Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender: Lucka 06Delta

TEST: Polk Audio Magnifi Mini

En riktig mini

Från Polk Audio kommer Magnifi Mini, en liten soundbar som låter som om den är mycket större.

Skrivet av / 2021-02-09 - 06:00
Polk Audio Magnifi Mini
Geir Gråbein Nordby

Om man ska kalla Magnifi Mini för en soundbar eller inte är inte så lätt att veta. Den ser inte ut som en sådan, utan snarare som en medelstor Bluetooth-högtalare. Den har Bluetooth för musikuppspelning också, men är alltså tänkt att stå i TV-rummet.

Läs också Sonos Beam Beam är Sonos billigaste soundbar hittills, ändå kan den mer än sina större syskon.

Det måste finnas många som är intresserade av en så här liten högtalare i TV-rummet. En som med sina 34 cm på bredden är nästan osynlig men som ger ljudet en helt ny dimension om man är van vid det som kommer ur den platta TV:n. Om det är den här storleken du letar efter så saknar den faktiskt konkurrens. Ökar du bredden med 10–15 cm så hittar du den ännu billigare (och mycket sämre) Panasonic SC-HTB250 och även Sony HT-MT300. Sonos Beam, som ändå får betraktas som kompakt, är faktiskt dubbelt så bred som Polk Magnifi Mini.

Polk Audio Magnifi Mini
Foto: Polk Audio

Trådlös subwoofer

För att hjälpa till i basregistret är Magnifi Mini utrustad med en trådlös subwoofer som har ett 6,5-tums baselement på undersidan. Den kan till exempel stuvas undan i ett hörn.

Som de flesta soundbar-högtalare kopplas Magnifi Mini till TV:n med en HDMI-kabel. Använd ingången på TV:n som märkt ”ARC”, så hämtas ljudet ut från TV:n direkt, oavsett vilken källa du tittar på. Har du en äldre TV utan ljudreturutgång (HDMI ARC) så får du använda en optisk digitalkabel. Det finns också en analog 3,5 mm-kontakt om du vill koppla in en ljudkälla som inte har någon digitalutgång.

Här är Polk Audios presentation av Magnifi Mini:

Stöder Chromecast

Om du vill få ut det mesta av musiklyssningen kan högtalaren kopplas till Wi-Fi-nätverk med Google Home-appen på mobilen, sedan kan du strömma musik direkt till den från musiktjänster som stöder Chromecast. Detta ger också bästa ljudkvalitet, eftersom du inte behöver gå via komprimerad Bluetooth.

Magnifi Mini stöder surroundljud med Dolby Digital, alla andra format måste konverteras till PCM i TV:n för att det ska komma ljud ur högtalaren. Det betyder också att den inte har utökad ljudreturkanal, eftersom det bara behövs om man ska avkoda högupplösta ljudformat.

Polk Magnifi Mini drivers
Magnifi Mini är en pytteliten soundbar, men med hjälp av sex högtalarelement och digitalteknik skapar den en större ljudbild än man tror. Foto: Polk Audio

Smidig att använda

Användarvänligheten är inget hokus-pokus. Den lilla fjärrkontrollen har direktknappar för alla funktioner och de mest använda knapparna har vit text eller vita ikoner på svart bakgrund. De minst använda har svarta ikoner, men är markerade eller nedsänkta så att man kan känna sig fram. Det kan ta ett litet tag innan man lär sig den, men fjärren fungerar fint och ligger bra i handen.

Jag hade velat ha en display på fronten av högtalaren. I stället möts jag av rader av lysdioder som går upp och ner beroende på vald ljudnivå och funktion. Man vänjer sig, men det är vare sig särskilt visuellt tilltalande eller särskilt användarvänligt.

Man kan välja mellan olika ljudlägen och det går dessutom att justera röstregistret upp och ner med en särskild Voice-funktion.

