Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Wharfedale Diamond 12.1

Helgjutet och behagligt ljud

Wharfedale har fått hjälp från andra sidan kanalen och resultatet är ett par välljudande högtalare.

Publicerad 2021-06-15 - 05:51
Wharfedale Diamond 12.1
John Hvidlykke

Det var med lite extra förväntan jag tog emot Wharfedale Diamond 12.1 för testning. Wharfedale har gjort massor av utmärkta högtalare genom åren, men den här gången betonade tillverkaren att högtalarna har utvecklats av tysken Karl-Heinz Fink. Han låg även bakom bland annat Q Acoustics Concept 500, men det här är första gången jag ser hans namn förknippas med en så billig produkt.

Testexemplaren hade ett utförande i ljus ek, vilket gav en trevlig nostalgisk touch, även om ekmönstret var långtifrån övertygande.

Bortsett från detta kännetecknas Wharfedale Diamond 12.1 av byggkvalitet med tysk precision. Kabinettets väggar är tjocka och front- och bakplattan är i stort sett helt ljuddöda. Imponerande! Terminalerna klarar biwiring och ser otroligt solida ut.

Baselementen har ett membran som är försett med styva skåror och är gjort av en polypropylen-mica-blandning som Wharfedale kallar för ”Klarity”. Diskanten är en 1-tums tyg-dome.

Wharfedale Diamond 12.1
Baselementen har ett membran av en polypropylen-mica-blandning som heter ”Klarity”. (Foto: Wharfedale)

Ljudkvaliteten

Det första man lägger märke till med Wharfedale Diamond 12.1 är en riktigt fin balans som drar åt det varma hållet, men utan att gå så långt som att domineras av bas. Så fort man börjar lyssna så känns det som om man är i gott sällskap.

Diskanten återges rent och klart. Diamond 12.1 har förmodligen testets bästa och mest upplösta diskant. Det är bra. Men trots allt inte tillräckligt för att vinna testet.

Perspektivet är riktigt snyggt och man har en viss känsla av djup och rymd. Men inte lika exakt som med DALI Oberon 1. Å andra sidan är ljudbilden mer homogen och behaglig, där Oberon kan vara lite tunna.

Basen är bra och tillräckligt djup med tanke på att vi har att göra med små bokhyllehögtalare för väldigt lite pengar. När högtalarna pressas med komplex musik och högre volym avtar inte basen lika mycket som med DALI, men slutresultatet är lite mer stökigt.

Så fort man snart sätter på Wharfedale Diamond 12.1 så känns det som man är i gott sällskap. (Foto: Wharfedale)

Slutsats: Wharfedale Diamond 12.1

Wharfedale Diamond 12.1 är en riktigt lyckad högtalare som utmärker sig med en homogen och behaglig återgivning och en ljudbild som är lätt att tycka om. Mellanregistret har inte samma analytiska kvaliteter som i DALI Oberon 1, men helheten är ovanligt helgjuten. Och priset är vasst!

Karakter
Wharfedale Diamond 12.1
Basic

Ljud & Bild tycker

Varmt och behagligt ljud till ett riktigt bra pris. Inget överflöd av detaljer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln? Logga in eller bli medlem i LB+.

Se alla våra prenumerationer här.

Mycket bild för pengarna

Vilken TV är bäst för gaming?

Bild av studiokvalitet

Rulla till toppen