TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Martin Logan Motion 20

Martin Logans gener

Motion 20 är den minsta golvhögtalaren i Martin Logans andra generation av Motion-serien. Och visst, som vanligt är en ny ML väsentligt bättre än föregångaren.

forfatter
Publicerad 2012-12-04 - 00:00
L&B tycker
Lätt att placera Harmoniskt ljud Fysiskt liten
Fysiskt liten
Specifikationer
 • Tvåvägs golvhögtalare
 • 1,4-tums FMT-diskant
 • 2 x 5,5-tums bas/mellanregister
 • Omfång: 46–25 000 Hz
 • Känslighet: 90 dB

Under många år har det varit så att när Martin Logan kommit med en ny modell har den både varit bättre och billigare än den modell den ersatte. För ett par år sedan kom Martin Logan med en billigserie vid namn Motion. Nu har andra generationen av Motion-serien kommit. Och här frångår Martin Logan sin princip genom att de nya modellerna inte är billigare. Men, de är större och bättre – flera klasser bättre.

Vi har sett på den minsta av de två golvmodellerna, Motion 20.

Liten golvare
Martin Logan Motion 20 är en liten golvhögtalare, 93 x 17 x 30 cm (HxBxD). Vikten är knappa 17 kg.  Mycket mindre kan väl en golvhögtalare inte vara innan den kräver ett stativ …

Bestyckningen är en 1,4-tums Folded Motion Transducer, som är Martin Logans variant av Dr. Heils diskantelement med veckat membran, faktiskt är membranet på hela 13,3×4,4 cm. Andra firmor har länge arbetat med denna typ av diskant i olika varianter, bland annat Burmester, Audiovector, Elac och Adam Audio.

Bas- och mellanregister tas om hand av två 5,5-tums element med aluminiummembran som sitter i en asymmetrisk kammare. Basporten sitter längst ned på högtalarens baksida. Bi-wiring-terminalerna är av samma typ som på firmans lite dyrare högtalare och är alldeles utmärkta, härligt med terminaler man kan dra till ordentligt med ren handkraft. Det medföljer bleckjumpers om man vill köra single-wire.

Kabinettet känns stabilt och tämligen resonansdämpat och fronten är en perforerad platta som sitter med magnet. Testexemplaren var utförda i svart pianolack med utmärkt finish.

Harmoni
För mig handlar en högtalares återgivning till syvende och sist om harmoni. Det hela ska hänga ihop, inga frekvensavsnitt ska varken pocka på extra uppmärksamhet eller upplevas som om de inte riktigt är i nivå med resten, så lite som möjligt ska läggas till eller dras ifrån.

Motion 20 är absolut en välbalanserad högtalare. Det speciella diskantelementet har mycket som talar för sig, och är en elementtyp som syns oftare och oftare, trots att det inte är ett helt billigt element att tillverka. Jag har haft många positiva erfarenheter med denna elementtyp, som ofta upplevs ge en väldigt öppen, luftig och inte minst ren återgivning.

Så även här. Jag har exempelvis roat mig lite med att lyssna på hur cymbaler låter och klingar ut. Det är ett rent nöje med Motion 20 där det både ges tillräckligt med tid och tillräckligt med luft för att det hela ska klinga som det ska. Till exempel upplever jag att reggae-trummor, med mycket kantslag på kaggen och vältajmade snärtar på cymbalerna, verkligen kommer till sin rätt.

Jag konstaterar också att det faktum att högtalaren inte lägger till något gör att somliga kommer att uppleva den som en aning slank i ljudbilden. Det är i så fall helt riktigt, men enligt mig en fördel med tanke på storleken. Det gör den också lättare att möblera med, då du kan få mer hjälp i basregionen genom att flytta högtalaren närmare bakväggen.

Och så är det ju många som tvingas möblera med sin hifi, och kanske speciellt när vi rör oss i denna prisklass och lägre. Många golvhögtalare placeras dessvärre på grund av estetiska skäl så att de inte kan prestera sitt bästa, eller ens särskilt bra, men Motion 20 hör till dem som tål att komma närmare bakväggen med bibehållen ljudkvalitet.

Placerad en bit ut i rummet läggs inget till, du får ingen mullrande obehaglig bas som inte hänger ihop med resten. Vill du ha en kraftigare botten generellt kan du bara gå upp en storlek till Motion 40 – men då får du också en fysiskt större högtalare.

Motion 20 hör också till den typen av utrustning som säkert kommer att utsättas för en hel del Spotify och liknande tjänster. Även det klarar den alldeles utmärkt. Du kan ta till dig det du hör och den förmår att sparka liv i det mesta. Det är helt enkelt intressant att lyssna – vilket är ett av de första kriterierna jag går efter redan när jag väljer ut mina testobjekt. Om det inte är intressant att lyssna, varför då ens bry sig?

The Logan heritage
Jag hade under många år diverse Martin Logan-elektrostathögtalare i mitt hem, och jag har njutit i fulla drag av Martin Logans kunnande. Inte minst av att varje ny modell verkligen var ett ordentligt framsteg gentemot de föregående. Det är produktutveckling det!

Motion 20 är en av Martin Logans minsta modeller och är även denna ett väsentligt framsteg gentemot den första Motion-serien. Och – trots att den arbetar efter ett annat system än elektrostaterna har den mycket av Martin Logans speciella ljudgener i sig. Motion 20 är, precis som de större modellerna, en högtalare som jag tror att man bara kommer att sätta mer och mer värde på ju längre man har den.

Snyggt jobbat!

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Senaste artiklar:

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
HiFi-ikoner byter ägare Riskkapitalbolaget Highlander Partners har förvärvat McIntosh Group, som även står bakom Sonus faber.
Letar du efter en ny soundbar? Kolla in vår topp 10-lista. Vill du ha bättre ljud från din TV? Här hittar du de 10 bästa soundbar-högtalarna just nu!
Marshall förnyar sina trådlösa högtalare Uppdatering av Acton, Stanmore och Woburn.
Den trådlösa favoriten får en efterlängtad funktion KEF LSX II blir ännu bättre och ännu mer praktiska.
Gatufest med handtag från Sony Sony lanserar tre nya högtalare i X-serien, XG300, XE300 och XE200 för dig som vill ta festen med dig.
Bärbara sommarhögtalare från Philips Philips S4807 och S7807 är vatten-, sand- och stötsäkra Bluetooth-högtalare
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend