TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

: Canton CD 3500 Wireless

Klipp kablarna

Tänk om man slapp alla sladdar som ligger kors och tvärs på golvet. Canton har en intressant högtalare där kablarna är kapade och musiken strömmar fritt.

forfatter
Publicerad 2007-06-22 - 20:59
Ljud & Bild tycker
Specifikationer
  • 2,5-vägskonstruktion
  • Trådlös förbindelse
  • Aktiv drift
  • 2 x 200 watt RMS, 8 ohm
  • 1-tums aluminiumdiskant
  • 2 x 4-tums basar
  • 2 x 4-tums mellanregister
  • Mått: 12,5 x 120 x 16 cm

Även om hemmabio har blivit mycket populärt så är det anmärkningsvärt att gammal hederlig tvåkanalsmusik har börjat sälja igen. Fem högtalare kan lätt bli krångligt att möblera med. Jag har frågat mina bekanta om saken och många av dem anser att det är hopplöst med alla kablar. De se fula ut där de ligger på golvet, och det är för bökigt och dyrt att göra en dold installation på rätt sätt. Enklast är att lära sig leva med kabelhärvan.

Framtiden är trådlös
Det är uppenbart att framtiden är trådlös. Och när det gäller högtalare så finns det mycket man kan hämta på att kapa kablarna. Särskilt i hemmabion. Tänk så trevligt det skulle vara att slippa de långa kablarna till bakhögtalarna.

Men om man tänker ett steg vidare så kan trådlösa högtalare med bra räckvidd också innebära mycket enklare multiroom-installationer än vi är vana vid. I stället för att be elektrikern komma på besök för att få högtalarsystemen och elektroniken att prata med varandra, är det bara att ställa upp högtalarna där man vill ha dem. Färdigt! Sedan får man samma musik i flera olika rum.

PC-användare kan dessutom glädja sig åt att musiken äntligen kan överföras trådlöst från arbetsrummet, där datorn står, till högtalarna i rummet där musiken ska flöda. Så kan datorn stå kvar och brumma med fläkten och hårddisken hur mycket den vill, den hörs ändå inte.

Modernistiska högtalare
CD3500 Wireless är den trådlösa varianten av Cantons golvhögtalare CD300. De är höga, smala och särdeles eleganta, med en modern, minimalistisk design som definitivt är beredd att möta framtiden. Skillnaden mellan de två modellerna är 13 000 kronor paret. Trådlös överföring förutsätter nämligen att högtalarna är aktiva, alltså har inbyggda förstärkare, vilket ökar priset betydligt. CD3500 har en förstärkare på hela 200 watt för att kunna återge ett stort dynamikomfång.

Lång räckvidd
Räckvidden är upp till 25 meter från den medföljande sändaren, även under relativt svåra förhållanden. Det innebär att högtalarna i princip kan stå var som helst i huset. Man kan välja mellan 10 olika kanaler som musiken ska sändas på. Om du märker av störningar när musiken är avstängd kan det bero på interferens mellan högtalarsystemet och någon annan trådlös apparat i närheten. Då är det dags att prova med någon annan kanal.

Sändaren har inbyggd volymkontroll och det ingår en fjärrkontroll som reglerar volymen. Man kan välja mellan vanlig RCA-ingång (lågnivå) och högtalaringång. I hemmabiosammanhang kan det löna sig att koppla en högtalarkabel från flerkanalsförstärkaren till sändaren, annars är det vanliga signalkablar som gäller. Om det behövs fler ingångar är det bara att använda en separat förförstärkare.

Förväntningar
Trådlöst ljud är en sak. Men det spelar nästan ingen roll hur praktiskt sådant är om det inte låter bra. För att ta reda på hur hög ljudkvalitet Cantons högtalare har är det naturligt att jämföra dem med ett vanligt, passivt högtalarpar och en separat förstärkare som tillsammans kostar lika mycket.

Det finns många bra alternativ som kostar ungefär lika mycket som CD3500. Och i den här prisklassen börjar det verkligen att låta mumma. De bästa produkterna ger en försmak av High End och har man riktig tur så hittar man en anläggning man aldrig vill byta bort. De allra bästa ger härliga totalupplevelser: en stor ljudbild med massor av kraft, kombinerat med en upplösning och en finkänslighet som börjar närma sig tvättäkta realism. High End-klassen återger ljudbilden i ännu fler dimensioner, men den här prisklassen räcker väldigt långt.

Saftig och svängig soul
Macy Grays senaste skiva ”Big” är faktiskt inte så dum som jag först befarade. Första låten, ”Finally Made Me Happy”, som dessutom gästas av Natalie Cole, är rytmisk och har en taktfull bas och snärtiga trummor. Macys röst är lika plågad som alltid, men kompet är osedvanligt välstämt och låter fantastiskt. Och Natalie Coles körande gör att refrängen verkligen sitter. Canton-högtalarna fångar rytmen och går förvånansvärt djupt basen, trots sina slanka kabinett – märk väl att de bör stå nära bakväggen för att basen ska sitta så bra som möjligt. Basgitarren är saftig och det är bra tryck i bastrumman. Men i övre basregistret låter det lite väl försiktigt. När bakväggen används för att förstärka basen kan den samtidigt låta lite trögare än hos mer fullvuxna högtalare som låter bäst en bit ut på golvet. Men kompromissen är lyckad och det vore idiotiskt att bygga designhögtalare som ska stå mitt i rummet, eftersom ingen vill ha dem där. Men lite bättre balans i basen hade inte varit dumt.

