TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST Marshall Emberton

Utseendet rockar mer än ljudet

Den omisskännliga Marshall-designen kommer att locka många rockare. Men ljudet av Emberton hade kunnat rocka ännu mer.

forfatter
Publicerad 2021-03-29 - 06:00
Karakter
Marshall Emberton
L&B tycker
Tungt och tufft ljud, robust byggt, en design som tilltalar rockare.
Tunt mellanregister.
Specifikationer
  • Anslutning: Bluetooth 5.0 (SBC)
  • Uteffekt: 20 watt
  • Funktioner: Batteriindikator, radiatorbas
  • Tålighet: IPX7 (vattentät)
  • Batteri: 20 timmar (USB-C)
  • Mått/vikt: 16 x 7,6 x 6,8 cm/700 g
  • Webb: marshallheadphones.com

Emberton är den minsta bärbara högtalaren från Marshall och ser ut som en rejält krympt gitarrförstärkare. En utseende som många rockare lär uppskatta och som nästan kräver att det finns öl i närheten …

Trots ytterst kompakta mått är vikten hela 700 gram, vilket är 120 gram tyngre än den fysiskt större Sonys SRS-XB23. Emberton är helt vattentät med IPX7-certifiering, men var försiktig i sandstormar (!) eftersom den inte anges vara dammtät.

Marshall Emberton det
Multifunktionsknappen på toppen styr ljudnivån och hoppar fram och tillbaka i spellistan. Till höger sitter den röda batteriindikatorn. Foto: Marshall

Funktioner och användning

Emberton kopplas till mobiltelefonen så här: Stäng av med av/på men släpp inte knappen utan håll inne den tills högtalaren går i parkopplingsläge. En mässingsfärgad knapp på toppen ändrar både ljudnivån upp och ner och hoppar fram och tillbaka mellan låtar. Längst upp till höger finns en batteriindikator som visar hur mycket ström som finns kvar.

Batteritiden anges vara hela 20 timmar och högtalaren stöder 5 volt och upp till 3 ampere, vilket ger 5 timmars speltid efter 20 minuters laddning. En fulladdning tar å andra sidan 3 timmar.

Det finns ingen app och alltså inga ljudinställningar, du får ta det du får. Om du inte har någon EQ-funktion i musikspelaren (till exempel Spotify), vill säga.

Marshall Emberton lifestyle
Foto: Marshall

Ljudkvalitet

Marshall Emberton har en ganska så tuff ljudsignatur, med mycket tryck i övre mellanregistret. Det gör att elgitarrer biter ifrån sig extra mycket och att man får en känsla av rock’n’roll. Mellanregistret är däremot lite tunt, det hör man lätt på Tim Scott McConnels röst i den Leonard Cohen-inspirerade The Man I Am (från TV-serien Exit). Orden är tydliga, men det emotionella registret som förmedlas från bröstkorgen kommer inte fram tillräckligt väl. Det finns också en färgning i den övre basen som stjäl lite fokus, vilket blir extra tydligt när mellanregistret är så tunt.

Diskanten kommer däremot fram fint och gitarrsolot i Take the Power Back med Rage Against the Machine är både tungt och tufft. Men även hardcore-rock som detta behöver mellanregister för att binda ihop ljudet. Det blir lite för spretigt, med för mycket energi i cymbalerna och för lite kött på benen i resten. Men sammantaget låter det helt godkänt.

Marshall Emberton Splash
Foto: Marshall

Marshall Emberton: Slutsats

Marshall Emberton ser ut som en förkrympt gitarrförstärkare, en design som nog kommer att tilltala många rockare. Den har lång batteritid och en förtroendeingivande vikt – och den är naturligtvis vattentät.

När det gäller ljudet har den en ”rockig” signatur, med en grov och tuff klang. Gitarrsolon biter ifrån sig fint. Men mellanregistret är i tunnaste lagret och basen låter lite färgad. Marshall borde ha haft en app med EQ-inställningar så att man kunde ställa in det ljud man vill ha.

Missförstå mig inte, ljudet är tillräckligt bra och vi förstår mycket väl att många vill ha den här högtalaren. Inte minst på grund av det tuffa utseendet och den fina kvalitetskänslan. Men någon testvinnare är den inte.

Också i detta test:

JBL Charge 5

Party på resan

JBL Charge 5 spelar högt och kraftfullt och är den du ska ha med dig till röjarfesten.

Starkt ljud, bra batteritid. Flera kan kopplas ihop.
Aningen vass diskant, inga ljudinställningar i appen.

JBL Link Portable

Både smart och bärbar

JBL Link Portable är en bärbar högtalare i ett praktiskt format. Google Assistant finns inbyggt för smart styrning av hemmet.

Kombinerar bärbar användning med Google Assistant för praktisk styrning av smarta hem. Ljudet är balanserat och bra, och laddplattan är praktisk.
Vi saknar dynamik och kontroll i ljudet, det blir ganska tamt. Stöder inte snabbladdning.

Sony SRS-XB33

Den bästa bärbara

Sony SRS-XB33 är kort och gott den bästa trådlösa resehögtalaren i sin klass.

Imponerande bra och fylligt ljud. Bra batteritid. Flera kan kopplas ihop.
Ljudet kan behöva fintrimmas innan det låter som bäst. Ganska så långsam laddning.

Sony SRS-XB23

Godkänt ljud i behändigt format

Cylindriska SRS-XB23 är mindre och behändigare än sina större syskon. Men den ligger lite efter i ljudet.

Efter lite justering är ljudet riktigt engagerande, med en fyllig bas som inte är för dominerande.
Långsam laddning. Högtalaren kräver ljudjustering för att låta bra.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
HiFi-ikoner byter ägare Riskkapitalbolaget Highlander Partners har förvärvat McIntosh Group, som även står bakom Sonus faber.
Letar du efter en ny soundbar? Kolla in vår topp 10-lista. Vill du ha bättre ljud från din TV? Här hittar du de 10 bästa soundbar-högtalarna just nu!
Marshall förnyar sina trådlösa högtalare Uppdatering av Acton, Stanmore och Woburn.
Den trådlösa favoriten får en efterlängtad funktion KEF LSX II blir ännu bättre och ännu mer praktiska.
Gatufest med handtag från Sony Sony lanserar tre nya högtalare i X-serien, XG300, XE300 och XE200 för dig som vill ta festen med dig.
Bärbara sommarhögtalare från Philips Philips S4807 och S7807 är vatten-, sand- och stötsäkra Bluetooth-högtalare
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend