Search
Generic filters

: Creative E-Mu XM7

Budgethögtalare som överraskar

Creative första passiva högtalare ger mersmak.

Ljud & Bild tycker

Det är sällsynt att högtalare för de här pengarna är så befriade från egenresonanser och muller. Här får du verkligen mycket för pengarna.
Det saknas lite upplösning längst upp och basen hade kunnat ha fler tonstrukturer. Högtalarna behöver något bättre än Creatives egen X7-förstärkare.
 • Tvåvägs basreflex
 • 1-tums silkesdome-diskant
 • 5-tums bas/mellanregister
 • Känslighet: ingen uppgift
 • Impedans: 6 ohm
 • Mått: 29,8 x 17,4 x 23,2 cm
 • Vikt: 4,35 kg
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 3500 kr

Att ljudkorts- och datorhögtalartillverkaren Creative lanserar en egen hifi-högtalare är lite udda. Marknaden för sådana är övermättad sedan länge, det finns i princip ingen tillväxt och man får jobba hårt för att sno marknadsandelar från etablerade aktörer.

Man måste titta på Creatives skrivbordsförstärkare, Sound Blaster X7, för att få svaret. Det är en digital förstärkare som tar över för datorns ljudkort och som bara behöver ett par högttalare för att ge ifrån sig ljud. Till exempel XM7.

Högtalaren är en helt ny konstruktion, inifrån och ut, och Creative har hämtat inspiration från sitt dotterbolag E-Mu, som bland annat bygger billiga studiohögtalare. Högtalarna har specialutvecklade element och kabinettet har sidoplattor av äkta trä. En basreflexport på baksidan ska ge en mer utsträckt basåtergivning.

 

Ljudet

Creative skickade oss standardmodellen av X7-förstärkaren, som skulle vara en ”perfekt kombination” med högtalarna. Det är den inte. Förstärkaren lämnar 2 x 20 watt och har inte tillräckligt med kontroll, så ljudet blir tämligen platt. Vi kopplar bort den direkt och stoppar i stället in NAD D7050. Med 50 watt till varje högtalare blir det genast roligare.

Högtalarna finns både i svart färg och med träfärgade sidor och front och ovansidan i silvervinyl. Foto: Creative
Högtalarna finns både i svart färg och med träfärgade sidor och front och ovansidan i silvervinyl. Foto: Creative

E-Mu XM7 är en förvånansvärt rytmisk högtalare som återger musiken utan någon problematisk puckel i basen eller överdriven färgning i det viktiga röstregistret. Silje Nergaards röst är tydlig och fin i låten ”River” och kontrabasen har fin fyllighet utan att aktivera någon svulstighet som gör att det låter som om den bara har en sträng. Högtalarna går ungefär lika djupt i basregistret som man kan förvänta sig av ett par kompakthögtalare. Inte jättedjupt, men tillräckligt för att få fram essensen. På det stora hela låter det väldigt bra.

Detsamma gör Ed Sheeran i poplåten ”Thinking Out Loud”. Det enda jag märker är att rösten kan uppfattas som lite vass när den trycker till i refrängen. Och efter att ha lagt märke till detta så hörs det i all musik.

När jag tar fram mina gamla trofasta Dynaudio Audience 42 blir ljudet mer silkeslent. Inte bara mindre vasst, även basgitarrer får fler klanglager, cymbaler skiner mer och ljudbilden är genomgående mer helgjuten. Men kors, så mycket glädje Creative-högtalarna sprider för 3 500 kronor!

 

Slutsats

Creative första passiva högtalarmodell är välljudande och mycket oproblematisk. En kontrabas låter tillräckligt fyllig även om E-Mu XM7 inte går vansinnigt djupt, och det finns ingen plågsam puckel i basen. Röster framträder fint och allting låter balanserat och bra. Övertonregistret är inte det luftigaste och mest silkeslena, men inte heller luddigt – bara inte lika mjukt som man kan förvänta sig av dyrare högtalare. Paradoxalt nog förtjänar E-Mu XM7 en bättre förstärkare än Creative X7, som de är tänkta att spela ihop med.

Läs också: Ge dina högtalare trådlös Bluetooth

Läs också: Test av 7 stereoförstärkare

 

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Denons jubileumsspelare kan behandla dina skivor med kärlek i många år framöver. Men streaming får kalla handen.
  Vi frågade och ni läsare svarade. Med nästan 4 500 röster är det iPhone 11 som vinner kamerablindtestet.
  Samsung HW-Q950T är den senaste toppmodellen – och minsann ingen besvikelse. Den här soundbar-högtalaren är det krut i!
  Sonus faber Lumina III är det självklara valet av högtalare för mindre rum.
  Tack vare saftig kontrast och färgsprakande Ambilight-ljus ger Philips OLED805 riktigt häftiga bildupplevelser.
  OnePlus 8T är en kompromiss. Därför bör man hålla tungan rätt i mun om man överväger ett köp. För de flesta är OnePlus 8T en av de bästa mobiltelefonerna på marknaden, men användare som har specifika behov bör leta efter något annat.
  Äntligen ett mesh-nätverk med Wi-Fi 6 som vanligt folk kan ha råd med. Är det bara att spänna fast säkerhetsbältet och göra sig beredd på superhastigheter?
  Nyson Lightcycle Morph är helt ensam i sitt slag. Den kan det mesta, men är dålig på att samarbeta.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Sonus faber Lumina III

  Riktpris: 20000 kr Handbyggd ljudkvalitet

  Samsung HW-Q66T

  Riktpris: 6000 kr Det mest välbalanserade ljudet

  Sony HT-G700

  Riktpris: 4500 kr Nästan äkta surroundljud

  Sigberg Audio Inkognito 12

  Riktpris: 28000 kr Odjuret på väggen
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.