: Martin Logan Motion 20

Martin Logans gener

Motion 20 är den minsta golvhögtalaren i Martin Logans andra generation av Motion-serien. Och visst, som vanligt är en ny ML väsentligt bättre än föregångaren.

Under många år har det varit så att när Martin Logan kommit med en ny modell har den både varit bättre och billigare än den modell den ersatte. För ett par år sedan kom Martin Logan med en billigserie vid namn Motion. Nu har andra generationen av Motion-serien kommit. Och här frångår Martin Logan sin princip genom att de nya modellerna inte är billigare. Men, de är större och bättre – flera klasser bättre.

Vi har sett på den minsta av de två golvmodellerna, Motion 20.

Liten golvare
Martin Logan Motion 20 är en liten golvhögtalare, 93 x 17 x 30 cm (HxBxD). Vikten är knappa 17 kg.  Mycket mindre kan väl en golvhögtalare inte vara innan den kräver ett stativ …

Bestyckningen är en 1,4-tums Folded Motion Transducer, som är Martin Logans variant av Dr. Heils diskantelement med veckat membran, faktiskt är membranet på hela 13,3×4,4 cm. Andra firmor har länge arbetat med denna typ av diskant i olika varianter, bland annat Burmester, Audiovector, Elac och Adam Audio.

Bas- och mellanregister tas om hand av två 5,5-tums element med aluminiummembran som sitter i en asymmetrisk kammare. Basporten sitter längst ned på högtalarens baksida. Bi-wiring-terminalerna är av samma typ som på firmans lite dyrare högtalare och är alldeles utmärkta, härligt med terminaler man kan dra till ordentligt med ren handkraft. Det medföljer bleckjumpers om man vill köra single-wire.

Annons

Kabinettet känns stabilt och tämligen resonansdämpat och fronten är en perforerad platta som sitter med magnet. Testexemplaren var utförda i svart pianolack med utmärkt finish.

Harmoni
För mig handlar en högtalares återgivning till syvende och sist om harmoni. Det hela ska hänga ihop, inga frekvensavsnitt ska varken pocka på extra uppmärksamhet eller upplevas som om de inte riktigt är i nivå med resten, så lite som möjligt ska läggas till eller dras ifrån.

Motion 20 är absolut en välbalanserad högtalare. Det speciella diskantelementet har mycket som talar för sig, och är en elementtyp som syns oftare och oftare, trots att det inte är ett helt billigt element att tillverka. Jag har haft många positiva erfarenheter med denna elementtyp, som ofta upplevs ge en väldigt öppen, luftig och inte minst ren återgivning.

Så även här. Jag har exempelvis roat mig lite med att lyssna på hur cymbaler låter och klingar ut. Det är ett rent nöje med Motion 20 där det både ges tillräckligt med tid och tillräckligt med luft för att det hela ska klinga som det ska. Till exempel upplever jag att reggae-trummor, med mycket kantslag på kaggen och vältajmade snärtar på cymbalerna, verkligen kommer till sin rätt.

Jag konstaterar också att det faktum att högtalaren inte lägger till något gör att somliga kommer att uppleva den som en aning slank i ljudbilden. Det är i så fall helt riktigt, men enligt mig en fördel med tanke på storleken. Det gör den också lättare att möblera med, då du kan få mer hjälp i basregionen genom att flytta högtalaren närmare bakväggen.

Annons

Och så är det ju många som tvingas möblera med sin hifi, och kanske speciellt när vi rör oss i denna prisklass och lägre. Många golvhögtalare placeras dessvärre på grund av estetiska skäl så att de inte kan prestera sitt bästa, eller ens särskilt bra, men Motion 20 hör till dem som tål att komma närmare bakväggen med bibehållen ljudkvalitet.

Placerad en bit ut i rummet läggs inget till, du får ingen mullrande obehaglig bas som inte hänger ihop med resten. Vill du ha en kraftigare botten generellt kan du bara gå upp en storlek till Motion 40 – men då får du också en fysiskt större högtalare.

Motion 20 hör också till den typen av utrustning som säkert kommer att utsättas för en hel del Spotify och liknande tjänster. Även det klarar den alldeles utmärkt. Du kan ta till dig det du hör och den förmår att sparka liv i det mesta. Det är helt enkelt intressant att lyssna – vilket är ett av de första kriterierna jag går efter redan när jag väljer ut mina testobjekt. Om det inte är intressant att lyssna, varför då ens bry sig?

The Logan heritage
Jag hade under många år diverse Martin Logan-elektrostathögtalare i mitt hem, och jag har njutit i fulla drag av Martin Logans kunnande. Inte minst av att varje ny modell verkligen var ett ordentligt framsteg gentemot de föregående. Det är produktutveckling det!

Motion 20 är en av Martin Logans minsta modeller och är även denna ett väsentligt framsteg gentemot den första Motion-serien. Och – trots att den arbetar efter ett annat system än elektrostaterna har den mycket av Martin Logans speciella ljudgener i sig. Motion 20 är, precis som de större modellerna, en högtalare som jag tror att man bara kommer att sätta mer och mer värde på ju längre man har den.

Annons

Snyggt jobbat!

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 19 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
Har du den här produkten?
Sätt ditt betyg.

0 / 5. Antal röster: 0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Sven Bilen


Senaste artiklar:

Annons
Annons

Läs också

Focal har överträffat vad vi trodde var möjligt från slutna hörlurar i den här prisklassen.
JBL Live Pro+ är kompletta, med aktiv brusreducering. Och även om de är medelmåttiga direkt ur kartongen så räddas de av en sagolik EQ i appen. Alltså kan ljudet ändå bli klassledande!
Trådlösa hörlurar med aktiv brusreducering brukar kosta mer än de här.
Det är Marshall Mode II man ska ha om man älskar att det trycker till lite i öronen när man spelar musik. Högt, så klart.
Den bästa kameran vi har testat har kommit i en mer kompakt version, till ett lägre pris.
Tangents lilla trådlösa förstärkare är perfekt till en liten nybörjarstereo i hobbyrummet eller barnrummet.
Ska du ha hifi i studentrummet eller ett par fina högtalare på skrivbordet så kommer du långt för lite pengar med de här.
2021 års Mercedes S-klass är full av innovativa och lysxiga lösningar för både ögon och öron. Vi har tillbringat ett par dagar bakom ratten för att se och höra vad nykomlingen har att erbjuda!
Focal har överträffat vad vi trodde var möjligt från slutna hörlurar i den här prisklassen.
JBL Live Pro+ är kompletta, med aktiv brusreducering. Och även om de är medelmåttiga direkt ur kartongen så räddas de av en sagolik EQ i appen. Alltså kan ljudet ändå bli klassledande!
Xiaomi Mi 11 är den första mobilen med Qualcomms nya Snapdragon 888-processor. Det är den du ska köpa om du vill ha mest för pengarna.
Oavsett om du får resa bort i påsk eller måste hålla dig hemma i grannskapet så blir allt bättre med en av de här bärbara högtalarna.
Citroën har lyckats elektrifiera C4 utan att gå i fällan, ë-C4 Shine är en helt annorlunda upplevelse.
Electrocompaniet har uppdaterat sitt phonosteg, men ändringarna är subtila.
Samsung Galaxy SmartTag är ett liten Bluetooth-bricka som håller reda på dina saker.
Du förtjänar det bästa ljudet terrassen i påsk. Du måste helt enkelt ha ett par utomhushögtalare