma gång som färgerna har blivit mer behagliga för ögonen än den ”bländvita” menyn vi sett tidigare. Menysystemet är väldigt snabbt och intuitivt och fungerar utmärkt med den smala och ergonomiska fjärrkontrollen. Den använder Bluetooth och är därför mycket mindre riktningskänslig än vanliga infraröda fjärrkontroller.

Samsungs menysystem är förnyat med en ny look och flera nya appar. (Foto: Audun Hage)

Samsung har för övrigt sett till att utvidga det redan breda app-sortimentet: förutom Apples TV-app och AirPlay 2-stöd hittar man numera även musiktjänsten Apple Music ombord. Videobutiken Rakuten är också en relativt färsk nykomling som erbjuder streaming av filmer och serier i 4K HDR-kvalitet. Dessutom ligger appar som Netflix, HBO, Canal Digital och Amazon Prime lätt tillgängliga på startmenyn. Man kan själv inreda menyn med de tjänster man gillar bäst.

HDMI 2.1

2020-modellen av The Frame har fått en ny One Connect-kopplingsbox med ett par viktiga uppdateringar. HDMI-ingångarna använder numera den nya HDMI 2.1-standarden, som stöder en rad avancerade finesser. Bland annat 4K-video med upp till 120 bilder per sekund (High Frame Rate/HFR), Variable Refresh Rate (VRR) och Auto Low Latency Mode (ALLM). Dessa standarder kommer framför allt att bli relevanta i samband med nästa generation spelkonsoler, för att ge optimala prestanda och lägsta möjliga fördröjning (input lag). Och apropå kort fördröjning: Vi uppmätte Samsung-skärmen till rekordlåga 5 millisekunder i spelläge, när interpolering/rörelseutjämning var avstängt. Med Motion Plus (optimerat för spel) aktiverat hamnade vi på mellan 20 och 30 millisekunder.

Observera att det bara är bara 55-, 65- och 75-tumsversionen av The Frame som stöder alla de senaste HDMI-finesserna. De mindre skärmstorlekarna 32, 43 och 50 tum har 50 Hz-panelfrekvens i stället för 100 Hz och klarar därför inte lägena med högre bildfrekvens (HFR, VRR och 4K/60p). 32-tummaren får för övrigt klara sig med Full HD 1080p-upplösning.

annons

Sist men inte minst har The Frame fått den uppgraderade ljudreturkanalen eARC, med mycket större bandbredd än tidigare. Det möjliggör bland annat högupplöst ljudöverföring (24 bit/192 kHz) till exempelvis Atmos-kompatibla soundbar-högtalare via HDMI.

Art Mode: digitalt galleri

När du stänger av TV:n väcks bildfunktionen i The Frame till liv. Där kan du välja att ladda upp en eller flera av dina egna bilder och göra ett stämningsfullt bildspel.

Dessutom kan du välja att prenumerera på Samsungs Art Store, som ger tillgång till mer exklusiva verk av kända konstnärer och fotografer. Det finns fler än 1000 olika motiv att välja mellan! Tjänsten är gratis i tre månader efter att du köpt TV:n och kostar sedan 49 kronor per månad.

Samsungs Art Store har många olika motiv från kända konstnär och fotografer. (Foto: Audun Hage)

2020-versionen av Art Store är uppgraderad med en ”kurator”-funktion som rekommenderar bilder efter dina egna preferenser. Konsten är också bättre kategoriserad än tidigare, vilket gör det enklare att hitta ett passande motiv.

Nytt för i år är att Frame-modellerna även har tillgång till Samsungs Ambient Mode. Detta standby-läge skiljer sig från konstläget genom att det kan imitera bakgrunden på väggen bakom, visa information som klockslag och väderprognoser, och mycket annat.

Bildkvalitet

2020-versionen av The Frame har fått en välförtjänt förbättring av kontrast och skärpa. Här från ”Gemini Man” med Will Smith. (Foto: Audun Hage)

Som du har kunnat läsa hittills har det inte gjorts några större förändringar på designen i årets Frame-modell. Russinen i kakan är därför den uppgraderade bildpanelen som ska hjälpa till med att eliminera några av svagheterna i tidigare årgångar.

