Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Sony SRS-XB23

Godkänt ljud i behändigt format

Cylindriska SRS-XB23 är mindre och behändigare än sina större syskon. Men den ligger lite efter i ljudet.

Av / 2021-03-29 - 06:00
Sony SRS-XB23
Geir Gråbein Nordby

Sony SRS-XB23 är en högtalare i ett praktiskt, bärbart format. Den är tillräckligt stor för att få lite volym och bas, på samma gång som den smala cylinderformen ligger skönt i handen. På toppen sitter en rem så att den kan hängas på krok eller pinne. Högtalaren är helt dammtät och vattentät ner till 1 meters djup i 30 minuter.

Funktioner och användning

På baksida finns en panel med knappar, så man behöver inte ha mobiltelefonen framme hela tiden. Där kan man starta och pausa musiken, svara på samtal (det finns en inbyggd mikrofon för telefonsamtal) och ställa in volymen. Högtalaren kan paras ihop med en annan och bilda stereopar eller paras ihop med två eller flera högtalare i partyläge. Då spelar alla högtalare både vänster och höger kanal. De här funktionerna går också att nå med knappar på baksidan.

Högtalaren laddas med USB-C, men stöder inte snabbladdning och garanterar bara upp till 1,5 A (7,5 W). Laddningen tar 4 (!) timmar och ger då 10–12 timmars batteritid. Med andra ord tar man sig igenom en dag med normal användning, men om man ska åka bort en helg får man se till att ha med sig en laddkabel.

 

Sony SRS-XB23 Black vertical & horizontal
SRS-XB23 kan användas både stående och liggande. I stående läge rekommenderas att man växlar till monoljud i appen. Foto: Sony

Ljudkvalitet

Att koppla upp SRS-XB23 går lekande lätt, som förväntat, men direkt ur kartongen är ljudet inte mycket att jubla för. Platt och livlöst, nästan utan bas. Vad man måste göra är att ladda ner Sony Music Center-appen och aktivera Extra Bass. Då blir ljudet mycket fylligare. Lite väl mycket faktiskt, så det är det praktiskt att ha en 3-bands tonkontroll som gör att man kan dämpa basen två snäpp och öka diskanten ett. Då får musiken tillräckligt fyllig bas, samtidigt som den är tillräckligt klar för röster och akustiska instrument.

Man får inte bort färgningen i basen helt och hållet, till exempel maskerar resonanserna från Springsteens akustiska gitarr i balladen One Minute You’re Here röstens bröstklang. Saker och ting drunknar lite ibland.

Högtalaren kan spela ganska så högt, men ljudet blir lite tunt och platt när man vrider upp volymen. Om man är beredd att gå upp lite i storlek så ger storebror XB33 ännu bättre ljud för pengarna.

Sony SRS-XB23 Lifestyle
Foto: Sony

Sony SRS-XB23: Slutsats

Sony SRS-XB23 är en helt okej högtalare som är lätt att använda och kan låta riktigt fylligt och fint efter lite ljudjustering. Men direkt ur kartongen låter den för platt, och den blir också lite tam när du höjer ljudnivån. Men det största problemet är att det tar en halv evighet att ladda den och att den dessutom bara har en medelmåttig batteritid.

SRS-XB23 är ett godkänt köp.

Karakter
Sony SRS-XB23
Basic

Ljud & Bild tycker

Efter lite justering är ljudet riktigt engagerande, med en fyllig bas som inte är för dominerande. Långsam laddning. Högtalaren kräver ljudjustering för att låta bra.

Också i detta test:

5 trådlösa resehögtalare

JBL Charge 5

Party på resan

JBL Charge 5 spelar högt och kraftfullt och är den du ska ha med dig till röjarfesten.

Starkt ljud, bra batteritid. Flera kan kopplas ihop.
Aningen vass diskant, inga ljudinställningar i appen.
Läs hela testet

Marshall Emberton

Utseendet rockar mer än ljudet

Den omisskännliga Marshall-designen kommer att locka många rockare. Men ljudet av Emberton hade kunnat rocka ännu mer.

Tungt och tufft ljud, robust byggt, en design som tilltalar rockare.
Tunt mellanregister.
Läs hela testet

JBL Link Portable

Både smart och bärbar

JBL Link Portable är en bärbar högtalare i ett praktiskt format. Google Assistant finns inbyggt för smart styrning av hemmet.

Kombinerar bärbar användning med Google Assistant för praktisk styrning av smarta hem. Ljudet är balanserat och bra, och laddplattan är praktisk.
Vi saknar dynamik och kontroll i ljudet, det blir ganska tamt. Stöder inte snabbladdning.
Läs hela testet

Sony SRS-XB33

Den bästa bärbara

Sony SRS-XB33 är kort och gott den bästa trådlösa resehögtalaren i sin klass.

Imponerande bra och fylligt ljud. Bra batteritid. Flera kan kopplas ihop.
Ljudet kan behöva fintrimmas innan det låter som bäst. Ganska så långsam laddning.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sätter fyr på festen

Sony ULT Field 1: Bärbar högtalare med saftig bas

Nostalgi i praktiskt paket

Vi trodde att de var dyrare

Låter lika bra som de ser ut

Trådlös retrohögtalare

Säger inget som stör

Bärbar retro-fullträff

Toppljud till lågpris

Speldosan

Trådlösa guldpokaler

Är detta Samsungs ”Sonos-killer”?

Ljud & Bild
Rulla till toppen