Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Järnkoll

Piega PS 1 Sub

Piegas små högtalare saknar egentligen bara en enda sak. Här är lösningen: en kompakt subbas av samma hög kvalitet
Ljud & Bild tycker
Stram och välkontrollerad. Lättplacerad. Praktfull konstruktion.
Passar inte i våldsamt stora rum. Bara manuella inställningar
Specifikationer
Piega PS 1 250-watts aktiv subbas 22 cm baselement Aluminiumkabinett Nedre gräns: 24 Hz Pris: 14 500 kr

Små högtalare har en sak gemensamt och det är att de har en begränsad räckvidd i basregistret. Djupbas är uteslutet. Ingenjörerna strävar förgäves med att försöka få ut ordentligt med bas ur de små kabinetten för att högtalarna ska bli trovärdiga musikförmedlare. Piegas småhögtalare är inget undantag. Modeller som TP3, TP5 och till och med de avsevärt större TC 30X mår bra av lite bashjälp. Haken är att det är svårt att hitta en subbas som är tillräckligt flink för att hänga med de blixtsnabba och superexakta Piega-högtalarna.

Svaret på problemet ligger närmare till hands än man kanske tror. För vad passar väl bättre till Piega-högtalare än en Piega-subbas? Schweizarnas nya PS 1 är en kompakt och relativt billig modell som inte är mer än 41 cm bred och 32 cm djup, och som tillför en extra oktav i basen till ett par i övrigt så utmärkta TP3-stativhögtalare. Subbasen har en 250-watts basförstärkare som driver ett 22-cm baselement som är monterat i botten av ett aluminiumkabinett med basreflexport.

Ratta själv
Fördelen med att ha baselementet i botten är att subbasen inte blir så nogräknad med placeringen. PS 1 kan stå nästan var som helst och Piega har dessutom försett den med rikliga inställningar. Man kan justera fasen, känsligheten och övre delningsfrekvensen steglöst – och så kan man självfallet reglera basnivån. Förutom både linje- och högtalaringångar (låg- och högnivå) till förstärkaren finns en extra kontakt som kan kopplas till ytterligare en subbas. Det enda som PS 1 egentligen saknar är automatisk kalibrering av alla parametrar, vilket man hittar på en del subbasar från exempelvis XTZ och Velodyne.

Schweizisk precision
När allt är installerat och klart fyrar subbasen av bas hela vägen ner till 24 Hz. Det är djupare än vad kontrabasar och konsertflyglar sträcker sig, och tillräckligt för de allra flesta av oss. Men någon äkta djupbas (under 20 Hz) är det inte. Vill man ha sådant kostar det mycket mer.

Men Piega-subbasen har precis den bestämda precision vi förväntar oss av en subbas. Vilket gör att den passar alldeles förträffligt, inte bara till Piegas högtalare utan till allt som kan behöva en extra oktav längst ned. PS 1 har inte bara järnkoll på basgitarrer och trummor, den ger röster, gitarrer, piano, ja de flesta instrument, en extra dimension – utan att färga ljudbilden det minsta.

Annons

Slutsats
Piega-subbasens enda nackdel – bortsett från att den saknar automatisk kalibrering – är att den inte hänger med de allra största förstärkarna. Och den trivs inte utomordentligt i stora rum. Då bör man överväga en mycket större modell, till exempel Piegas PS 2 eller någon större variant från REL, Velodyne eller JL Audio. Men för de flesta som har ett par mindre högtalare från Piega eller någon annan, i stereo eller surround, är detta så nära perfektion man kan komma för pengarna. Och konstruktionskvaliteten är det ingen som lyckats bättre med i prisklassen.
 

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ingen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?
forfatter
Av

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.