TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST JBL Charge 5

Party på resan

JBL Charge 5 spelar högt och kraftfullt och är den du ska ha med dig till röjarfesten.

forfatter
Publicerad 2021-03-29 - 06:00
Karakter
JBL Charge 5
L&B tycker
Starkt ljud, bra batteritid. Flera kan kopplas ihop.
Aningen vass diskant, inga ljudinställningar i appen.
Specifikationer
  • Anslutning: Bluetooth 5.0 (SBC)
  • Uteffekt: 30 + 100 watt
  • Funktioner: App-styrning, stereokoppling, partyläge, powerbank
  • Tålighet: IP67 (damm- och vattentät)
  • Batteri: 20 timmar (USB-C)
  • Mått/vikt: 22,3 x 9,7 x 9,4 cm / 960g
  • Webb: jbl.com
Riktpris: 1600Pr. 2021-03-29 Produktsida

De allra minsta resehögtalarna har för platt ljud för att vara särskilt engagerande. Min erfarenhet säger mig att man måste gå upp till storleken på JBL Charge 5 för att det ska börja bli lite kul.

De tidigare Charge-modellerna har fungerat ypperligt för sitt ändamål, JBL vet hur man klämmer ut rytm och dynamik från ett kompakt format. I den femte generationen har JBL stoppat i en extra förstärkare, så att baselementet har en egen 30-wattare, medan diskanten drivs av 10 watt. Charge 4 hade Bluetooth 4.2 men Charge 5 har 5.1, vilket i teorin betyder en mer stabil trådlös anslutning, samt att anslutningen drar mindre ström.

Läs också Bra ljud utomhus i påsk Du förtjänar det bästa ljudet terrassen i påsk. Du måste helt enkelt ha ett par utomhushögtalare
JBL CHARGE 5 CAMO
JBL Charge 5 finns i många färger, bland annat kamouflage. Foto: JBL

Funktioner och användning

Den specificerade batteritiden är trots detta samma som föregångaren: 20 timmar. Charge 5 laddas med USB-C och stöder 5V/3A-laddning, alltså 15 watt. Ändå tar den fyra timmar på sig att laddas fullt, vilket är ganska länge.

Charge 5 har dock en USB-port och kan fungera som en nödladdare för telefonen, med 5V/2A.

Med JBL Portable-appen kan två Charge 5 anslutas i stereo eller kopplas ihop i partyläge. Men där finns inga ljudinställningar, så om man inte är nöjd med ljudet är det inte mycket man kan göra åt saken. Om inte musikspelaren har inbyggd EQ. Det har till exempel Spotify, men inte Tidal.

 

JBL Charge 5 Yoga
Foto: JBL

Ljudkvalitet

Charge 5 låter riktigt tufft, med kraftigare ljud än konkurrenterna. Basen pumpar, det låter tufft och går att spela högt. Om du ska ha en fest i skogen men inte orkar bära med dig en stor boombox så är detta definitivt rätt högtalare.

Elektronisk popmusik låter stenhårt, rock också. Det här är faktiskt en mycket bättre rockhögtalare än Marshall Emberton, som bleknar i jämförelse. Här får man ett mycket tyngre intryck av bastrumman och jag tycker faktiskt att även gitarrer låter hårdare.

I likhet med Marshall Emberton har JBL Charge 5 en aning skarp diskant. Kvinnoröster låter lite påträngande, jag hade velat kunna dämpa diskanten en smula i appen. Men där finns alltså inga tonkontroller. Förhoppningsvis kommer det i en uppdatering.

JBL Charge 5: Slutsats

JBL Charge 5 är en av de tuffaste i sin klass, med saftiga basrytmer och en förmåga att spela högre och med bättre dynamik än de flesta. Den har lång batteritid, är enkel att använda och gör väldigt mycket rätt. Om du vill koppla ihop flera stycken i en grupp för att täcka en större yta med ljud så kan du göra det också.

Diskanten är lite skarp, så vi saknar en EQ-inställning i appen. Var vänlig och inkludera detta i en framtida uppdatering, JBL!

Också i detta test:

Marshall Emberton

Utseendet rockar mer än ljudet

Den omisskännliga Marshall-designen kommer att locka många rockare. Men ljudet av Emberton hade kunnat rocka ännu mer.

Tungt och tufft ljud, robust byggt, en design som tilltalar rockare.
Tunt mellanregister.

JBL Link Portable

Både smart och bärbar

JBL Link Portable är en bärbar högtalare i ett praktiskt format. Google Assistant finns inbyggt för smart styrning av hemmet.

Kombinerar bärbar användning med Google Assistant för praktisk styrning av smarta hem. Ljudet är balanserat och bra, och laddplattan är praktisk.
Vi saknar dynamik och kontroll i ljudet, det blir ganska tamt. Stöder inte snabbladdning.

Sony SRS-XB33

Den bästa bärbara

Sony SRS-XB33 är kort och gott den bästa trådlösa resehögtalaren i sin klass.

Imponerande bra och fylligt ljud. Bra batteritid. Flera kan kopplas ihop.
Ljudet kan behöva fintrimmas innan det låter som bäst. Ganska så långsam laddning.

Sony SRS-XB23

Godkänt ljud i behändigt format

Cylindriska SRS-XB23 är mindre och behändigare än sina större syskon. Men den ligger lite efter i ljudet.

Efter lite justering är ljudet riktigt engagerande, med en fyllig bas som inte är för dominerande.
Långsam laddning. Högtalaren kräver ljudjustering för att låta bra.

Lämna en kommentar

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
MSI RTX 40: Nya prisbelönta serier med bärbara datorer

Ta språnget till en helt ny nivå med de senaste grafikkorten i GeForce RTX 40-serien och 13:e generationens Intel® Core™-processorer.

Stentuffa bashögtalare från Klipsch Toppmodellen har ett 16(!) tums baselement.
Aktiva retrohögtalare från Klipsch Vill du ha trådlösa högtalare med drag i? Klipsch The Sevens och The Nines borde rocka tillräckligt.
lbpluss
Slår Sonos på deras hemmabana Audio Pro A15 är en stark liten multiroom-bordshögtalare som du kan ta med dig ut i trädgården.
lbpluss
Fylligt ljud och full streaming Golvhögtalarna Audio Pro A38 är en inredningsvänlig allt-i-ett stereo med musikstreaming, multiroom och TV-anslutning.
Musik i duschen Ikea Vappeby är en liten Bluetooth-högtalare som tål att användas i badrummet.
Följ Ljud & Bild