Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Q Acoustics 3020i

Engelsk kvalitet

Q Acoustics 3020i är väldigt vettiga och vasst prissatta. Men välljudande.

Publicerad 2021-06-15 - 05:53
Q Acoustics 3020i
John Hvidlykke

English Q Acoustics är framför allt kända för att bygga högtalare av god kvalitet till ett rimligt pris. Och Q Acoustics 3020i verkar vara byggda enligt samma no-nonsense-recept. Det vinylöverdragna kabinettet har rundade kanter och elementen, som tycks vara av genomsnittlig kvalitet, är omgivna av förkromade prydnadsringar av metall. Det är inte exklusivt, men förnuftigt och inredningsvänligt. Högtalarna finns i mattvitt och mattsvart.

På baksidan hittar man, förutom den obligatoriska basreflexporten, ett par skruv-/bananterminaler som ser mycket mer exotiska ut än de visar sig vara. Men kablarna sitter fast – vad kan man mer begära?

Kabinettet verkar vara relativt solitt och klarar knackningstestet hyfsat bra. På undersidan finns skruvfästen så att högtalarna kan monteras på Q Acoustics egna stativ.

Q Acoustics 3020i
Finishen är minimalistisk. (Foto: Q Acoustics)

Ljudkvaliteten

De här låter som musik! Q Acoustics 3020i utmärker sig med en mycket fängslande återgivning, som skänker lust att lyssna på mer. De är inte perfekta, men instrument och röster verkar både närvarande och engagerande.

Diskanten är upplöst och fina detaljer framträder i slagverk. Lite längre ner finns det ett par problem i området där bas/mellanregister och diskant delas. Här får särskilt kvinnliga röster en lite olycklig nasal klang.

Rumsåtergivningen är bra med tanke på priset. Man får en akustisk bild av scenen som är bred, djup och hög. Även om den inte målas upp lika skarpt som med DALI Oberon 1. För de flesta kan dock skillnaderna betraktas som petitesser – och om du inte har en riktigt bra förstärkare så kommer de inte att märkas.

Stresstestet i Disturbeds ”Sounds Of Silence” är inte lika lyckat. Detta är inget allvarligt problem, eftersom det är nästan omöjligt för en kompakt tvåvägs högtalare att klara av kombinationen av fullt orkestercrescendo och solosång. Men Q Acoustics 3020i klarar sig bättre med lite mindre komplicerade uppgifter.

Q Acoustics 3020i kännetecknas av en engagerande känsla som gör att du vill lyssna på mer. (Foto: Q Acoustics)

Slutsats: Q Acoustics 3020i

Q Acoustics 3020i är en charmig liten högtalare som inte gör mycket väsen av sig, men som gör att man blir sugen på att lyssna på musik. Återgivningen inte för detaljerad, men sammanhållningen är fin. Och eftersom priset är betydligt lägre än de dyraste deltagarna i testet, förtjänar 3020i de varmaste rekommendationerna.

Karakter
Q Acoustics 3020i
Basic

Ljud & Bild tycker

Engagerande och musikalisk återgivning. Lågt pris. Skral finish. Ljudet hade kunnat vara mer detaljerat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln? Logga in eller bli medlem i LB+.

Se alla våra prenumerationer här.

Mycket bild för pengarna

Vilken TV är bäst för gaming?

Bild av studiokvalitet

Rulla till toppen