TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR

TEST 6 billiga stativhögtalare

Bra ljud alla har råd med

Det behöver inte kosta en förmögenhet att få bra stereoljud i vardagsrummet. Vi har hittat sex par högtalare som inte spränger budgeten.

forfatter
Publicerad 2021-06-15 - 05:50
Produkter i testet
 • DALI Oberon 1
 • Elipson Prestige Facet 6B
 • Eltax Monitor III
 • Q Acoustics 3020i
 • Tangent Spectrum X5
 • Wharfedale Diamond 12.1
 • Hur mycket ska man ge för en bra högtalare? Om pengar inte är något hinder kan man komma upp på fantastiska nivåer för ett lagom sexsiffrigt belopp. Men naturligtvis räcker det med mindre än så. Hur lite man kan slippa undan med ska vi ta reda på i detta test.

  Vi har tittat och framför allt lyssnat på sex par kompakta högtalare i den billigaste änden av tillverkarnas sortiment. Och det är faktiskt imponerande hur mycket bra ljud man kan få för så få kronor. Alla högtalare i testet levererar ett ljud som är lätt att leva med om budgeten är liten eller det är ont om plats.

  Rent prismässigt finns det en viss spridning. Den dyraste modellen kostar mer än dubbelt så mycket som den billigaste. Men eftersom beloppen är små är skillnaden i kronor och ören inte särskilt våldsam.

  Läs också 7 vägghögtalare Varför ska du behöva leva med medelmåttigt ljud bara för att du inte vill ha stora, pråliga högtalare i vardagsrummet?

  Samma recept överallt

  Även om de sex högtalarparen ser väldigt annorlunda ut både när det gäller utförande och storlek så har de många likheter: alla är väldigt kompakta (lika stora som en skokartong). Och alla är tvåvägshögtalare med ett femtums bas/mellanregister och en domediskant i ett basreflexkabinett.

  Likheterna i konstruktionen kommer inte som någon stor överraskning, eftersom det är det mest uppenbara receptet på ett bra resultat när pris och storlek är så skoningslöst begränsat. Men det är fortfarande intressant att det inte finns några undantag alls från den regeln.

  Högtalare av den här storleken kallas ibland för bokhyllehögtalare. Och det ligger nära till hands att de ställs antingen ovanpå en möbel eller trycks in i en bokhylla. I synnerhet eftersom de som köper och har en starkt begränsad hifi-budget sällan har ett stort vardagsrum med gott om plats.

  Placering i en bokhylla kan fungera riktigt bra och faktiskt ge de små högtalarna en välbehövlig skjuts i basen. Men om man vill få den största stereobilden och det bästa perspektivet är det en fördel att placera högtalarna på ”korrekt” sätt: på stativ, i öronhöjd och med lite avstånd till bakväggen och hörnen. Bara så det är sagt. Men du bestämmer naturligtvis själv. Men se åtminstone till att det finns lite luft runt högtalarna i hyllan så att basreflexporten på baksidan kan ”andas”.

  billiga stativhögtalare
  (Foto: Wharfedale)

  Så testade vi

  Högtalarna testades – naturligtvis – med musik i stereo. Vi spelade ett brett urval av låtar i ett lika brett urval musikstilar. Högtalarna placerades i ett medelstort vardagsrum på nästan 25 kvadratmeter, vilket förmodligen är det största som sådana små högtalare har en chans att fylla med musik. Speciellt eftersom akustiken här är relativt väldämpad.

  Eftersom detta är ett test placerades högtalarna där de låter bäst, nämligen på stativ och på ett visst avstånd från bakväggen och hörnen. För att se till att andra länkar i avspelningskedjan inte sätter gränserna drevs högtalarna av en NAD C658/NAD C298-förstärkarkombination i den bättre änden av premiumklassen. Med 2 x 180 watt till förfogande, och en prislapp som motsvarar det tiodubbla av de flesta testdeltagarna, var det overkill. Men det lät bra och gjorde det möjligt att fokusera på högtalarnas styrkor och svagheter.

  Produkter i testet

  DALI Oberon 1

  Arvet från de dyrare serierna

  DALIs minsta budgetmodell har lånat teknik från de mer avancerade modellerna.

  Ren och nyanserad återgivning av framför allt mellanregistret. Målar upp en fin akustisk scen.
  Mindre effektiv än de andra, så glöm att kunna spela högt.

  Elipson Prestige Facet 6B

  Överlägset utförande

  Elipson imponerar med byggkvalitet och läckra detaljer.

  Utsökt byggkvalitet. Nyanserad klang och bra dynamik.
  Dyrare än alla andra. Inte lika tredimensionell och exakt som DALI och Wharfedale.

  Eltax Monitor III

  Mycket bättre än prislappen antyder

  Det är otroligt att man kan få så mycket högtalare för så lite pengar.

  Otroligt billig: den kostar en tredjedel av testets dyraste! Och ljudet är faktiskt helt OK.
  Ljudet är OK, men fortfarande långt under alla andra i testet. Kabinettet är tunt och byggkvaliteten låg. Men vad kan man förvänta sig för pengarna?

  Q Acoustics 3020i

  Engelsk kvalitet

  Q Acoustics 3020i är väldigt vettiga och vasst prissatta. Men välljudande.

  Engagerande och musikalisk återgivning. Lågt pris.
  Skral finish. Ljudet hade kunnat vara mer detaljerat.

  Tangent Spectrum X5

  Bäst för bakgrundsmusik

  Tangent Spectrum X5 är inte dåliga. Men man kan få mer ljud för pengarna från andra.

  Ultradiskret utseende som inte stör någon.
  Ljudet är lika anonymt som designen.

  Wharfedale Diamond 12.1

  Helgjutet och behagligt ljud

  Wharfedale har fått hjälp från andra sidan kanalen och resultatet är ett par välljudande högtalare.

  Varmt och behagligt ljud till ett riktigt bra pris.
  Inget överflöd av detaljer.
  forfatter

  John Hvidlykke

  (f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

  Kommentarer


  Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

  Subscribe
  Notify of

  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Monitor Audio förnyar Platinum-sortimentet Monitor Audio firar 50 år och lanserar nya flaggskeppshögtalare.
  Ny 700-serie högtalare från Bowers &Wilkins Hämtar teknik från high-end högtalarna i 800-serien.
  Minecraft ska locka unga att återvinna elektronik Elgiganten och Microsoft inleder samarbete med spelet Minecraft i centrum. Unga spelare ska utbildas i att återvinna gamla elektronikprodukter.
  Sonos Sub Mini: värd all väntan? Är Sonos nya mini-subwoofer helt enkelt för dyr? Audun på Ljud & Bild-redaktionen tycker till.
  Kanske den häftigaste i sitt slag Centerhögtalare utöver det vanliga.
  Partyhögtalare med karaoke och DJ-funktion Spelar dundrande högt i 25 timmar.
  Följ Ljud & Bild