Röster
Macys röst är tydlig i sitt övre register. Sångtexten hörs klart och tydligt och hon är ganska så välcentrerad. Ljudbildens centrum är visserligen lite diffust jämfört med de allra bästa, men Canton kompenserar med ett krispigt övre mellanregister och diskantregister, vilket alla instrument drar nytta av.

Det nedre mellanregistret är däremot lite tunt. Rösten har inte särskilt mycket kraft från bröstkorgen och kantslagen på virveltrumman låter lite odistinkta. Diskanten är också en aning stressad emellanåt, det hörs på hi-hat-slagen.

Piano à la Keith Jarrett
Piano är krävande att återge korrekt eftersom det är ett av få instrument som sträcker sig från djupaste bas till ljusaste diskant, med alla tillhörande nyanser däremellan. Finns det några skavanker så hörs de direkt. Keith Jarretts Carnegie Hall-konsert är verkligen en förtrollande inspelning, med geniala låtar och en lika genial ljudkvalitet. Keith har en otrolig snärt i fingrarna och en rytmik och en spelglädje som de flesta andra pianister bara kan drömma om.

Canton-högtalarna fångar musiken väl. Högerhanden vandrar lekande lätt över pianots ljusare tangenter i ena ögonblicket, och smäller till i det andra. Och CD3500 hänger med på noterna. Och även om diskanten låter lite vass på andra skivor så är den rundare här. Inspelningen är nämligen lite tillbakadragen i det här registret. På den här skivan låter högtalarna verkligen förträffligt.

Vänsterhandens bastangenter har ett bra fundament och även om det låter lite monotont allra längst ned så uppskattar vi den stora fylligheten. Bastonerna hänger dock inte ihop lika väl med mellanregistret som hos de bästa passiva högtalarna, så det finns inte samma utsökta sammanhållning i ljudbilden. Återigen beror detta på att det är lite ont om kött på benen i det nedre mellanregistret. Enda kruxet är att volymen måste upp en hel del på skivor som är inspelade lågt. Cantons förstärkning är lite låg, trots att de inbyggda förstärkarna har tillräckligt med kraft. Lösningen kan vara att använda högtalarutgången från en billig förstärkare, bara för att få lite extra signal in i linjesteget i den trådlösa sändaren.

Kör
Kyrkokörens tolkningar av Shakespeare på skivan ”Telling What is Told” är en otroligt bra inspelning, inte minst stycket ”Shall I Compare Thee to a Summer’s Day”. Kören låter stor och transparent, inspelningen är mycket dynamisk och kyrkans klang breder ut sig i rummet. Canton lyckas med det mesta och målar upp en bred ljudbild som är stor och transparent. Och dynamiken skildras mycket väl. Skivan är inspelad med ännu lägre ljudnivå än Keith Jarretts, så här kan man gott justera impedansen på baksidan av sändaren för att öka signalen. Men gör inte det på skivor med högre ljudnivå, då kan det fort börja skorra i högtalarna och elektroniken kan gå sönder.

På den här skivan tycker jag att Canton nästan står sig mot de bästa ”vanliga” högtalarna i prisklassen. Det skiner fortfarande igenom att det nedre mellanregistret är lite småtunt, men det stör inte musiken. Och den trådlösa överföringen får man räkna med att betala en hel del för. Med tanke på hur bra CD3500 står sig som självständiga stereohögtalare är det ingen tvekan om att de lär fungera ypperligt som bakhögtalare i hemmabion! Se bara till att frontarna och centerkanalen har samma klangkaraktär.

Slutsats
Trådlös teknik betyder mindre trassel med kablar. Och äntligen går det att få trådlösa högtalare av hög kvalitet! Ljudet är nästan fullt i klass med andra högtalare utan trådlöshet, och då är det inte svårt att tänka sig alla fördelar som måste vägas in. Ställ högtalarna var du vill, nästan oberoende av avståndet till elektroniken – till och med i ett annat rum!

Bortsett från ett något tunt nedre mellanregister och en bas som behöver draghjälp från bakväggen – och därför tappar lite stuns – är Canton CD3500 verkligen bra. De bjuder på vackra musikupplevelser nästan oberoende av vad som spelas. Och de kan spela riktigt högt, tillräckligt högt för alla som inte måste ha ljud i PA-klassen hemma.

Balansen är bra och dynamiken är tjusig. Särskilt i övre mellanregistret, där är Canton i sitt esse.

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Zeppelinaren flyger igen Bowers & Wilkins välkända trådlösa Zeppelin-högtalare är inne på sin fjärde generation och har hängt med i tiden. Resultatet är helt modernt.
Skotska fynesser i München Fyne Audio visade komplett vintage-stil på highend-mässan i München.
High End 2022: Ny järnhögtalare med spännande element Äntligen kommer en större version av den makalösa Jern-högtalaren. Och den har häftiga element!
Hegel har nya flaggskeppsförstärkare Förstärkarkombinationen H30 och P30 förnyas.
Sådana här högtalare har du knappast sett förut Estelons flaggskepp är sannerligen extremt.
Djupbas du aldrig hört maken till Chansen att du har sett eller hört talas om Kerr är minimal. Det bör du definitivt göra någonting åt.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend