Search
Generic filters

: JBL Trip

Bilhögtalaren som kan tas med

JBL Trip utökar Bluetooth-högtalarnas användningsområde på ett begåvat sätt.

Ljud & Bild tycker

Smarta funktioner och utmärkt ljud till ett rimligt pris. Att ge Bluetooth-högtalaren bilfunktioner är en genial idé.
Styrningen känns inte helt genomtänkt. Ska man använda handsfree måste man titta på högtalaren för att hitta funktionen.
 • Element: 40 mm fullregister
 • Förstärkare: 3,2 watt
 • Frekvensomfång: 160–20 000 Hz
 • Anslutning: Bluetooth 3.0 (A2DP, HFP, HSP)
 • Batteri: 1200 mAh, upp till 8 timmar musik eller 20 timmar tal
 • Mått/vikt: 134 x 64 x 34 mm/230 gram
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 1000 kr

JBL Trip är en liten Bluetooth-högtalare. Sådana har vi sett ganska så många av. Men den här skiljer sig från mängden genom att vara avsedd för att användas i bilen.

Det finns inget som hindrar att man tar med sig den lilla ovala högtalaren i fickan eller väskan när man lämnar bilen (det kan till och med vara en god idé att inte ha en lockande röd JBL-logga sittande synligt för nyfikna förbipasserande) men den är främst gjord för att användas i bilen.

Man behöver vare sig borra eller klistra i kupén. Högtalaren är försedd med en bygel som passar att hänga i solskyddet. Bygeln och högtalaren sitter fast med magneter så att själva högtalaren kan tas loss på ett ögonblick.

Merparten av trådlösa Bluetooth-högtalare är försedda med inbyggd mikrofon och funktioner för handsfree-samtal. Men i Trip har de för en gångs skull en poäng!

När JBL Trip sitter på plats är den tillräckligt nära för att fungera för mobilsamtal. Inte minst tack vare inbyggd brusreducering som filtrerar bort brus från kupén. Högtalaren är dessutom kompatibel med Siri och Google Now, så att man kan ge telefonen röstkommandon.

Kontrollerna som styr volym, handsfree-samtal och mikrofon är touch-knappar som sitter ovanpå högtalaren. Det ser logiskt ut, men när Trip sitter på plats på solskyddet är knapparna osynliga. Och i en mörk kupé famlar man i blindo.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

 

Ljudet

I bruksanvisningen är JBL frikostiga med skryt om att Trip har JBL:s berömda ljud. Det är stora ord om ett 4-centimeters högtalarelement som drivs av en 3,2-watts förstärkare. I synnerhet som det nämnda JBL-ljudet är något vi brukar förknippa med professionella studiomonitorer och ljudsystem till biografer. Vi kan lika gärna avslöja med en gång att Trip inte riktigt lever upp till märkets stolta rykte. Och kör du runt i en Tesla eller någon annan bil med ett ljudsystem i den bättre änden så rekommenderar vi inte heller ett byte. Men som den billiga Bluetooth-högtalare den är låter JBL Trip faktiskt lysande. Och den kan med lätthet mäta sig med den fabriksmonterade stereon i den här skribentens Citroën Berlingo.

Till bastung musik är Trip hopplös, men till sång och tal är den helt perfekt. Röster låter riktigt bra och det är enkelt att höra vad som sägs. Och eftersom högtalaren sitter strax ovanför huvudet är det inget problem att tränga igenom alla bakgrundsljud i kupén.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

 

Slutsats

Att göra en trådlös högtalare speciellt för bilen, som har funktioner och montering som är anpassat efter ett liv på fyra hjul, är en strålande idé. Handsfree-mobilsamtal är dessutom en bra idé rent säkerhetsmässigt. Och den inbyggda brusreduceringen är till stor hjälp för hörförståelsen. Monteringsbygeln innebär också att man slipper ha högtalaren skramlande ovanpå instrumentbrädan eller på golvet. Utöver de praktiska anledningarna betyder detta också att Trip inte bara blir ännu en bärbar Bluetooth-högtalare, utan en av marknadens ytterst få trådlösa bilhögtalare. Och en riktigt bra sådan.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Vi frågade och ni läsare svarade. Med nästan 4 500 röster är det iPhone 11 som vinner kamerablindtestet.
  Samsung HW-Q950T är den senaste toppmodellen – och minsann ingen besvikelse. Den här soundbar-högtalaren är det krut i!
  Sonus faber Lumina III är det självklara valet av högtalare för mindre rum.
  Tack vare saftig kontrast och färgsprakande Ambilight-ljus ger Philips OLED805 riktigt häftiga bildupplevelser.
  OnePlus 8T är en kompromiss. Därför bör man hålla tungan rätt i mun om man överväger ett köp. För de flesta är OnePlus 8T en av de bästa mobiltelefonerna på marknaden, men användare som har specifika behov bör leta efter något annat.
  Äntligen ett mesh-nätverk med Wi-Fi 6 som vanligt folk kan ha råd med. Är det bara att spänna fast säkerhetsbältet och göra sig beredd på superhastigheter?
  Nyson Lightcycle Morph är helt ensam i sitt slag. Den kan det mesta, men är dålig på att samarbeta.
  Om du är villig att göra avkall på Dolby Atmos och DTS:X så finns det knappast någon mer prisvärd soundbar än Samsung HW-Q66T.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Sonus faber Lumina III

  Riktpris: 20000 kr Handbyggd ljudkvalitet

  Samsung HW-Q66T

  Riktpris: 6000 kr Det mest välbalanserade ljudet

  Sony HT-G700

  Riktpris: 4500 kr Nästan äkta surroundljud

  Sigberg Audio Inkognito 12

  Riktpris: 28000 kr Odjuret på väggen
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  Do NOT follow this link or you will be banned from the site!