Tidigare Frame-modeller har haft relativt ordinära LCD-paneler med kantbelysning, utan avancerade lösningar som direkt LED eller lokal dimning, och var därför tvungna att nöja sig med en kontrast som var medelmåttig. Förra årets version (LS03R) fick dock en uppgradering i form av QLED-färgfilter och bättre processorkraft, vilket gav ett märkbart lyft i bildkvaliteten.

I år är det själva bakbelysningen som Samsung har velat göra något åt: årets modell har fortfarande kantbelysning men har nu två olika typer av lysdioder (Dual LED) med kall respektive varmvit färgtemperatur. Detta ska bidra till en jämnare färgbalans och betydligt bättre kontrast, med mindre ljusläckage än i föregångarna. Till och med betraktningsvinkeln ska ha förbättrats något, enligt Samsung.

Frågan är om Dual LED verkligen ger några fördelar rent bildmässigt, eller om det bara är ”kejsarens nya kläder”? För att titta närmare på det så ställde vi QE55LS03T på testbänken bredvid 2019-modellen LS03R, som vi redan har fina erfarenheter av.

Vi går direkt på material av hög kvalitet: 4K Blu-ray-filmen Gemini Man, med Will Smith i huvudrollen, serverad i kristallklar 4K HDR och med 60 bilder per sekund. Med källmaterial som detta bör båda TV-apparaterna kunna visa sig från sin bästa sida. Och det tar inte lång tid att konstatera att nykomlingen LS03T har ett par rejäla fördelar!

STOR KONTRASTSKILLNAD: Den nya 2020-versionen av The Frame (t h) har fått betydligt bättre kontrast och svärta än föregångaren. Här från actionfilmen ”Gemini Man”. (Foto: Audun Hage)

Det första som slår oss vid en direkt jämförelse är att 2020-modellen har en betydligt jämnare ljusfördelning och en bredare betraktningsvinkel. Färgerna ändrar inte karaktär i lika hög grad som 2019-modellen när vi flyttar oss ut mot sidan.

Fjolårsmodellen LS03R har faktiskt redan en ganska imponerande färgåtergivning, men även på detta område innebär 2020-modellen ett tydligt lyft. Färgerna är mer nyanserade, med jämnare färgövergångar från mörkt till ljust. Rent allmänt är det mer tryck i färgerna, utan att det tycks ha några negativa biverkningar.

Scenerna där Smiths rollfigur vaknar av inbrottslarmet är mycket mörka och dunkla men har ett par små ljusa detaljer – en stor utmaning för alla LCD-skärmar. Här har 2019-modellen tyvärr en tendens att dränka de mörkaste detaljerna i ett blåaktigt färgstick. Den klarar helt enkelt inte av att återge de mörkaste områdena. Detta blir bara mer framträdande ju längre ut mot sidan vi flyttar oss och betonar ett problem som är ganska utbrett på vanliga VA LCD-skärmar.

Över till 2020-modellen med Dual LCD, där det är uppenbart att den hanterar de mörka scenerna mycket bättre. För det första är svärtan betydligt djupare: LS03T kan återge mörkare detaljer utan att ”crusha” i svart, och dessutom liknar de mörka tonerna mer äkta svart, utan den plågsamma tendensen till blåstick. I scenen där superagenten Henry Brogan (Smith) slåss med en yngre version av sig själv(!) finns det en stark ficklampa med i bilden, här har 2020-modellen betydligt starkare kontrast och ljusintensitet mot den mörka bakgrunden. Detta intryck bevaras även när vi tittar på skärmen lite från sidan.

För oss är det ingen tvekan: skillnaderna vi ser går klart till Dual LEDs favör. Men även om Samsung har en markant bättre kontrast än de flesta Edge LED-baserade TV-apparater så är det fortfarande en bra bit kvar till att den kan mäta sig med de bästa highend-skärmarna. Den nya LED-belysningen fungerar imponerande bra, men utan förmågan att kunna variera ljusstyrkan på olika ställen på skärmen (lokal dimning) lika exakt som en äkta bak-LED- eller OLED-skärm, så kommer den inte att få lika bra kontrast. Ändå är detta ett stort steg i rätt riktning, i synnerhet när man tar med priset i beräkningen.

