Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: 6 billiga stativhögtalare

Bra ljud alla har råd med

Det behöver inte kosta en förmögenhet att få bra stereoljud i vardagsrummet. Vi har hittat sex par högtalare som inte spränger budgeten.

Av / 2021-06-15 - 05:50
6 billiga stativhögtalare
John Hvidlykke

Produkter i detta test

Hur mycket ska man ge för en bra högtalare? Om pengar inte är något hinder kan man komma upp på fantastiska nivåer för ett lagom sexsiffrigt belopp. Men naturligtvis räcker det med mindre än så. Hur lite man kan slippa undan med ska vi ta reda på i detta test.

Vi har tittat och framför allt lyssnat på sex par kompakta högtalare i den billigaste änden av tillverkarnas sortiment. Och det är faktiskt imponerande hur mycket bra ljud man kan få för så få kronor. Alla högtalare i testet levererar ett ljud som är lätt att leva med om budgeten är liten eller det är ont om plats.

Rent prismässigt finns det en viss spridning. Den dyraste modellen kostar mer än dubbelt så mycket som den billigaste. Men eftersom beloppen är små är skillnaden i kronor och ören inte särskilt våldsam.

Läs också 7 vägghögtalare Varför ska du behöva leva med medelmåttigt ljud bara för att du inte vill ha stora, pråliga högtalare i vardagsrummet?

Samma recept överallt

Även om de sex högtalarparen ser väldigt annorlunda ut både när det gäller utförande och storlek så har de många likheter: alla är väldigt kompakta (lika stora som en skokartong). Och alla är tvåvägshögtalare med ett femtums bas/mellanregister och en domediskant i ett basreflexkabinett.

Likheterna i konstruktionen kommer inte som någon stor överraskning, eftersom det är det mest uppenbara receptet på ett bra resultat när pris och storlek är så skoningslöst begränsat. Men det är fortfarande intressant att det inte finns några undantag alls från den regeln.

Högtalare av den här storleken kallas ibland för bokhyllehögtalare. Och det ligger nära till hands att de ställs antingen ovanpå en möbel eller trycks in i en bokhylla. I synnerhet eftersom de som köper och har en starkt begränsad hifi-budget sällan har ett stort vardagsrum med gott om plats.

Placering i en bokhylla kan fungera riktigt bra och faktiskt ge de små högtalarna en välbehövlig skjuts i basen. Men om man vill få den största stereobilden och det bästa perspektivet är det en fördel att placera högtalarna på ”korrekt” sätt: på stativ, i öronhöjd och med lite avstånd till bakväggen och hörnen. Bara så det är sagt. Men du bestämmer naturligtvis själv. Men se åtminstone till att det finns lite luft runt högtalarna i hyllan så att basreflexporten på baksidan kan ”andas”.

billiga stativhögtalare
(Foto: Wharfedale)

Så testade vi

Högtalarna testades – naturligtvis – med musik i stereo. Vi spelade ett brett urval av låtar i ett lika brett urval musikstilar. Högtalarna placerades i ett medelstort vardagsrum på nästan 25 kvadratmeter, vilket förmodligen är det största som sådana små högtalare har en chans att fylla med musik. Speciellt eftersom akustiken här är relativt väldämpad.

Eftersom detta är ett test placerades högtalarna där de låter bäst, nämligen på stativ och på ett visst avstånd från bakväggen och hörnen. För att se till att andra länkar i avspelningskedjan inte sätter gränserna drevs högtalarna av en NAD C658/NAD C298-förstärkarkombination i den bättre änden av premiumklassen. Med 2 x 180 watt till förfogande, och en prislapp som motsvarar det tiodubbla av de flesta testdeltagarna, var det overkill. Men det lät bra och gjorde det möjligt att fokusera på högtalarnas styrkor och svagheter.

Produkter i detta test

DALI Oberon 1

Arvet från de dyrare serierna

DALIs minsta budgetmodell har lånat teknik från de mer avancerade modellerna.

Ren och nyanserad återgivning av framför allt mellanregistret. Målar upp en fin akustisk scen.
Mindre effektiv än de andra, så glöm att kunna spela högt.
Läs hela testet

Elipson Prestige Facet 6B

Överlägset utförande

Elipson imponerar med byggkvalitet och läckra detaljer.

Utsökt byggkvalitet. Nyanserad klang och bra dynamik.
Dyrare än alla andra. Inte lika tredimensionell och exakt som DALI och Wharfedale.
Läs hela testet

Eltax Monitor III

Mycket bättre än prislappen antyder

Det är otroligt att man kan få så mycket högtalare för så lite pengar.

Otroligt billig: den kostar en tredjedel av testets dyraste! Och ljudet är faktiskt helt OK.
Ljudet är OK, men fortfarande långt under alla andra i testet. Kabinettet är tunt och byggkvaliteten låg. Men vad kan man förvänta sig för pengarna?
Läs hela testet

Q Acoustics 3020i

Engelsk kvalitet

Q Acoustics 3020i är väldigt vettiga och vasst prissatta. Men välljudande.

Engagerande och musikalisk återgivning. Lågt pris.
Skral finish. Ljudet hade kunnat vara mer detaljerat.
Läs hela testet

Tangent Spectrum X5

Bäst för bakgrundsmusik

Tangent Spectrum X5 är inte dåliga. Men man kan få mer ljud för pengarna från andra.

Ultradiskret utseende som inte stör någon.
Ljudet är lika anonymt som designen.
Läs hela testet

Wharfedale Diamond 12.1

Helgjutet och behagligt ljud

Wharfedale har fått hjälp från andra sidan kanalen och resultatet är ett par välljudande högtalare.

Varmt och behagligt ljud till ett riktigt bra pris.
Inget överflöd av detaljer.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sätter fyr på festen

Sony ULT Field 1: Bärbar högtalare med saftig bas

Nostalgi i praktiskt paket

Vi trodde att de var dyrare

Låter lika bra som de ser ut

Trådlös retrohögtalare

Säger inget som stör

Bärbar retro-fullträff

Toppljud till lågpris

Speldosan

Trådlösa guldpokaler

Är detta Samsungs ”Sonos-killer”?

Ljud & Bild
Rulla till toppen