: JBL Trip

Bilhögtalaren som kan tas med

JBL Trip utökar Bluetooth-högtalarnas användningsområde på ett begåvat sätt.
Ljud & Bild tycker
Smarta funktioner och utmärkt ljud till ett rimligt pris. Att ge Bluetooth-högtalaren bilfunktioner är en genial idé.
Styrningen känns inte helt genomtänkt. Ska man använda handsfree måste man titta på högtalaren för att hitta funktionen.
Specifikationer
  • Element: 40 mm fullregister
  • Förstärkare: 3,2 watt
  • Frekvensomfång: 160–20 000 Hz
  • Anslutning: Bluetooth 3.0 (A2DP, HFP, HSP)
  • Batteri: 1200 mAh, upp till 8 timmar musik eller 20 timmar tal
  • Mått/vikt: 134 x 64 x 34 mm/230 gram
Annons
Annons
forfatter

JBL Trip är en liten Bluetooth-högtalare. Sådana har vi sett ganska så många av. Men den här skiljer sig från mängden genom att vara avsedd för att användas i bilen.

Det finns inget som hindrar att man tar med sig den lilla ovala högtalaren i fickan eller väskan när man lämnar bilen (det kan till och med vara en god idé att inte ha en lockande röd JBL-logga sittande synligt för nyfikna förbipasserande) men den är främst gjord för att användas i bilen.

Man behöver vare sig borra eller klistra i kupén. Högtalaren är försedd med en bygel som passar att hänga i solskyddet. Bygeln och högtalaren sitter fast med magneter så att själva högtalaren kan tas loss på ett ögonblick.

Merparten av trådlösa Bluetooth-högtalare är försedda med inbyggd mikrofon och funktioner för handsfree-samtal. Men i Trip har de för en gångs skull en poäng!

När JBL Trip sitter på plats är den tillräckligt nära för att fungera för mobilsamtal. Inte minst tack vare inbyggd brusreducering som filtrerar bort brus från kupén. Högtalaren är dessutom kompatibel med Siri och Google Now, så att man kan ge telefonen röstkommandon.

Kontrollerna som styr volym, handsfree-samtal och mikrofon är touch-knappar som sitter ovanpå högtalaren. Det ser logiskt ut, men när Trip sitter på plats på solskyddet är knapparna osynliga. Och i en mörk kupé famlar man i blindo.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

 

Ljudet

I bruksanvisningen är JBL frikostiga med skryt om att Trip har JBL:s berömda ljud. Det är stora ord om ett 4-centimeters högtalarelement som drivs av en 3,2-watts förstärkare. I synnerhet som det nämnda JBL-ljudet är något vi brukar förknippa med professionella studiomonitorer och ljudsystem till biografer. Vi kan lika gärna avslöja med en gång att Trip inte riktigt lever upp till märkets stolta rykte. Och kör du runt i en Tesla eller någon annan bil med ett ljudsystem i den bättre änden så rekommenderar vi inte heller ett byte. Men som den billiga Bluetooth-högtalare den är låter JBL Trip faktiskt lysande. Och den kan med lätthet mäta sig med den fabriksmonterade stereon i den här skribentens Citroën Berlingo.

Till bastung musik är Trip hopplös, men till sång och tal är den helt perfekt. Röster låter riktigt bra och det är enkelt att höra vad som sägs. Och eftersom högtalaren sitter strax ovanför huvudet är det inget problem att tränga igenom alla bakgrundsljud i kupén.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

 

Slutsats

Att göra en trådlös högtalare speciellt för bilen, som har funktioner och montering som är anpassat efter ett liv på fyra hjul, är en strålande idé. Handsfree-mobilsamtal är dessutom en bra idé rent säkerhetsmässigt. Och den inbyggda brusreduceringen är till stor hjälp för hörförståelsen. Monteringsbygeln innebär också att man slipper ha högtalaren skramlande ovanpå instrumentbrädan eller på golvet. Utöver de praktiska anledningarna betyder detta också att Trip inte bara blir ännu en bärbar Bluetooth-högtalare, utan en av marknadens ytterst få trådlösa bilhögtalare. Och en riktigt bra sådan.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 19 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
Har du den här produkten?
Sätt ditt betyg.

0 / 5. Antal röster: 0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.
Annons
Annons

Läs också

Apples första hörlurar är svindyra, men fantastiskt bra. På allt. Nästan.
Ska du ha nya öronproppar så är det bara helt trådlösa som gäller.
Galaxy Buds Live är fullproppade med funktioner men kan inte hålla vad de lovar.
Köp traditionella hörlurar för pengarna du hade tänkt lägga på de bästa trådlösa brusreducerarna.
Geneva är tillbaka med en gnistrande stereohögtalare i ett stilrent retrokabinett.
Volvos första elbil har allt som behövs för att bli en storsäljare, men det finns två saker man måste tänka på.
Fujifilm X-T200 är en perfekt första kamera för nyfikna fotografer.
Asus ZenBook Flip S UX371 är bland de bästa hybrid-laptops som kan köpas för pengar just nu. Speciellt skärmen är helt fantastisk.
Sony-zoomen kostar en del, men den tekniska prestandan gör priset försvarbart.
Så välutrustad och så riktig. Primare I35 Prisma talar sanning, med kontrollerat ljud och elegant klang. Och den spelar de format och tjänster som krävs.
Unik bärbar dator för kreativa proffs med begränsad budget. Skärmen är smart, men kostar därefter.
Sony har krympt sin bästa allround-kamera, den har både positiva och negativa sidor.
JBL 4349 är inte som andra högtalare. De är mycket, mycket fetare!
Philips har förenat sin färgstarka OLED-TV med en potent ljudlimpa från Bowers & Wilkins. Resultatet är en riktig dröm-TV!
Ledvance har gett sig in i kampen om att leverera smarta lampor till det smarta hemmet. Det är lätt - och inte särskilt dyrt.
Robotdammsugaren är en självgående dator som kan dammsuga, tvätta golvet – och vakta huset.