TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST Sony SRS-XB33

Den bästa bärbara

Sony SRS-XB33 är kort och gott den bästa trådlösa resehögtalaren i sin klass.

forfatter
Publicerad 2021-03-29 - 06:00
Karakter
Sony SRS-XB33
L&B tycker
Imponerande bra och fylligt ljud. Bra batteritid. Flera kan kopplas ihop.
Ljudet kan behöva fintrimmas innan det låter som bäst. Ganska så långsam laddning.
Specifikationer
  • Anslutning: Bluetooth 5.0 NFC (SBC, AAC, LDAC)
  • Uteffekt: 2 x 8 watt
  • Funktioner: App-styrning, stereokoppling, partyläge, powerbank
  • Tålighet: IP67 (damm- och vattentät)
  • Batteri: 24 timmar (USB-C)
  • Mått/vikt: 24,6 x 9,7 x 10,6 cm / 1,1 kg
  • Webb: sony.com

Sony har uppdaterat sina bärbara Extra Bass-högtalare. Redan föregångaren SRS-XB32 lade beslag på segern i vårt grupptest av bärbara högtalare, tack vare lång batteritid på 24 timmar och bra ljud. Men varken den eller dess syskon hade USB-C-laddning, som finns på plats i den nya serien.

Sony SRS-XB33 har samma batteritid som sin föregångare, men verkar mer robust. Den är överdragen av impregnerat tyg och känns mer motståndskraftig. Lägg märke till att den dessutom är damm- och vattentätt.

SRS-XB33 är mellersta medlemmen i Extra Bass-familjen. Den tillhör inte de allra minsta bärbara högtalarna, den är faktiskt lite större än JBL Charge 5, men den går ner fint i en ryggsäck och tar inte enormt stor plats i handbagaget.

Sony SRS-XB33 Black vertical
Foto: Sony

Funktioner och användning

Högtalaren har en USB-port som kan ladda mobiltelefonen. Att ladda högtalaren tar lång tid med den medföljande 1,5 A-kabeln, upp till 5 timmar. Du kan köpa en USB-C-kabel som stöder 3 A och då ladda lite snabbare om din laddare stöder det.

Android-användare kan enkelt ansluta trådlöst med NFC, man lägger bara telefonen bredvid NFC-logotypen på högtalaren. iPhone-användare måste parkoppla med standardmetoden.

Flera högtalare kan länkas ihop trådlöst, antingen i partyläge eller i stereo. Här finns dessutom inbyggda, blinkande partylampor som man kan ändra färg och rytm på i appen. De går också att stänga av helt och hållet.

Ljudkvalitet

Precis som SRS-XB23 låter XB33 ganska platt och tamt med Extra Bass avstängt. Så se till att det är aktiverat. Då är klangbalansen varm och fyllig och den mest underhållande vi har testat i den här klassen. Jag föredrar att dra upp diskanten ett par snäpp, och sänka basen ett snäpp för att den inte ska bli för svulstig.

Ljudet är imponerande piggt. Elektronisk musik låter rytmiskt och tufft och det sprudlar fint om rock. Sångröster är rundare och bättre än med JBL Charge 5. SRS-XB33 är helt enkelt en bättre högtalare. Den har både bas, ljudtryck och förmågan att separera instrument och röster från varandra. Och om du undrar om Marshall Emberton rockar bättre så tycker jag inte det heller. Vilket slags musik du än gillar så är Sony-högtalaren bättre. Efter lite justeringar i appen, alltså.

Sony SRS-XB33 lifestyle
Foto: Sony

Sony SRS-XB33: Slutsats

Sony SRS-XB33 har imponerande fyllig och bra bas och låter större än den är. Den kör över sina närmaste rivaler när det gäller ljudkvalitet.

Ladda ner appen för att få ut det mesta av högtalaren, där kan du göra olika ljudinställningar och ändra rytm, mönster och färg på de blinkande lamporna. Eller stänga av dem helt. Här kan du också göra ljudinställningar, vilket kan vara nödvändigt för att få det sista lilla extra.

SRS-XB33 är helt enkelt den bästa högtalaren på sitt område just nu, så vi justerar upp betyget från 5:an den fick i höstas till en 6:a!

Också i detta test:

JBL Charge 5

Party på resan

JBL Charge 5 spelar högt och kraftfullt och är den du ska ha med dig till röjarfesten.

Starkt ljud, bra batteritid. Flera kan kopplas ihop.
Aningen vass diskant, inga ljudinställningar i appen.

Marshall Emberton

Utseendet rockar mer än ljudet

Den omisskännliga Marshall-designen kommer att locka många rockare. Men ljudet av Emberton hade kunnat rocka ännu mer.

Tungt och tufft ljud, robust byggt, en design som tilltalar rockare.
Tunt mellanregister.

JBL Link Portable

Både smart och bärbar

JBL Link Portable är en bärbar högtalare i ett praktiskt format. Google Assistant finns inbyggt för smart styrning av hemmet.

Kombinerar bärbar användning med Google Assistant för praktisk styrning av smarta hem. Ljudet är balanserat och bra, och laddplattan är praktisk.
Vi saknar dynamik och kontroll i ljudet, det blir ganska tamt. Stöder inte snabbladdning.

Sony SRS-XB23

Godkänt ljud i behändigt format

Cylindriska SRS-XB23 är mindre och behändigare än sina större syskon. Men den ligger lite efter i ljudet.

Efter lite justering är ljudet riktigt engagerande, med en fyllig bas som inte är för dominerande.
Långsam laddning. Högtalaren kräver ljudjustering för att låta bra.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
HiFi-ikoner byter ägare Riskkapitalbolaget Highlander Partners har förvärvat McIntosh Group, som även står bakom Sonus faber.
Letar du efter en ny soundbar? Kolla in vår topp 10-lista. Vill du ha bättre ljud från din TV? Här hittar du de 10 bästa soundbar-högtalarna just nu!
Marshall förnyar sina trådlösa högtalare Uppdatering av Acton, Stanmore och Woburn.
Den trådlösa favoriten får en efterlängtad funktion KEF LSX II blir ännu bättre och ännu mer praktiska.
Gatufest med handtag från Sony Sony lanserar tre nya högtalare i X-serien, XG300, XE300 och XE200 för dig som vill ta festen med dig.
Bärbara sommarhögtalare från Philips Philips S4807 och S7807 är vatten-, sand- och stötsäkra Bluetooth-högtalare
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend