annons
annons
annons
TEST:

Bowers & Wilkins T7

annons

Kompakt lyx

Lägg till som favorit
När B&W släpper nya högtalare gör vi plats på testbänken, för då finns det all anledning att spetsa öronen. Även om högtalaren är liten och trådlös.
Plus lbadvantages
Stilig byggkvalitet, spektakulär design och enkel skötsel gör B&W T7 till ett attraktivt val i lyxklassen för bärbara högtalare.
Minus lbdisadvantages
Trång ljudbild med anemisk dynamik och slapp basåtergivning.

Nu för tiden kryllar det av små, trådlösa högtalare. Alla tillverkare vill vara med och dela på den växande marknaden för streaming-högtalare, men få av dem har gjort det lika snyggt och lyckat som Bowers & Wilkins.

De var tidigt ute med sin Zeppelin, en förhållandevis stor variant med iPhone-docka – nuvarande version är trådlös med AirPlay – och fortfarande en av de allra bästa trådlösa högtalarna där ute. Det karaktäristiska utseendet lever upp till namnet och eftersom den kommer från B&W tillhör ljudkvaliteten toppklassen.

Vi hade därför stora förväntningar på T7. Som är en mycket mindre och billigare trådlös högtalare som är batteridriven – upp till 18 timmars speltid – och använder Bluetooth som strömningsteknik.

Den är tillräckligt liten för att faktiskt vara bärbar – 21 cm bred och 900 gram – och kan användas med alla mobiler och surfplattor som har Bluetooth. T7 skiljer sig från ”alla andra” genom att B&W har valt en ovanlig, för att inte säga udda, upphängning. Den är nämligen byggd runt en metallram, som har ett slags vaxkakeformad upphängning där elektroniken och högtalarelementen sitter fast. Micro Matrix kallas det, och är en ny variant av Matrix-kabinetten som B&W har i sina större högtalare. Två 50-millimeters fullregisterelement flankeras av två passiva slavbasar. B&W uppger för övrigt att lilla T7 når ner till 58 Hz i basen. Tro det…

Högtalaren är väldigt enkel att använda och rejält konstruerad. Den skiljer sig definitivt från många konkurrerande märken genom att detaljkvaliteten är ett snäpp bättre. Men det gäller tyvärr inte ljudkvaliteten.

Man har vissa förväntningar när det står B&W på en högtalare, och kanske är det vi som ställer för höga krav på den här Bluetooth-modeller, men T7 lever inte upp till förväntningarna man har på en högtalare för tretusen kronor.

Balansen i ljudet är väldigt bra. T7 spelar ganska så högt och det finns en mycket bra detaljåtergivning, framför allt i mellanregistret, som trots allt är det viktigaste registret i mycket musik. Den är också väldigt riktningskänslig, vilket innebär att ljudbilden ändrar sig beroende på hur snett man sitter framför högtalaren. Den låter bäst när den inte står för långt bort, och pekar rakt mot lyssnaren. Men det hjälper inte när den är tunn i basen, nästan anemisk, och mellanregistret låter ihåligt och oengagerande. Ställer man den intill en vägg lyfts basen en smula och ljudet blir fylligare, men mellanregistret är för luddigt. Styrkan ligger i att B&W har lyckats balansera ljudet väl, men det låter för tråkigt för att det ska kännas lika roligt som med vissa av konkurrenterna.

Slutsats
B&W T7 är en praktprodukt på många sätt och vis. Byggkvaliteten och användarvänligheten är snäppet bättre än i de flesta konkurrenter. Tyvärr kan vi inte säga samma sak om ljudet. Det låter inte dåligt, men det går att få ännu bättre från Ultimate Ears, Sony, Bose och andra i den här prisklassen. Kort sagt: T7 lever inte upp till förväntningarna. Provlyssna innan du köper.

 • Bluetooth-högtalare
 • 2 x 50 mm-element + slavbas
 • Linjeingång
 • 18 timmars batteritid

Pris: 3000 kr
Bästa pris på Bowers & Wilkins T7
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  Har du något att tillägga?
  Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

  Lämna ett svar

  Läs också

  Billiga högtalare från Focal

  Billiga högtalare från Focal

  Spännande lösningar med en behaglig och exakt diskant och bra balans rakt igenom. Lägg till som favorit
  IFA 2019: Enkla wifi-högtalare från JBL

  IFA 2019: Enkla wifi-högtalare från JBL

  Större utbud av trådlösa högtalare och raffinerade helt trådlösa öronpropparLägg till som favorit
  IFA 2019: Braun är tillbaka

  IFA 2019: Braun är tillbaka

  Högtalarna från Braun återuppstår.Lägg till som favorit
  IFA 2019: Smartare soundbar-högtalare från JBL

  IFA 2019: Smartare soundbar-högtalare från JBL

  Starkare bas och ännu fylligare ljud är vad JBL:s nya soundbar-högtalare ska bjuda på. Och du kan prata med toppmodellen! Eller ja, nästan.Lägg till som favorit
  IFA 2019: Sonus faber lanserar Olympica Nova

  IFA 2019: Sonus faber lanserar Olympica Nova

  Om de låter som de ser ut så har vi verkligen något att se fram emot.Lägg till som favorit
  IFA 2019: Äntligen en bärbar högtalare från Sonos

  IFA 2019: Äntligen en bärbar högtalare från Sonos

  Rykten visade sig vara sanna: Sonos lanserar sin första bärbara högtalare på IFA! Sonos Move kommer i september.Lägg till som favorit
  Beosound Stage är Bang & Olufsens första soundbar

  Beosound Stage är Bang & Olufsens första soundbar

  Och den är faktiskt riktigt billig (för att vara B&O)!Lägg till som favorit
  Como Audio Speakeasy Stereo

  Como Audio Speakeasy Stereo

  Como Audio Speakeasy Stereo är först med röststyrning i stereo, men har andra brister.

  Lägg till som favorit
  annons
  Stäng meny