Ljudkvalitet

Samsung The Frame är utrustad med stereohögtalare och 2 x 10 watts effekt. De undermonterade högtalarna ger en tydlig och fyllig ljudkaraktär, med fin klarhet i röster. Ändå är det nog lockande att komplettera med en passande soundbar och trådlös subwoofer. I det här sammanhanget är det värt att nämna att Samsung har lanserat en serie soundbar-högtalare som är gjorda för att matcha deras lifestyle-produkter: den nya S60T-serien som förväntas komma i juni, är klädd i exklusivt Kvadrat-tyg.

Slutsats

Samsung The Frame har länge varit en av våra favoriter när det gäller design och användarvänlighet, och med den senaste innovationen på panelfronten (Dual LED) har även bilden blivit riktigt bra. Både kontrast, färg och betraktningsvinkel är synligt förbättrad jämfört med 2019-modellen och gör att The Frame kan hävda sig mot tuffare konkurrenter än tidigare. Detta är inte nödvändigtvis TV:n för dig som vill ha extrema prestanda – då finns det ännu mer kontrastrika OLED- och direkt-LED-skärmar där ute. Men om du är på jakt efter en bra allround-TV med fin bild, smarta lösningar och inredningsvänlig design så är The Frame fortfarande ett av de bästa köpen.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
Logga in för att läsa vidare.

Provprenumeration
3 veckor för 3 kr
Tillgång till alla tester och nyheter på Ljud & Bild i 3 veckor
6 månader
Endast 53 kr/mån
Få tillgång till alla tester och nyheter på Ljud & Bild i 6 månader
Tillgång till vår köpguide bestående av tusentals av produkter.
12 månader
Endast 49 kr/mån
Tillgång till alla tester och nyheter på Ljud & Bild i 12 månader
Tillgång till vår köpguide bestående av tusentals av produkter.

Fakta

 • Storlek/typ: 55-tums LED LCD
 • Upplösning: 3840×2160 (4K Ultra HD)
 • Operativsystem: Tizen
 • Ingångar: 4 HDMI (2.1), 3 USB
 • Utgångar: Optisk digitalt ljud
 • HDR: HDR10+
 • Övrigt: Dual LED LCD, One Connect-box, Samsung Art Gallery
 • Webb: samsung.com/se

Pris

14000 :-

Bästa priser

Har du något att tillägga?
Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

  Alternativ till Samsung The Frame QE55LS03T (2020)

  Sony 85XH9505 85

  Fantastisk bild i 85 tum

  Sony XH95 tar oss med in i 2020 på allvar, med överlägsen TV-kvalitet. Och från LCD!

  Kinoopplevelse med storskjerm: To 2019-kupp - QLED vs OLED

  Biokänsla med storskärm: Två 2019-klipp

  Nu går det att spara mycket på TV-modeller från 2019. De stora skärmarna i highend-klassen är extra intressanta. Vi jämför QLED med OLED.

   data-srcset

  OLED och Ambilight gör susen!

  Philips 65OLED804 kombinerar kontrasten från OLED med Ambilight-omgivningsljus, vilket definitivt bidrar till att höja stämningen. Ljudet är dessutom förvånansvärt bra.

   data-srcset

  Superstark kontrast!

  Panasonics billigaste OLED-TV erbjuder superstarka bildprestanda till ett attraktivt pris.

   data-srcset

  TCL 65EC785 har ljud från Onkyo

  TCL 65EC785 är en välutrustad 4K-TV med HDR, Android Smart TV och inbyggd Onkyo-soundbar till ett bra pris. Men räcker det för att klå konkurrenterna?

  LG SM8600 har et fint utseende med slanke linjer og en buet, sentermontert fot. (Foto: LG)

  Kan LG:s nya LCD-skärm mäta sig med OLED?

  LG är mest kända för sina OLED-skärmar med glittrande färger och stark kontrast. Därför är det lätt att glömma bort att de har flera utmärkta LCD-TV-apparater också ...

   data-srcset

  Stortest: Samsung QLED 4K TV

  Vilken Samsung-TV är det bästa köpet? Vi testar oss igenom djungeln av QLED-skärmar!

   data-srcset

  OLED med dolda talanger

  Sonys nya OLED-TV kan skryta med otroligt fin bildkvalitet, men det bästa av allt är ljudet ...