Polk Magnifi Mini sub
Den trådlösa subwoofern bidrar starkt till den fylliga basen. Foto: Polk Audio

Ljudet är inte mini

Jag hade inga förväntningar på den här lilla oansenliga ljudlimpan, som väger lite och känns väldigt plastig. Därför blev överraskningen stor när jag upptäckte att ljudbilden minsann inte alls var lika snäv som den ringa storleken antyder. Musik i stereo är bredare än högtalaren och samma sak med filmljud. Jag lurades aldrig att tro att det var surroundljud, men ljudbilden fyller faktiskt rummet väl. Speciellt om du har tur och får mittenplatsen framför TV:n. De som sitter ut mot sidorna av soffan får mycket mindre rymd i sin ljudbild.

Magnifi Mini låter bäst i ljudläget Musik. Detta gäller inte bara med musik utan även med film. Om du använder Film blir dialogen ännu tydligare, framför allt om du förstärker den med Voice-knappen. Men det blir för vasst och onaturligt för att jag ska uppskatta det. I musikläget får rösterna ett större mellanregister. Höjer du nivån på rösterna med Voice-funktionen så blir en större del av röstregistret förstärk än i filmläget. Även bröstklangen, inte bara i den skarpaste delen av stämbanden. Därför låter Musik alltid mer naturligt och mindre vasst.

Både musik och film låter riktigt bra om Magnifi Mini ställs in så att den spelar på låg eller medelhög ljudnivå. Det enda jag saknar är mer luft allra längst upp. Det kan låta lite instängt, särskilt luftiga kvinnoröster tappar lite av sin glöd genom Polk-högtalaren.

Inte riktigt hela vägen

Höjer man volymen tills den närmar sig maxnivå så ökar förvrängningen markant. Det låter betydligt skarpare och vassare, och om man jämför Magnifi Mini mot andra soundbar-högtalare som Sonos Beam så kommer den till korta. Detta är också lite av problemet. Magnifi Mini kostar 5 000 kronor, vilket gör att den är en smula dyrare än Sonos Beam. Men även om du får en subwoofer här så har Beam bättre ljud – trots att den saknar den sista oktaven i basen.

Om du är villig att gå upp i storlek får du Samsung HW-Q66T för nästan samma pengar som Magnifi Mini. Samsungen spelar i cirklar runt den. Jag vågar påstå att även nästan lika kompakta Sony HT-MT300, som är likadan som HT-MT500 fast saknar Chromecast och nätverk, är bättre rent ljudmässigt.

 

Polk Audio Magnifi Mini
Foto: Polk Audio

Slutsats

Magnifi Mini är en ultrakompakt soundbar som verkligen får plats överallt. Bredden är inte större än en 14-tums skärm, vilket gör att den nästan försvinner rent visuellt. Då är det bra att den har en trådlös subwoofer bredvid, som tar hand om basen.

Ljudbilden är större än man skulle kunna tro, allra störst för den som sitter mitt framför TV:n. Musik låter helt okej och TV funkar fint. Se bara till att använda ljudläget Musik, det låter naturligast oavsett vad du lyssnar på.

Med både Bluetooth och Google Cast inbyggt har Polk Magnifi Mini ett stort användningsområde. Ljudkvaliteten når inte upp till de bästa soundbar-högtalarna som kostar lika mycket, men det har alltså fördelen av att den är exceptionellt kompakt.

Karakter
Polk Audio Magnifi Mini
Basic

Ljud & Bild tycker

Förvånansvärt potent ljud för att vara så liten. Enkel att placera, enkel att använda. Plastig känsla. Lite för dämpad i diskantregistret.

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Studioljud hemma

Måste användas med försiktighet

Drömljudet vi önskar att vi hade råd med

Äkta bärbar hemmabio

Högtalarna du blir förälskad i

Tuffare än de flesta

Herregud en sådan ljudbild!

Bärbar strandfest

De bästa högtalarna du aldrig har hört talas om

Soundbar: Så får du det bästa TV-ljudet

Två steg framåt och ett tillbaka för Move 2

Groovy ljud för kräsna öron

Ljud & Bild
Rulla till toppen